Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μια χαρά το ρύθμισες το θέμα ! :D

Μια ερώτηση σχετικά με αυτό που λες :

Μια τελυταια βελτιωση που θα κανω θα ειναι να βαλω μια ροδελα στη κατω στηριξη για να μην "πεφτει" με το χρονο επεξεργασιας το ξυλο χαμηλοτερα και δημιουργει κραδασμο. Κατα τα αλλα στο πρωτο δοκιμιο που εφτιαξα, η λειτουργια πηγε μια χαρα και η σκουπα λειτουργησε αψογα.

Πως ακριβώς προσαρμόζεται η βίδα "κεντροφορέας" στο κάτω μέρος του ξύλου που δουλεύεις, για πες, γιατί κάτι έχω κατά νού ! :)

Ρουλεμάν χωνευτό στην βάση .... στο κέντρο του άξονα σφηνωτό ξύλο ή μέταλλο που να καταλήγει σε ακίδα που θα πιάνει στο ξύλο.
Όλα μασημένα τα θέλεις Κυρο Γρανάζη

Το ρουλεμάν θέλει άψογο κεντράρισμα όμως εκεί που θα φυτευτεί να μην δημιουργεί κραδασμούς αν είναι παράκεντρο.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μια χαρά το ρύθμισες το θέμα ! :D

Μια ερώτηση σχετικά με αυτό που λες :

Μια τελυταια βελτιωση που θα κανω θα ειναι να βαλω μια ροδελα στη κατω στηριξη για να μην "πεφτει" με το χρονο επεξεργασιας το ξυλο χαμηλοτερα και δημιουργει κραδασμο. Κατα τα αλλα στο πρωτο δοκιμιο που εφτιαξα, η λειτουργια πηγε μια χαρα και η σκουπα λειτουργησε αψογα.

Πως ακριβώς προσαρμόζεται η βίδα "κεντροφορέας" στο κάτω μέρος του ξύλου που δουλεύεις, για πες, γιατί κάτι έχω κατά νού ! :)

Για αρχη κανω στο πατο και κεντρο του ξυλου μια τρυπα μερικα χιλιοστα βαθος, με εξαρι τρυπανι. Μετα το βαζω να καθισει στο κεντροφορεα, οπως το ειπες.
Το κραταω με το ματι σε ορθια θεση, μιας και αν ειναι κλαδι δεν ειναι ακριβος κυλινδρικο. Κατεβαζω το δραπανο μεχρι να ακουμπησει το "καρφι" στο ξυλο και να σημαδεψει το σημειο. Στη συνεχεια το βγαζω και το καρφωνο με το σφυρι. Η συνεχεια ειναι ευκολη να τη φανταστειτε.

Ρουλεμάν χωνευτό στην βάση .... στο κέντρο του άξονα σφηνωτό ξύλο ή μέταλλο που να καταλήγει σε ακίδα που θα πιάνει στο ξύλο.

Το ρουλεμάν θέλει άψογο κεντράρισμα όμως εκεί που θα φυτευτεί να μην δημιουργεί κραδασμούς αν είναι παράκεντρο.

Καλο αυτο που λες μαστορα, αλλα στη κατασκευη μου εχω σταθερη την ακιδα και περιστρεφεται γυρω της το ξυλο.

Οτι γινει θα πρεπει να γινει μεσα στο παχος του ενος κοντρα πλακε και μαξ ενα ποντο επιπλεον προς τα επανω. Δεν εχω περιθωρια για περιπλοκα πραγματα.

Εγώ λέω η ακίδα να περιστρέφεται μαζί με το ξύλο όπως στους τόρνους.
Την ιδέα στην έδωσα ...εσύ κάτι θα βρεις και θα μας εκπλήξεις ...είμαι σίγουρος.

Κόλλησε το ρουλεμάν σε μια λαμαρίνα που να προεξέχει γύρω φτιάξε πατέντα τον άξονα -ακίδα ...κεντράρισε την κατασκευή και βίδωσε την στην βάση.

Έτσι που είναι τώρα θα πάρει φωτιά το ξύλο ...όπως άναβαν φωτιά οι ιθαγενείς :flipout::flipout:

Last edited:

Εγώ λέω η ακίδα να περιστρέφεται μαζί με το ξύλο όπως στους τόρνους.
Την ιδέα στην έδωσα ...εσύ κάτι θα βρεις και θα μας εκπλήξεις ...είμαι σίγουρος.

Κόλλησε το ρουλεμάν σε μια λαμαρίνα που να προεξέχει γύρω φτιάξε πατέντα τον άξονα -ακίδα ...κεντράρισε την κατασκευή και βίδωσε την στην βάση.

Έτσι που είναι τώρα θα πάρει φωτιά το ξύλο ...όπως άναβαν φωτιά οι ιθαγενείς :flipout::flipout:
:flipout::grinning-smiley-043
Πραγματι σε ενα μεχρι στιγμης αρπαξε λιγο ο κολος...
Αλλα το προβλημα δεν ειναι αυτο. Ειναι οτι απο τις περιστροφες φαρδενει η ηδη "ανετη" τρυπα με αποτελεσμα μερικες φορες να χανει ισσοροπια το συστημα και να ακουγεται. Με ενα κικ σταματαει ή με την επεξεργασια, αλλα κατι πρεπει να γινει.
Ισως η λυση ειναι συνδιασμος αυτο που με το ρουλεμαν και αυτο που θα δωσει ο Στελιος
Η ακιδα να ειναι καρφωμενη το ιδιο στο ξυλο ή εστω σφινωτα και η περιστροφη να γινετε καπως με ρουλεμαν στη βαση.

ΥΣ πρεπει να βαλω φωτισμο στο σημειο, επιπλεον. Επισης μετα ποναγε το δεξι μου χερι λογω μαλλον μή ανατομικης στασης ρου σωματος. Αντε να ερθει και ο stanley να φτιαξω τα σκαρπελα γιατι ο τορνος δειχνει να φθειρει το μεταλλο.
Μηπως πρεπει να παρω καποιο σετακι για αναλογη δουλεια? πρεπει να φτιαξω συρταρια για αποθηκευση. Τελος σκεψεων!

Βγάλε το ρουλεμαν από ένα παλιό σκληρό δίσκο.
Είναι ιδανικό σε μέγεθος και η βαση του βιδωνει με τρία βιδακια στην ξύλινη σου βάση.
Έχω κρατήσει ένα δύο για τετοια χρήση.

Στην κάθετη βίδα να φτιάξεις μια βάση που να ανεβοκατεβαίνει με τις βόλτες της βίδας για να ακουμπάει το σκαρπέλο να είναι σταθερό και να μην κουράζει το χέρι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν ήξερα Κυρ ότι υπάρχει τέτοιο ρουλεμάν μέσα στους δίσκους ...και έχω 3-4 για πέταμα.

Κύρος Γρανάζης !!! LOL ! ! !

Η σημασία είναι πράγματι στη λεπτομέρεια!

Αν έχω καταλάβει καλά η προασαρμογή στο κάτω μέρος είναι όπως στο σακρίφημα (αριστερή εικόνα)
Αν ναι μπορείς να κάνει εύκολα δυο εναλλακτικές, που με λίγο γρασάκι θα φέρει πολύ μικρότερες τριβές.

fvhuPfn.png

Βέβαια πολύ προτιμότερη λύση είναι να βρεις ένα παλιό κεντροφορέα από τόρνο και να τον φυτέψεις στην βάση.
Αλλά αυτό όμως μόνο αν βρείς κανα παλιο μεταχειρισμένο.
Αν δεν βρείς από ξυλότορνο center pin, μπορείς να παρεις και από μηχανουργικό τόρνο , απλά στη περίπτωση αυτή για να μην σου σκίσει το ξύλο
υα καρφώσεις στο κέντρο του κομματιού σου ένα μικρό καρφωτό πάσο (μπούσουλα) και σε αυτό θα πατάει η πόντα του τόρνου.

Επίσης η ιδέα του Νίκου δεν είναι καθόλου κακή!
Συνδυάζοντάς την με τη δική μου, μπορείς μέσα στην τρύπα στο κέντρο του ξύλου να βάλεις μια βίδα allen με το κεφάλι μέσα (και φρόντισε να χωθεί όλο μέσα)
Ο κορμός της βίδας λοιπόν κατάλληλα κομμένος σε μήκος θα περνάει "εφαρμοστά" σε δυο ρουλεμάν που θα έχεις φυτέψει στη βάση σου (για να έχει κάποιο μήκος και για μην έχει την τάση να ντεντελάει !
Προσοχή στο πάτο της τρύπας που έχει τα ρουλεμάν βάλε ενα κομμάτι λαμαρίνα για να μην μπορεί η βίδα να μπει παραμέσα και ξεκομπλάρει από το ξύλο που δουλεύεις !

Οπότε σφηνώνεις τη βίδα στο ξύλο και μετά βάζεις και δυο ροδελάκια (ένα φαρδύ προς το ξύλο και ένα στενότερο που θα καλύπτει μόνο το στρεφόμενο τμήμα του ρουλεμάν και κατεβάζεις το ξύλο στα ρουλεμάν.

Από τη στιγμή αυτή μπορείς να πιέσεις το κολονάτο όσο θες, χωρίς πρόβλημα ! :)

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Με ρεταλια που ειχα εκατσα σημερα και εφτιαξα (απεργια γαρ) μια γλαστα για το πεζοδρομιο..Δεν ειναι κανενα αντικειμενο υψηλης αισθητικης,αλλα περασα μια χαρα!

Μια χαρά γλάστρα Νίκο. Τη στιγμή που εσύ το ευχαριστήθηκες και πέρασες καλά η αισθητική μπαίνει σε 2η μοίρα.

Εγω σημερα εβαλα σε εφαρμογη το σχεδιο κατασκευης της πατεντας μετατροπης του κολωνατου σε ξυλοτορνο
Μπράβο Νεκ. το R&D πάει καλά.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σκληρο δισκο χαλασμενο δεν εχω...
Η τωρινη κατασκευη μου ειναι οπως στη πρωτη φωτογραφια. Η βιδα δεν εχει μπει σφιχτα και για να μην εχει τη ταση να βιδωνει στο ξυλο. Οποτε αυτη εει την ελευθερια να κινηθει, η μπιλια θα προσθετε μια επιπλεον βοηθεια στη κινηση. Αυτο με το σωληνακι πιστευω εννοεις πως θα πρεπει να μπει σφηνωτα στο ξυλο και η βιδα να ειναι ακριβως σε αυτο ωστε να γυρναει ελευθερα. Εχουμε δυο δυσκολιες εδω. Πρωτα το σφηνωμα της σωληνας που να βγαινει-μπαινει ευκολα χωρις να φθειρετσι και δευτερον να βρεθει μια βιδα σετ με σωληνα σε συμμαζεμενο μεγεθος ωστε να τηρουν αυτες τις προυποθεσεις.

Αυτο με τη βιδα αλλεν δεν καταλαβα γιατι πρεπει να μπει με το κεφαλι μεσα. Δεν θα εχει παλαντζαρισμα οταν ο κορμος της ειναι στενοτερος και βγαινει εξω απο το ξυλο, στα ρουλεμαν?
Δεν εχω δει πως ειναι οι κανονικοι τορνοι και δεν ξερω πως ειναι το center pin.
Το σιγουρο ειναι πως με τη κατασκευη του κεντραδορου, λογω καθετης κατασκευης, πρεπει να αποτρεψουμε το καρφωμα αυτου στο ξυλο. Θα πρεπει να ειναι ετσι ωστε να αποτρεπει την ολισθηση του ξυλου προς τα κατω, γιατι τομκαρφωτο ψηλα στο τσοκ απο τη κινηση εχει τη ταση να ξεκουμπωνει αν δεν εχει καλη στηριξη κατω.

Αυτο το τελευταιο που εγραψες ειναι που πρεπει να γινει. Μενει να βρω ρουλεμαν σε συνδιασμο με " βιδα" για τη δημιουργια αυτου.

Η ιδεα με τον οδηγο στη ντιζα, πολυ καλη! Αλλα δεν ειναι απαραιτητα βολικη γιατι το σκαρπελο συνηθως κινητε συνεχως για τη διαμορφωση. Δεν ειναι βολικο απο τη μια να "τορνευω" να σταματαω να ρυθμισω, ξανα επεξεργασια, σταματημα' αλλαγη θεσης κ.ο.κ

Καλα τα κλαπατσιμπανα που φτιαχνει ο Κυρος,καθε μερα σε μαστρο-δουλειες να βρισκεται,αλλα δεν μπορεις να πεις ρωταει και δεχεται και συμβουλες ,δεν κανει κουτουραδες απο μονος του τιποτα,αν δεν υπηρχε το forum ισως να μην γινοταν ποτε μαστορας.

Νικόλα μπράβο , ωραίο ειναι !

Νεκ σε χαίρομαι..μονο αυτο θα σου πω. :-)

Ευχαριστω Ηλια!Να ξερετε εσεις οι φτασμενοι μαστοροι πως η επιβραβευση σας ειναι οτι καλυτερο για τον απειρο,οπως και η καλοπροαιρετη κριτικη!

Νικόλα το ταξίδι μετράει , όχι ο προορισμός... Οποίος νομίζει ότι έφτασε εχει χάσει το νόημα...
(Αστα δ1@λ@... με έπιασε το ποιητικό μου...)

Με ρεταλια που ειχα εκατσα σημερα και εφτιαξα (απεργια γαρ) μια γλαστα για το πεζοδρομιο..Δεν ειναι κανενα αντικειμενο υψηλης αισθητικης,αλλα περασα μια χαρα!

Ωραίος Νικόλα καλή αρχή... :Banane0:
Οι πάνω τάβλες είναι ξύλο ή πλαστικό συνθετικό;

Σκληρο δισκο χαλασμενο δεν εχω...
Η τωρινη κατασκευη μου ειναι οπως στη πρωτη φωτογραφια. Η βιδα δεν εχει μπει σφιχτα και για να μην εχει τη ταση να βιδωνει στο ξυλο. Οποτε αυτη εει την ελευθερια να κινηθει, η μπιλια θα προσθετε μια επιπλεον βοηθεια στη κινηση.

Το σχεδίασα , αλλά δεν το είπα, συμπάθαμε λοιπόν.
Την τρύπα στο ξύλο την κάνει με τρυπάνι μετάλλου που αφήνει κώνο στο βάθος της τρύπας.
Εκεί ακριβώς θα τείνει να βρεθεί η μπίλια (που είναι μικρότερη από την τρύπα φυσικά.
Πάνω στη βίδα με ένα τρυπάνι μετάλλου, κάνεις το ξεκίνημα μιας τρύπας στο κέντρο του κύκλου της βίδας.
Εκεί θα τείνει από την άλλη πλευρά να βρίσκεται μπίλια, συνεπώς η μπίλια θα φέρνει το ξύλο , κέντρα με τον άξονα της βίδας , επομένως η βίδα δεν θα ακουμπάει στα τοιχώματα της τρύπας, οπότε το μόνο σημείο τριβής θα είναι η γυαλισμένη μπίλια, εκεί λοιπόν στο βάθος της τρύπας λίγο γράσο και οι τριβές είναι πλέον πολύ λιγότερες!

Αυτο με το σωληνακι πιστευω εννοεις πως θα πρεπει να μπει σφηνωτα στο ξυλο και η βιδα να ειναι ακριβως σε αυτο ωστε να γυρναει ελευθερα. Εχουμε δυο δυσκολιες εδω. Πρωτα το σφηνωμα της σωληνας που να βγαινει-μπαινει ευκολα χωρις να φθειρετσι και δευτερον να βρεθει μια βιδα σετ με σωληνα σε συμμαζεμενο μεγεθος ωστε να τηρουν αυτες τις προυποθεσεις.

Το σωληνάκι μπαίνει εφαρμοστά στην τρύπα και σφηνωτά, η βίδα (ή ο άξονας μπορεί να γυρίζει μεσα στο σωληνάκι απλά μην αφήνοντας πολλές ανοχές. Οπότε οι τριβές θα είναι μεταξύ βίδας και σωλήνας, με τη μπίλια που πατάει στη ροδέλα στο βάθος της τρύπας, να παιρνει τα φορτία.
Σωληνάκι βρίσκεται εύκολα και μάλιστα με φουρό για να μην χώνεται τελείως στην τρύπα.
Παίρνεις μερικά πριτσίνια με πάσο για λαμαρίνα και αφού καθαρίσεις με ένα τρυπάνι (που έχει την διάσταση της βίδας) το πάσο που έχουν μέσα έχεις την επιζητούμενη εφαρμογή!

MVF1bar.jpg

Αυτο με τη βιδα αλλεν δεν καταλαβα γιατι πρεπει να μπει με το κεφαλι μεσα. Δεν θα εχει παλαντζαρισμα οταν ο κορμος της ειναι στενοτερος και βγαινει εξω απο το ξυλο, στα ρουλεμαν?

Η βίδα μπαινει με το κεφάλι για να διανείμει σε μεγαλύτερη επιφάνεια τις εγκάρσιες στον άξονα δυνάμεις και έτσι να μην φθείρεται η τρύπα.
Η βίδα μένει παράλληλη με τον άξονα περιστροφής όχι γιατί την κρατάει το ξύλο στη θέση της , αλλά γιατί ο κορμός της είναι μέσα στα δυο ρουλεμάν γιαυτό και τα δύο ρουλεμάν, για να μην επιτρέψουν στην βίδα να ταλαντεύεται .

SOq4iwT.jpg

Δεν εχω δει πως ειναι οι κανονικοι τορνοι και δεν ξερω πως ειναι το center pin.

Το σιγουρο ειναι πως με τη κατασκευη του κεντραδορου, λογω καθετης κατασκευης, πρεπει να αποτρεψουμε το καρφωμα αυτου στο ξυλο. Θα πρεπει να ειναι ετσι ωστε να αποτρεπει την ολισθηση του ξυλου προς τα κατω, γιατι τομκαρφωτο ψηλα στο τσοκ απο τη κινηση εχει τη ταση να ξεκουμπωνει αν δεν εχει καλη στηριξη κατω.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, μια χαρά το λές!
Γι αυτό και οι πόντες (center pin) των ξυλότορνων έχουν μια μεγάλη επίπεδη περιοχή γύρω από τον κώνο κεντραρίσματος.

Πόντα ξυλουργικού τόρνου:
2TG5n0e.jpg

Πόντα μηχανουργικού τόρνου:
sz6pW05.png

Οι μηχανουργικές πόντες δεν έχουν , γι αυτό είπα να καρφώσεις ένα καρφωτό μεταλικό πάσο στο κέντρο του ξύλου , έτσι ο κώνος της πόντας θα εχει πολύ καλή συνάφεια με το ξύλο , αλλά δεν θα μπορεί να χωθεί μέσα του περισσότερο από ότι του επιτρέπει το φυτευτό πάσο (μπούσουλας)

Αυτο το τελευταιο που εγραψες ειναι που πρεπει να γινει. Μενει να βρω ρουλεμαν σε συνδιασμο με " βιδα" για τη δημιουργια αυτου.

Η ιδεα με τον οδηγο στη ντιζα, πολυ καλη! Αλλα δεν ειναι απαραιτητα βολικη γιατι το σκαρπελο συνηθως κινητε συνεχως για τη διαμορφωση. Δεν ειναι βολικο απο τη μια να "τορνευω" να σταματαω να ρυθμισω, ξανα επεξεργασια, σταματημα' αλλαγη θεσης κ.ο.κ
.,./

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ωραίος Νικόλα καλή αρχή... :Banane0:
Οι πάνω τάβλες είναι ξύλο ή πλαστικό συνθετικό;

Σουηδικο εμποτισμενο ειναι στρατηγε μου,απεχθανομαι τα συνθετικα-πλαστικα..Ευχαριστω!

Ηλια σε παρακαλω να σε πιανει πιο συχνα το ποιητικο,ολους μας θα επρεπε να πιανει που και που!

Για πες μας και πιο είναι το Metabo ("εραστής" και ό ίδιος ! :) )

Χρωστάω μια απάντηση:

Metabo Impact Drill SB 620/2 S- automatic made in W.Germany
Σκύλος μαύρος που λέει και ο Μπάμπης !!!