Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Βαρβατη και ωραια δουλεια, μπραβο δαιμονιε!!

Ευχαριστώ Σύντροφε!!!
Ο μεγάλος είναι το ζόρι βέβαια. Μισοχαρακτές σε 3.5 μέτρα δοκάρι είναι μανίκι αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βαρβατος ο παγκος! Πολυ μου αρεσε η κατασκευη! Γιαπωνεζικο στυλ ειναι αυτο?
Αφου δουλεψες μισοχρακτες, γιατι εβαλες βιδες? κανε μερικες περαστες τρυπες και βαλε καβιλιες!
Εχει ο γουντζιδης ενα πλαστηρι 1μετρο, φ10 ή φ12 με ενα ιση ευρο. Παρε ενα- δυο και καντο καβιλιες να βαλεις αντι βιδες. Αιντεεε

Μόνο στα κάθετα έβαλα εξ ολοκλήρου βίδες Νεκτάριε. Στα άλλα απλά έβαλα από μία βίδα και απο πάνω 2 καβίλιες. Ήθελα να είμαι σίγουρος για το την αντοχή και μιας και δεν είναι έπιπλο ας υπάρχει και καμιά βίδα...
Έχω καβίλιες 1 μέτρου που θα τις χρησιμοποιήσω στον μεγάλο πάγκο! Για το μικρό οι 45άρες συν μία βίδα είναι ότι πρέπει. Άσε που έχει και την κόλλα για ώρα ανάγκης οπότε είναι κομπλε!

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Πω Πω! Πολύ βαρβάτο φαίνεται, βαρέων βαρών που λένε, Μπράβο Νίκο!

Ευχαριστώ παιδιά. Ο χρόνος θα δείξει αν και δεν θα φάει τα απίστευτα ζόρια... :)

Νίκο πολυ ωραίος ο πάγκος! Οι βίδες για εμένα περιττές. Η κατασκευή αυτή μοιάζει με τανκ που πάει να σκοτώσει μύγα!!

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μόνο στα κάθετα έβαλα εξ ολοκλήρου βίδες Νεκτάριε. Στα άλλα απλά έβαλα από μία βίδα και απο πάνω 2 καβίλιες. Ήθελα να είμαι σίγουρος για το την αντοχή και μιας και δεν είναι έπιπλο ας υπάρχει και καμιά βίδα...
Έχω καβίλιες 1 μέτρου που θα τις χρησιμοποιήσω στον μεγάλο πάγκο! Για το μικρό οι 45άρες συν μία βίδα είναι ότι πρέπει. Άσε που έχει και την κόλλα για ώρα ανάγκης οπότε είναι κομπλε!

Τις βίδες έπρεπε να τις βιδώσεις από την πίσω μεριά για να μην φαίνονται ...

Μια χαρά μου φαίνεται ο πάγκος!
Ανθεκτικός και γρήγορη κατασκευή !
Ένα με χαλάει ... το καπάκι !
Καλύτερο θα ήταν ένα κομμάτι κόντρα πλακέ, αλλά αφού αλλάζει το βλέπεις και στο μέλλον ! :)
Αλλά και έτσι όπως είναι, πιάσε ένα φιλέτο ξύλο και φτιάξε του σόκορα, θα αποτρέψει το ξεφλούδισμα στις άκρες!

Νίκο πολυ ωραίος ο πάγκος! Οι βίδες για εμένα περιττές. Η κατασκευή αυτή μοιάζει με τανκ που πάει να σκοτώσει μύγα!!

Νικ ευχαριστώ. Τις έβαλα να βρίσκονται για να πετύχει και καλύτερα η κόλληση. Αν ήταν έπιπλο δεν θα τις έβαζα σίγουρα.
Να περισσεύει η αντοχή είναι το καλύτερο :)

Τις βίδες έπρεπε να τις βιδώσεις από την πίσω μεριά για να μην φαίνονται ...

Γιάννη, μόνο στα κάθετα δοκάρια φαίνονται οι βίδες, στα άλλα πρέπει να γυρίσεις από κάτω.
Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά και από πίσω έχουν 2 βίδες έκαστο!

Σωστή φυσικά η παρατήρηση σου αλλά είναι heavy duty κατασκευή ! :)

Μια χαρά μου φαίνεται ο πάγκος!
Ανθεκτικός και γρήγορη κατασκευή !
Ένα με χαλάει ... το καπάκι !
Καλύτερο θα ήταν ένα κομμάτι κόντρα πλακέ, αλλά αφού αλλάζει το βλέπεις και στο μέλλον ! :)
Αλλά και έτσι όπως είναι, πιάσε ένα φιλέτο ξύλο και φτιάξε του σόκορα, θα αποτρέψει το ξεφλούδισμα στις άκρες!

Καθόλου γρήγορη, μέχρι να κάνω τα μισοχαρακτά και να τα συναρμολογήσω έφαγα γύρω στις 5 ώρες και δεν σου βάζω πλανίσματα και τριψίματα. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση στην αντοχή με απλούς πάγκους χωρίς ενώσεις οπότε χαλάλι ο χρόνος.

Αν χρειαστεί αργότερα και δω ότι δεν αντέχει θα βάλω μελαμίνη ή κόντρα πλακέ.

Δίκιο έχεις για τα σόκορα αλλά πως θα το κάνω αυτό δεν ξέρω.

Θαψε τις στο ξυλο και στοκαρε τις να μην φαινεται τπτ.
θα σκασει μετα ο στοκος και θα φαινεται ασχημα...
ας τις αφησει ετσι, καλυτερα ή να τις βγαλει και να βαλει καβιλιες.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

θα σκασει μετα ο στοκος και θα φαινεται ασχημα...
ας τις αφησει ετσι, καλυτερα ή να τις βγαλει και να βαλει καβιλιες.

Θα τις αφήσω έτσι. Βιομηχανικό design είπαμε...
Έπρεπε να σου πω και εγώ στην πέργκολα να βάλεις καβίλιες αλλά κρατήθηκα, κρίμα!!!! :p

Νίκο ότι πρέπει ο παγκος, ενισχυμένος! Έτσι όπως είναι η κατασκευή δεν κουνιέται καθόλου δεξιά αριστερα; Κοίτα που θα με κάνετε και εμένα να ασχοληθώ με μισοχάρακτες για πιο σταθερές κατασκευές! Το Παγκοπρίονο θα έχεις πανω;

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Νίκο ότι πρέπει ο παγκος, ενισχυμένος! Έτσι όπως είναι η κατασκευή δεν κουνιέται καθόλου δεξιά αριστερα; Κοίτα που θα με κάνετε και εμένα να ασχοληθώ με μισοχάρακτες για πιο σταθερές κατασκευές! Το Παγκοπρίονο θα έχεις πανω;

Γιάννη δεν κουνιέται ρούπι. Θα τον δοκιμάσω βέβαια όταν θα έρθει η ώρα.

Θα έχω τα πριόνια πάνω του! Το φαλτσοπρίονο και το παγκοπρίονο και θα τους αλλάζω αναλόγως πιο θέλω θέλεις. Εννοείται ότι θα κάνω και τρύπες για να τα βιδώσω όταν δουλεύω με μεγάλα κομμάτια.
Θα τον βγάλω πάγκο Bosch! :)

Δοκίμασε και θα δεις σταθερότητα. Ειδικά αν τις κάνεις εφαρμοστές (όχι πολύ για να μην έχεις σπασίματα) θα είναι ακλόνητος ο πάγκος.

Δηλαδή θα έχεις το ένα από πάνω και το άλλο από κάτω και θα τα αλλάζεις θέση ανάλογα με το τι θελεις; Αν το εννοείς έτσι, καλύτερα να έχεις μόνιμα το Παγκοπρίονο πάνω να το πας και όπου θέλεις και το φαλτσοπριονο στο σταθερό που θα κάνεις που θα είναι και πιο μακρύς!
Στις μισοχάρακτες το πρόβλημα θα είναι ότι δεν έχω ακόμα τα κατάλληλα εργαλεία και θα με παιδέψει ακόμα παραπάνω. .. θα το επιχείριση όμως κάποια στιγμή. ..

Νικ ευχαριστώ. Τις έβαλα να βρίσκονται για να πετύχει και καλύτερα η κόλληση. Αν ήταν έπιπλο δεν θα τις έβαζα σίγουρα.
Να περισσεύει η αντοχή είναι το καλύτερο :)

Γιάννη, μόνο στα κάθετα δοκάρια φαίνονται οι βίδες, στα άλλα πρέπει να γυρίσεις από κάτω.
Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά και από πίσω έχουν 2 βίδες έκαστο!

Σωστή φυσικά η παρατήρηση σου αλλά είναι heavy duty κατασκευή ! :)

Καθόλου γρήγορη, μέχρι να κάνω τα μισοχαρακτά και να τα συναρμολογήσω έφαγα γύρω στις 5 ώρες και δεν σου βάζω πλανίσματα και τριψίματα. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση στην αντοχή με απλούς πάγκους χωρίς ενώσεις οπότε χαλάλι ο χρόνος.

Αν χρειαστεί αργότερα και δω ότι δεν αντέχει θα βάλω μελαμίνη ή κόντρα πλακέ.

Δίκιο έχεις για τα σόκορα αλλά πως θα το κάνω αυτό δεν ξέρω.

Πολύ σωστός!
τράβα στο ξυλά σου και πάρε λεπτά ξυλαράκια όσο είναι το πάχος του osb και φτιάξε μία κορνίζα στο osb, και πιο όμορφο θα δείξει και δεν θα μαδήσει ποτέ.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Δηλαδή θα έχεις το ένα από πάνω και το άλλο από κάτω και θα τα αλλάζεις θέση ανάλογα με το τι θελεις; Αν το εννοείς έτσι, καλύτερα να έχεις μόνιμα το Παγκοπρίονο πάνω να το πας και όπου θέλεις και το φαλτσοπριονο στο σταθερό που θα κάνεις που θα είναι και πιο μακρύς!
Στις μισοχάρακτες το πρόβλημα θα είναι ότι δεν έχω ακόμα τα κατάλληλα εργαλεία και θα με παιδέψει ακόμα παραπάνω. .. θα το επιχείριση όμως κάποια στιγμή. ..

Ναι έτσι. Δεν είναι εργαλεία που χρειάζονται ταυτόχρονα αλλά μπορώ να κάνω και αυτό που λες. Για αποθηκευτικούς λόγους φυσικά θα είναι έτσι. :)

Μπορείς με υπομονή να τις κάνεις και με πριονάκι και σκαρπέλο ή ακόμα καλύτερα με δισκοπρίονο χειρός και σκαρπέλο.
Σημάδεψε με πριονάκι τις διαστάσεις και μετά με το δισκοπρίονο χειρός ξεκίνα να τρως! :)

Πολύ σωστός!
τράβα στο ξυλά σου και πάρε λεπτά ξυλαράκια όσο είναι το πάχος του osb και φτιάξε μία κορνίζα στο osb, και πιο όμορφο θα δείξει και δεν θα μαδήσει ποτέ.

Θα πεταχτώ κάποια στιγμή να ρωτήσω αν έχει. Πηχάκια εννοείς προφανώς ;-)
Σωστός, ευχαριστώ!

Εχει ωρες να φανει ο Νικολας...μαλλον ασχολειται με τα ξεφτια του osb...:flipout:

Εγω σημερα μεσα σε ολα, εκανα τις δοκιμες μου με τα mortise & tenons, βαση του σχεδιου του Γιαννη.
Ξεκινησα με το χειροπριονο και το σκαρπελο, αλλα πολυ δυσκολο και οχι ακριβες. Δεν κοβει και το πριονι...
Μετα πηγα στο παγκοπριονο οπου πηγε καλυτερα η δουλεια και μετα απο μελετη οι κοπες θα γινουν με αυτο.
Οι εσοχες οπου χρειαστει, ειχαν και αυτες λιγη αποτυχια που απο τη μια ειναι λογο οτι η οπη ειναι στρογγυλεμενη στα ακρα λογω του τρυπανιου και θελει σκαρπελο για να γινει τετραγωνη. Δυσκολο και αυτο λογω του ξυλου που μπορει να σκιστει ευκολα. Ετσι σκεφτηκα αντι να τετραγωνισω την οπη, θα στρογγυλεψω τα ακρα :idea:
Παει και αυτο.
Εκανα τις μετρησεις μου, τη διαλογη ξυλειας απο τα περισσευματα της περγολας και κοπηκαν τα τεμαχια, ετοιμα για τη δυσκολη δουλεια.

117χ57ο ορθογωνιος κυβος, 125χ65 η επιφανεια παγκου. Υψος παγκου 1μμ.

Και μολις διαπιστωσα τωρα που γραφω, οτι εκανα λαθος σε μια αφαιρεση και εκοψα κοντα τα ποδια...:bigcry:
Και δεν εχω αλλα ξυλα... Σταματαω δεν περιγραφω αλλο.