Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Κύριοι!!!!!!
Τρεμω για τα εργαλεία μου......
Βλέπω να μου τα παίρνει η αδερφή μου....
Δείτε τι έφτιαξε με σύνθετο ελατακι.
Ένα ψηλό ράφι μπάνιου με μεντεσεδες κουζίνας.
Ήρθα και το βρήκα έτοιμο και μου ζήτησε μόνο να βάλω την πλάτη με κόντρα πλακέ τεσσαρακι με το ρουτερ!!!!
DSC_2053.jpg

Ωραίος ο μάστορας ! :)
Αφού παίζουμε λοιπόν, για δες αυτή τη τροποποίηση :

JreCM73.png

Δυο καβίλιες 6ρες -μετά την σύνδεση των ξύλων- θα δέσουν τις "ελεύθερες άκρες του συνδέσμου με το κυρίως κομμάτι και επιπλέον και σημαντικότερο θα δουλεύουν κόντρα στις κινήσεις στρέψης της άρθρωσης. (Βέβαια η επιδρασή τους δεν ειναι ομοιόμορφη -δες τα διαφορετικά παχη των βελών- αλλά σίγουρα θα προσθέσουν αντοχή)

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Πολυ ωραια συνδεση ηλια και πολυ καλη δουλεια απο οτι βλεπω. Το εχεις! 45 λεπτα ομως για μια συνδεση, πολλα αν εχεις να φτιαξεις αρκετα. Δηλαδη για 8 γωνιες θα ηθελες 6 ωρες!
Σημερα ετοιμασα σχεδον ολα τα ξυλα για το παγκο, σε 3 ωρες.
Περιλαμβανονται 4 επεκτασεις για τα κοντα ποδια.
Κοψιμο εσοχων και ακρων για 8 γωνιες.
Ολα αυτα με το παγκοπριονο. Μεσο ορο συνδεσεις 20 λεπτα.
Να προσθεσω και αλλα 5 λεπτα αυριο για τη τελικη συναρμολογηση σε καθε γωνια. Να πουμε συνολο 25 λεπτα για καθε γωνια.
Οποτε κανουν περιπου 3 μιση ωρες.
Τα δεκα λεπτα μου φαινονται λιγα που υπολογιζεις, αν και γω το πηγα αρκετα χαλαρα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στελιο τι περιλαμβανει το βιογραφικο σου?

Hλια εντυπωσιακη η συνδεση αλλα και το σκαριφημα του μικρου παγκου!!!

Κυριακο, ο παππους πρεπει να βοηθησε στο ραφι, δεν ειναι δυνατον να εχει γινει αλλιως, too good to be true!!! :)))))

Ηλία,έμεινα άφωνος από αυτήν τήν σύνδεση,χίλια μπράβο

Κυριάκο έμ έτσι είναι αυτά τά πράγματα,υπάρχει οικογενειακο μαστορικό γονίδιο,φαίνεται αρκετά καλό καί μπράβο της
Εχεις καποια φωτό από παλιά κατασκευή νά δώ πώς μέ τό ρούτερ βάζεις τήν πλάτη ? γιατί δέν βάζεις τήν πλάτη μέ καρφωτικό μέ 1,4 mm καρφί ?.Σέ ρωτάω απλά γιά νά μαθαίνω ποιά η διαφορά νά μπεί χωνευτό μέ ρούτερ καί ποιά μέ καρφί.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Πολυ ωραια συνδεση ηλια και πολυ καλη δουλεια απο οτι βλεπω. Το εχεις! 45 λεπτα ομως για μια συνδεση, πολλα αν εχεις να φτιαξεις αρκετα. Δηλαδη για 8 γωνιες θα ηθελες 6 ωρες!

Υπαρχει ωραιότερο πραγμα απο 6 ωρες καφε με μούσικουλά και τσάκα τσουκα τα σκαρπελα και οι ματσολες ????

Hλια εντυπωσιακη η συνδεση αλλα και το σκαριφημα του μικρου παγκου!!!

Κυριακο, ο παππους πρεπει να βοηθησε στο ραφι, δεν ειναι δυνατον να εχει γινει αλλιως, too good to be true!!! :)))))
Κιομως Μιχάλη, ο παππούς είναι στην Χίο φίλε.
Το έφτιαξε το πρωί!!!!!

Ηλία,έμεινα άφωνος από αυτήν τήν σύνδεση,χίλια μπράβο

Κυριάκο έμ έτσι είναι αυτά τά πράγματα,υπάρχει οικογενειακο μαστορικό γονίδιο,φαίνεται αρκετά καλό καί μπράβο της
Εχεις καποια φωτό από παλιά κατασκευή νά δώ πώς μέ τό ρούτερ βάζεις τήν πλάτη ? γιατί δέν βάζεις τήν πλάτη μέ καρφωτικό μέ 1,4 mm καρφί ?.Σέ ρωτάω απλά γιά νά μαθαίνω ποιά η διαφορά νά μπεί χωνευτό μέ ρούτερ καί ποιά μέ καρφί.

Δημήτρη με το καρφωτικο την έβαλα απλά με το ρουτερ κούρεψα τα περιθώρια να έρθει πρόσωπο το φύλλο.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σημερα ετοιμασα σχεδον ολα τα ξυλα για το παγκο, σε 3 ωρες.
Περιλαμβανονται 4 επεκτασεις για τα κοντα ποδια.
Κοψιμο εσοχων και ακρων για 8 γωνιες.
Ολα αυτα με το παγκοπριονο. Μεσο ορο συνδεσεις 20 λεπτα.
Να προσθεσω και αλλα 5 λεπτα αυριο για τη τελικη συναρμολογηση σε καθε γωνια. Να πουμε συνολο 25 λεπτα για καθε γωνια.
Οποτε κανουν περιπου 3 μιση ωρες.
Τα δεκα λεπτα μου φαινονται λιγα που υπολογιζεις, αν και γω το πηγα αρκετα χαλαρα.

Στελιο τι περιλαμβανει το βιογραφικο σου?

Νεκτάριε νομίζω -όπως είπε και ο πραλαλήσας φίλος από πάνω- ότι το βλέπεις απ´λάθος οπτική γωνία το θέμα ! :)
Εσύ απλά διασκέδασες λιγότερες ώρες από τον Ηλία! :D

Βιογραφικό.....κρύβε λόγια ! ;)
Ηλεκτρολόγος από δίπλωμα, ηλεκτρονικός από πετριά και μηχανουργός από έρωτα!
Το βασικό ήταν ότι ποτέ δεν μου αρκούσε το "γιατί έτσι" σαν απάντηση, το έψαχνα όπως μπορούσα, ε και το ένα έφερε το άλλο ! :)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Υπαρχει ωραιότερο πραγμα απο 6 ωρες καφε με μούσικουλά και τσάκα τσουκα τα σκαρπελα και οι ματσολες ????
Δεν εχω τοσο χρονο, ουτε μπορει να περασει η ωρα μου απροσκοπτα. Οι εξωτερικες παρεμβολες, καλες ή οχι ειναι παρα πολλες συνεχεια. Ξεχνιεμαι μαστορευοντας, αλλα δεν διαρκει πολυ, δυστυχος.

Τοτε απλα κανεις το αυτονόητο .... Γωνιαζεις δυο καδρόνια τα βιδώνεις μεταξύ τους και ετοιμος ο σύνδεσμος .... Αντε στα μεγαλα κέφια να κανεις και κανενα κόψιμο 45 μοίρες για τσαχπινιά ...

Στέλιο δεν ειναι κακο , ορεξη για παιχνιδι..αλλα το θεωρω υπερβολή . Φαντασου ότι ειναι μια απο τις πανω γωνίες σκελετού πάγκου , δεν ειναι στον αέρα τα οριζόντια . Αν δεις απο το σχέδιο τα οριζόντια μεταξύ του δένουν μεταξύ τους και σε συνδυασμό με το κάθετο δημιουργούν πολυ δυνατο δέσιμο για στρεβλώσεις . Φοβάμαι ότι αν "φορτωθεί" και άλλο αυτη η σύνδεση θα ειναι πιο επιφοβη να χαλάσει .

Νεκ στην ουσία ειναι 2 περάσματα για το κάθετο (για τον σταυρό) και 4 για το καθε οριζόντιο απο το παγκοπριονο . Θα σου πάρει πανω απο 10 λεπτα ;
Τα 45 λεπτα ήταν παιχνιδιού ! :-)

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Στέλιο δεν ειναι κακο , ορεξη για παιχνιδι..αλλα το θεωρω υπερβολή . Φαντασου ότι ειναι μια απο τις πανω γωνίες σκελετού πάγκου , δεν ειναι στον αέρα τα οριζόντια . Αν δεις απο το σχέδιο τα οριζόντια μεταξύ του δένουν μεταξύ τους και σε συνδυασμό με το κάθετο δημιουργούν πολυ δυνατο δέσιμο για στρεβλώσεις . Φοβάμαι ότι αν "φορτωθεί" και άλλο αυτη η σύνδεση θα ειναι πιο επιφοβη να χαλάσει .

Νεκ στην ουσία ειναι 2 περάσματα για το κάθετο (για τον σταυρό) και 4 για το καθε οριζόντιο απο το παγκοπριονο . Θα σου πάρει πανω απο 10 λεπτα ;
Τα 45 λεπτα ήταν παιχνιδιού ! :-)
Κ edit: 6 σε καθε ακρο καδρονιου, χ2 συν τις τρυπες στο καθετο. 12 κοπες και δυο τρυπηματα σε καθε γωνια, δεν ειναι και οτι ποιο ευκολο. Γιατι πρεπει να αλλαζεις υψος δισκου, οφσετ του οδηγου κοπης, μετρημα με προσοχη μην κοπει κατι λαθος...
Κλπ. Τελος παντων, ισως εγω εφαγα πολυ χρονο στο σημαδεμα και στο τεσταρισμα.

Εδω τι εφτιαξα για να μπαινουν τα καδρονια καθετα ωστε να γινουν η κοπες.
Εκανα τις συνδεσεις που προτειναι ο Γιαννης προχθες.

pic host

Τοτε απλα κανεις το αυτονόητο .... Γωνιαζεις δυο καδρόνια τα βιδώνεις μεταξύ τους και ετοιμος ο σύνδεσμος .... Αντε στα μεγαλα κέφια να κανεις και κανενα κόψιμο 45 μοίρες για τσαχπινιά ...
Ενταξει, ειπαμε να αναβαθμιστουμε λιγο.
Και ειπα σε αυτο το παγκο, βιδα να μην ακουμπισω.

Πολλα τα βγάζεις...και γιατι τρυπηματα ; Για τον σταυρό πχ κλειδωνεις τον φράχτη στα 1,8 και τον περνάς γύρω γύρω όρθια όπως έκανες τις μισοκοπες και έχεις τα όρια της καθε κοπής . Μετα με πολλαπλά περάσματα αφαιρεις όλο το υλικο . Και για τα 2 οριζόντια 4 επαναλαμβανόμενες κάθετες κοπές και άλλες 4 όρθια σαν τις δικές σου .

Πολλα τα βγάζεις...και γιατι τρυπηματα ; Για τον σταυρό πχ κλειδωνεις τον φράχτη στα 1,8 και τον περνάς γύρω γύρω όρθια όπως έκανες τις μισοκοπες και έχεις τα όρια της καθε κοπής . Μετα με πολλαπλά περάσματα αφαιρεις όλο το υλικο . Και για τα 2 οριζόντια 4 επαναλαμβανόμενες κάθετες κοπές και άλλες 4 όρθια σαν τις δικές σου .

Φτιαξτο!
Εγω το βγαζω 10 λεπτα ασχολια σε καθε ακρο ξυλου, μιση ωρα ανα γωνια. 16 ακρα συν τα ποδια, 24 ακρα, απο 10 λεπτα περιπου 4 ωρες.

Ωραίος ο μάστορας ! :)
Αφού παίζουμε λοιπόν, για δες αυτή τη τροποποίηση :

JreCM73.png

Δυο καβίλιες 6ρες -μετά την σύνδεση των ξύλων- θα δέσουν τις "ελεύθερες άκρες του συνδέσμου με το κυρίως κομμάτι και επιπλέον και σημαντικότερο θα δουλεύουν κόντρα στις κινήσεις στρέψης της άρθρωσης. (Βέβαια η επιδρασή τους δεν ειναι ομοιόμορφη -δες τα διαφορετικά παχη των βελών- αλλά σίγουρα θα προσθέσουν αντοχή)

Ειδικά με αυτήν την προσθήκη γίνεται βράχος.
Με το φαλτσοπρίονο τα επιμέρους γαντζάκια κόβονται πολύ γρήγορα αλλά το θέμα είναι το δοκάρι με την σταυρωτή ένωση πως διαμορφώνεται. Με παγκοπρίονο δεν είναι κάτι τις επικίνδυνο?

Θα ειναι ο επόμενος κεντρικός μου πάγκος. :-)
Πάλι πολλά μου τα βγάζεις...χαχαχα...
4 γωνίες 8 άκρα 4 πόδια , σύνολο 12 .
Δεν θα πας μεμονωμένα , τα πόδια ολα μαζι με ενα μέτρημα , στους 2 πόντους (λέμε τωρα) ο φραχτης και πέρασμα και τα τέσσερα το ενα πίσω απο το άλλο . Πόσο σου παίρνει ενα κόψιμο ; 10-15 δευτερόλεπτα ; Στο σεταρισμα του παγκοπριονου στις διαστάσεις χάνεις χρόνο . Γι αυτο έψαχνα για ενα καλο και με ακρίβεια . :-)

Θα ειναι ο επόμενος κεντρικός μου πάγκος. :-)
Πάλι πολλά μου τα βγάζεις...χαχαχα...
4 γωνίες 8 άκρα 4 πόδια , σύνολο 12 .
Δεν θα πας μεμονωμένα , τα πόδια ολα μαζι με ενα μέτρημα , στους 2 πόντους (λέμε τωρα) ο φραχτης και πέρασμα και τα τέσσερα το ενα πίσω απο το άλλο . Πόσο σου παίρνει ενα κόψιμο ; 10-15 δευτερόλεπτα ; Στο σεταρισμα του παγκοπριονου στις διαστάσεις χάνεις χρόνο . Γι αυτο έψαχνα για ενα καλο και με ακρίβεια . :-)

Καλα στο μετρημα, αστο...
Στο κοψιμο ειναι τσακ μπαμ, στο σεταρισμα ομως χανεται ο χρονος. Τωρα θυμαμαι που κοιταξα το ρολοι, ποιο γρηγορα εγιναν οι κοπες. Σεταρισμα και μετρημα καθυστερησε.

Νικο, ο κυβος ειναι απλος να κοπει σε σταυρο. Δες τη εφτιαξα ποιο πανω. Ρυθμιζεις οφσετ απο το δισκο, και ακουμποντας σε αυτο κοβεις τεσσερεις κοπες. Το ενδιαμεσω το καθαριζεις μετα.

8 γωνιες 16 τεμαχια ξυλου. Εχει και κατω οριζοντια!

Να και ο δικός μου πάγκος ολοκληρωμένος.
Αύριο θα περάσω από πάνω το OSB και τον πίνακα εργαλείων και θα προσπαθήσω να τακτοποιήσω κιόλας!

Ακόμα και χωρίς βίδωμα στον τοίχο και παρόλο που το πάτωμα είναι ελαφρώς παράγωνο, είναι βράχος. Δεν κάνει κιχ.
Εγώ φυσικά έβαλα 4 στριφωνάκια για παν ενδεχόμενο.

Δυστυχώς επειδή το 4μετρο δοκάρι επεξεργάζεται δύσκολα, οι πάνω ενδιάμεσες ενώσεις βγήκαν αρκετές από αυτές σφιχτές αλλά πολλές έχουν κλίση γιατί έγερνε το δοκάρι. Φυσικά αυτό μόνο οπτικό αποτέλεσμα έχει αλλά για να κάνει κάποιος τις τέλειες ενώσεις σε τέτοια δοκάρια πρέπει να έχει τον ειδικό πάγκο για φαλτσοπρίονο της Bosch ή τουλάχιστον να έχει ένα αρκετά μεγάλο πάγκο με τάκους στο ύψος του φαλτσοπρίονου.

Επειδή ο πάγκος είναι σε κλειστό χώρο και εκτός αυτού επειδή δεν είμαι πλέον φαν των βερνικιών σκέφτομαι να μην τον βάψω καθόλου μιας και δεν υπάρχει θέμα με σαράκια και άλλα έντομα...

Ετσι...!
Στην δικη σου περίπτωση λοιπόν θα βιδωνα ενα κάθετο ρεταλι για στοπ σταθερά στο cross cut που έχεις κανει και θα περναγα τα 8 κομμάτια το ενα πίσω απο το άλλο , ούτε σφιγκτηρες ούτε τίποτα άλλο . :-)