Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Λένε πως άμα σου μπει ο διάολος ανοίγεις ιστορίες που τραβάνε τελικά πολύ... Έβλεπα λοιπόν βιντεάκια στο γιουτουμπ που παίρνουν παλιές σάπιες σκουριασμένες πλάνες και τις αναπαλαιώνουν, τρίβουν τις επιφάνειες τους και τις κάνουν καθρέφτη, ακονίζουν τις λεπίδες και άλλα τέτοια ωραία. Ζηλεψα κι εγώ, έβλεπα πως είναι και η μικρή Στάνλεϊ που πήρα την περασμένη βδομάδα και μου καρφώθηκε να την τελειοποιήσω.
IMG_20170216_230152108.jpg
Χάλια επιφάνεια, πήρα ντουκοχαρτα από 150αρι μέχρι 800αρι και ξεκίνησα με χαρά.
IMG_20170216_230332176.jpg
Μετά από πολύ τρίψιμο με το 150αρι είδα ότι πρέπει να ξεκινουσα από κάτι πιο χοντρό, οπότε πήρα σμυριδοπανο 100αρι.
IMG_20170216_234637601.jpg

IMG_20170217_231830891.jpg

Το κολλησα και αυτό στο τραπέζι και έτριβα όλο το βράδυ.

IMG_20170217_232327018.jpg

Τελικά ξέμεινα από σμυριδοπανο, προχώρησε βέβαια η λείανση σε ένα βαθμό, αλλά πρέπει να φύγει αρκετό υλικό ακόμα μέχρι να πάω στο επόμενο νούμερο. Δεν περίμενα να τρώει τοσο γυαλοχαρτο το ατσάλι της πλάνης.
Μήπως θα ήταν κάποιο άλλο γυαλοχαρτο πιο αποτελεσματικό και τζάμπα ταλαιπωρουμαι; Για πείτε καμιά ιδέα...

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Λένε πως άμα σου μπει ο διάολος ανοίγεις ιστορίες που τραβάνε τελικά πολύ... Έβλεπα λοιπόν βιντεάκια στο γιουτουμπ που παίρνουν παλιές σάπιες σκουριασμένες πλάνες και τις αναπαλαιώνουν, τρίβουν τις επιφάνειες τους και τις κάνουν καθρέφτη, ακονίζουν τις λεπίδες και άλλα τέτοια ωραία. Ζηλεψα κι εγώ, έβλεπα πως είναι και η μικρή Στάνλεϊ που πήρα την περασμένη βδομάδα και μου καρφώθηκε να την τελειοποιήσω.
View attachment 137901
Χάλια επιφάνεια, πήρα ντουκοχαρτα από 150αρι μέχρι 800αρι και ξεκίνησα με χαρά.
View attachment 137902
Μετά από πολύ τρίψιμο με το 150αρι είδα ότι πρέπει να ξεκινουσα από κάτι πιο χοντρό, οπότε πήρα σμυριδοπανο 100αρι.
View attachment 137903

View attachment 137904

Το κολλησα και αυτό στο τραπέζι και έτριβα όλο το βράδυ.

View attachment 137905

Τελικά ξέμεινα από σμυριδοπανο, προχώρησε βέβαια η λείανση σε ένα βαθμό, αλλά πρέπει να φύγει αρκετό υλικό ακόμα μέχρι να πάω στο επόμενο νούμερο. Δεν περίμενα να τρώει τοσο γυαλοχαρτο το ατσάλι της πλάνης.
Μήπως θα ήταν κάποιο άλλο γυαλοχαρτο πιο αποτελεσματικό και τζάμπα ταλαιπωρουμαι; Για πείτε καμιά ιδέα...

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το χαρτι που χρησιμοποιεις εχει ως μεσω τριβης το aluminium oxide που θεωρειτε μετριας σκληροτητας και καλυτερο για ξυλο γιατι καθως μπουκωνει αποκολλουνται ακρα και βγαζει νεα επιφανεια τριβης. Για μεταλλα και ειδικα τα σκληρα η καλυτερη λυση ειναι το silicon carbide που ειναι πολυ πιο σκληρο αλλα μπουκωνει πιο ευκολα στο ξυλο.

http://www.jamarco.com/91b_Technica... of Sandpaper - Page 3 - Fine Woodworking.htm

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μάλλον πρέπει να λείπω πιό συχνά. Μια βδομάδα σας αλφησα και οργιάσατε... :flipout:
Πάρα πολλές κατασκευές, αλλά το κυριότερο, κι αυτό που μ´ ευχαριστεί ιδιάιτερα είναι οτι το επίπεδο ανεβαίνει αλματοδώς.
Κύριοι... :worshippy::SFGSFGSF::worshippy::SFGSFGSF:

Από ότι βλέπω στην 2η φωτό η πλάνη σου βρίσκει λίγο μπροστά και ελάχιστα πίσω που σημαίνει ότι έχει κοιλιά στην μέση. Δεν θα σου πάρει πάρα πολύ για να την κάνεις flat γιατί είναι μικρή σε μέγεθος. Επίσης καλύτερα το γυαλόχαρτο να το βάλεις σε μία επιφάνεια σκληρή που δεν θα λυγίζει με το βάρος που βάζεις στο τρίψιμο και επίπεδη φυσικά.
Ακόμα ένα tip είναι η πλάνη να είναι με την λεπίδα σφυγμένη κανονικά αλλά τραβηγμένη τέρμα πίσω ώστε να μην βρίσκει καθόλου στο γυαλόχαρτο.
Αυτό γιάτι το σφίξιμο της λεπίδας την παραμορφώνει οπότε αν είναι flat τρίβοντας την χωρίς την λεπίδα δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι flat και μετά με την λεπίδα πάνω σφιγμένη.
Για το γυαλόχαρτο ισχύει ότι σου είπε ο jks13 εγώ πήρα ρολό με το μέτρο.
Το σίδερο τρώγεται πολύ αργά άμα βλέπεις ότι δεν βγαίνει υλικό πρέπει να αλλάξεις γυαλόχαρτο η grit (με το 60 είδα μεγαλύτερη πρόοδο). Εγώ σχεδόν έδωσα τα μισά λεφτά της πλάνης σε γυαλόχαρτα σε 4 1/2 πλάνη όμως από China.

Γιάννη (jks13) καί συνάδελφοι πληροφοριακά σήμερα βρήκα φυτευτά πάσα σέ τοπικό κατάστημα,αλλά είναι λίγο πιό κοντά από τού Γιάννη και δέν είναι κωνικά,είναι μπροστά πίσω ίδια mm.Eίναι μέ άλλεν.Βρήκα μέ εσωτερικό σπείρωμα 10 - 8 - 6 mm πιό κάτω δέν υπάρχουν η δέν είχε τό κατάστημα,γνωρίζετε ?

Στό Leroy-Merlin πού πήγα έχει συσκευασμένα ακριβά μέν,και τό μείον ότι δέν ήταν μέ άλλεν αλλά μέ κατσαβίδι ίσιο,πράγμα πού μέ αποθάρυνε γιατί άντε νά χώθουν μέσα στό ξύλο μέ ίσιο κατσαβίδι.

Aυτό στήν φωτό μέ τό εξωτερικό σπείρωμα 12 mm παίρνει μεσα μετρική βίδα 8 mm.

pasa110.jpg

pasa210.jpg

pasa310.jpg

Μια χαρά είναι. Φύτεψε τα με κόλλα 2 συστατικών όπου τα χρειάζεσαι & μετά ξέχασε τα.

Πιο κάτω σε mm δεν έχω δει πουθενά. ΔΕN εξυπηρετούν άλλωστε & τις "δικές" μας ανάγκες.

Στο κολώνατο σου βάλε & τις 4 βίδες στο ποδαρικό, γιατί θα σου κάνει "σούζες" στα δύσκολα.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μια χαρά είναι. Φύτεψε τα με κόλλα 2 συστατικών όπου τα χρειάζεσαι & μετά ξέχασε τα.

Πιο κάτω σε mm δεν έχω δει πουθενά. ΔΕN εξυπηρετούν άλλωστε & τις "δικές" μας ανάγκες.

Στο κολώνατο σου βάλε & τις 4 βίδες στο ποδαρικό, γιατί θα σου κάνει "σούζες" στα δύσκολα.

Eλα "σειρά" καλησπέρα
Εγώ νόμιζα ότι έχει δύο τρύπες γιά στερέωμα αυτές πού είναι σέ μπλέ κύκλο πού είναι στενές.
Οι άλλες που είναι στόν κόκκινο κύκλο είναι γιά βίδες στερέωσης ? γιατί είναι πολυ φαρδιές νά δώ πού θά βρώ ροδέλες.
Είσαι σίγουρος ότι αυτό παίρνει 4 βίδες στερέωσης όπως είναι στήν φωτό ?

drapan10.png

Στο δικό σου όπως το βλέπω στην φωτό, κανονικά παίρνει μόνο δύο βίδες στα "μπλε" σημεία, κακώς για εμένα. Κόψε του -1 βαθμό από την αξιολόγηση του ! :flipout:

Στο Einhell που έχω έχει 4 οπές στα άκρα.

Κακό δεν θα του κάνεις αν του βάλεις άλλες δύο, εκεί στους κόκκινους κύκλους, με ροδέλλες που θα βρείς παντού στα βιομηχανικά είδη, πάρα πολύ φθηνές.

Τα ανοίγματα "συρτάρια" είναι για να αλλάζει γρήγορα θέση μια μικρή μέγγενη ή ένα μικρό σαπόρτι & από τα μεγαλύτερα ανοίγματα, να βγαίνουν τα κεφάλια από τις βίδες συγκράτησης της & να την αφαιρείς.

Εβαλα απο χθες μπροστα ενα δευτερο υποποδιο για να κανει παρεα στο πρωτο..
Κολλησα τις σανιδες με καβιλιες (με τον οδηγο της wolfcraft εξαιρετικο εργαλειο) και σημερα αφου πλανιαρισα εκοψα τα πλαινα και εκανα την απαραιτητη κουρμπα με το θηριο (ταινιολιαντηρας parkside) εκοψα τα ενδιαμεσα και τα εκανα μια δοκιμη πως καθονται. Μιας και αρχιζω και δουλευω το sketchup μπορει να φτιαξω ανεβασω και το σχεδιο αν ενδιαφερεται κανενας. :guitarist:

Παρακατω φωτο απο το προτζεκτακι: :smash:

item01.jpgitem02.jpgitem03.jpgitem04.jpgitem05.jpgitem06.jpg

Δημήτρη έχω την εντύπωση όπως το βλέπω από τις φωτο, ότι είναι πολύ ψηλό, για υποπόδιο.

Παππούς Κ.

Η κατω ακρη ειναι 14 και η πανω 18 μαζι με τα καπακια.. εχε υποψη σου οτι προοριζεται για κουρειο / κομμωτηριο (παιδια κοντοι κλπ) .. το προηγουμενο ηταν 1 ποντο πιο χαμηλο γενικα αλλα ειπα να εχει δυνατοτητα να παιζει τον κοσμο με βαση το υψος..

και παλι μ αυτο που λες το σκεφτομαι μηπως το κατεβασω 1 ποντο κ αυτο..

Με εκπλήσσει που δεν ξέρετε να βάζετε σωστά τα wood inserts ☺️☺️😅😅

https://youtu.be/tIhEqoKE8Dc

Το αλλεν που αναφέρει ο Γιάννης είναι όντως της πλάκας και κλωτσάει με το παραμικρό ζόρι.

Με το μπουζόνι κ το κόντρα παξιμάδι συμφωνώ. Με την χρήση δράπανου όχι τόσο. Λίγο να το τρέξεις ή να το σφίξεις παραπάνω έγινε "μπουργάνα" το ξύλο.
Αυτές οι εφαρμογές είναι υπολόγισε σωστά, σημάδεψε, φύτεψε με κόλλα κ άφησε το.
Βάλε, βγάλε στην ίδια τρύπα το "φυτευτό πάσσο" bye - bye hole !

Eλα "σειρά" καλησπέρα
Εγώ νόμιζα ότι έχει δύο τρύπες γιά στερέωμα αυτές πού είναι σέ μπλέ κύκλο πού είναι στενές.
Οι άλλες που είναι στόν κόκκινο κύκλο είναι γιά βίδες στερέωσης ? γιατί είναι πολυ φαρδιές νά δώ πού θά βρώ ροδέλες.
Είσαι σίγουρος ότι αυτό παίρνει 4 βίδες στερέωσης όπως είναι στήν φωτό ?

drapan10.png

ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΣ ΤΙΣ ΒΙΔΕΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΓΕΝΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΡΥΠΗΜΑ

Δημήτρη μιά χαρά έγινε,βάψιμο καί είναι κομπλέ

ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΣ ΤΙΣ ΒΙΔΕΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΓΕΝΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΡΥΠΗΜΑ

Επειδή είναι νέος στό άθλημα τών κολονάτων δράπανων,δέν τό κατάλαβα αυτό με τήν βάση,τί νά κάνει η μέγγενη εκεί κάτω ? αφού η διαδρομή είναι 5 cm ούτε κάν φτάνει τό τρυπάνι τόσο χαμηλά,εδώ τό τραπέζι και τό σηκώνουμε ψηλά γιά νά φτάσει τό τρυπάνι.
Αλλά σίγουρα κάτι ξέρεις παραπάνω,καί θά είμαι ευγνώμων άν μού πείς.