Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπραβο σε οσους μαστορεψατε και κατι. Κιτρινη καρτα στους εκτος θεματος...

Ξεκνησα και γω σημερα τη μελαμινοκατασκευη. Το πηρα ζεστα και σχεδον κολλησα ολα τα σοκορα που χρειαζοταν.
Ο παγκος της black decker αποδειχθηκε πολυ χρησιμος και σχεδον αυτο ηθελα! Θα τον ηθελα λιγο πιο ψηλο και ισως λιγο φαρδυτερο. Κατα τα αλλα ειναι σουπερ.

Τις ταινιες μετα το κολλημα που δεν τα καταφερα ακομη με τη πρωτη να τις κολλαω, τις ξακριζω με σπατουλα λεπτη που κοβει καλα. Δοκιμασα με τη λιμα οπως προειπαν καποιοι συναδελφοι, αλλα εκανα σημαδια. Με τη σπατουλα παει "αερα" και απειροελαχιστα ψεγαδια στις σημερινες κολλησεις μου.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Το χαρτι που χρησιμοποιεις εχει ως μεσω τριβης το aluminium oxide που θεωρειτε μετριας σκληροτητας και καλυτερο για ξυλο γιατι καθως μπουκωνει αποκολλουνται ακρα και βγαζει νεα επιφανεια τριβης. Για μεταλλα και ειδικα τα σκληρα η καλυτερη λυση ειναι το silicon carbide που ειναι πολυ πιο σκληρο αλλα μπουκωνει πιο ευκολα στο ξυλο.

http://www.jamarco.com/91b_Technica... of Sandpaper - Page 3 - Fine Woodworking.htm
Έχεις δίκιο, εκεί είναι το λάθος. Το 150αρι που είχα χρησιμοποιήσει αρχικά ήταν τέτοιος τύπος, αλλά λόγω μικρού κοκκου καθυστερουσα πολύ. Το 100αρι παρ'οτι στην αρχή του ήταν πιο αποδοτικό, τελείωνε γρήγορα.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κατεβασα 1 ποντο το υψος (ειχες δικιο Κωστη) ετριψα τα καπακια στερεωσα και βιδωσα το σκελετο. Βιδωσα τα καπακια και στοκαρισα. Αρκετα για σημερο. Αυριο παλι. :afro:

item08.jpgitem10.jpgitem11.jpg06.jpgitem07.jpg

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπραβο σε οσους μαστορεψατε και κατι. Κιτρινη καρτα στους εκτος θεματος...

Ξεκνησα και γω σημερα τη μελαμινοκατασκευη. Το πηρα ζεστα και σχεδον κολλησα ολα τα σοκορα που χρειαζοταν.
Ο παγκος της black decker αποδειχθηκε πολυ χρησιμος και σχεδον αυτο ηθελα! Θα τον ηθελα λιγο πιο ψηλο και ισως λιγο φαρδυτερο. Κατα τα αλλα ειναι σουπερ.

Τις ταινιες μετα το κολλημα που δεν τα καταφερα ακομη με τη πρωτη να τις κολλαω, τις ξακριζω με σπατουλα λεπτη που κοβει καλα. Δοκιμασα με τη λιμα οπως προειπαν καποιοι συναδελφοι, αλλα εκανα σημαδια. Με τη σπατουλα παει "αερα" και απειροελαχιστα ψεγαδια στις σημερινες κολλησεις μου.

[BOOK SPOILER]

[/BOOK SPOILER]

Ο παγκος ειναι κορυφη. Πολυεργαλειο. Τον ιδιο εχω και τα εχει βγαλει προ πολλού τα λεφτα του.

Από ότι βλέπω στην 2η φωτό η πλάνη σου βρίσκει λίγο μπροστά και ελάχιστα πίσω που σημαίνει ότι έχει κοιλιά στην μέση. Δεν θα σου πάρει πάρα πολύ για να την κάνεις flat γιατί είναι μικρή σε μέγεθος. Επίσης καλύτερα το γυαλόχαρτο να το βάλεις σε μία επιφάνεια σκληρή που δεν θα λυγίζει με το βάρος που βάζεις στο τρίψιμο και επίπεδη φυσικά.
Ακόμα ένα tip είναι η πλάνη να είναι με την λεπίδα σφυγμένη κανονικά αλλά τραβηγμένη τέρμα πίσω ώστε να μην βρίσκει καθόλου στο γυαλόχαρτο.
Αυτό γιάτι το σφίξιμο της λεπίδας την παραμορφώνει οπότε αν είναι flat τρίβοντας την χωρίς την λεπίδα δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι flat και μετά με την λεπίδα πάνω σφιγμένη.
Για το γυαλόχαρτο ισχύει ότι σου είπε ο jks13 εγώ πήρα ρολό με το μέτρο.
Το σίδερο τρώγεται πολύ αργά άμα βλέπεις ότι δεν βγαίνει υλικό πρέπει να αλλάξεις γυαλόχαρτο η grit (με το 60 είδα μεγαλύτερη πρόοδο). Εγώ σχεδόν έδωσα τα μισά λεφτά της πλάνης σε γυαλόχαρτα σε 4 1/2 πλάνη όμως από China.
Όπως ακριβώς τα γράφεις στην πρώτη παράγραφο είναι, και έτσι ακριβώς το λειτουργώ όσον αφορά την επιφάνεια που κάνω την κατεργασία.
Την λεπίδα όμως την έχω βγάλει, μαζί με όλα τα γύρω εξαρτήματα. Δεν ήξερα ότι σφίγγει με τόση δύναμη που να παραμορφώνει το σώμα της πλάνης. Πιο πιθανό θεωρούσα ότι είναι να κάμπτεται η λεπίδα, οπότε την έβγαλα για να μην έρθει και σε επαφή με τα νερά και τα σωματίδια των υλικών που τρίβονται.

Δημήτρη όμορφο θα γίνει. Ίσως χρειαστώ πληροφορίες για το πρόγραμμα δημιουργίας σκαριφημάτων.

Νεκτ. καλά σιδερώματα. Μάθε τέχνη κ ας.......

Δημήτρη "σειρά" η κάτω βάση εργασίας στο κολονάτο θα σου χρειαστεί (σπάνια) για να βάλεις μέγγενη για μεγάλα κ ψηλά κομμάτια.

Οτι ξερω ευχαριστως Κωστα. Το επιασα κανα δυο μηνες πριν. Ειναι απο τα πιο ευκολα στην εκμαθηση παρολα αυτα τον χρειαζεται το χρονο του.

Όπως ακριβώς τα γράφεις στην πρώτη παράγραφο είναι, και έτσι ακριβώς το λειτουργώ όσον αφορά την επιφάνεια που κάνω την κατεργασία.
Την λεπίδα όμως την έχω βγάλει, μαζί με όλα τα γύρω εξαρτήματα. Δεν ήξερα ότι σφίγγει με τόση δύναμη που να παραμορφώνει το σώμα της πλάνης. Πιο πιθανό θεωρούσα ότι είναι να κάμπτεται η λεπίδα, οπότε την έβγαλα για να μην έρθει και σε επαφή με τα νερά και τα σωματίδια των υλικών που τρίβονται.

Και εγώ από τους youtubers το έμαθα αυτό για την κάμψη της πλάνης έχει λογική γιατί είναι μαντέμι και όχι μεγάλου πάχους.
Αν το κάνεις θα σου έλεγα να βάλεις λίγο αλουμινοταινία ή ότι άλλο έχεις στην κόψη της λεπίδας γιατί εμένα μου έφυγε λίγο και μέχρι να το καταλάβω.....
Πάντως δεν περίμενα να θέλει τόσο χρόνο τρίψιμο για να έρθει στα ίσα της.

Νεκτάριε προχωράς καλά,αυτός ο πάγκος μέ έχει σώσει καί εμένα,καί μάλιστα πρόσφατα αγόρασα καί δεύτερο

Κώστα σέ μερσώ πού λένε στά Γαλλικά,κινητή εγκυκλοπαίδια είσαι :ernaehrung004:

Εγκυκλοπαίδεια "Παππούς" - Λαρούς - Μπριτάννικα ένα πράγμα δηλαδή :flipout:

Καλό βράδυ γιατί τα τόσα συνεχόμενα 12ωρα κ το αυριανό ξύπνημα κ πάλι στις 05.00', λόγω Συντήρησης, με ξεπερνάει.

Ωραιο Νεκταριε. Τα ψιλολογια τα ξεχνας ! ουτε φαινονται ουτε εχουν σημασια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγω τελειωσα το Νο2 υποποδιο χθες και παμε για αλλα.. !

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ευχαριστω κυριοι!

Ωραιο Νεκ.
Θελει και μπαζα από κατω?

Τα ραφια του jumbo που ρωταγες,εχουν δυο πυρους κολλημένους πανω σε λαμα και μπαινουβ μεσα στο...ραφι
Η στηριξη είναι σχετικα καλη.
10 τρυπες εχει η λαμα για ουπατ 6αρια.
Οχι δεν θελει, δεν ακουμπαει κατω. Το εχω κρεμασει ολο το κατασκευασμα απο το τοιχο!!

Τα λάθη και τα ελαττώματα που ξέρει ο κατασκευαστής δεν τα βλέπουν οι άλλοι Νεκτάριε. Μπράβο για την κατασκευή σου. Φτιάχνοντας κάτι DIY γλυτώνεις λεφτά από ο να το αγοράσεις έτοιμο και κάνεις απόσβεση στις αγορές σου. Μπράβο.
Ετσι ακριβως!

Ωραιο Νεκταριε. Τα ψιλολογια τα ξεχνας ! ουτε φαινονται ουτε εχουν σημασια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγω τελειωσα το Νο2 υποποδιο χθες και παμε για αλλα.. !

Το εφερα σημερα ακριβως στη θεση του με τη μετατοπιση δυο στηριγματων. Τωρα με ικανοποιησε πληρως.

Σημερα ασχοληθηκα με τις ραγες των sled.
Στον παγκο εχω κανει λουκια 16x4 και αναζητησα κατι αντιστοιχο σε μασιφ αλουμινιο.
Βρηκα μονο 20x5 οπου και αγορασα 1 μετρο για να δω αν μπορω να το κατεβασω σε 16x4 και να παρω μετα το δευτερο. Τιμη 6 ευρω.

Εκοψα την βεργα σε 2 κομματια. 720 και 280 mm γιατι υπολογιζω να φτιαξω ενα μεγαλο sled 700x1000 και ενα μικρο 340x520 για 45 μοιρες πηχακια.
Eβαλα ενα προχειρο φραχτη απο πλεξι στο ρουτερ για να παιρνω πολυ μικρα πασα.

Οπως στηθηκε επαιρνε περιπου 0.25mm πασο και χρειαστηκα 16-18 περασματα σε καθε κομματι.
Τα εφερα ομως ακριβως σε σημειο που εκει που κολλουσαν λιγο στο λουκι απλως τα ετριψα με σφουγγαρακι λειανσης.

Αυριο μαλλον θα παω για 15αρα σημυδα.

DSC_0890.jpg

DSC_0889.jpg

DSC_0888.jpg

Τι παχος εχει η πλακα του παγκου; Αν ειχες κανει τα sled με το αμερικανικο προτυπο θα μπορουσες να βαλεις και aftermarket ή να αγοραζες τις φτηνες ραγες αλουμινιου με ετοιμες τρυπες απο κινα. 3/4" πλατος 3/8" βαθος ειναι το "standar" στα επεγγελματικα.

Τι παχος εχει η πλακα του παγκου; Αν ειχες κανει τα sled με το αμερικανικο προτυπο θα μπορουσες να βαλεις και aftermarket ή να αγοραζες τις φτηνες ραγες αλουμινιου με ετοιμες τρυπες απο κινα. 3/4" πλατος 3/8" βαθος ειναι το "standar" στα επεγγελματικα.

θα επρεπε να βαλω 16mm Πλακα στον παγκο. Αλλα 50 κιλα βαρος. Αλλα η μοναδικη δωρεαν ανοξειδωτη ηταν παχους 10 οπου μετα το πλανισμα κατεληξε 6-7mm και αρα τα λουκια εχουν βαθος 4mm και πλατος 16.
Θα χωνεψω το 1mm που περισσευει απο την 16x5 που εφτιαξα μεσα στο sled και ετσι θα εξεχει τα 4mm Που θελω.

Και να μην ακουμπάει στο sled κατω ακόμη καλυτερα. Δηλαδη μονο στα πλαϊνά για μειωμένες τριβές . Αν εχεις δει που οταν φτιάχνουν κατασκευές sled βάζουν κέρματα κατω για να υπολογίσουν το ελάχιστο δυνατό κενό.

Και να μην ακουμπάει στο sled κατω ακόμη καλυτερα. Δηλαδη μονο στα πλαϊνά για μειωμένες τριβές . Αν εχεις δει που οταν φτιάχνουν κατασκευές sled βάζουν κέρματα κατω για να υπολογίσουν το ελάχιστο δυνατό κενό.

Το sled πρεπει να ακουμπαει κατω, οι ραγες δεν πρεπει. Αλλιως θα καμπυλωνει οταν κοβω.
Τα κερματα τα βαζουν επειδη οι ραγες ειναι παντα πιο ρηχες απο το λουκι. Βαζουν κερμα για να βγει η ραγα πανω και να κολλησουν το sled με τις ραγες πανω στον παγκο. Μετα βγαζουν τα κερματα και οι ραγες πεφτουν στο κενο και κινουνται ακουμπωντας μονο στα πλαινα και οχι στον πατο του λουκιου ωστε η πλακα του sled να παταει ολη πανω στον παγκο.

Το sled πρεπει να ακουμπαει κατω, οι ραγες δεν πρεπει. Αλλιως θα καμπυλωνει οταν κοβω.
Τα κερματα τα βαζουν επειδη οι ραγες ειναι παντα πιο ρηχες απο το λουκι. Βαζουν κερμα για να βγει η ραγα πανω και να κολλησουν το sled με τις ραγες πανω στον παγκο. Μετα βγαζουν τα κερματα και οι ραγες πεφτουν στο κενο και κινουνται ακουμπωντας μονο στα πλαινα και οχι στον πατο του λουκιου ωστε η πλακα του sled να παταει ολη πανω στον παγκο.
Αυτο εννοούσα αλλα το κατάλαβες :2thumb22sup:

jks13 εισαι σε πολυ καλο δρομο, πολυ εντυπωσιακο το 700x1000 του sled. Για την επιφανεια του sled θα σου πρoτεινα να βαλεις λευκη μελαμινη γιατι γλιστραει πολυ ωραια, πανω της θα γραφεις - θα σβηνεις ... θα της βαλεις και ενα pvc γυρω γυρω και εισαι αρχοντας. Το cross sled να το ρυθμισεις με τη μεθοδο "5 Cuts".

Καλησπέρα!

Το σάββατο τα "ακούμπησα" στο ΙΚΕΑ. Αγόρασα μερικά ράφια lack, δυο κρεμαστά ντουλάπια κουζίνας και μερικά κομμάτια μελαμίνη (οχι από ΙΚΕΑ).

Αρχικά τα "κομοδίνα", μιας και είχε και σκάψιμο. Βίδωσα 2 ραφάκια πάνω σε κομμάτι μελαμίνης και στη συνέχεια με 4 ούπα όλο μαζί στον τοίχο. Έγινε έτσι γιατί έτσι μου φαινόταν πιο γερά, καθώς όταν παλιότερα είχα χρησιμοποιήσει ίδια ραφάκια κουνιόντουσαν πολύ.

night-stands.jpg

night-stand.jpg

Συνέχεια μια βιβλιοθήκη με τα ίδια ραφάκια κάθετα και 3 ίδιας σειράς αλλά μεγάλου μήκους οριζόντια.

16924274_10212500156923400_135103443_n.jpg

Και το τέλος ντουλάπι για έξτρα αποθηκευτικό χώρο και βάση τηλεόρασης, φτιαγμένη από 2 κρεμαστά ντουλάπια κουζίνας ΙΚΕΑ και επένδυση με μελαμίνη.

tv-stand.jpg

tv-epiplo.jpg

dscn0913.jpg

dscn09111.jpg

Και φυσικά κατασκευή χωρίς "πατάτα" δεν έχω κάνει... άρα και εδώ δεν την γλύτωσα... υπολόγισα λίγο λάθος το μήκος της πάνω μελαμίνης με το παρακάτω αποτέλεσμα....

dscn09151.jpg