Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Οσο αφορά την σόμπα αυτο που διαπίστωσα με τα περιστροφικά ακροφυσια ήταν ότι είχα ατσαλη καύση αναλόγως τον εξωτερικό αέρα .
Το ακροφυσιο λειτουργούσε σαν βεντιλατερ αλλα χωρίς σταθερή ταχύτητα . Σε πολυ δυνατο αέρα μάλιστα είχα υπερβολική κατανάλωση χωρίς το ανάλογο έργο στον χώρο καύσης , σαν να μου "τραβούσε" την φλόγα και την θερμότητα . Χαμηλωνα τους ρυθμιστές αέρα και το μονο που καταφερνα ήταν να βουηζουν οι εισοδοι του αέρα , αυτο όμως παλευοταν σε σταθερο αέρα .
Σε αστατο αέρα όσο αφορά την ένταση και την διεύθυνση ηταν ακόμα χειρότερο με την φλόγα (την μια στιγμη σταθερη-δυνατη , την επόμενη δυνατη αλλα όχι στον χώρο καύσης και την επόμενη αδύναμη και ολη την ωρα να παίζω με τους ρυθμιστές αέρα .
Όσο αφορά το τζάκι δεν μπορω να ξέρω μιας και δεν το έχω δοκιμάσει αλλα φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο μπορει να γίνεται σε μικρότερο βαθμό μιας και ο χώρος καύσης ειναι ανοιχτός και ειναι πιο δύσκολα αντιληπτό .

Οσο αφορά την σόμπα αυτο που διαπίστωσα με τα περιστροφικά ακροφυσια ήταν ότι είχα ατσαλη καύση αναλόγως τον εξωτερικό αέρα .
Το ακροφυσιο λειτουργούσε σαν βεντιλατερ αλλα χωρίς σταθερή ταχύτητα . Σε πολυ δυνατο αέρα μάλιστα είχα υπερβολική κατανάλωση χωρίς το ανάλογο έργο στον χώρο καύσης , σαν να μου "τραβούσε" την φλόγα και την θερμότητα . Χαμηλωνα τους ρυθμιστές αέρα και το μονο που καταφερνα ήταν να βουηζουν οι εισοδοι του αέρα , αυτο όμως παλευοταν σε σταθερο αέρα .
Σε αστατο αέρα όσο αφορά την ένταση και την διεύθυνση ηταν ακόμα χειρότερο με την φλόγα (την μια στιγμη σταθερη-δυνατη , την επόμενη δυνατη αλλα όχι στον χώρο καύσης και την επόμενη αδύναμη και ολη την ωρα να παίζω με τους ρυθμιστές αέρα .
Όσο αφορά το τζάκι δεν μπορω να ξέρω μιας και δεν το έχω δοκιμάσει αλλα φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο μπορει να γίνεται σε μικρότερο βαθμό μιας και ο χώρος καύσης ειναι ανοιχτός και ειναι πιο δύσκολα αντιληπτό .

Στις ενεργειακές εστίες, είτε τζάκια είτε σόμπες (ξύλου πάντα που λειτουργούν με φυσικό ελκυσμό, γιατί αν μιλήσουμε για πελλετ η απαγωγή του καπνού γίνεται με βεντιλατέρ, τελείως άλλη λειτουργία) τοποθετούμε πάντα αντιανεμικά καπέλα προστασίας, όταν έχουμε πρόβλημα με τον ελκυσμό πάμε σε περιστροφικό καπέλο για να βοηθήσει με το τράβηγμα.

Σκοπός στη λειτουργία είναι η εκμεταλλευση της θερμότητας που παράγεται από την καύση, εξού και στις περισσότερες εστίες στη καμινάδα υπάρχει κλαπέτο για το "μπούκωμα" του καπνού. Στα απλά τζάκια ο βαθμός απόδοσης είναι 15% ενώ στα ενεργειακά 70-75%.

Στις ενεργειακές εστίες, είτε τζάκια είτε σόμπες (ξύλου πάντα που λειτουργούν με φυσικό ελκυσμό, γιατί αν μιλήσουμε για πελλετ η απαγωγή του καπνού γίνεται με βεντιλατέρ, τελείως άλλη λειτουργία) τοποθετούμε πάντα αντιανεμικά καπέλα προστασίας, όταν έχουμε πρόβλημα με τον ελκυσμό πάμε σε περιστροφικό καπέλο για να βοηθήσει με το τράβηγμα.

Σκοπός στη λειτουργία είναι η εκμεταλλευση της θερμότητας που παράγεται από την καύση, εξού και στις περισσότερες εστίες στη καμινάδα υπάρχει κλαπέτο για το "μπούκωμα" του καπνού. Στα απλά τζάκια ο βαθμός απόδοσης είναι 15% ενώ στα ενεργειακά 70-75%.

Αυτό ακριβώς διαπίστωσα και πήγα στην επιλογη του κλασσικού Η και βρήκα την ηρεμία μου , σταθερη δυνατή φωτιά και λιγότερη κατανάλωση ανεξάρτητου του εξωτερικού αέρα .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Απλό τζάκι είναι,απλά τήν άλλη φορά θά τό δοκιμάσω μέ ένα σταθερό να δώ άν έχουν διαφορές.

Ποσα μετρα ειναι η καμιναδα, τι διατομη εχει, ειναι μονη ή διπλη (μονωμενη), εχεις καποιο εμποδιο γυρω ή αλλη καμιναδα κοντα?
Ισως το καλυτερο καπελο ειναι τυπου παγοδα με 4 – 5 πτερυγια . Ορισμενα περιστροφικα κανουν θορυβο απο τους πρωτους μηνες λειτουργιας, ειναι να σου κατσει.
Μη μπλεξεις με μοτερ γιατι θελει ντιμαρισμα και θα σου καιει πολλα ξυλα και θα πεσει η ενεργειακη αποδοση της εστιας. Σκεψου και την επιλογη να περασεις με καποιον (σωληνα?) τροπο εξωτερικο αερα μποστα απο την φλογα σου.
Εγω εχω δυο τζακια με χτιστα καπελα χωρις κανενα προβλημα. Στο προηγουμενο σπιτι (πολλα χρονια πριν), το τζακι ειχε προβλημα ελκυσμου και ειχα βαλει περιστροφικο, δεν βοηθησε ομως στη δικη μου περιπτωση και ξαναεφτιξα χτιστο καπελο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σήμερα αλλαξα τό καπέλο τής καμινάδας λόγο πού τό παλιό είχε σταματήσει να γυρνάει,τό είχα ψεκάσει μέ wd40 εκεί μέσα στά ρουλεμάν,δούλεψε γιά λίγο μετά πάλι τά ίδια.
kapelo10.jpg

Εγώ σκεφτόμουν κάτι τέτοιο Κυριάκο
Τα Κοκόρια-Γεράκια γυρνάνε καί αυτά

Δημητρη ο "μυλος" που εβαλες περα απο οτι ειπαν οι προλαλησαντες, θα σου βγαζει θορυβο, και μετα απο καποιες ωρες λειτουργειας μπορει και σφυριγμα.
Και αν δεν το ακους εσυ, το ακουν οι γυρω.
Ο κοκορας δεν εχει ρουλεμαν (αυτοι που ξερω εγω) αλλα ενα καρφι που μπαινει σε μια ταπωμενη σωληνα. Το πλακωνεις και στο γρασσο και τελειωσες. Επισης δεν περιστρεφεται τοσο πολυ οσο ο μυλος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ποσα μετρα ειναι η καμιναδα, τι διατομη εχει, ειναι μονη ή διπλη (μονωμενη), εχεις καποιο εμποδιο γυρω ή αλλη καμιναδα κοντα?
Ισως το καλυτερο καπελο ειναι τυπου παγοδα με 4 – 5 πτερυγια . Ορισμενα περιστροφικα κανουν θορυβο απο τους πρωτους μηνες λειτουργιας, ειναι να σου κατσει.
Μη μπλεξεις με μοτερ γιατι θελει ντιμαρισμα και θα σου καιει πολλα ξυλα και θα πεσει η ενεργειακη αποδοση της εστιας. Σκεψου και την επιλογη να περασεις με καποιον (σωληνα?) τροπο εξωτερικο αερα μποστα απο την φλογα σου.
Εγω εχω δυο τζακια με χτιστα καπελα χωρις κανενα προβλημα. Στο προηγουμενο σπιτι (πολλα χρονια πριν), το τζακι ειχε προβλημα ελκυσμου και ειχα βαλει περιστροφικο, δεν βοηθησε ομως στη δικη μου περιπτωση και ξαναεφτιξα χτιστο καπελο.

Σώφρον χτιστή καμινάδα είναι σύνολο 5 μέτρα καί έχει βγεί σωλήνα inox 1 μέτρο Φ250 και απο πάνω τό καπέλο.
Από τότε πού χτίστηκε ένα ψηλότερο οικημα πού απέχει 5 μέτρα απο τήν καμινάδα όταν έχει δυνατό βοριά κάνει στροβιλισμό ο αέρας και πού και πού καπνίζει,αποφεύγω νά τό ανάβω μέ ισχυρό βόριο άνεμο πλέον.
Θα δοκιμάσω τήν επόμενη φορά καί τήν παγόδα,νά δώ άν μπορέσω να αποφύγω αυτό τό πρόβλημα τού ισχυρού βοριά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δημητρη ο "μυλος" που εβαλες περα απο οτι ειπαν οι προλαλησαντες, θα σου βγαζει θορυβο, και μετα απο καποιες ωρες λειτουργειας μπορει και σφυριγμα.
Και αν δεν το ακους εσυ, το ακουν οι γυρω.
Ο κοκορας δεν εχει ρουλεμαν (αυτοι που ξερω εγω) αλλα ενα καρφι που μπαινει σε μια ταπωμενη σωληνα. Το πλακωνεις και στο γρασσο και τελειωσες. Επισης δεν περιστρεφεται τοσο πολυ οσο ο μυλος.

Δημήτρη και οι γειτόνοι μύλο έχουν καί δέν έχω ακούσει νά σφυρίζουν,θά τά δοκιμάσω όλα τά καπέλα,καί κόκορα και παγόδα νά δώ πιό θά κάτσει καλύτερα στήν περίπτωση μου,πού ανέφερα στόν Σώφρον.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Άμα έχεις πολλά ανήψια έχεις και πολλές υποχρεώσεις.... Είναι απ´τις πιο γλυκές ταλαιπωρίες πάντως.
Ρολογάκια για τα δωμάτιά τους.
Αρχικά έφτιαξα ένα με εκτύπωση σε ξύλο.
Όταν όμως είδα οτι ένα ίσον κανένα, κι όταν είδα οτι δεν γλυτώνω αν δεν φτιάξω ένα για το κάθε δωμάτιο, έκανα μια ψιλο-πουστίτσα.
Αντί για εκτύπωση σε ξύλο, που η διαδικασία του βρέξε-τρίψε μου είναι πολύ βαρετή, έκανα τις εκτυπώσεις σε ριζόχαρτο.
Δεν νομίζω οτι θα καταλάβουν και καμιά διαφορά... :flipout:

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    234.3 KB · Views: 135
  • image.jpg
    image.jpg
    161.9 KB · Views: 135
  • image.jpg
    image.jpg
    123.3 KB · Views: 135
  • image.jpg
    image.jpg
    141.1 KB · Views: 134
  • image.jpg
    image.jpg
    141.5 KB · Views: 132
  • image.jpg
    image.jpg
    61.5 KB · Views: 134

Ειναι ενα θεμα το διπλανο κτισμα.
Αν το τζακι καψει καλα πανω απο 4 ωρες εξακολουθει να μην τραβαει? Η χτιστη καμιναδα τι διατομη εχει, ειναι με τουβλο ή με προκατασκευασμενα στοιχεια?
Ευτυχως που η inox σωληνα ειναι μονο 1 μετρο, υποθετοντας πως ειναι αμονωτη.
Γενικα εαν η καμιναδα κραταει την θερμοκρασια ειναι θετικο για τον ελκυσμο.

Μπαμπη καταπληκτικα τα ρολογακια!!

Στην τελευταια φωτο, αυτο ειναι φρεζακι για την τρυπα στο καρδο? Εχω ενα αλλα δεν μοιαζει καθολου σαν αυτο.
Με το ριζοχαρτο τι εκανες?

Σ´ ευχαριστώ Μιχάλη.
Το μπιτάκι είναι φορεμένο στο κόλετ του Dewalt γί αυτό σου φαίνεται διαφορετικό.
Οι φωτογραφίες εκτυπώθηκαν σε ρυζόχαρτο, που είναι διαφανές, και μετά κολλήθηκαν στο ξύλο.

Μπραβο δεν φαινεται καθολου το ρυζοχαρτο που εχειε κολλησει στο ξυλο!
Για το bit, καταλαβα, εγω εχω το αντιστοιχο της dremel.

Άμα έχεις πολλά ανήψια έχεις και πολλές υποχρεώσεις.... Είναι απ´τις πιο γλυκές ταλαιπωρίες πάντως.
Ρολογάκια για τα δωμάτιά τους.
Αρχικά έφτιαξα ένα με εκτύπωση σε ξύλο.
Όταν όμως είδα οτι ένα ίσον κανένα, κι όταν είδα οτι δεν γλυτώνω αν δεν φτιάξω ένα για το κάθε δωμάτιο, έκανα μια ψιλο-πουστίτσα.
Αντί για εκτύπωση σε ξύλο, που η διαδικασία του βρέξε-τρίψε μου είναι πολύ βαρετή, έκανα τις εκτυπώσεις σε ριζόχαρτο.
Δεν νομίζω οτι θα καταλάβουν και καμιά διαφορά... :flipout:

:grinning-smiley-043

Σας ευχαριστώ πολύ.
Πιό πολύ σαν ιδέα το ανέβασα παρά σαν κατασκευή.
Μπορεί κάποιος να φτιάξει συμπαθητικά δωράκια γρήγορα εύκολα και φτηνά, κάτω από 10 .

Γειά σου μπάμπη καλλιτέχνη :SFGSFGSF:
Μού άρεσε πού μού έλεγες ότι δέν σού αρέσουν οι μικροκατασκευές :flipout: ,καί ότι τήν έβρισκες περισσότερο μέ τίς μεγάλες κατασκευές ξύλου,ξέρω είσαι δικαιολογημένος λόγο Αθήνας-χώρου,όταν πάς στό χωριό εκεί είσαι στό στοιχείο σου -bye-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειναι ενα θεμα το διπλανο κτισμα.
Αν το τζακι καψει καλα πανω απο 4 ωρες εξακολουθει να μην τραβαει? Η χτιστη καμιναδα τι διατομη εχει, ειναι με τουβλο ή με προκατασκευασμενα στοιχεια?
Ευτυχως που η inox σωληνα ειναι μονο 1 μετρο, υποθετοντας πως ειναι αμονωτη.
Γενικα εαν η καμιναδα κραταει την θερμοκρασια ειναι θετικο για τον ελκυσμο.

Είναι μεγάλο θέμα τό διπλανό κτίσμα,από τότε πού χτίστηκε εχει δημιουργηθή αυτός ο στροβιλισμός καί μέ τόν βοριά έχω πρόβλημα,ο τζακάς πού τό έκανε έχει κάνει ένα λαβύρινθο κάτω από τήν σχάρα,και μέ μιά μικρή τρύπα παίρνει αέρα από έξω.
Ναι και όλη μέρα νά καίει δέν τραβάει καλά άν έχει ισχυρό βοριά.
Με προκατασκευασμένα στοιχεία είναι η καμινάδα.
Αμόνωτη είναι η inox.
Λές μέ τήν παγόδα 4 στοιχείων νά έχω καλύτερα αποτελέσματα στό ισχυρό βοριά από τό περιστρεφόμενο καπέλο πού έχω τώρα ?

Ένα περίγραμμα έκοψα ρε Δημητρό και δυό τρύπες με το ρούτερ, τι μικροκατασκευές μου λές; -bye-
Μικροκατασκευές κάνει ο Vrass, ο G.Red, ο Παύλος κι αρκετά ακόμα παιδιά εδώ μέσα... Εγώ δεν τόχω.
Σ´ ευχαριστώ πολύ πάντως...

weather1967 η σωστη λειτουργια του τζακιου οπως εχεις διαπιστωσει εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες.
Εχεις τσεκαρει οτι δεν εχει καποιο εμποδιο εσωτερικα η καμιναδα? (λεω μηπως). Ο εξωτερικος αερας δεν βοηθαει την κατασταση, εχει εξωτερικη ρυθμιζομενη σχαρα?
Αρκετοι εχουν πει οτι με την παγοδα ειδαν διαφορα - δεν την εχω δοκιμασει. Παντως η καμιναδα σου σηκωνει ή παγοδα ή περιστροφικο.

Babis K ωραιες οι δημιουργιες σου, το κολπο με το ριζοχαρτο πολυ καλο. Το bit ανοιγει και κλειδαριες? Τι μεγεθος εχει?

Δειτε και ενα πολυ καλο video, λογω των ημερων. Κατασκευη παραδοσιακου χαρταετου.
Και εδω οδηγιες και υλικα σε κειμενο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απλές και ωραίες κατασκευές Μπάμπη.