Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

(...)

Προσωπικά είμαι και ΣΦΟΔΡΑ αντίθετος της άποψης ότι για την κατάντια της χώρας φταίει η κλοπή των «μεγάλων» -δηλαδή τζάκια – τράπεζες – υπουργοί κ.λ.π – (όχι ότι δεν κλέβουν αλλά δεν είναι κάτι απορίας άξιο) . Είναι το μεγαλύτερο ΑΛΛΟΘΙ για να μην αλλάξει στη συμπεριφορά του ΤΙΠΟΤΑ ο μικρός (εμείς δηλαδή).
Λυπάμαι ειλικρινά για τη χώρα αν περιμένει να σωθεί όταν επιστρέψει τα κλεμμένα ο Εφραίμ , η Siemens , o Ρουσσόπουλος , ο Βουλγαράκης , ο Μαντέλης κλπ.
(...)

Συμφωνώ για την έκταση της ευθύνης, αλλά διαφωνώ ως προς τα αίτια. Ο χορός των κλεμμένων είναι συμπτώματα και όχι τα αίτια. Εν πάση περιπτώσει, ποιες λύσεις θα μπορούσες να προτείνεις;
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Οταν πάρω απάντηση γιά την κριση της Ισλανδιας και τής Ιρλανδίας ή την τεράστια διαφθορά στην Γερμανία,πού μάλιστα ειναι και ´Μητροπολιτικού´τύπου(εκεί βρισκονται οι Μητρικές Εταιρείες πού μιζώνουν ολο τον Κοσμο),οπως επίσης οταν πάρω απάντηση γιά την μεγάλη διαφθορά στην Ιταλία αλλά και στην Γαλλία,αλλά και γιά την εκτός κάθε πραγματικότητας διαφθορά στις ΗΠΑ μέ εταιρείες-χρηματοπιστωτικές λοταρίες πού τσακιζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων,ισως ξανασκεφτώ την Ελλάδα..
Αλλά για μένα η διαφθορά ειναι μέρος τού Συστήματος και παράγωγό του..Δεν θα αθωώσω ένα ληστρικό παγκόσμιο σύστημα απολύτως ολιγαρχικό,πλέον για να τα ´χώσω´στον ψιλικατζή της γειτονιάς.Εκτός φυσικά άν ήμουν πολυεκατομυριούχος και δεν το γνωρίζω...

Δεν υπαρχει καμια συγκριση αναμεσα στο επιπεδο διαφθορας στην Ελλαδα και στις χωρες που λες. Η διαφθορα περιοριζεται στο οτι εταιριες με βαση την Γερμανια, εδιναν μιζες για να παιρνουν δουλειες σε χωρες που "ετσι γινονται οι δουλειες".

Οτι κι εκει δεν ειναι ολα τελεια, δεν αθωωνει το δικο μας μπαχαλο.

Και τονιζω ξανα, οτι κανεις δεν αθωωνει το ολιγαρχικο ληστρικο συστημα. Αντιθετα αθωωνονται ολα τα μικρολαμογια, απλα και μονο γιατι υπαρχουν μεγαλυτερα. Ποιο ειναι το οριο, τι διαχωριζει το μικρο απο το μεγαλο??

Υπαρχουν πραγματα που αν απλα λειτουργουσαν σωστα, θα ειχαμε ως χωρα μεγαλυτερες αντιστασεις. Αντιθετα σε ενα ξεφραγο αμπελι, οποιος θελει αλωνιζει.

Για να το πω απλα, ο υπαλληλος της Πολεοδομιας που μου λεει προκλητικα "ελα σε 3 εβδομαδες και βλεπουμε" μου κοστιζει προσωπικα χρονο και χρημα, και περισσοτερο στον πελατη μου που περιμενει να παρει αδεια η επιχειρηση του. Το ιδιο και αλλοι που ειναι μονιμως αυτοψια. Αν στα απαιτουμενα δικαιολογητικα προστεθει και ενα κιτρινο, σε μια εβδομαδα θα εχω εξυπηρετηθει.

Το αφεντικο του αδερφου μου εστησε με επιδοτησεις αλυσιδα λιανικης και χρωσταει στο Δημοσιο και σε οποιον μιλαει Ελληνικα και μεχρι να χρεωκοπησει την ΑΕ, δεν τον ακουμπαει κανεις.

Αυτοι δεν εχουν ευθυνη? Ειναι κατω απο το οριο? Απαλλασσονται γιατι ειναι λιγοι? Ειναι πολλοι. Υπαρχει προβλημα. Και φυσικα η λυση δεν ειναι να κοπει μισος μισθος απο ολους τους μισθωτους. Αλλα υποτιμα τη νοημοσυνη μου οποιος τους αθωωνει γιατι στο κατω κατω αυτη ειναι η καθημερινοτητα και η "πραγματικη οικονομια"...ενα μπουρδελο.

Αλλα ξεχασα, φταιει μονο η Golman Sachs και ο ΓΑΠ.
 
Άρθρο ενός καθηγητή μου στην Ελευθεροτυπία... ο άνθρωπος τα λέει πολύ απλά και ωραία... και προτείνει και μια ενδιαφέρουσα ιδέα... το σπρεντόσημο...




Σπρεντόσημο

Του ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ*

Οικονομία σημαίνει εξοικονόμηση και επένδυση.

Σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης και της Απω Ανατολής προοδεύουν χάρη σε μια ορθολογική οικονομική διαχείριση, αλλά πολλές άλλες αδυνατούν να αφομοιώσουν τον ορθολογιστικό/ωφελιμιστικό λόγο. Η ελληνική, αντίθετα από μερικές ευρωπαϊκές που θίγονται από την κρίση, μοιάζει ανεπίδεκτη μαθήσεως.

Ενα ισχυρό αντιπληθωριστικό νόμισμα όπως το ευρώ δεν φτιάχτηκε για να πριμοδοτεί δάνεια και εισαγωγές. Πώς να το αξιοποιήσει όμως μια κοινωνία που χρησιμοποιεί την επιταγή ως μέσο δανεισμού και την πιστωτική κάρτα για να ψωνίζει χωρίς αντίκρισμα; Τα ευρωπαϊκά ταμεία φτιάχτηκαν για να αναδιαρθρώσουν την αδιέξοδη γεωργία και την παραδοσιακή βιομηχανία, να δημιουργήσουν νέες υποδομές για ανάπτυξη παραγωγικού δυναμικού. Πώς να φέρουν όμως βιώσιμα αποτελέσματα όταν καταλήγουν να τροφοδοτούν την παχυσαρκία των Ελληνοπαίδων, τους καφενόβιους και τα ξενύχτια, τα μπαράκια με νοθευμένες «μπόμπες», τις συναναστροφές με δίμετρες ξανθές;

Το καλό όνομα και η αξιοπιστία της χώρας έχουν τρωθεί βαθιά από συμπεριφορές όχι μόνο των πολιτικών ή των κυκλωμάτων αλλά και μέρους του λαού, οι οποίες είναι ακατανόητες για συνετούς ανθρώπους. Τα προκλητικά λαϊκά χειροκροτήματα προς ντοπαρισμένους ολυμπιονίκες έκαναν τον γύρο του κόσμου το 2004. Φαινόμενα όπως συστηματικές παραβιάσεις ερυθρών σηματοδοτών, τζιπ παρκαρισμένα σε στενά πεζοδρόμια, μονίμως ξέχειλοι κάδοι απορριμμάτων, αποκλεισμοί δρόμων από διαδηλώσεις λίγων δεκάδων ατόμων προκαλούν φοβικά αισθήματα ανασφάλειας στον νομιμόφρονα ξένο. Πόση μακροπρόθεσμη βλάβη για τον τουρισμό προκαλείται άραγε όταν ένα καράβι με επιβάτες ρίχνεται στα βράχια, ενώ ο τιμονιέρης παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα; Πόση ζημιά κάνουν οι πολυπληθείς τοπικές πρωτοβουλίες κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, οι σαραντάρηδες ή ψευτοανάπηροι συνταξιούχοι, οι φοιτητές που γεμίζουν τις καφετέριες αδειάζοντας τα αμφιθέατρα, οι πανεπιστημιακοί που, για να μην κοπεί ο μισθός, κηρύσσουν «αποχή από διδακτικά καθήκοντα» αντί απεργίας, οι αρνητές κάθε ονόματος που «περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της», οι φανατικοί που απαγορεύουν σε αριστούχους να κρατήσουν τη σχολική σημαία; Πλήθος συμπολίτες συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην «ελληνική ιδιαιτερότητα», δηλαδή τελικά στην αναξιοπιστία της χώρας.

Πόσο προβληματιστήκαμε για τη βιωσιμότητα όλου αυτού του φανταχτερού πλούτου που ξεχειλίζει στα καταστήματα ακόμα και των πιο λαϊκών συνοικιών και μικρών πόλεων, που κυκλοφορεί επιδεικτικά στους δρόμους, που επενδύεται σε πολυτελή κατοικία και διασκέδαση; Πολλοί από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες εντυπωσιακών εξοχικών πιθανώς τα απέκτησαν έντιμα, δεν θα μπορούσαν όμως να αποκτήσουν τέτοια περιουσία σε υγιείς οικονομικές συνθήκες. Επί χρόνια, μεγάλο μέρος του λαού κατανάλωνε υπερβολικά και επίσης στήριζε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας αφειδώς αγαθά που παρήγαγαν άλλες κοινωνίες. Ενα σημαντικό ποσοστό από κάθε ελληνικό μισθό, επαγγελματική αμοιβή, σύνταξη, ενοίκιο δεν πήγαζε από την πραγματική ντόπια παραγωγικότητα αλλά από πλούτο που, έχοντας δημιουργηθεί και αποταμιευτεί αλλού, ερχόταν ως εξωτερικός δανεισμός.

Δυστυχώς, σε μικρό μόνο μέρος του οικονομικού προβλήματος της χώρας αναλογούν τα λεφτά που κάποιοι έφαγαν. Το υπόλοιπο πρόβλημα οφείλεται σε αναρίθμητες ανορθολογικές συμπεριφορές των πολλών, από τους οποίους ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους. Ο όχλος αρχίζει να ζητεί το αίμα των κλεφτών, διότι ξέρει από διαμαρτυρία αλλά δεν καταλαβαίνει από οικονομία. Ναι, να πληρώσουν την κρίση όσοι φταίνε, απροσδοκήτως όμως αυτοί αποτελούν την πλειονότητα. Αφού λοιπόν το ισοπεδωτικό μοίρασμα του κόστους μέσω φόρων και περικοπών ή μέσω υποτίμησης εκτός ευρώ φαίνεται άδικο, μήπως να εφευρεθεί ένα ειδικό τέλος που θα πληρώνουν αναλογικά όλες οι «ελληνικές ιδιαιτερότητες», αυτές που αυξάνουν τα πανωτόκια (σπρεντ) των δανείων και οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία; Θα μπορούσε μάλιστα να ονομαστεί σπρεντόσημο, μια λέξη διδακτική, αρκούντως κακόηχη, αντάξια νεοελληνικής αισθητικής.

* Καθηγητής ΕΜΠ
 
Ε αφού ο κυριος Καθηγητής αναφέρεται 'στόν οχλο..πού ξέρει απο διαμαρτυρια,αλλά δέν ξέρει απο οικονομία´φαίνεται οτι κρατά γιά τον ´πολύτιμο´ανώτερο εαυτό του το προνόμιο και νά μήν ανήκει στον ´όχλο´αλλά και να γνωρίζει απο οικονομία.
Ο ´ορθός λόγος´τής κοινοτυπίας και τής ´ξήρανσης´ μερικών ειναι πολύ πιό επικίνδυνος απο τούς ´καφενόβιους´πού ´φάγανε τά λεφτά τής χώρας´
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Άρθρο ενός καθηγητή μου στην Ελευθεροτυπία... ο άνθρωπος τα λέει πολύ απλά και ωραία...

Του ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ*

Οικονομία σημαίνει εξοικονόμηση και επένδυση.

Σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης και της Απω Ανατολής προοδεύουν χάρη σε μια ορθολογική οικονομική διαχείριση, αλλά πολλές άλλες αδυνατούν να αφομοιώσουν τον ορθολογιστικό/ωφελιμιστικό λόγο. Η ελληνική, αντίθετα από μερικές ευρωπαϊκές που θίγονται από την κρίση, μοιάζει ανεπίδεκτη μαθήσεως."OUOTE



Ανοησίες!Toυ χειρίστου είδους μάλιστα!
Μετά σου λένε,γιατί το Μετσόβειο έχει πιάσει πάτο...

Ξεκινά και βασίζει όσα ισχυρίζεται,σε μια παραδοχή που δεν ισχύει...
Ποιές είναι οι σύγχρονες κοινωνίες δύσης κι άπω ανατολής,που "προοδεύουν";
Οι ΗΠΑ,η Γαλλία,η Ιταλία,η ΜΒ,η Ιαπωνία;Εχει δεί το εξωτερικό χρέος αυτών των χωρών;Ξέρει τι σημαίνει δολλάριο;Πήρε χαμπάρι ο φωστήρας,τι συνέβει πρίν λίγο καιρό με τις τράπεζες και τις φούσκες;

"Προοδεύουν" μόνο κάτι χώρες σαν την Κίνα και την Ινδία,όπου ο πληθυσμός τους είναι καταδικασμένος στην φτώχια,την πείνα,στον αναφαλβητισμό,τις αρρώστιες και στην χειρότερη καταπίεση...

Μαέστρο,να επανέλθεις τον Σεπτέμβρη...Ακου τα λέει πολύ ωραία...
 
Last edited:
To νόημα του κειμένου βασικά βρίσκεται στην πρόταση:

"Πλήθος συμπολίτες συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην «ελληνική ιδιαιτερότητα», δηλαδή τελικά στην αναξιοπιστία της χώρας."


Τα spread ανέβηκαν επειδή δεχτήκαμε κερδοσκοπική επίθεση, καμία αντίρρηση ως εδώ. Όμως έμειναν εκεί και συνέχισαν να ανεβαίνουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες που παρ'όλη την επίθεση έμειναν για την ώρα να κοιτάνε τον "παραδειγματισμό" της Ελλάδας, και να περιμένουν πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη και όχι από το ΔΝΤ, καθώς η έννοια του spread είναι εν πολλοίς "ψυχολογική".

Δεν φταίει στις αγορές ότι κάποιος τυχάρπαστος οίκος είπε ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη. Τους φταίει ότι η δική τους εμπειρία το επιβεβαιώνει αυτό κοινωνικά, και όχι μόνο οικονομικά. Αν μου έλεγε κάποιος ότι τα λεφτά που δάνεισα σε έναν προκομμένο φίλο μου θα τα έτρωγε θα τον έλεγα κακοήθη. Αν μου έλεγε το ίδιο για έναν άλλο άνεργο, πλην όμως καλοπερασάκια (σε αντιδιαστολή εδώ χώρα χωρίς παραγωγή, με κατά κεφαλήν κόστος ζωής και ατομική χλιδή όμως σαφώς πιο τραβηγμένα από αυτό της Γερμανίας πχ), τότε θα με έβαζε σε σκέψεις.

Έτσι λοιπόν, ναι, η ελληνική ιδιαιτερότητα όπως πολύ πετυχημένα αναφέρει, ήταν αυτή που ξεκαθάρισε ποια χώρα από όλες αυτές με τα τεράστια δημόσια χρέη και ελείμματα θα κάτσει στη γκιλοτίνα, και ποιές απλά θα "μαθητεύσουν" δίπλα ώστε να συμμορφωθούν.


Προφανώς τα υπόλοιπα περί σπρεντόσημου είναι σαρκαστικά οπότε δεν τα κρίνω ως σοβαρά. Εξάλλου το αντικείμενο του εν λόγω δεν είναι τα οικονομικά, το άρθρο είναι σαφέστατα κοινωνιολογικής προσέγγισης.
 
Last edited:
Προφανώς ο Χατζημπίρος έχει εξασφαλίσει την σύνταξή του γιά τά γεράματά του,οπότε δέν ασχολείται μέ τέτοιες ´λεπτομέρειες´(Ασφαλιστικό,μισθοί πείνας,εξευτελιστικός πρώτος μισθός γιά την νεολαία πού την διδάσκει κιόλας,κατάργηση συλλογικής σύμβασης και τοσα άλλα)..
Αλλος ενας πού μισεί την χώρα του και ονειρεύεται νάχε γεννηθεί Δούξ τού Λουξεμβούργου..

Υ.Γ.
Χαιρετίσματα απο έναν πρώην φοιτητή πού έπινε και καφέδες στά καφενεία ..-bye--bye-
Ως γνωστόν η αποτυχία τού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα οφείλεται στό οτι οι φοιτητές πίνουν καφέδες..
Οσο γιά τις ευθύνες τού Καθηγητικού Κατεστημένου,τών διαβλητών τρόπων πού γινεται κάποιος καθηγητής,τού πώς μοιράζονται τά επιδοτούμενα προγράμματα,τού πώς αξιολογείται το επιστημονικό έργο ενος καθηγητή κουβέντα..
Θα περίμενα απο κάποιον πού γνωρίζει τήν ´ελληνική ιδιαιτερότητα´και μάλιστα συμετέχει σε αυτήν νά έκανε μεγαλύτερη αναφορά στά τής Παιδείας περαν τών καφετεριών και τής μή-απεργίας τών διδασκόντων.
Υ.Γ.2
Στο Παρίσι γινονται απεργίες αυτή την περίοδο και τά συνδικάτα έχουν γεμίσει τούς δρόμους...Υποθέτω οτι μιάς και οι εκεί εργαζόμενοι λόγω τών απεργιών ,δυσφημούν τήν ´Πόλη τού Φωτός´,άν τύχει και έχει κάποιο Συνέδριο αυτές τις μέρες,δέν θα πάει μιάς και δεν θα αντέξει να παρευρεθεί σε Πόλη ,πού δυσφημείται απ´τούς κατοίκους της..-bye--bye-
 
Last edited:
Aδυνατω να δω τη χρησιμοτητα των προσωπικων επιθεσεων στο γραφοντα, με βαση "μαντεψιες" για το χαρακτηρα και την προσωπικοτητα του.

Ο ανθρωπος γραφει καμια 500αρια λεξεις. Ειναι δυσκολο να πουμε σε τι διαφωνουμε και σε τι συμφωνουμε?

Εδω αμφισβητειται μεχρι και το ποσο καλος ειναι στη δουλεια του...Με τι στοιχεια, ηθελα να ηξερα.
 
Last edited:
Η απάντηση στο κειμενο ειναι προσωπική επιθεση??
Ανεφέρθη κάτι για την προσωπικότητά του ή μηπως απαγορευεται η κριτική στο γραπτό του??
Και ως γνωστόν κάθε Δημόσιο Πρόσωπο υπόκειται σε κριτική και αυτό ειναι καθ´όλα νόμιμο.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Προφανώς ο Χατζημπίρος έχει εξασφαλίσει την σύνταξή του γιά τά γεράματά του,οπότε δέν ασχολείται μέ τέτοιες ´λεπτομέρειες´(Ασφαλιστικό,μισθοί πείνας,εξευτελιστικός πρώτος μισθός γιά την νεολαία πού την διδάσκει κιόλας,κατάργηση συλλογικής σύμβασης και τοσα άλλα)..
Αλλος ενας πού μισεί την χώρα του και ονειρεύεται νάχε γεννηθεί Δούξ τού Λουξεμβούργου....

Ειναι αυτο κριτικη στο κειμενο?
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Ειναι αυτο κριτικη στο κειμενο?

Φυσικά..
Το πρωτο σημαινει οτι ειναι κάποιας ηλικιας,οποτε εχει εξασφαλισει την συνταξη του και αδιαφορεί για το ασφαλιστικό και το δεύτερο λέγεται αξιολογική κρίση ,πού προκύπτει απο την ανάγνωση τού συγκεκριμένου γραπτού..
Μηπως θές νά σού δώσω την αποφαση τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κριτική σε δημοσια προσωπα??
 
Δυό λόγια μόνο, καθώς δε θέλω πάλι να κάνω το δικηγόρο κανενός, ο συγκεκριμένος μάλιστα με έχει κόψει once οπότε σε καμία περίπτωση :D



Ο 50ρης Χατζημπίρος είναι καθηγητής σε μαθήματα Οικολογίας, Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και άλλα τέτοια, ο άνθρωπος δεν είναι οικονομολόγος, κάνει ένα κοινωνιολογικό περισσότερο σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει κάθε πολίτης, όπως κάνουμε εμείς εδώ. Επειδή αφενός έχει ωραίο λόγο, αφετέρου έχει και τη βούλα του ΕΜΠ, βρίσκει βήμα να γράφει όχι σε fora αλλά σε εφημερίδες.

Για το ασφαλιστικό δεν είδα στο κείμενό του να αδιαφορεί, καθώς δεν το έθιξε πουθενά, αφού ήταν εκτός θέματος. Που το είδες αυτό???
 
Οσο για την εξομοιωση της Ελλαδας με αλλες χωρες, δεν συμφωνω.

Μπορει και αλλου να εχουν μεγαλο ελλειμμα, χρεη και ανεργια, μπορει να δεχονται κερδοσκοπικες επιθεσεις, μπορει να εχουν καποια απο αυτα που εχουμε κι εμεις. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΜΑΖΙ, μονο εδω τα βρισκεις. Γι'αυτο και ειμαστε ευκολος στοχος. Οχι γιατι δε μας χωνευουν οι Ευρωπαιοι, επειδη εδω περναμε καλα κι αυτοι εχουν συνεχεια συννεφια.

Και προσωπικα, δεν μπορω να βρω την εξηγηση στο "γιατι ολα εδω?"
Γιατι στην Ελλαδα μονο, οι πολιτικοι ειναι ανικανοι και ανηθικοι και οι επιχειρηματιες λαμογια?

Οσο για το τι ειναι πατριδα, αναμεσα στα αλλα, πατριδα ειναι και οι ανθρωποι. Και απο τους ανθρωπους που βλεπω γυρω μου, για λιγους εχω να πω καλο λογο.
 
Η μή-αναφορά σε μειζονα ζητήματα πού απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα και η απόδοση ευθυνών γενικώς στην ´Ελληνική ιδιαιτερότητα´δειχνει την πλήρη του αδιαφορια προς αυτά.
Και απο την στιγμή πού γράφει ενυπογράφως σε εφημεριδα περιοδικό ή blog θα δεχτεί και κριτική απο οιονδήποτε πολίτη
Το ιδιο μπορεί να συμβεί γιά οιονδήποτε πολιτικό,δημοσιογράφο συνδικαλιστή ,κομμα,πού οι αποψεις τους ή και οι πράξεις τους απασχολούν τον δημόσιο βίο...
Αυτό λέγεται ελευθερία τής έκφρασης και μπορεί και ο απλος μή ´επώνυμος´ πολίτης νά σχολιάζει τούς παραπάνω...
Μάλιστα το Ευρωπαϊκο Δικαστηριο θεωρεί οτι τά δημόσια προσωπα μπορούν να δέχονται κριτική απο ιδιώτες με μεγαλύτερο ´εύρος´κριτικής.

´45. Κατά δεύτερον, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διαμφισβητούμενων λόγων, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι τα όρια της αποδεκτής κριτικής ενός πολιτικού προσώπου, το οποίο γίνεται στόχος της με αυτή του την ιδιότητα, είναι ευρύτερα απ’ ό,τι ενός απλού «ιδιώτη»: διαφορετικά από τον πρώτο, ο δεύτερος εκτίθεται αναπόφευκτα και συνειδητά στον προσεκτικό έλεγχο των πράξεων και κινήσεών του, τόσο εκ μέρους των δημοσιογράφων όσο και εκ μέρους του μεγάλου αριθμού των πολιτών. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη ανεκτικότητα (Lingens c. Autriche, απόφαση της 8ης Ιουλίου 1986, σειρά Α, αρ. 103, σελ. 26, § 42).

Αυτή η αρχή δεν έχει αποκλειστική εφαρμογή στην περίπτωση του πολιτικού προσώπου, αλλά επεκτείνεται σε κάθε πρόσωπο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί δημόσιο πρόσωπο, δηλαδή το πρόσωπο εκείνο που με τις πράξεις του (βλ., σ’ αυτή την κατεύθυνση, Krone Verlag Gmbh & Co. KG c. Autriche, αρ. 34315/96, § 37, 26 Φεβρουαρίου 2002; News Verlags GmbH & Co. KG c. Autriche, αρ. 31457/96, § 54, CEDH 2000-I) ή από την ίδια τη θέση του (Verlagsgruppe News GmbH c. Autriche (no 2), αρ. 10520/02, § 36, 14 Δεκεμβρίου 2006) εισέρχεται στη σφαίρα της «δημόσιας κονίστρας».´


Υ.Γ.
Το ιδιο φυσικά μπορει να γινει (δηλαδή να δεχτεί οξεια κριτική)και για το ΠΑΜΕ επι παραδειγματι ,πού έκλεισε ενα λιμάνι,απο οσους διαφωνούν με την ενέργειά του.
 
Του ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ

(...)

Ενα ισχυρό αντιπληθωριστικό νόμισμα όπως το ευρώ δεν φτιάχτηκε για να πριμοδοτεί δάνεια και εισαγωγές. Πώς να το αξιοποιήσει όμως μια κοινωνία που χρησιμοποιεί την επιταγή ως μέσο δανεισμού και την πιστωτική κάρτα για να ψωνίζει χωρίς αντίκρισμα; Τα ευρωπαϊκά ταμεία φτιάχτηκαν για να αναδιαρθρώσουν την αδιέξοδη γεωργία και την παραδοσιακή βιομηχανία, να δημιουργήσουν νέες υποδομές για ανάπτυξη παραγωγικού δυναμικού. Πώς να φέρουν όμως βιώσιμα αποτελέσματα όταν καταλήγουν να τροφοδοτούν την παχυσαρκία των Ελληνοπαίδων, τους καφενόβιους και τα ξενύχτια, τα μπαράκια με νοθευμένες «μπόμπες», τις συναναστροφές με δίμετρες ξανθές;

(...)

Προς επίρρωσιν των γραφομένων του κ. Χ"μπίρου, και δεδομένου πως έχω άμεση και προσωπική επαφή με κάθε πολιτικής απόχρωσης άτομα του αγροτικού κόσμου του κάμπου της Θεσσαλίας, κάποιοι από τους πρωτοστάτες των αγροτικών κινητοποιήσεων που γίνονται κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα, και βγαίνουν και φωνάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, είναι χρεωμένοι με εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, όχι γιατί χρηματοδότησαν την παραγωγή τους με τραπεζικό δανεισμό, αλλά γιατί έφαγαν και τις επιδοτήσεις και τα δανεικά με τις γκόμενες στα μπαράκια, (κοινώς, κ@λάδικα). Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στον Θεσσαλικό κάμπο, πως όταν ξεκινά η καταβολή των επιδοτήσεων, κάπου εκεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αυτού του τύπου τα μπαράκια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και αλλού, και κλείνουν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, αφού έχουν ξετινάξει τους σχετικούς θαμώνες, που το παίζουν ήρωες της αγροτιάς, μη χέ...

Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτές οι άθλιες κινητοποιήσεις κάθε χρόνο, υπάρχει ένας σωρός ακό κόσμο, αγρότες, που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά κάθονται σπίτι τους, και με τις καλλιέργειές τους πάνε μια χαρά, και τις επιδοτήσεις παίρνουν, και τα τρακτέρια τους τα ξεχρεώνουν, και τα παιδιά τους σπουδάζουν, και βγάζουν και τις δόσεις από τα δάνεια.

Αυτά.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Φυσικά..
Το πρωτο σημαινει οτι ειναι κάποιας ηλικιας,οποτε εχει εξασφαλισει την συνταξη του και αδιαφορεί για το ασφαλιστικό και το δεύτερο λέγεται αξιολογική κρίση ,πού προκύπτει απο την ανάγνωση τού συγκεκριμένου γραπτού..
Μηπως θές νά σού δώσω την αποφαση τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κριτική σε δημοσια προσωπα??

Δεν ισχυριστηκα οτι παρανομησες.....Ουτε οτι απαγορευεται η κριτικη.

Αλλα θα περιμενα μετα απο ενα κειμενο να διαβασω απαντησεις σε αυτα που γραφει. Ασχετα αν συμφωνω με πολλα, θα διαβαζα αντιθετη αποψη που μπορει και να με επειθε. Αντι γι'αυτο διαβαζω μαντεψιες για το που θα ηθελε να ειχε γεννηθει ο γραφων. Ειναι αυτο αξιολογικη κριση?

Γιατι απλα δεν εξηγεις που διαφωνεις και γιατι?
Μπορει να εχει χιλια λαθη το κειμενο, αλλα πως θα το εξηγησεις? Εκτος αν δεν θελεις να ασχοληθεις με το να εξηγησεις που ειναι το λαθος.
 
Είμαστε στόχος και για άλλον έναν λόγο που δεν περνά εύκολα από το μυαλό...
Πλυθησμιακά είμαστε οι λιγότεροι μαζί με τους Πορτογάλλους.
Ήτοι 3-4 εκ. εργαζόμενοι.
Δηλαδή:
Είναι πολύ ευκολότερο σε αναταραχές και επεισόδια... να "κουμαντάρεις" αυτό το νούμερο παρά τα 25εκ εργαζομένων της Ισπανίας...
Διάλεξαν εμάς, ίσως, επειδή και για πολλούς... είμασταν κοινωνικά οι πιο διεφθαρμένοι άρα ακόμα ευκολότερος στόχος.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Η μή-αναφορά σε μειζονα ζητήματα πού απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα και η απόδοση ευθυνών γενικώς στην ´Ελληνική ιδιαιτερότητα´δειχνει την πλήρη του αδιαφορια προς αυτά.

Κάτσε ρε Σπύρο δηλαδή αν κάτσω να γράψω ένα άρθρο που θα μιλάει για την ανεργία θα πρέπει να δεχτώ κριτική επειδή δεν αναφέρω μέσα τίποτα για την αισχροκέρδεια των supermarkets?

Άλλο θέμα θίγει ο εν λόγω, άλλο θέμα θίγεις εσύ. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι αυτό που ξεκίνησε το μπάχαλο, είναι συνέπεια του μπάχαλου.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή - απάντηση σε έναν φίλο μου

Δεν ισχυριστηκα οτι παρανομησες.....

Αλλα θα περιμενα μετα απο ενα κειμενο να διαβασω απαντησεις σε αυτα που γραφει. Ασχετα αν συμφωνω με πολλα, θα διαβαζα αντιθετη αποψη που μπορει και να με επειθε. Αντι γι'αυτο διαβαζω μαντεψιες για το που θα ηθελε να ειχε γεννηθει ο γραφων. Ειναι αυτο αξιολογικη κριση?

Γιατι απλα δεν εξηγεις που διαφωνεις και γιατι?
Μπορει να εχει χιλια λαθη το κειμενο, αλλα πως θα το εξηγησεις? Εκτος αν δεν θελεις να ασχοληθεις με το να εξηγησεις που ειναι το λαθος.

Η απάντησή μου ειναι σαφής..
Περιμενα σοβαρή κριτική τού Εκπαιδευτικού συστήματος(και οχι για τις καφετέριες,πού οι φοιτητές πίνουν καφέ)οπως και σχολια περι τών περικοπών σε μισθούς,συντάξεις κ.λ.π.αλλά και για τις ευθύνες τών Καρχαριών πού επιμελώς ο καθηγητής ξεχνά.
Το κείμενό του προσπαθεί να αποκόψει την Ελλάδα απο τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και την διεθνή κατάσταση εν γένει και μιλά κατά την δικη του εκτίμηση για την ´ελληνική ιδιαιτερότητα´..
Μονον πού ήδη εχει φανεί οτι έχουν καταρρεύσει ή βρισκονται υπό κατάρρευσιν χώρες πού δεν έχουν στοιχεια τής ´ελληνικής ιδιαιτερότητας´...
Απάντησα στο κειμενο δηλαδή σαφέστατα..
Για τον εν λόγω ευθυνεται πρωτιστως η κοινωνία και οχι οι παράγοντες και οι Αρχές πού την καθοδηγούν και την διαμορφώνουν..
Ε εκει βρισκεται η διαφορά αποψεων.
 
Last edited: