Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Έως 12 χιλ. οριακά ,8-9 χιλ. άνετα.

Ναι θέλει συμπιεστή και για να πεις ότι κάνεις δουλειά το ελάχιστο 50lt χωρητικότητα (με κόπο), καλύτερα 100lt.
Σε βίντεο που είδα, αναφέρει ότι έκαψε την ακίδα διότι έμεινε από αέρα το κομπρεσερ.
 
Το έχει ξαναφέρει; Και σε ποια τιμή;Το έχει δουλέψει κάποιος; Έμεινε ευχαριστημένος;
 
Σε βίντεο που είδα, αναφέρει ότι έκαψε την ακίδα διότι έμεινε από αέρα το κομπρεσερ.
Καλά οι ''ακίδες'' είναι φθηνές ,είναι αναλώσιμα έτσι και αλλιώς.

Όχι δεν το έχει φέρει ποτέ, εγώ το πήρα από Γερμανία.
 
Καλά οι ''ακίδες'' είναι φθηνές ,είναι αναλώσιμα έτσι και αλλιώς.

Όχι δεν το έχει φέρει ποτέ, εγώ το πήρα από Γερμανία.
Γενικά είσαι ευχαριστημένος από την λειτουργία του??
 
Προλαβαινω να πεταχτω μεχρι το Lidl να αγορασω λαδια για να πεταξω τα Castrol ????
Αληθεια τωρα ... θα βγαλουμε τα λαδια του Lidl καλυτερα απο τα Castrol?????

αυτο καταλαβες θαναση απο οσα εγραψα? :)
 
Γενικά είσαι ευχαριστημένος από την λειτουργία του??
Εντάξει είναι αν σκεφτείς ότι το πήρα αρκετά πιο φθηνό από ότι εδω.
Βέβαια δεν έχω κάνει και πολύ δουλειά αλλά έως εδω καλό είναι.
Πάντως τώρα έχουν βγάλει ένα άλλο μοντέλο με ενσωματωμένο κομπρεσέρ, γύρω στα 200Ε το είχαν πριν μια εβδομάδα, τώρα βλέπω το τσίμπησαν και άλλο.
Δεν γνωρίζω τις επιδόσεις του καινούργιου αλλά εάν είναι ΟΚ, το ενσωματωμένο κομπρεσέρ είναι μεγάλη υπόθεση.
 
παντως για το δικο μου που ειναι 20+ χρονων και καιει λαδια αβερτα, μια χαρα ειναι το 10-40 του λιντλ που του βαζω.
και ετουτο γιατι του βαζω φτηνα λαδια του εμποριου απο βενζιναδικα, αφου ετσι κι αλλιως τα καιει. του λιντλ μου φαινονται καλυτερα γιατι καιει λιγοτερα με αυτα.
και καθε τοσο αγοραζω ενα λιτρο και του συμπληρωνω, οπότε οταν βρισκω του λιντλ τα προτιμω.
του λιντλ αναγραφουν πολλες προδιαγραφες αν θυμαμαι καλα. και απο οσο ξερω, τα χρησιμοποιουν με αλλα ονοματα καποιοι κατασκευαστες

αυτο που πρεπει να προσεχουμε σε ενα λαδι ειναι να μην ειναι ανοιγμενο.
πολλοι κανουν το λαθος και για οικονομια παιρνουν ενα πεντοκιλο για να συμπληρωνουν. ή αν δεν κανουν πολλα χιλιομετρα, τα αφηνουν για καιρο μεσα στο κινητηρα τα ιδια.
ειναι πολυ καλυτερα να παρεις 5 Χ 1 λιτρο και να ανοιγεις ενα καθε φορα και στο εξαμηνο να τα αλλαζει ολικα. το πεντοκιλο θα το παρεις οταν θες να τα αλλαξεις, οχι οταν θες για να εχεις να συμπληρωνεις.

θεωρητικα τα λαδια ειτε ειναι δουλεμενα ειτε οχι, αν ανοιχτουν επειδη μεταβαλουν την χημικη τους συνθεση απο την επαφη με το οξυγονο, πρεπει να αλλαζουν στο εξαμηνο για να λειτουργουν σωστα, συμφωνα με τις προδιαγραφες τους, ασχετα το ποσα χιλιομετρα εχεις κανει.
στο χρονο το αργοτερο, απο την ωρα που θα ανοιχτουν, τα λαδια ειναι "αχρηστα"
το καλυτερο λαδι του κοσμου να βαλεις, σε εξη μηνες δεν πιανει τις προδιαγραφες του και στον χρονο επανω, δεν πιανει καμια προδιαγραφη

υγ
τωρα βεβαια αν εχεις κανα ακριβο αμαξι επιδοσεων, βαζεις κανα φουλ συνθετικο καστρολ και εχεις το κεφαλι σου ησυχο

να το ξαναπω λοιπον θαναση.
ξαναδες την τελευταια γραμμη αυτου του χθεσινου ποστ.
η castrol φτιαχνει κορυφαια λιπαντικα, συμφωνα με τις προδιαγραφες που οριζουν τα προτυπα. δεν ειναι ομως η μονη.
αναλογα ομως τον κινητηρα και τα φορτια του (συμπιεσεις, ανοχες κλπ) για μενα ειναι πολυ καλυτερα για παραδειγμα, ο,τι κινητηρα και αν εχεις, ακομα και χαμηλων φορτιων, στον χρονο επανω ή και στο εξαμηνο να βαλεις φρεσκο λαδι εστω και φτηνοτερο (που να ειναι συμφωνο με τις προδιαγραφες παντα του κατασκευαστη), παρα να εχεις μεσα στο κινητηρα ενα λαδι ακομα και καλυτερης μαρκας που ομως ερχεται σε επαφη με τον αερα και τα μεταλλα επι εξη μηνες ή ενα χρονο! ποσο μαλλον αν ο κινητηρας δουλευει καθημερινα.
και ποσο μαλλον αν ο κινητηρας δουλευει με υψηλες συμπιεσεις, ειναι τουρμπο, ανεβοκατεβαζει συνεχεια στροφες σε ενα αστικο περιβαλλον κλπ

φυσικα καποιος που εχει δωσει πολλα χιλιαρικα να αγορασει ενα καινουριο αμαξι, δεν θα τσιγκουνευτει να βαλει κορυφαια λαδια ή να ξαναβαλει τα προτεινομενα λαδια του κατασκευαστη του αμαξιου του στο μισο χρονο/χιλομετρα απο το προτεινομενο, κατι που εκανα εγω στο φοκους οσο το ειχα παρα του οτι το φοκους μου ηταν μολις 1400 cc 75 ιππων οσο αυτο ηταν στην εγγυηση και ημουν υποχρεωμενος να το πηγαινω στην αντιπροσωπεια για σερβις. μετα του εβαζα castrol σε δικο μου μαστορα. οπως και αναλογα καστρολ εβαζα στο kawasaki gpx 750 που ειχα, ακομα και στο παπι αλλά και στο transit turbodiesel της βιοτεχνιας
στα φορτηγακια polski ομως εβαζα οτι τυχαινε ...

η πρωην εχασε τον κινητηρα του γκολφ της (4αρι) 1400cc (75 ιππων αν θυμαμαι καλα και αυτο) γιατι εβαζε αυτα που ελεγε ο κατασκευαστης, παντα στην αντιπροσωπεια, οταν το ελεγε η συντηρηση. στα 15 χρονια κολλησε ο κινητηρας. συμπτωση? ισως ομως να ηταν οι "ευχες μου" γιατι εγινε λιγο καιρο μετα το χωρισμο μας :) στα υποψιν οτι το γκολφ της τοτε εποχης, ηταν πολυ υποδιαστερο κατασκευαστικα σε ανοχες απο τις επομενες γενιες πρεπει να ηταν κατασκευης του 98-99 νομιζω.

ξαδερφος εχασε bmw 1.8 , στη δωδεκαετια περιπου, απο ιμαντα λιγο πριν το σερβις που προβλεπε αλλαγη ιμαντα. γκαντεμια? οχι. απλα ο ξαδερφος παντα το πηγαινε σπινταριστο και για αυτο επρεπε να αλλαζει πιο συχνα και λαδια και ιμαντες κλπ

οπως ειπε και ο κωστης μετραει και η χρηση , το πως γινεται το που γινεται, σε καθε τι . το ιδιο και στα λαδια. το πρωτο πραγμα λοιπον που μετραει στο λαδι ειναι αυτο που ειπα, να ειναι φρεσκο.
φυσικα ειναι καλυτερα να ειναι φρεσκο καστρολ παρα φρεσκο του λιντλ. το κοστος ομως ειναι αλλο.
προσωπικα προτιμω να αλλαζω καθε εξαμηνο του λιντλ τωρα που διαγω περιοδο οικονομικης ξηρασιας, παρα να αλλαζω καστρολ καθε χρονο
βεβαια, με τοσο που καιει πια η C5 μου, και λογω ζορισματων κι εγω στο χρονο τα αλλαζω τα φτηνα που βαζω, και γιατι συμπληρωνω κανα λιτρο αν μηνα και με λιγη χρηση πια.
η προηγουμενη C5 που ειχα ειχε κανει 410.000 χιλ, ετουτη η τωρινη πανω απο 270.000, μεχρι τωρα κανενα προβλημα αλλά το πολυ στο χρονο τα λαδια εχουν φυγει και παρα του οτι "ανανεωνονται" ανα μηνα με κανα λιτρο
 
Last edited:
  • Like
Reactions: papakitou
Νικολα μου, σε αυτο που εκανα reply απαντησα οτι καταλαβα. Την τελευταια γραμμη του παραπανω σεντονιου (υγ. τωρα βεβαια αν εχεις κανα ακριβο αμαξι επιδοσεων, βαζεις κανα φουλ συνθετικο καστρολ και εχεις το κεφαλι σου ησυχο) καλα τα γραφεις! αλλά δεν την ειχα διαβασει.

η πρωην εχασε τον κινητηρα του γκολφ της (4αρι) 1400cc (75 ιππων αν θυμαμαι καλα και αυτο) γιατι εβαζε αυτα που ελεγε ο κατασκευαστης, παντα στην αντιπροσωπεια, οταν το ελεγε η συντηρηση. στα 15 χρονια κολλησε ο κινητηρας. συμπτωση? ισως ομως να ηταν οι "ευχες μου" γιατι εγινε λιγο καιρο μετα το χωρισμο μας :) στα υποψιν οτι το γκολφ της τοτε εποχης, ηταν πολυ υποδιαστερο κατασκευαστικα σε ανοχες απο τις επομενες γενιες πρεπει να ηταν κατασκευης του 98-99 νομιζω.
Εγραψες τη λεξη κλειδι "αντιπροσωπεια" ... και εξηγω
Οταν αγορα κι εγω την γερμανιδα μου, πηγα για τα πρωτα λαδια στο εξουσιοδοτημενο (μεγαλο ονομα). Ομως, οταν πηγα να το παραλαβω τους ρωτησα ποια λαδια εβαλαν και μου απαντησαν: SHELL
Μ' επιασαν τα διαολια μου @@$%#@@, και μου απαντησαν οτι δεν ειναι υποχρεωμενοι να ακολουθουν τις "οδηγιες" του κατασκευαστη. Εφυγα και πηγα σε φιλο μηχανικο και τα ξανα αλλαξα με Castrol.
 
  • Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
Και να πω κάτι που ίσως αγνοουν πολλοι.

Προσεχετε από που αγοράζετε λάδια.

Επειδή είναι καλυτερα να παρεις λάδια από το Lidl με τις σωστές προδιαγραφες παρα να παρεις Castrol Edge RRR μαιμου.

Το νου σας.
 
πολυ σωστα!
θυμαμαι, ενας πρωην μπατζανακης μου με συνεργειο μοτοσυκλετων επειδη χρησιμοποιουσε σχεδον αποκλειστικα καστρολ, τα αγοραζε απο αντιπροσωπο που υπηρχε ανα νομό.
τοτε, 20-25 χρονια πισω, η καστρολ λειτουργουσε με αποκλειστικους αντιπροσωπους των οποιων η δουλεια τους ηταν μονο αυτη!
δεν ξερω σημερα πως λειτουργει, αν δινει σε καθε βενζιναδικο, τοτε ηταν προνομιο το να εχεις καστρολ στο συνεργειο σου.
εχω χρονια να βαλω καστρολ αν και θα επρεπε. αλλά επειδη εχω δει μεχρι και στις λαικες να πουλανε καστρολ, ειμαι επιφυλλακτικος.

υγ
ειδα τωρα οτι στο σκρουτζ υπαρχουν πολλα καταστηματα με καστρολ. πχ σε φτηνο απο 18€ /4λιτρα μεχρι 33 . και το πρακτικερ με 30
λογικα αυτα τα μαγαζια εχουν οριτζιναλ καστρολ για να ειναι και στο σκρουτζ ετσι?
 
η μεμβρανη η οποια υπαρχει στα καινουρια μπουκαλια λαδιου, δεν μπαινει εκει για λογους στεγανοτητας μονο (το μπουκαλι και χωρις την μεμβρανη δεν χανει λαδια). μπαινει για να αποκλειστει η εισχωρηση οξυγονου
Μεμβρανη υπαρχει οταν το πλαστικο καπακι του μπουκαλιου δεν εχει ασφαλεια
και ειναι η εγγυηση οτι το λαδι ειναι καινουργιο.
Παντως προσωπικα 40 χρονια που αλλαζω επωνυμα λαδια,
και παντα αυτα που συστηνουν οι
αντιπροσωπειες, μπουκαλια λαδιου με μεμβρανη δεν εχω συναντησει.

Και κανενα λαδι δεν συσκευαζεται σε κενο οξυγονου οποτε το μπουκαλι
ηδη περιεχει οξυγονο απο την εμφιαλωση του. Εξτρα ανοιγματα
σε διαρκεια ενος χρονου δεν προκειται να του αλλαξουν στο ελαχιστο
ουτε το οξυγονο ουτε την συσταση .
Αν ηταν τοσο ευαισθητα τα ορυκτελαια μεσα σε μια εβδομαδα απο
οταν τα βαζαμε θα ηταν αχρηστα.
υγ
ειδα τωρα οτι στο σκρουτζ υπαρχουν πολλα καταστηματα με καστρολ. πχ σε φτηνο απο 18€ /4λιτρα μεχρι 33 . και το πρακτικερ με 30
λογικα αυτα τα μαγαζια εχουν οριτζιναλ καστρολ για να ειναι και στο σκρουτζ ετσι?

Στο σκρουτζ βρισκεις πολυ φτηνα επωνυμα λαδια, και δεν ειναι μαιμουδες, τουλαχιστον
αυτα που αγοραζω.
 
Last edited:
οχι , εγω σε οτι λαδι βαζω, θες απο τυχη θες επειδη προσεχω και ξερω απο που βαζω, αν δεν εχει μεμβρανη (ασημοχαρτο) το μπουκαλι, δεν το βαζω ακομα και στη μπαχατελα μου που καιει λαδια και την παω στο ρελαντι γιατι ειναι πληγωμενη απο τη φθορα. και αν τυχει να αγορασω απο καπου που δεν ξερω, προειδοποιω οτι αν δεν εχει ασημοχαρτο κατω απο το καπακι δεν θα το πληρωσω.

τωρα που βαζεις εσυ λαδια, εγω δεν ξερω. να προσεχεις να εχει σφραγιστικη μεμβρανη-ασημοχαρτο. οι μαιμου μπορει να μην εχουν.
υπαρχουν εταιριες λιπαντικων στον ελληνικο χωρο, που παιρνουν τα λαδια απο τα συνεργεια, τα ανακυκλωνουν/καθαριζουν/ανανεωνουν και τα μεταπωλουν!
μπορει να εχεις ακουσει και κανα γυφτο να περνα στην επαρχια και να λεει απο το μεγαφωνο του ντατσουν: "παλιολαδα- παιρνω παλιολαδα..." :)
οι ενασχολουμενοι με το κυκλωμα του λαδιου εστω και λιγο, ξερουν ποιες εννοω...

δεν ειπα οτι συσκευαζεται σε κενο οξυγονου το λαδι, εξηγησα μακροσκελως τι εννοω για το λαδι που εχεις βαλει στο κινητηρα σου αλλά και στο μπουκαλι και γιατι εκει αν δεν ανοιχτει κραταει καιρο.
ολα εχουν την σημασια τους οταν εχεις οριζοντα σε βαθος πολλων χρονων.
αν θες εναν κινητηρα να σου κρατησει δεκαετιες, ολα θα τα προσεξεις. ακομα και τη θερμοκρασια του λαδιου, τα φιλτρα του, ολα του!
επειδη ετυχε να δουλεψω σε μια εταιρεια με υ/η εργοστασιο, στο οποιο υπηρχαν ροτορες kaplan της alstom 3.5 ΜW ο καθενας, και επρεπε να δουλευουν 24/7 για τα επομενα 50 χρονια (!) στις 600-800 στροφες/ λεπτο, τα λιπαντικα για τους ροτορες και τα κιβωτια ταχυτητων/μετροπεις ροπης ερχονταν απο γαλλια σε σφραγισμενα βαρελια μεσα σε ξυλινα κιβωτια, με ενα σωρο ασφαλειες πανω.
αν και δεν ειχα καμια σχεση με την συντηρηση των μηχανων, εκει καταλαβα την σοβαροτητα των λιπαντικων οταν εχεις απαιτησεις πανακριβων μηχανηματων
αλλοιμονο να βαζανε λαδια του εμποριου σε μηχανηματα αξιας εκατομμυριων στα οποια θα μπορουσε να μπει το χερι ενος "εμπορου".

ε , δεν θα προσεξεις τουλαχιστον, το λαδι που θα βαλεις στο δικο σου αμαξι, να ειναι σφραγισμενο και στο καπακι και με μεμβρανη απο κατω? ειδικα αν ειναι υψηλων επιδοσεων συγχρονο αμαξι?
χωρις παρεξηγηση , και οι μαστορες που αλλαζω λαδια και ειναι φιλοι, πρωτα ελεγχω εγω τα λαδια και μετα τα βαζουν. αν παρεξηγιουνται δεν ξαναπαω εκει.
 
α! και κατι ακομα...
η εμπειρια, μου εχει δειξει οτι αποφευγουμε να αλλαζουμε λαδια σε βενζιναδικα/πλυντηρια λιπαντηρια ;)
οπως και αποφευγουμε να βαζουμε βενζινη και ιδιαιτερα πετρελαιο, σε βενζιναδικα που ειναι μαζι πλυντηρια λιπαντηρια, εκτος και αν ειμαστε σιγουροι για τον βενζινα.

παλιοτερα που ειχα το τρανζιτ τουρμποντιζελ, το οποιο ειχε αισθητηρες καυσιμου επανω, με το που επιανε καυσιμο μαιμου εκοβε το τουρμπο μεσω της ηλεκτρονικα ελεγχομενης περιστροφικης αντλιας πετρελαιου και μου ετυχε να παω ταξιδι ηλεια- καλαματα με 50 χιλ/ωρα φορτωμενος εργαλεια. θα εκανα εγκλημα ανετα... αν καπιος κλεβει στην ποιοτητα καυσιμου που φαινεται σκεψου τι κανει στην ποιοτητα λιπαντικου που δεν φαινεται...

η ελλαδα εχει σοβαρο θεμα με την ποιοτητα του πετρελαιου (επι χρονια εβαζαν αποχρωματισμενο θερμανσης με αποτελεσμα να τα παιζουν ολες οι πανακριβες περιστροφικες αντλιες) αλλά ΚΑΙ με θεμα λιπαντικων. πχ η σελ που αναφερε ο θανασης, ενω ειναι ηγετης βαζοντας λιπαντικα μεχρι σε φορμουλα ενα, στην ελλαδα τα λαδια της δεν ειναι και οτι καλυτερο...
αναγκαστικά εκανα μετατροπη την πανακριβη περιστροφικη αντλια πετρελαιου που ηθελε 2.500 ευρω, οταν βγηκε οφ, με μια παλινδρομικη σε φαση πατεντα που μου στοιχισε 600 ευρω αλλά μου εκοψε καποια γκαζια στο τρανζιτ. και αυτο γιατι στα περισσοτερα βενζιναδικα στα ταξιδια μου εριχνα καυσιμα απο διαφορους. αν ηταν αναμεμιγμενα δε και με παλιολαδα εκοβε του τουρμπο κατευθειαν!

ειναι πολυ καλυτερο να εχεις ενα συνεργειο-μαστορα που να ξερει οτι βαζεις μονο εκει λιπαντικα και θα ακουσει τα σχολιανα του αν κατι συμβει (και αφου εσυ πρωτα ελεγξεις τα λαδια καθε φορα). ποτέ δεν αφηνω το αμαξι μονο του να του αλλαξουν λαδια, εκτος απο την προηγουμενη φορα που ετυχε γιατι επρεπε να πεταχτω σε δουλεια, και οχι στο συνεργειο που παω συνηθως γιατι ημουν σε άλλο νομο.
με αποτελεσμα τα λαδια που αλλαξα πριν ενα μηνα να βγουν μαυρη "λασπη".

για αυτο , σωστα ειπε ο κυριακος, στο λιντλ τουλαχιστον ξερεις τι βαζεις. πηρα πριν κανα μηνα και μια αντλια λαδιου ξεμεινεμενη (την ξαναφερνει τωρα) και θα τα αλλαζω μονος μου οταν δεν αλλαζω φιλτρο
 
Last edited:
Μια απορία.
Τα διαφορα συνεργεία που προτείνουν το Χ λάδι που το έχουν ελέγξει, σε τι συνθήκες και σε τι βάθος χρόνου;
Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο δεν συμμετέχει σε αγώνες - δοκιμές - έρευνες όπως κάποτε αλλά δεν τους βλέπει ούτε στο Eurosport.
Ο κατασκευαστής δεν έχει το αλάθητο αλλά για να προτείνει ένα συγκεκριμένο προϊόν μάλλον γνωρίζει κάτι παραπάνω. Να τα κονομήσει θέλει βέβαια αλλά δεν διακινδυνεύει το κύρος του ή της πωλήσεις του γιατί έτσι του κάπνισε. Εκτός αυτού οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν τα ανάλογα κανάλια να διοχετεύσουν τα προτεινόμενα προϊόντα - δικές τους εταιρείες παραγωγής, διανομές, αποκλειστικά και εξειδικευμένα προϊόντα κ.λ.π. και οι περισσότεροι νομίζουμε οτι αγοράζουμε το «λάδι από σπάνια ανθρακονήματα στον τέταρτο κρατήρα της Αφροδίτης και τα φέρνει μόνο ο ψιλικατζής έξω από το γήπεδο, γ@μ@ει σου λέω».
Είναι ο λόγος του κατασκευαστή θέσφατο; Όχι βέβαια, αλλά όταν δεν έχουμε την απαραίτητη εμπειρία να κρίνουμε καλύτερα να ακολουθούμε τις συμβουλές.
Όταν μετά από χρόνια και δοκιμές καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τότε εφαρμόζουμε το αρχαίο ρητό "κουρέα, λάδια και περιπτερά δεν αλλάζεις".
Το πότε αντικαθιστούμε όλα τα αναλώσιμα είναι δυστυχώς θέμα πρωτίστως οικονομικό αλλά όσον αφορά το πότε πρέπει να το κάνουμε είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ. Όταν μας λένε και αφού έχουμε κάνει την χρήση που προβλέπετε.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
Δεν εχουν ελενξει τπτ φιλε περαν του να καλυπτει τις προδιαγραφες των αυτοκινητων και να επιφερει το μεγιστο κερδος προμηθειας.

Κατι οπς τα φαρμακα που συνταγογραφουσαν οιγιατροι και τα κονομουσαν απο τις προμηθειες τους και τα δωρακια που επαιζαν πριν επιβληθει συνταγογραφηση της δραστικης ουσιας....

Νικολα ενα τελευταιο.

Εδω σου λεω υπαρχει τετοιο κυκλωμα που το μπουκαλι, οι ετικετες τα καπακια των μαιμου ειναι πανομοιοτυπα με ελαχιστες διαφορες των γνησιων σε ενα ασημοχαρτο μεμβρανη θα κολλησουν οι μαιμουδες?
Επισης η αναζωογονηση και ανακυκλωση λιπαντικων ειναι ολοκληρη βιομηχανια δεν βασιζεται σε γυφτους με ντατσουν.

Προχθες διαβαζα για το πρωτο επιβατικο αεροσκαφος που μπορει και καιει με τη χρηση τηγανελειων.

 
καλημερα παιδια!
ναι κυριακο, σωστα. αλλά λεμε για βαθος χρονου.
ενας κινητηρας και με τηγανελαιο μπορει να δουλεψει ισως, δεν ξερω, το ζητουμενο ειναι το τι φθορα θα εχει σε βαθος χρονου. (σιγουρα θα εχει περασει επεξεργασια τρελη το τηγανελαιο για να μπει σε αεροπλανο).

αν ας πουμε το αμαξι σου θα το κρατησεις 5-6 χρονια οπως κανουν οι γερμανοι και γενικα οι ευρωπαιοι, δεν τρεχει τιποτα, την ζημια θα την φαει ο επομενος.
αν ομως ειναι να το κρατησεις εσυ, το θεμα αλλαζει.
για αυτο στο υ/η που θελουμε να κρατησει 50 χρονια λογω συμβασης, πρεπει τα λαδια να ειναι αστερια

για το ασημοχαρτο, δικιο παλι εχεις αλλά ειναι σαν το ουισκι. για μικρο κοστος, για μικρες μαρκες, δεν καθεται ο αλλος να μπλεξει τυπωνοντας ασημοχαρτα σφραγισματος με το ονομα της καθε μιας μαρκας επανω και μαλιστα για συσκευασιες του κιλου. για αυτο και εγω βαζω παντα μπουκαλια του κιλου και ας κοστιζουν παραπανω απο τα 4κιλα.
συν οτι οι γυφτιές θα γινουν για μαρκες γνωστες. θα πας σε τυχαιο μπαρακι να ζητησεις τζωνυ ή μπαλανταϊνς? παλια πριν γινει γνωστη , παιρναμε φεημους γκραουζ γιατι κανενας δεν ασχολειτω με μαρκες που δεν ειχαν ζητηση.


αποστολε εχεις απολυτο δικιο. ειναι απο που τα παιρνουν και αυτες! οταν εχεις δεσμευμενους εκατομμυρια ιδιοκτητες μεσω εγγυησης, σιγουρα θα βγαλεις κερδος τρελο! τουλαχιστον ομως λες, παει στο καλο μπορει να το χρεωνουν ακριβα αλλά δεν θα ειναι μαϊμου. κι αυτο ομως παιζει οσων αφορα την ελλαδα... γιατι οι ιδιες οι μεγαλες εταιριες (καποιες) τα λαδια που κυκλοφορουν στην ελλαδα ειναι μαϊμου!

δυστυχως σε αντιθεση με τα τροφιμα που ελεγχονται λογω δημοσιας υγειας, τα λαδια αυτοκινητων (και άλλα) δεν εχουν κανενα ελεγχο.
υπαρχουν εταιριες οπως ειπα που αγοραζουν τα παλιολαδα αυτοκινητων, και τα πουλουν σαν κανονικα λαδια με την δικη τους (ηχηρή) φιρμα
υπαρχουν εταιριες που τα μεταπωλουν με μαϊμου συσκευασιες.
για αυτο πρεπει να εχουμε μια "ακρη", καποιον που ξερεις τι αγοραζει και απο που.

ενας αλλος τροπος ειναι αν μπορεις, αγοραζεις λαδια απο συνεργειο μοτοσυκλετων. δυσκολα ενα καλο συνεργειο μοτοσυκλετων που ειναι χρονια στην αγορα να βαλει μαιμου σε κινητηρες που βγαζουν 170 αλογα απο 1000 κυβικα. εγω τα καστρολ που εβαζα παλια τα εβαζα απο εκει.
το βενζιναδικο ομως, ανετα θα αγορασει απο εναν τυχαιο, το Χ γνωστο ονομα που το βρηκε κοψοχρονια... ιδιαιτερα αν αυτο ειναι και πλυντηριο-λιπαντηριο και το παιρνει σε βαρελι ;)

ε παει στον ανεμο, με ολα αυτα, ιδιαιτερα αν αλλαζεις λαδια συχνα, αποφευγεις το μαιμου, αλλά και να πεσεις στο μαιμου, δεν το αφηνεις να το χτυπησει και ο χρονος...
δεν ειναι οτι δεν θα δουλεψει το μαϊμου. ειναι οτι δεν θα δουλεψει οπως πρεπει σε βαθος χρονου.

υγ
λογω συνηθειας περισσοτερο, μεχρι τωρα ακομα και το 10-40 του λιντλ που βαζω, σε συσκευασια του κιλου το παιρνω και ας ειναι αξιοπιστο επειδη το χρησιμοποιω για συμπληρωμα.
 
Last edited:
δεν θα δουλεψει οπως πρεπει σε βαθος χρονου.
και όταν θα το χρειαστείς να μη σε «πουλήσει».
Αυτά τα δύο είναι όλο το νόημα στα αναλώσιμα των οχημάτων. Τι να το κάνω να έχει το τακάκι 1 ευρώ και στην κατηφόρα να σταματάω με τις σόλες.

Κατά τα άλλα, δεν διαφωνούμε, δυστυχώς οι μαϊμούδες είναι ένα θέμα από μόνο του αλλά κι εμείς αν δεν γνωρίζουμε (όχι να «γνωρίζουμε») κάτι, καλό είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις. Οι διάφοροι κατασκευαστές μπορεί να είναι φραγκοφονιάδες, άπληστοι, παρτάκηδες και τα τρία κακά της μοίρας τους, όμως το συμφέρον τους το ξέρουν κι αυτό δεν είναι να σου κάνουν κακό.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas
Τα λιπαντικα εχουν δυο ζωες.
Χρονικη και χιλιομετρικη.
Δουλευα σε αντιπροσωπεια κορυφαιων Αγγλικων λαδιων και η συσταση τους ηταν να αλλαζονται τα λαδια καθε χρονο ή οταν συμπληρωσουν τα χιλιομετρα που οριζει ο κατασκευαστης.
Σε ανεπισημες ιδιωτικες συζητησεις, μας ειπαν οτι στην Ελλαδα καθε 10.000 χλμ ειναι μια χαρα.
Επισης ειναι λαθος σε κανονικη χρηση, να αλλαζεις πολυ συχνα λαδια.
Δεν εχει κανενα νοημα και επειδη τα λαδια δεν "σπανε " εχεις παντα "χοντρο" λαδι στον κινητηρα, με αποτελεσμα την προωρη φθορα των ελατηριων (το λαδι ειναι ασυμπιεστο υγρο)
Οσο για τα χιλιομετρα και αυτο ειναι λιγο πονεμενη ιστορια.
Οι λαδαδες θελουν πιο συχνη αλλαγη για να πουλανε περισσοτερο και οι αντιπροσωπειες αραιοτερα ,για να δειχνουν μικροτερα εξοδα συντηρησης.
Χεστηκ@αν αν σε τρια τεσσερα χρονια το μοτερ γινει χαρχαλο .....εκτος εγγυησης και πληρωνε κορόιδο καταναλωτη.

Παντως τα σημερινα λιπαντικα και η μεταλλουργια των κινητηρων, δεν εχουν καμμια σχεση με το παρελθον.
Επισης λαβετε υποψην σας οτι η Fucks πχ ,που εχει αγορασει την μιση Ευρωπη,βγαζει λαδια με οτι ετικετα θες.
Παλια τα λαδια πετρελαϊκης μικρης Ελληνικης εταιρειας, τα εφιαχνε το εργαστασιο της Cofran (ιδιοκτησιας Fucks) και ηταν κορυφαια.

Καταληγοντας ,αν εχετε καινουργιο νορμαλ ευτοκινητο ενα επωνυμο (και τα Shell ειναι εξαιρετικα λιπαντικα ) στις προδιαγραφες του κατασκευαστη θα σας καλυψει πληρως.
Αν εχετε αυτοκινητο επιδοσεων και εισαστε ψαγμενοι 1) δεν χρειαζετε να διαβασετε το παρον και 2) η Παναγια μαζι σας στις αναζητησεις σας :)