Εργαλεία Χειρός

Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι. Γύρω στο Πάσχα, από δικιά μου υπαιτιότητα, η ταινία στο BIG T 5m μου τσάκισε στους 17.50 πόντους και για τα πρώτα 20 περίπου εκατοστά η ταινία δεν είναι flat, λειτουργική μεν αλλά όχι flat.View attachment 165876

Το μέτρο το είχα πάρει από Αγγλία και θέλησα να το ξαναγοράσω. απευθύνθηκα στον ίδιο πωλητή (μέσω ebay ήταν) και αυτός μου είπε να μιλήσω με την Fisco γιατί αυτοί ίσως έκαναν κάτι. (Δεν ήταν και φτηνό το μέτρο.) Πράγματι τους μίλησα, τους εξηγησα τι είχα κάνει και ότι ο πωλητής μου είχε πει να απευθυνθώ σε αυτούς, μου ζήτησαν φωτό, και τελικά και χωρίς δική μου απαίτηση (το τονίζω αυτό γιατί εγώ νόμιζα ότι θα το έστελνα για αλλαγή ταινίας ή κάτι τέτοιο), μου είπαν ότι θα μου στείλουν καινούριο και να κρατήσω και το παλιό. Το οποίο και έπραξαν άμεσα (και με δικά τους ταχυδρομικά!!!). Πιστεύω ότι είναι άξιο αναφοράς αυτό :SFGSFGSF:

Στο σημείο αυτό να πω αρχικά στον φίλο που ψάχνει για μέτρο ότι αν θέλει μπορώ να του δώσω το Fisco (το πρόβλημα το βλέπει στην φωτό...και ίσως ο ίδιος μπορεί να το ισιώσει εύκολα....αλλά επαναλαμβάνω ότι μετράς κανονικά....) και σήμερα μάλιστα αν μπορεί να έρθει να το παραλάβει και αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν το θέλει αυτός μπορεί να το πάρει όποιος συμφορουμίτης έχει ανάγκη από μέτρο και ενδιαφέρεται. Αρκεί να μπορεί να το παραλαβει από κάπου εδώ κοντά μου.

ΥΓ. Πληροφορίες με pm

Να σκ καλά φίλε μου. Δυστυχώς ειμαι επαρχία και δε θα μπορέσω να το πάρω αλλά είναι σα να το πήρα.
Πολύ ωραία και η συμπεριφορά της Fisco.
Mια καλή εταιρεία πρέπει να φέρεται και ανάλογα του ονόματος της.
 
Καποια εργαλεια χειρος μπορεις να τα δουλεψεις και με εργαλεια μπαταριας :)

Ειχε παιχνιδι σημερα με το σετακι κολαουζα απο το Lidl και ειπα να μοιραστω καποια ενδιαφεροντα πραματακια.

1. Η φιλιερα στερεωθηκε στην μεγγενη και μια 10αρα καβιλια πιασμενη σε ενα δραπανο περασε μεσα απο τη φιλιερα και λεπτυνε και εγινε 7αρα!
49056090431_7d70de2a83_c.jpg


Το ιδιο μπορει να γινει με οποιοδηποτε παχος καβιλιας απο 12μμ και κατω, θελει βεβαια δοκιμες. Μπορει η καβιλια να γινει πιο λεπτη, ευκολοτερα απο καθε αλλο τροπο.

2. Το ιδιο σεναριο με το παραπανω αλλα τωρα προκειται για το real thing. Αντι να γυρνας την φιλιερα με το χερι, γυρναει ο αξονας με δραπανο μεσα στην φιλιερα.
Εδω η φιλιερα των 5μμ σταθερη και το αξονακι των 5μμ περασε μεσα απο αυτην με την βοηθεια του δραπανου σε χαμηλη ταχυτητα, θελει ροπη, και πολυ προσεκτικα.
49056307662_bda12ab00c_c.jpg


Το αξονακι πριν περασει στην φιλιερα τροχιστηκε ελαφρα για να μπει πιο ευκολα στη φιλιερα. Επισης το λαδι ειναι παρα πολυ σημαντικο για το ευκολοτερο ανοιγμα του σπειρωματος και για την προστασια των δοντιων της φιλιερας. Ιδανικο ειναι το λεπτορευστο λαδι ραπτομηχανης αλλα και ενα λιπαντικο σπρευ ειναι οκ.

Επειδη η παραπανω εργασια θελει αρκετη ροπη, χρειαζεται δραπανο 18βολτ και οχι 12βολτο. Επισης πρεπει οι σιαγωνες του τσοκ να ειναι βαρβατες και να μαγκωνουν σαν μασελα υαινας, αλλιως το αξονακι θα γλυστραει.

Το παραπανω σεναριο ειναι εντελως ανορθοδοξο και δεν προτεινεται για σωστο και ακριβες ανοιγμα σπειρωματος. Μπορει να σου κατσει μπορει και να μην.. :))
 
Κάθε δοκιμή που γίνεται για κάποια κατασκευή είναι προς όφελος του μάστορα. είτε αυτή είναι ορθή είτε ανορθόδοξη.
Έτσι αποκομίζεις εμπειρία πάνω στη χρήση του εκάστοτε εργαλείου.
Μπράβο Μιχάλη
 
Θενκς Τζωρτζ, καλα το λες, ειτε ορθοδοξα ειτε ανορθοδοξα ειναι τα πειραματα, η εμπειρια που αποκταται ειναι μονο θετικη :)

Εδω ενα σημαντικο αποσπασμα απο το μανουαλ του σετ.
Ειναι τα τρυπανακια που θα χρειαστουν για προτρυπημα ωστε να μπει το αντιστοιχο κολαουζο και να ανοιξει εσωτερικο σπειρωμα.

49055808663_bbd3fb1c53_c.jpg


Βλεπουμε οτι για να ανοιξουμε εσωτερικο σπειρωμα πχ. Μ8 θα χρειαστουμε τρυπανι των 6.8μμ. Υπαρχουν ολα αυτα τα μεγεθη τρυπανιων στο εμποριο και ειναι φτηνα, απλα δεν ειναι κοινα οσο τα απολυτα μεγεθη.
Στο παραπανω παραδειγμα, αν δεν εχουμε τρυπανι 6.8μμ, ας χρησιμοποιησουμε ενα τρυπανι για μεταλλα των 7μμ. Καλυτερα λιγο πιο μεγαλη η τρυπα, θα ειναι πιο ευκολη η δουλεια για τα τσιπικα κολαουζα του Lidl.

Βλεπουμε επισης οτι για να ανοιξουμε σπειρωμα Μ4 θα χρειαστουμε τρυπανακι των 3.3μμ. Εδω ΔΕΝ μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τρυπανι των 3μμ γιατι θα ειναι πολυ δυσκολο για το τσιπικο κολαουζο του Lidl να ανοιξει τρυπα και πιθανον να χαλασει η να σπασει. Στα ποιοτικα σετακια με κολαουζα απο αριστης ποιοτητας σκληρο ατσαλι μπορουμε να το κανουμε.

Αρα με το σετακι του λιντλ καλυτερα μεγαλυτερες διαμετρου τρυπες απο αυτες που συνιστωνται (που συνεπαγεται βεβαια πιο ρηχες βολτες/σπειρωμα) παρα μικροτερες που κινδινευει το εξαρτημα που ανοιγει κατοπιν τις βολτες να σπασει.

Ο διπλα πινακας, στα δεξια ειναι το ιδανικο παχος του αξονα που θελουμε να ανοιξουμε εξωτερικες βολτες. Εκει βλεπουμε οτι προτεινεται το αξονακι να ειναι μολις ενα-δυο δεκατα του χιλιοστου μικροτερο του μεγεθους της φιλιερας. Δηλαδη για ανοιγμα σπειρωματος Μ5 χρειαζεται αξονακι διαμετρου 4.9μμ. Κατα την γνωμη μου εδω το μονο που χρειαζεται ειναι να τροχιστει λιγο η κεφαλη του αξονα στον διδυμο τροχο για να αρχισει τις βολτες πιο ευκολα η φιλιερα. Δεν πειραζει αν το αξονακι ειναι ακριβως 5μμ αντι 4.9μμ.

Αυτα τα ολιγα περι του θεματος, "tap and die" αγγλιστι.
 
Και με κολωνατο μπορει να γίνεται ωραια δουλίτσα Μιχάλη!

Οχι, δυστυχως δεν γινεται σωστη δουλεια Βαγγελη με το κολωνατο.
Ο λογος ειναι οτι, πρωτον δεν ελεγχεις καθολου καλα την ταχυτητα και δευτερον, το κολωνατο δεν εχει 'οπισθεν' (αριστεροστροφο) που χρειαζεται που και που για να καθαριζει το σπειρωμα απο τα γρεζια αλλα και για να ξεβιδωθει ευκολα το κολαουζο οταν τελειωσεις.
 
Μου αρεσε πολυ η ιδεα για τις καβιλιες στη φιλιερα, θα την περασω και στα μαστορια απο Βραζιλια!

(για το σιδερο ειναι καλυτερα σε σταθερο δραπανο που εχεις καλυτερο ελεγχο και ακριβεια)
 
Αυτός ο πίνακας είναι το σημαντικότερο που πρέπει να διαβάσει κάποιος από το μανιουαλ.
Και φυσικά να πειραματιστεί γιατί μόνο έτσι μαθαίνουμε.
Προσωπικά στο Μ4 πηγα με 3,5 τρυπάνι όμως δεν μου γέμισε το μάτι. Έτσι στο Μ5 πηγα με 4 τρυπάνι (αντί για 4,2) και το άνοιξε μια χαρά το σπειρωμα.
Επίσης όπως πολύ σωστά λες, το εξίσου σημαντικό είναι η όπισθεν. Σε τακτά διαστήματα μισό βήμα πίσω. Έχει μεγάλη σημασία στην καθαρότητα των σπειρωματων και το καταλαβαίνεις από το πρώτο βιδωμα.
Αυτά τα 2 και το λαδάκι είναι τα βασικά #μυστικα# για το άνοιγμα σπειρωματων.
Πίνακας - όπισθεν - λαδι
 
& η καθετοτητα. Πρέπει το κολαουζο να μπει ακριβώς κάθετα στην οπή διαφορετικά ή στραβός είναι ο γυαλος ή στραβά αρμενίζουμε.
 
Για μέταλλο ειδικά χτειάζεται σταθερότητα. Κι αν η κατασκευή είναι απαιτητική η απόλυτη καθετότητα είναι απαραίτητη.
Εγώ γι´αυτές τις δουλειές χρησιμοποιώ τον τόρνο. Εναλλακτικά κολωνάτο.
Θέλει υπομονή όμως και πολύ καλά εργαλεία. Έχω πάθει απίστευτες νήλες με σπασμένα κολαούζα και σπασμένα άλεν μέσα στην τρύπα.
 
Πολύ σωστή και σημαντική η καθετότητα.
Τορνος η κολωνάτο η γενικα ηλεκτρικα εργαλεια έχουν πολλές στροφες. Λογικό δεν είναι να σπάνε τα κολαούζα; Προσωπικά το δοκίμασα μόνο μια φορά με κάθετη βάση, αλλά ακόμα και στο 1 πήγαινε πάρα πολύ γρήγορα και το φοβήθηκα.
Οποτε μόνο χεράκι και μετά φόβου Θεού (αργά και με πολύ προσοχή)
 
Με δραπανο (δυνατο) σε καθετη βαση;
Στο δραπανο μπορεις να ξεκινησεις με την σκανδαλη με ελαχιστες στροφες. Αρκει, βεβαια, να εχει επαρκη ροπη για να προχωρησει, στις χαμηλες αυτες στροφες (οπως μου ειχε επισημανει παλιοτερα ο Μιχαλης).
 
Τι να πω. Εγώ το είχα στην θέση 1 με τις ελάχιστες στροφές αλλά και πάλι τις θεώρησα πολλές. Το φοβήθηκα. Έπειτα πως θα έβαζα την όπισθεν. Θα πήγαινε με την μια μέχρι τέρμα. Έτσι προτίμησα το χέρι μιας και ούτως ή άλλως δεν θέλει και ιδιαίτερη δύναμη. Ειδικά με λίπανση μια χαρά ρολαρει. Μόνο πολύ προσοχή θέλει στην καθετότητα.
 
Εχω χρησιμοποιησει κολωνατο δραπανο παλαιοτερα για δοκιμη και σας διαβεβαιω οτι απλα ΔΕΝ κανει. Εγραψα λεπτομερειες παραπανω.
Αν μπορουσα να κανω την δουλεια γρηγοροτερα σωστοτερα και ευκολοτερα με το κολωνατο, θα το εκανα χωρις δευτερη σκεψη.

Αναφορικα με την καθετοτητα, ειναι σημαντικη προφανως, αλλα στις δεκαδες σπειρωματα που εχω ανοιξει ΠΟΤΕ δεν ειχα προβλημα και ειμαι 100% σιγουρος οτι ΠΟΤΕ δεν ειχα καταφερει την απολυτη καθετοτητα...
Απλα ανοιγα σπειρωμα οσο καλυτερα μπορουσα. Ακομα και στα προχειρα πειραματα που εκανα και κανω, ελαχιστες φορες να ηθελε κλειδι το παξιμαδι/η βιδα για να γυρισει και να βιδωσει πληρως.

Θελω να καταληξω οτι και να μην υπαρχει τελεια καθετοτητα η δουλεια μπορει να γινει επαρκεστατα.
 
Last edited by a moderator:
Πολύ σωστή και σημαντική η καθετότητα.
Τορνος η κολωνάτο η γενικα ηλεκτρικα εργαλεια έχουν πολλές στροφες.

Εγώ, όπου μπορώ, χρησιμοποιώ τόρνο ή κολωνάτο αλλά ΜΟΝΟ για την καθετότητα.
Τη δουλειά (περιστροφή) την κάνω με το χέρι... Λίγο-λίγο και μπρός- πίσω..

Θελω να καταληξω οτι και να μην υπαρχει τελεια καθετοτητα η δουλεια μπορει να γινει επαρκεστατα.

Για έναν ερασιτέχνη, σαν εμάς, χωρίς πολλές πολλές απαιτήσεις ίσως... Σε δουλειά μηχανουργείου όμως αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.
 
Last edited by a moderator:
Με δραπανο (δυνατο) σε καθετη βαση;
Στο δραπανο μπορεις να ξεκινησεις με την σκανδαλη με ελαχιστες στροφες. Αρκει, βεβαια, να εχει επαρκη ροπη για να προχωρησει, στις χαμηλες αυτες στροφες (οπως μου ειχε επισημανει παλιοτερα ο Μιχαλης).

Mε δραπανο οπου η σκανδαλη ειναι ευαισθητη και ανταποκρινεται, μπορεις να κανεις δουλεια. Με το χερι βεβαια ειναι το καλυτερο.
Γιατι ομως αναγκαστικά σε καθετη βαση? Καλη ειναι η θεωρια, τα επαγγελματικα βιντεο ειναι οντως χρησιμα και πληροφοριακα, αλλα η πραγματικοτητα και οι αληθινες συνθηκες καμμια φορα ερχονται σε αντιδιαστολη με ολα αυτα. Η δουλεια μπορει να γινει σωστα και με το χερι και μιλαμε παντα για μαστορεματα DIY και οχι για κατασκευες της ΝASA.

Πριν χρονια εφτιαξα επι τοπου ενα καροτσακι λαικης μιας κυριας που της εσπασε η ροδα του μπροστα απο το σπιτι μου.
Ποια κολωνατα, ποια 3 διαφορετικα μεγεθη κολαουζα, ποια γυαλια προστασιας και πια καθετοτητα? Ανοιχτηκε σπειρωμα στον αξονα, μπηκαν τα παξιμαδια και ολα καλα και ωραια σε λιγα λεπτα. This is called DIY. Ειχα ανεβασει και καποιες φωτο.

Η εμπειρια που αποκτας στην πραξη ειναι ανεκτιμητη και δεν μπορει να συγκριθει με τιποτα. Αν μπορεις μαλιστα να την μεταφερεις, για μενα αξιζει περισσοτερο απο οτιδηποτε.

Για έναν ερασιτέχνη, σαν εμάς, χωρίς πολλές πολλές απαιτήσεις ίσως... Σε δουλειά μηχανουργείου όμως αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.

Ναι βρε εννοειται, αλιμονο, για DIY μαστορεματα.
Σε μηχανουργειο αλλωστε δυσκολα θα βρεις σετακι tap and die απο το Lidl για το οποιο συζηταμε :))
 
...Η εμπειρια που αποκτας στην πραξη ειναι ανεκτιμητη και δεν μπορει να συγκριθει με τιποτα. Αν μπορεις μαλιστα να την μεταφερεις, για μενα αξιζει περισσοτερο απο οτιδηποτε.

Προσυπογράφω!