Εργαλεία Χειρός

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

powerfix-ratschen-und-bitset-46-teilig.jpg

Μάλλον αυτή τη συλλογή λές.Οκ μοιάζει αν και δεν είναι 100% ίδια.Το θέμα είναι ο,τι το πράσινο σετ που κοιτάζω είναι πιο γυαλιστερό.Παίζει να είναι κατώτερης ποιότητας ή να μου σπάσει τις βίδες?

Αυτό το σετάκι είναι πολύ καλό (για τα λεφτά του βέβαια).
Το μόνο, του λείπει ένα μικρό εξάρτημα, που είναι όμως διάβολος να το βρεις: Ο αντάπτορας που ενώνει τα bits με την 1/4 καστάνια, επειδή κάθε bit είναι κολλημένο στον δικό του τέτοιο (χάσιμο χώρου και μετάλλου, μου φαίνεται, αλλά ίσως είναι πιο σταθερά έτσι).
Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις άλλο bit, χρειάζεσαι αυτόν τον αντάπτορα. Έχω 1-2 από παλιά, σε άλλα sets, αλλά τώρα που ψάχνω δεν βρίσκω πουθενά. Νομίζω είχα δει κάποτε στα Praktiker. Με βλέπω να τρέχω Μεταμόρφωση :)

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Στο σετ αυτο τοσο τα μπιτ οσο και η καστανια είναι 1/4 οποτε δρ θέλουν αντάπτορα!
Εκει που θελει είναι στο σετ με την 3/8 κσστανια όπου εχει και 1/4 καρυδακια!

Λέγοντας "αντάπτορα" εννοώ το "καρυδάκι" που έχουν από κάτω τους όλα τα bits (σε αυτό το σετ, αλλά σε άλλα όχι). Αν έχεις αυτό το σετ, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες μύτες/bits.

Εδω ειναι μια παρα πολυ χρησιμη μεγγενη για σωληνες αλλα οχι μονο. Απαλλοτριωθηκε απο τα εργαλεια του πατερα μου.

Hinged pipe vise/Σπαστη Σωληνομεγγενη, Pionier 2" ιντσων.
39792272353_4779d93beb_b.jpg

Bαρος περιπου 4 κιλα, ανοιγει απο την μια πλευρα για να παρει τον σωληνα και στην πραξη χωραει σωληνες απο 7 χιλιοστα μεχρι περιπου 7 εκατοστα διαμετρο.
Την εφερα και θα την εγκαταστησω στο εργαστηριο γιατι το κοψιμο ραβδων/σωληνων ειναι λιγο περιεργο με τις νορμαλ μεγγενες, ας εχουν και ειδικη υποδοχη.

Περα απο σωληνες μπορει φυσικα να σφιξει γερα και αλλα πραγματα, μεταξυ αλλων και μικρα δοκαρακια αλλα και κορμουδακια/κλαδια δεντρων.

Ωραία και στιβαρή μέγγενη Μιχάλη. Κάτι τέτοιες ή παρόμοιες πρέπει να κοστίζουν 100 περίπου ή και παραπάνω.

Εγώ έφτιαξα μόνος μου μια τέτοια στο χωριό κόβοντας δύο σφιγκτήρες C Clamps παλιούς που δεν ήθελα και τις σιαγόνες τις έφτιαξα από κομμάτια 14 χιλ. πάχος κάγκελο που το χάραξα με τον τροχό για να κάνω τις εγκοπές.
Μια χαρά έσφιγγε τις σωλήνες και σε μερικές που χρησιμοποίησα βιδολόγο για να κάνω βόλτες δεν κουνιόταν ρούπι η σωλήνα.
Μόνο που δεν είχε τη δυνατότητα να ανοίξει από τη μία πλευρά για να πάρει σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για μένα τον ερασιτέχνη. για τον επαγγελματία ή για έναν υδραυλικό σίγουρα δεν τον εξυπηρετεί.

Αν σφίξεις καλά ένα ξύλινο αντικείμενο με την μέγγενη του υδραυλικού το πιθανότερο είναι είναι να το πληγώσεις, να το πετσικάρεις ή να το χαλάσεις.

Χρήση μόνο σαν λύση ανάγκης & πάλι δύσκολο. Άλλα τα μάτια του λαγού & άλλα της κουκουβάγιας.

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Μerci George!

Aυτες τις πατεντες που λες τις χαιρομαι ιδιαιτερα, γι'αυτο όποτε βρεις χρονο ανεβασε καμμια φωτο απο την αυτοσχεδια μεγγενη σου!

Αν σφίξεις καλά ένα ξύλινο αντικείμενο με την μέγγενη του υδραυλικού το πιθανότερο είναι είναι να το πληγώσεις, να το πετσικάρεις ή να το χαλάσεις.

Έτσι είναι. Ακόμα και αλουμίνια ή άλλα λεπτά μέταλλα φοβάσαι να τα καργάρεις.

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Έτσι είναι. Ακόμα και αλουμίνια ή άλλα λεπτά μέταλλα φοβάσαι να τα καργάρεις.

Ετσι ειναι Αποστολη, αλλα υπαρχουν χρησεις και φορες που πραγματικα δεν σε ενδιαφερει αν θα αφησει σημαδι στο υλικο.

Στην αναφορα μου παραπανω ειπα οτι μπορει να σφιξει και αλλα πραγματα, οχι οτι δεν μπορει να αφησει σημαδι κατι που ειναι παραπανω απο προφανες με τετοια μεγγενη.. :))

Χρήση μόνο σαν λύση ανάγκης & πάλι δύσκολο. Άλλα τα μάτια του λαγού & άλλα της κουκουβάγιας.

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου. αυτές οι μέγγενες είναι αποκλειστικά και μόνο (ή σχεδόν) για σφίξιμο σωλήνων.

Μerci George!

Aυτες τις πατεντες που λες τις χαιρομαι ιδιαιτερα, γι'αυτο όποτε βρεις χρονο ανεβασε καμμια φωτο απο την αυτοσχεδια μεγγενη σου!

την έχω στο χωριό Μιχάλη αλλιώς θα ανέβαζα φωτό. και κακώς που δεν την ανέβασα όταν την έφτιαξα.
αλλά και πάλι για κάτι τέτοιες κατασκευές ποιο είναι το κατάλληλο νήμα ;

Ok, τοτε αν σου δωθει καμμια ευκαιρια.

Καταλληλο νημα θα ηταν το παρον με τα εργαλεια χειρος, ειτε το DIY νημα ειτε στα jigs.

====

Σημερα ειχε παιχνιδι με σφιγκτηρες :)

47510328602_ee47d2795b_c.jpg

Θα πουμε δυο λογια για τον πολυσφιγκτηρα της Bessay, για τα ειδικα μικρα σφιγτηρακια ακρων (edge clamps) της wolfcraft και θα συγκρινουμε 2 σφιγκτηρες σκανδαλης των 100μμ (Dremel/Powerfix).

Ξεκιναμε απο τα μικρα σφιγκτηρακια της Wolfcraft τα οποια ειναι σχεδιασμενα για να προσαρμοζονται σε σφιγκτηρες σκανδαλης και να ασκουν πιεση εκει που οι κανονικοι σφιγκτηρες δεν μπορουν

Εδω πχ, τα σφιγκτηρακια πιεζουν εναν χαρακα στο σοκορο ενος τεμαχιου καρυδιας.
47510327392_9c2eee3555_c.jpg

Εδω ενας σφιγκτηρας ακρων πιεζει μια ροδελα ξυλου για να κολλησει στο μεσον μιας επιφανειας.
46839470704_c0f9427abf_c.jpg

Εδω ενα close up και ενα λινκ https://www.toolstore.gr/wolfcraft-3037000-sfigktires-akrwn-p-11207.html#.XKt5i3xS_IU
47510327192_225bc8a720_c.jpg

Kαι ενα βιντεακι
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
πολυ πρακτικοι οι σφικτηρας ακρων
αυτη η μαυρη δαγκανα (με κοκκινες λεπτομεριες) δεξια στην πρωτη φωτο, τι κανει?

Νάσαι καλά ρε Μιχάλη που μου θυμίζεις τι εργαλεία έχω... :flipout:
Νάξερα και που τα έχω....

Σειρα εχει ο περιεργος πολυσφιγκτηρας (ετσι τον λεω εγω) της Bessey. Toν ειχα αγορασει παλια τυχαια επειδη ηταν λιγο περιεργος, πριν να μαθω τι εστι Bessey, δεν ηξερα την μαρκα.

Εδω ειναι κλειστος στην αρχικη του μορφη. Εδω ρυθμισμενος σαν ενας κανονικος σφιγκτηρας με ανοιγμα σιαγωνων 6 εκατοστων.
33686424678_6a459a4eb2_c.jpg

Η διαφορα αυτου του σφιγκτηρα σε σχεση με ολους του αλλους αυτου του ειδους, ειναι οτι οι σιαγωνες ρυθμιζονται για να σφιξουν μεγαλυτερα σε μηκος τεμαχια.
Εδω οι σιαγωνες ρυθμισμενοι περιπου στην μεση. Τωρα η αποσταση που μπορει να πιασει και να σφιξει ειναι ~ 12 εκατοστα!

47510330072_3ce6f40649_c.jpg

Και εδω οι σιαγωνες ρυθμισμενες στο τερμα. Εδω η αποσταση που μπορει να πιασει φτανει τα ~17 εκατοστα!!
47510330842_fcbefbf6e1_c.jpg

https://www.amazon.co.uk/Bessey-XV5...+spring+clamp&qid=1554747561&s=gateway&sr=8-5

Και το τριτο μερος του προγραμματος με μια συγκριση δυο μικρων σφιγκτηρων σκανδαλης, απο την Dremel και την Powerfix/Lidl αντιστοιχα.

Εδω οι δυο μικροι σφιγκτηρες, πληρως ανοιχτοι στα δεξια και κλειστοι στα αριστερα.
33686423878_b3dec59c82_c.jpg

Aν και τα δυο εργαλεια ειναι μεγεθους 10εκατοστων, το dremel φαινεται και ειναι μεγαλυτερο και βαρυτερο. 23cm vs 20cm μηκος και 92gr vs 76gr βαρος.
Υπαρχει και μια μικρη διαφορα στο πληρες ανοιγμα των δυο σφιγκτηρων, το dremel ανοιγει στα 11εκ. ενω το Powerfix στα 10.5εκ.

Το Powerfix εχει βελτιωθει (ολη η σειρα) λιγο ποιοτικα απο την τελευταια εκδοση (το κοκκινο πλαστικο στην σκανδαλη ειναι καλυτερο και πιο μαλακο).
Το Dremel, αν και για μενα ειναι το καλυτερο σφιγκτηρακι σκανδαλης που εχω δοκιμασει ποτε, μαλλον σταματησε να βγαινει, δυσκολα το βλεπεις διαθεσιμο. I don't really know why!

Kαι τα δυο σφιγκτηρονια μετατρεπονται σε διαστολέα εαν ξεβιδωσεις την κεφαλη και την βιδωσεις στην αλλη μερια.
Η διαφορα στην ποιοτητα κατασκευης του dremel ειναι εμφανεστατη oχι μονο σε σχεση με το ταπεινο powerfix αλλα και με ολα τα επωνυμα του ειδους.

Εδω βλεπουμε ενα κοντινο πλανο. Το πλατος του Dremel ειναι μικροτερο, ~10εκ σε σχεση με τα 11εκ. του Powerfix.
47510329172_90699089b8_c.jpg

Εδω η μεγαλη διαφορα του dremel με τους υπολοιπους σφιγκτηρες σκανδαλης ειναι η....σκανδαλη απελευθερωσης. Δεν εχει κουμπι απελευθερωσης οπως ολοι, εχει σκανδαλη.
Η σκανδαλη απελευθερωσης οχι μονο χαλαρωνει στιγμιαια την συσφιξη, αλλα ανοιγει τον σφιγκτηρα παραπανω σε καθε πατημα, οπως η κανονικη σκανδαλη σφιγγει, η μικρη ανοιγει.

Αυτο ειναι μοναδικο χαρακτηριστικο καθως δεν χρειαζεται δευτερο χερι αν βγαλεις τον σφιγκτηρα απο ενα ξυλο και τον βαλεις σε ενα αλλο μεγαλυτερου παχους.
Επισης το dremel ειναι ταχυτερο. Απο τελειως ανοιχτο μεχρι να το κλεισεις χρειαζεσαι περιπου 25 πατηματα σκανδαλης. Το Powerfix θελει περιπου 35 πατηματα.

Και τελικα το τεστ δυναμης :)
46839473444_6e6eaee0f1_c.jpg

Οπως βλεπουμε παραπανω, μπορουμε να συρουμε το ξυλο πιο ευκολα απο τις σιαγωνες του Powerfix. Yπολογιζω οτι το Dremel εχει περιπου 50-70% παραπανω δυναμη.
Να πω επισης οτι τα παπουτσακια του Powerfix εξακολουθουν να φευγουν ευκολα σε σχεση με του dremel. Oμως με λιγη βενζινοκολλα το θεμα λυεται παραυτα και δια παντος :)

Σαν επιλογο να πω οτι τα σφιγκτηρακια του Lidl ειναι πανχρησιμα, εχω ενα ζευγαρακι παντα στον βασικο μου παγκο μαστορεματος.
Κριμα που τα dremel δεν παραγονται πλεον, απλα ειναι τα καλυτερα.

Καλα καποια πραγματα ειναι υπερβολη. Μπορεις να κολλησεις ξυλο σε σοκορο αλλου ξυλου μονο με χαρτοταινια. Και αν κολλας συχνα αλλα ξυλα στο μεσο μεγαλυτερων , φτιαχνεις με τα λεφτα που κοστιζουν δυο edge clamps ενα GoBar Deck και κολλας ακομη και σε ξυλο παχους καπλαμα που δεν μπορουν να πιασουν σφυκτηρες στα σοκορα για να χρησιμοποιησεις edge clamps...

Μιχαλη ο σφιγκτηρας της dremel ειναι ακριβως ολοιδιος με αυτον της wolfcraft.Ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα ακομα και στην εμφανιση τους.Μονες διαφορες το ανοιγμα τους,καθως της wolfcraft το μετρησα στα 10,7 εκατοστα καθως επισης και η ταχυτητα τους, οπου της wolfcraft χρειαζεται περιπου 30 πατηματα της σκανδαλης.
6a9cb8e89a1efed243cba2b667fe9c95.jpg

Στάλθηκε από το IQ1019N μου χρησιμοποιώντας Tapatalk