Εργαλεία Χειρός

Συγνώμη, edit σε ήδη δημοσιευμένο σχόλιο μπορούμε να κάνουμε, και πώς?

Εξαιρετικο!
Μου θυμησες μια κατασκευη του παππου μου που εκανε σαμαρια και ειχε μια αντιστοιχη πλανη για να κανει σχεδια στο ξυλο!

Edit μπορεις να κανεις μεχρι δεκα λεπτα μετα και υστερα κλειδωνει το ποστ.
Οτι θελεις να αλλαξεις στέλνε μου να το κανω εγω!

Σώφρον, ευχαριστώ. Το έφτιαξα γιατί μου χρειάστηκε για κάτι συρτάρια (γενικά δουλεύω με εργαλεία χειρός λόγω έλειψης χώρου και όχι μόνο).
Δυστυχώς γενικά δεν κρατάω αρχείο από άυτά που σκαρώνω. Ο χρόνος μου στο εργαστήριο είναι περιορισμένος και δεν μου φτάνει για βίντεο ή φωτογραφίες. Κάτι λίγα φαίνονται στο κανάλι μου, το έφτιαξα για να δείξω σε λεναν φίλο. Αν δεν λείψω το σκ, υχαρίστως να σου φωτογραφίσω κανα2 ροκάνια ακόμη που έφτιαξα και να τα ανεβάσω

Σώφρον, ευχαριστώ. Το έφτιαξα γιατί μου χρειάστηκε για κάτι συρτάρια (γενικά δουλεύω με εργαλεία χειρός λόγω έλειψης χώρου και όχι μόνο).
Δυστυχώς γενικά δεν κρατάω αρχείο από αυτά που σκαρώνω. Ο χρόνος μου στο εργαστήριο είναι περιορισμένος και δεν μου φτάνει για βίντεο ή φωτογραφίες. Κάτι λίγα φαίνονται στο κανάλι μου, το έφτιαξα για να δείξω σε έναν φίλο. Αν δεν λείψω το σκ, ευχαρίστως να σου φωτογραφίσω κανα2 ροκάνια ακόμη που έφτιαξα και να τα ανεβάσω

Enduras1, ευχαριστώ, είμαι όλο ανορθογραφία, τα βλέπω κατόπιν εορτής και ντρέπομαι

Enduras1, ευχαριστώ, είμαι όλο ανορθογραφία, τα βλέπω κατόπιν εορτής και ντρέπομαι

Υγ, συγνώμη ρε παιδιά, τα έκανα σαλάτα με τα εδιτ...

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Καλησπέρα,
Για όποιον ενδιαφέρεται, στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει σύντομο videάκι από μικρό ροκάνι που έφτιασα για διεύρυνση γκινισιών (αγγλιστί side rabbet plane):

https://youtu.be/A3NbVtPrZHQ

Αν η κατασκευή (εργαλείου) έπρεπε να μπει να σε άλλο νημα, παρακαλώ διορθώστε με (ψάρι γαρ)

Τα συγχαρητηρια μου και για την αρτιοτατη κατασκευη του ροκανιου σχεδον αποκλειστικα με εργαλεια χειρος αλλα και για το βιντεο και το εξαιρετικο μονταρισμα του.

Μπραβο σου και καλως ηρθες και παλι στην παρεα μας!!

Αν κανεις τον οδηγο βαθους, κανε ενα update!

Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια.

Χιώτης,
οδηγό έχω κάνει ήδη (το πλανάκι είναι από τον φλεβάρη).
Ο οδηγός στην ουσία δεν είναι στοπ βάθους (depth stop), η βασική λειτουργία του είναι να κρατάει το ροκάνι κάθετο ώστε να βγαίνουν τα τοιχώματα του καναλιού γωνιασμένα.
Πολύ καλώς έθιξες το θέμα γιατί αυτό που έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τον οδηγό, είναι ότι αν ο πάτος του διαμορφωθεί φάλτσος, το εργαλειάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μορσο-γκινισιές (sliding dovetails, ελληνιστί δεν το έχω... "συρταρωτές χελιδονοουρές'...(? )
Το βαστώ στα χέρια μου, κάτσε να βρω πως ανεβάζω φωτογραφίες γιατί με τα λόγια δεν...

Χιώτης,

20190911_204459.jpg

20190911_204528.jpg

20190911_205109.jpg

20190911_205916.jpg 20190911_210835.jpg

το ασύμμετρο καναλάκι -ορθό δεξιά, λοξό αριστερά, το άνοιξα πρόχειρα με τους 2 οδηγούς αντίστοιχα.
Δυστυχώς δεν είχα μόρσα σπίτι να πιάσω το κομμάτι, ήταν και μικρό, και δεν βγήκε πολύ καλό.
Ελπίζω τουλάχιστον να είναι αντιληπτό αυτό που συζητάμε...

εδιτ:
Τον άσπρο οδηγό τον έχω φτιάξει πιο ψωμομένο, για να έχει περιθώριο να του αλλάζω την γωνία τρώγοντας το φάλτσο. Εδώ είναι 7 μοίρες νομίζω
ξανα εδιτ
ίσως και 6 τώρα που το βλέπω

Και μιας και πιάσαμε τα μόρσα, βρήκα αυτήν στο κινητό μου:

20180604_131823.jpg

Κουτιά από κόντρα πλακέ
Τα σκαρπέλα (lidl -εξαιρετικά για την τιμή τους κατά την γνώμη μου) μασούσαν την εσωτερική γωνία (την οξεία) και γιαυτό τρόχισα τις πλευρές φάλτσο μέχρι την πλάτη
θέλει λίγη υπομονή για να μην καεί το ατσάλι, αλλά γίνονται πιο ραφινάτα:

https://www.youtube.com/watch?v=mYc4zF3e1U0

το σκαρπέλο που φαίνεται στο βάθος της πάνω φωτογραφίας είναι μανίσιο, όχι τροχισμένο

Ωραιοτατος ο ξυλινος οδηγος απο οξια :a0210:
Ακομα περισσοτερο ομως μου αρεσει που ανοιξες βολτες στα ζαρια :flipout: η κανω λαθος?

Πολυ εξυπνο το jig με το ξυλο και την θερμοκολλα για να μεταλλαξεις τα σκαρπελα!

Το'χεις με τις πατεντες φαινεται απο μιλια μακρυα...τι φτιαχνεις συνηθως για να παρουμε μια ιδεα?
Ψαρι ειναι και το ζωδιο? To oνομα? :)

Και εγώ βάζω που και που κάνα ράφι και το παίζω μάστορας. Μπράβο ψάρι πολύ δυνατός και ωραίο βίντεο!

Στάλθηκε από το COR-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραιοτατος ο ξυλινος οδηγος απο οξια :a0210:
Ακομα περισσοτερο ομως μου αρεσει που ανοιξες βολτες στα ζαρια :flipout: η κανω λαθος?

Πολυ εξυπνο το jig με το ξυλο και την θερμοκολλα για να μεταλλαξεις τα σκαρπελα!

Το'χεις με τις πατεντες φαινεται απο μιλια μακρυα...τι φτιαχνεις συνηθως για να παρουμε μια ιδεα?
Ψαρι ειναι και το ζωδιο? To oνομα? :)

Χαχα, ναι τα ζάρια είναι το γνωστό "ουδεν μονιμότερο του προσωρινού". Είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά μου όταν έψαχνα στο συρτάρι με τα παξιμάδια. Παρόλα αυτά βολέψανε, έχουν γλυκό
πιάσιμο και είναι σχετικά μαλακά και κρατάν καλά με ελάχιστο σφίξιμο οπότε δεν δημιουργούν σκαλοπάτια στον οδηγό.

Κατα καιρούς καταπιάνομαι με διάφορα, παλιότερα αρκετά με composites.
Το ξύλο με εργαλεία χεριού είναι το τελευταίο μου κόλλημα. Ψάρακλας μέγας στο σπορ...

παλιότερα αρκετά με composites.

Χαχαχα, τι μου θύμισες....
Ενα φεγγάρι είχα μπλέξει και με δαύτους:

http://www.skibuilders.com/phpBB2/viewtopic.php?f=16&t=2410&start=60

Ο "fa" είμαι, οι φωτογραφίες βλέπω σβήστηκαν, περασμένα μεγαλεία. Η γυναίκα μου ήταν έτοιμη για διαζύγιο, από την δουλειά απίκο στο εργαστήριο ξενύχτι κάθε βράδυ...

Φίλε Χιώτη, τα 2 τελευταία πόστ μου είναι άσχετα με το θέμα. Δεν τα σβήνεις να μη γεμίζουμε το νήμα με άσχετα?

Και το παρόν πόστ εννοείται...

Βρήκα διάφορα κατσαβίδια acesa με.τη μπλε αλλά και την κόκκινη λαβή.Βρήκα Irazola και Ega Ισπανία παλιά κομμάτια. Το μαγαζί που τα βρήκα έχει νορμάλ τιμές. 5 όλα τα acesa και 3-4 τα άλλα. Τι λέτε αξίζουν?
Βρήκα και την Καστανιά 3/8 στα 30 . Τι λέτε να την τιμήσω? Την έχω δουλέψει πολύ σε 1/2 και θεωρώ είναι αρκετά καλή η acesa.
To μαγαζί είχε και Witte protop. Τα θεωρείτε καλύτερα σαν κατσαβίδια?

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Καλησπέρα,
Για όποιον ενδιαφέρεται, στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει σύντομο videάκι από μικρό ροκάνι που έφτιασα για διεύρυνση γκινισιών (αγγλιστί side rabbet plane):

https://youtu.be/A3NbVtPrZHQ

Αν η κατασκευή (εργαλείου) έπρεπε να μπει να σε άλλο νημα, παρακαλώ διορθώστε με (ψάρι γαρ)

Τι έφτιαξες ρε μάστορα!!!! Έχω μείνει ενεός.,Καλά με το βάψιμο της λεπίδας στο καμινάκι έπαθα. Γειά στα χέρια σου και χαρά στην υπομονή σου φίλτατε. Άξιος!

...... Έχω μείνει ενεός......
Γειά σου δάσκαλε με τα ωραία σου. Κάτι μάθαμε & σήμερα!
:a0210:

Το ψάρι αυτό κολυμπάει σε πολύ βαθιά νερά & μπράβο του :SFGSFGSF:

Χρυσοχέρα η πεθερά, ΟΧΙ χρυσόψαρο το .....ψάρι μας!

Βρήκα διάφορα κατσαβίδια acesa με.τη μπλε αλλά και την κόκκινη λαβή.Βρήκα Irazola και Ega Ισπανία παλιά κομμάτια. Το μαγαζί που τα βρήκα έχει νορμάλ τιμές. 5 όλα τα acesa και 3-4 τα άλλα. Τι λέτε αξίζουν?
Βρήκα και την Καστανιά 3/8 στα 30 . Τι λέτε να την τιμήσω? Την έχω δουλέψει πολύ σε 1/2 και θεωρώ είναι αρκετά καλή η acesa.
To μαγαζί είχε και Witte protop. Τα θεωρείτε καλύτερα σαν κατσαβίδια?

Αξίζουν και με τα παραπάνω....!!!!!! :drool1: Να τα τιμήσεις δεόντως γιατί πρόκειται για ΠΟΛΥ ποιοτικά εργαλεία δεν θα το μετανιώσεις και οι τιμές που αναφέρεις είναι πολύ καλές για την ποιότητα τους. Είναι εύκολο να μου πεις και εμένα το μαγαζί; Έχει ηλεκτρονικό κατάστημα; (..... δεν το νομίζω αλλά εγώ το ρώτησα, ποτέ δεν ξέρεις.....)

Αξίζουν και με τα παραπάνω....!!!!!! :drool1: Να τα τιμήσεις δεόντως γιατί πρόκειται για ΠΟΛΥ ποιοτικά εργαλεία δεν θα το μετανιώσεις και οι τιμές που αναφέρεις είναι πολύ καλές για την ποιότητα τους. Είναι εύκολο να μου πεις και εμένα το μαγαζί; Έχει ηλεκτρονικό κατάστημα; (..... δεν το νομίζω αλλά εγώ το ρώτησα, ποτέ δεν ξέρεις.....)
Συνοικιακό στην επαρχία είναι. Ούτε site έχει ούτε τίποτα.

Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αλλά ειλικρινά είμαι ψάρακας στο σπορ

Ακόμη 2 (+1) ροκάνια για όσους ενδιαφέρονται...

Κυριακή στη πεθερά έβγαλα φωτογραφίες κάτι συρταράκια που της έφτιαξα για τις χειροτεχνίες της

1.jpg

2.jpg

Οι ταμπλάδες του κουτιού και οι φάτσες στα συρτάρια είναι από ένα κομμάτι σφενδάμι 17*5,5*90εκ που βρήκα στον δρόμο (ακόμη απορώ ποιός μπορεί να πέταξε ένα τόσο όμορφο ξύλο), τα πλαινά των συρταριών από ένα σανίδι έλατο. Το σφεντάμι δεν ήταν αρκετό για να βγάλω όλα κομμάτια με παράλληλα σκισίματα, στις φάτσες φαίνεται ότι οι μισές πάνω είναι φαρδύβενες, οι κάτω ισόβενες. Δυστυχώς. Το ξύλο όμως έχει καταπληκτικά νερά σε δύο κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώματα όπως τα παιδικά ολογράμματα.
Στο ψητό:
Για να την κατασκευή χρησιμοποίησα 2 ροκάνια (γκινόσα) που είχα φτιάξει για αντίστοιχη δουλειά

20190917_091946.jpg

Το αριστερό κόβει πατούρες 3,5 χιλ όπου φωλιάζει ο πάτος από τα συρταράκια (κόντρα πλακέ σημύδα), στην φωτογραφία φαίνονται σε πρώτο πλάνο μία φάτσα και δίπλα ένα πλαινό από συρτάρι με κομμένες τις πατούρες:

20181010_114959.jpg

Με το άλλο ροκάνι (8χιλ) άνοιξα τις γκινισιές στον σκελετό για τους ταμπλάδες και τις γκινισιές στα πλαϊνά για το συρτάρωμα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται (ατυχώς όχι πολύ καλά) γκινισιά στο πλαϊνό του συρταριού:

3.jpg

Αυτά είναι τα κομμάτια, σκισμένα και πλανισμένα στο χέρι:

20180710_171444.jpg

Τα χοντρά πλανίσματα τα έκανα με ένα ροκάνι Νο6 αγορασμένο από το εγγλέζικο άμαζον 25Ε
https://www.amazon.co.uk/Silverline-465991-Fore-Plane-Blade/dp/B000LFTOJM
Ήρθε όπως περίπου το περίμενα για την τιμή του.
Στραβό.
Όχι πολύ, αρκετά όμως για να την σπάει τα μάλλα στο στραβό μου:

https://www.youtube.com/watch?v=tRiiIUFkM3s