Ερχομαστε τωρα στην χρηση του 7βολτου κατσαβιδιου της Dewalt.
Ειναι καλη ευκαιρια να γινει ταυτοχρονα και μια συγκριση με το αντιστοιχο 7βολτο κατσαβιδακι της Makita.
Τεχνικα χαρακτηριστικα της Dewalt που θα βοηθησουν στην συγκριση, σε παρενθεση της (Μακιτα).
Dewalt specs
Βολταζ 7.2v (7.2v) ,
χωρητικοτητα μπαταριας 1Αh (1Αh) ,
Βαρος χωρις μπαταρια 427γρ. (427γρ.),
βαρος με μπαταρια 510γρ. (540γρ),
στροφες 0-430rpm (250/600 rpm),
ροπη 4Νm (5.6Νm/3.6Nm).
Παρατηρησεις: To Makita εναι λιγο πιο βαρυ, αλλα δεν καταλαβαινεις την διαφορα. Οι στροφες στο Dewalt ειναι απο 0 εως 430 στροφες το λεπτο. Στο Makita ειναι ειτε 250 ειτε 600 (δυο ταχυτητες).
Ειναι λιγο αβολο στο Μακιτα που δεν εχει προοδευτικη σκανδαλη. Παει απευθειας στις 250 η 600 στροφες αναλογα την ταχυτητα που εχεις επιλεξει.
Η ροπη στο Dewalt ειναι 4Nm, εχει μια ταχυτητα. Η ροπη στο Makita ειναι 5.6Νm στην αργη ταχυτητα και 3.6Nm στην μεγαλη.
Μια φωτο των δυο, κλειστα, στην φυσικη τους θεση.
Τα εργαλεια φαινονται σχεδον τα ιδια στις διαστασεις. Το μακιτα ειναι λιγο πιο μακρυ και πιο λεπτο απο το dewalt.
Στο Μακιτα βλεπουμε τους ιδιαιτερους διακοπτες για δεξια/αριστερα. Στην πλευρα που δεν φαινεται, υπαρχει ο διακοπτης του led.
Το Μακιτα ΔΕΝ εχει διακοπτη κλειδωματος θεσης οπως το dewalt. Συνεπεια αυτου ειναι το εργαλειο κατα την χρηση να γλυστραει απο την κλειστη θεση.
Το ιδιο συμβαινει οταν το Μακιτα ειναι στην οριζοντια θεση. Η απουσια του διακοπτη κλειδωματος μπορει να κανει το κατσαβιδι να κλεισει. Νο good!!
Στο dewalt υπαρχει μονο η σκανδαλη και το κλειδωμα θεσης. Το dewalt ειναι πιο εργονομικο. Oι παραξενοι διακοπτες του Μακιτα ειναι αβολοι, δυσχρηστοι και δεν συνηθιζονται. Γενικα η εργονομια του Makita ειναι απλα κακη.
Εδω τα εργαλεια απο την αλλη πλευρα και οριζοντιωμενα.
Εδω βλεπουμε τον διακοπτη για το led του Μακιτα. Δεν βολευει να τον αναβεις χειροκινητα. Ουτε βολευει να θυμασαι να τον κλεινεις.
Η ποιοτητα κατασκευης και η ποιοτητα του υλικου των δυο εργαλειων ειναι παρα πολυ καλη. Ξεχωριζουν οτι ειναι 'καλα' εργαλεια.
Στο dewalt βλεπουμε τον διακοπτη κλειδωματος. Υπαρχει και στις δυο πλευρες.
Εδω ειναι η πανω πλευρα των δυο εργαλειων.
Βλεπουμε τον διακοπτη on/off του dewalt στα αριστερα, πανω στη λαβη. Αυτον τον διακοπτη πρεπει να τον εχεις πατημενο για να δουλεψει το κατσαβιδι.
Διπλα και αριστερα απο τον διακοπτη, υπαρχει ενα μικροτερο διακοπτακι που απενεργοποιει το γυροσκοπικο συστημα και το εργαλειο.
Στα δεξια του Dewalt βλεπουμε τον μετρητη μπαταριας. Ενεργοποιειται καθε φορα που πατας την σκανδαλη. Πολυ χρησιμη λεπτομερεια για να βλεπεις που βρισκεσαι απο ενεργεια.
Στο Μακιτα βλεπουμε τον διακοπτη που απενεργοποιει το εργαλειο καθως και τον επιλογεα των δυο ταχυτητων. Και τα δυο εργαλεια εχουν διαφορες διαβαθμισεις ροπης.
Στο Dewalt το δακτυλιδι επιλογης ροπης περιστρεφεται ευκολα, στο Μακιτα ο δακτυλιος επιλογης ειναι σφιχτος.
Να πω ξανα οτι το τσοκ του dewalt ειναι εξαιρετικο. Απλα βαζεις/σπρωχνεις μεσα το bit και το μαγκωνει αμεσως. Για να το βγαλεις, τραβας το τσοκ εξω και το bit εκτοξευεται (καλο για τα μικρα bit βιδωματος). Πολυ βολικο γενικοτερα.
Στο Μακιτα και στα περισσοτερα δραπανα, για να βαλεις το bit πρεπει να τραβηξεις εξω το τσοκ για να μαγκωσει το bit. Για να το βγαλεις πρεπει να τραβηξεις το τσοκ και να συρεις εξω το bit με το χερι (δυσκολο για μικρα bits που χωνονται στο τσοκ).
Εδω ειναι οι δυο μπαταριες. Και οι δυο ειναι ακριβως ιδιας χωρητικοτητας (1Αω) αλλα η Μπαταρια της Μακιτα στα δεξια ειναι ογκωδεστερη και βαρυτερη.
Στο επομενο επεισοδιο θα δουμε τα εργαλεια σε δραση!