Εργαλεία Μπαταρίας

Έχω τον προπάππου του (στα μαύρα ντυμένος) μέσα στο βαλιτσάκι!

Το κρατάω μόνο για συναισθηματικούς λόγους καθώς έχει σταματήσει να δουλεύει προ πολλού.

Σημερα θα κλαδεψω μια αγρια μουρια και ετοιμασα το πτυσσομενο 18βολτο αλυσοπριονακι της Ryobi.

Συναρμολογησα μονο δυο απο τα τρια κομματια γιατι δεν θα κλαδεψω πανω απο 3 μετρα υψος.
Το συνολικο μηκος φτανει τα 2 μετρα (3 μετρα μαζι με την αλλη επεκταση) και φτανει τα 3.5 κιλα μαζι με την μπαταρια.
Ο ιμαντας πλατης που εχει, εξουδετερωνει σε μεγαλο βαθμο το βαρος.

24205897397_276e7de03b_c.jpg

Εδω το αλυσοπριονο. Η λαμα του (Oregon) ειναι 20 εκατοστα, πανω ειναι το καπακι για το λαδι και κατω το αγκιστρο για κρεμασμα.
24205895627_79109f2112_c.jpg

Εδω το πισω μερος. Η ασφαλεια απο πανω και η σκανδαλη απο κατω. Πολυ καλη η εργονομια ασφαλειας/σκανδαλης.
38185258655_afbfd53d9b_c.jpg

Καποια χαρακτηριστκα, η ταχυτητα της αλυσιδας φτανει τα 5.5m/sec, η κεφαλη του εχει κλιση 30 μοιρες για πιο ανετο κοψιμο και με ολες τις επεκτασεις φτανει για κλαδεμα εως περιπου 4 μετρα υψος με συνολικο βαρος εργαλειου τα 4.5 κιλα με την μπαταρια. Η λιπανση γινεται αυτοματα. Το τεντωμα της αλυσιδας γινεται με ενα αλλενακι. Γενικα ειναι απλο εργαλειο με ελαχιστη συντηρηση και πολυ βολικο.
https://uk.ryobitools.eu/outdoor/chainsaws/rpp1820/opp1820-1/
https://www.amazon.de/Ryobi-Akku-Ho...1513332420&sr=8-4&keywords=ryobi+chainsaw+18v

Τα ξύλα μουριάς στον Κυριάκο Μιχάλη δωστα, θα τα χρειαστεί τώρα που θα πάρει τόρνο.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εχει μπολικα, φτηνα και καλα 18βολτα εργαλεια η Ryobi για κηπο.
Τα solo εργαλεια τα πετυχαινεις κατα καιρους σε παρα πολυ καλες τιμες. Το θεμα ειναι οι αρχικες 2-3 μπαταριες και ο φορτιστης.

Η μουρια αργει παρα πολυ να στεγνωσει, ειναι σκληρο ξυλο και κρατα την υγρασια πολλα χρονια μετα την κοπη. Θα δω ομως μηπως εχει κρατησει ο πατερας μου τιποτα κορμους απο παλαιοτερα κλαδεματα για να δωσω στο πατριωτακι μου, αν και θα του ελεγα να παρει μια μικρη πριονοκορδελα πρωτα :)

Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Με βάζεις σε σκέψεις που θέλω ένα κονταροπριονο.

αν για δουλεια σε ελιες σε πληροφορω ειναι ταμαμ. προτιμησε καλυτερα μικρο κι ελαφρυ. δεν θες να εχεις βαρος επειδη οι θεσεις που παιρνεις για να κοψεις τους λαιμαργους ειναι αβολες. με ελαφρυ σε βαρος κονταροπριονο θα δουλευεις ανετα.

αν σου περισευουν φραγκα προτιμησε και με σπαστη κεφαλη. must...

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

αν για δουλεια σε ελιες σε πληροφορω ειναι ταμαμ. προτιμησε καλυτερα μικρο κι ελαφρυ. δεν θες να εχεις βαρος επειδη οι θεσεις που παιρνεις για να κοψεις τους λαιμαργους ειναι αβολες. με ελαφρυ σε βαρος κονταροπριονο θα δουλευεις ανετα.

αν σου περισευουν φραγκα προτιμησε και με σπαστη κεφαλη. must...

Μεσα επεσες!
Για εκει το θελω!!

Μιχαλη δε μου το δινεις για ενα test drive τα Χριστουγεννα?

Ρε σεις, κοιτω για μπαταρια makita απο amazon.co,uk και δεν στελνει ελλαδα.
Εχουμε περιορισμο μεταφορας μπαταριων και εντος Ευρωπης?

Ρε σεις, κοιτω για μπαταρια makita απο amazon.co,uk και δεν στελνει ελλαδα.
Εχουμε περιορισμο μεταφορας μπαταριων και εντος Ευρωπης?

ναι εχουμε περιορισμο στις μπαταριες.

δεν μπορουσα να ψωνισω απο πουθενα. δλδ ιντερνετικο μαγαζι.

ομως πριν 3 βδομαδες πηρα powerbank απο κινα μεσω ebay. κανονικα ηρθε και παρελαβα.

για να μην σε παρω στον λαιμο μου με το τελωνειο κανονισε να ειναι μεχρι 25 ευρω η παραγγελια σου.

Συνεχεια της δοκιμης των τριων δεκαβολτων κρουστικων Bosch GSB, Bosch PSB (πρασινο DIY) και Μakita HP330D.

Πρωτα ας δουμε αναλυτικα τα δραπανακια και τα χαρακτηριστικα τους.

Τα δυο bosch μοιαζουν κυριολεκτικα σαν διδυμα αδερφακια!
39236751674_66505189e2_b.jpg

Αρχικα να πουμε οτι ολα φαινονται το ιδιο ποιοτικα και καλοφτιαγμενα, τουλαχιστο εξωτερικα.
Το μπλε bosch και το Μακιτα εχουν ακριβως το ιδιο βαρος με την μπαταρια (1.058γρ). Το πρασινο bosch ειναι ελαχιστα ελαφρυτερο λογω πιο ελαφριας μπαταριας (1045γρ.). Τα δυο bosch εχουν ακριβως το ιδιο μηκος (195μμ), ενω το Makita ειναι λιγο πιο μεγαλο (210μμ).

Και τα τρια εχουν φωτακι led μπροστα εκ των οποιων του Μακιτα ειναι λιγο πιο δυνατο απο τα υπολοιπα. Kανενα απο τα λεντ δεν φωτιζει ακριβως τον στοχο, ολα φωτιζουν πιο κατω.

Τα τσοκ ειναι για τρυπανακια απο 1-10μμ και σφιγγουν ολα με ακριβεια, ακομα και με 1 μμ τρυπανακι. Στο μακιτα εχω βαλει παλαιοτερα και 0.8μμ τρυπανακι χωρις κανενα θεμα.

26074659478_272c1cc365_b.jpg

Τα δραπανακια εχουν 2 ταχυτητες και αρκετες βαθμιδες ροπης για το βιδωμα. 20 βαθμιδες τα bosch και 18 το Μακιτα.
Ο διακοπτης ταχυτητων φαινεται και αισθανεται πιο ποιοτικος στα δυο bosch. Το ιδιο ισχυει και για τον επιλογεα ροπης (δακτυλιδι).

Η μεγαλη ταχυτητα στροφων στα Bosch ειναι η ιδια, απο 0-1300. Στο Μακιτα ειναι λιγο μεγαλυτερη, απο 0-1500. Η ροπη στην μεγαλη ταχυτητα που δινουν οι κατασκευαστες ειναι για το πρασινο Bosch στα 15Nm, στο Μακιτα με 14Νm και στο μπλε bosch με 13 Νm

Η μικρη ταχυτητα ειναι απο 0-300 στροφες στο μπλε Bosch GSB και 0-400 στροφες στο Μακιτα και το πρασινο Βοsch PSB.
Στη μικρη παλι ταχυτητα (μεγαλυτερη δυναμη στο βιδωμα) η ροπη και στα Bosch ειναι 30Νm ενω στο Μακιτα ειναι 24Νm.

39915157742_75ac6b6c93_c.jpg

Οi κατασκευαστες δινουν τις παρακατω τιμες για τρυπημα:
Σε μπετον: Μπλε Bosch GSB 10mm, Πρασινο Bosch PSB 6mm, Makita 8mm
Σε μεταλλο: Μπλε Bosch GSB 10mm, Πρασινο Bosch PSB 8mm, Makita 10mm
Σε ξυλο: Μπλε Bosch GSB 19mm, Πρασινο Bosch PSB 20mm, Makita 21mm

Για βιδωμα εχουμε το Μπλε Βosch που βιδωνει εως 7μμ βιδα, και το Πρασινο Βοsch με το Μακιτα που βιδωνουν εως 6μμ βιδα.

28167483989_3d6bdde6d4_c.jpg

Παραπανω βλεπουμε οτι η λαβη στα δυο bosch ειναι πανομοιοτυπη. Στο Μακιτα η λαβη λεπταινει προς τα πανω που σου δινει την αισθηση της καλυτερης εργονομιας και οτι καθεται καλυτερα στο χερι. Ετσι ειναι, στο πιασιμο το Μακιτα σου καθεται καλυτερα αλλα στην πραξη εχω διαπιστωσει οτι οταν ζοριζεις το εργαλειο για να τρυπησεις, η πιο χοντρη λαβη των Bosch ειναι πρακτικα καλυτερη και πιο ξεκουραστη. Οταν πιεζεις το δραπανο, η χοντρη λαβη των bosch διανεμει πολυ καλυτερα την πιεση στο χερι.

Πριν περασουμε στο τεστ αυτο καθ'ευατο, να πω καποιες γενικες παρατηρησεις για τα τρια αυτα καλα δραπανακια.

-Ολα εχουν περιπου το ιδιο μεγεθος, βαρος και αποδοση, πρακτικα μιλωντας και οχι βαση specs. Οι διαφορες ειναι ελαχιστες.
-Το Μακιτα δυστυχως δεν εχει μετρητη μπαταριας το οποιο θεωρω σημαντικη παραλειψη για επαγγελματικο εργαλειο. Το μπλε Bosch GSB εχει στο πλαι μια φωτεινη ενδειξη με 3 γραμμες. Το πρασινο Bosch εχει ενα φωτακι στο πανω μερος που αλλαζει χρωματα(Πρασινο, πορτοκαλι, κοκκινο).
-Οι μπαταριες στο Μακιτα μπαινουν και βγαινουν λιγο πιο ευκολα απο τα Bosch. Oι μπαταριες της Bosch ειναι πιο φτηνες.
-Η σκανδαλη και στα δυο Bosch ειναι εμφανως πιο ποιοτικη και ευαισθητη. Ανταποκρινεται και λιγο καλυτερα.
-Τα πλαστικα και των 3 εργαλειων φαινονται και ειναι ποιοτικα με τα bosch να εχουν ενα αισθητικο προβαδισμα ιδιως το μπλε. Το καουτσουκ στα δυο επαγγελματικα εργαλεια προστευει καλυτερα το σωμα, απο οτι στο πρασινο Bosch.
-Eπειδη το καταστημα διαθετει και ντεσιμπελομετρο, το Μακιτα ειναι ελαχιστα πιο αθορυβο με 79db, μετα τα bosch me 80db.
-Τελος, η διαφορα τιμης μεταξυ μπλε και πρασινου bosch ειναι πλεον μικρη θετοντας το πρασινο bosch σε ιδιαιτερα μειονεκτικη θεση στην αγορα λογω της καλυτερηs επαγγελματικης κατασκευης (μοτερ/γραναζια) του μπλε bosch και του Μακιτα.

26074687338_ae77962ba7_c.jpg

...ερπεται σιγα σιγα και η συνεχεια και το δια ταυτα :))

25075576347_3f6ef0fea8_c.jpg

Last edited:
Mιχάλη ευχαριστούμε,πολύ καλό καί αναλυτικό review,καί αναμένουμε τήν πολύ καλύ αναλυτική συνέχεια .
Θα μού επιτρέψεις δυό διορθώσεις στό makita HP330 πού τό έχω καί εγώ,οι max στροφές είναι 1500 rpm καί όχι 1400 rpm,καί σέ ένα άλλο σημείο πού μού έκανε εντύπωση ότι δέν τό αναγράφει τό manual,ήταν ότι δέν αναφέρει πόσα Nm ροπή αποδίδει,παρά μόνο τό βλέπω εδώ καί εκεί καί λένε 24 Nm καί όχι 30 Νm

https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=7353#texnika

https://www.makita.co.nz/products/model/HP330

Μπράβο Μιχάλη για την πολύ καλή ανάλυση. Περιμένω πως καε και πως για την συνέχεια και τα συμπεράσματα...!

Eυχαριστω καλοι μου συναδελφοι, ειναι αρκετα χρονοβορος η διαδικασια της δοκιμης και καταγραφης αλλα νομιζω οτι αξιζει τον κοπο:)

Δημητρη σωστα το λες, οι στροφες ειναι 0-1500 στο Μακιτα αλλα η ροπη δεν αναγραφεται στο manual.
Tην ειδα 30Nm σε αγγλικο μαγαζι εργαλειων για το συγκεκριμενο μοντελο που εχω, το Μακιτα HP330D.
Oμως δεν αποκλειεται καθολου να ειναι 24Νm, κατι που συναδει και με τα αποτελεσματα της δοκιμης οπως θα δουμε στη συνεχεια.