Ερωτήσεις για class-D

Αν το αποφασίσεις, η προταση μου ειναι να πας απευθειας σε purifi- τελος της διαδρομής. Οτιδήποτε αλλο θα σε αφησει με αμφιβολίες σχετικα με το τι παραπανω θα σου εδινε το class d.

Ειναι το απολυτα διαφανες μηχανημα και ακους το ηχειο σου και την προηγουμενη αλυσίδα μηχανημάτων. Επισης λογω υψηλης ισχυος όσο ανεβαίνει η ενταση τοσο πιο εντυπωσιακά παιζει.

Ειμαι κατοχος του nad m23 με vienna acoustics Kiss και συνεχως με εκπλήσσει θετικα ο συγκεκριμένος ενισχυτής. θα βρεις και πιο οικονομικες υλοποιησεις του purifi στον audiophonics.

Στην περίπτωση που θες να τον δωσεις, αν και αμφιβάλλω, θα φυγει γρηγορα.

+1000 για το τελευταίο !

προ εξαμήνου που εκποίησα το σύστημα μου, για τον Purifi μου, από Audiophonics, δέχθηκα μέσα σε τρεις ώρες περίπου 15 μηνύματα ... τήρησα την σειρά προτεραιότητας ... καταπληκτικό μηχάνημα...

ειλικρινά δεν έχει πλέον έννοια η όποια αναζήτηση τελικού, σε οιαδήποτε τιμή, όταν υπάρχει αυτό το μηχανάκι ... διάφανο, αστείρευτο, κορυφαίο σε μετρήσεις και ακουστικές εντυπώσεις ... έκοβε τα Μάρτιν Λόγκαν φέτες ... ο τωρινός κάτοχος, μόλις τον παρέλαβε / έστησε /άκουσε, μου έστελνε απίστευτα μνμτ, όντας ο άνθρωπος σε έκσταση ακουστικής κ@ύλας ...

Καλή επιτυχία στον νηματοθέτη στην κατασκευή του !

Καλημέρα. Για το class D έχεις δίκιο. Εγώ εννοούσα τα LM και τα TDA composite (τελεστικός και chip amp), τα οποία όταν είναι εντός του κυκλώματος αναδρασης του τελεστικού μειώνεται αρκετά η παραμόρφωση. Ηχητικά τώρα βέβαια δεν ξέρω τι λένε , δεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.
Τα D, εκτός το θέμα που ανέφερες, έχουν το βασικότατο ζήτημα στο κύκλωμα εξόδου, του οποίου η απόδοση εξαρτάται από το φορτίο που οδηγεί.
Οι τιμές του L και του C , σύμφωνα με τα application notes, είναι διαφορετικές για 4 ή 8 Ω ηχείο. Η επιλογή του πηνίου επίσης δύσκολη υπόθεση. Το PFFB από την άλλη, θεωρητικά, διορθώνει τα παραπάνω ζητήματα του φίλτου εξόδου.
Καλησπερα , δεν ειναι συνηθες τακτικη αυτη στα LM και στα TDA να βρισκονται εντός του κυκλώματος αναδρασης του τελεστικού , αφου αυτα εχουν υψηλο open loop gain και δεν χρειαζονται τελεστικο μπροστα , γι'αυτο και η απαντηση μου ηταν για τα class D , συνηθως αυτα εχουν χαμηλο gain και πρεπει να συνδιαστουν με εναν τελεστικο μπροστα .

Συμφωνω με αυτα που λες για την επιλογη του πηνιου κ.τ.λ , να προσθεσω οτι το φιλτρο εξοδου στους class D δεν κοβει ολους τους θορυβους , καποιοι θορυβοι εξακολουθουν να υπαρχουν στην εξοδο του ενισχυτη και μπαινουν στον βρογχο της αναδρασης , ειναι υψισυχνοι ( εκτος ακουστου φασματος ) , αλλα κατα καποιο τροπο επηρεαζουν την αποδοση του τελεστικου .

Καλησπερα , δεν ειναι συνηθες τακτικη αυτη στα LM και στα TDA να βρισκονται εντός του κυκλώματος αναδρασης του τελεστικού , αφου αυτα εχουν υψηλο open loop gain και δεν χρειαζονται τελεστικο μπροστα , γι'αυτο και η απαντηση μου ηταν για τα class D , συνηθως αυτα εχουν χαμηλο gain και πρεπει να συνδιαστουν με εναν τελεστικο μπροστα .

Συμφωνω με αυτα που λες για την επιλογη του πηνιου κ.τ.λ , να προσθεσω οτι το φιλτρο εξοδου στους class D δεν κοβει ολους τους θορυβους , καποιοι θορυβοι εξακολουθουν να υπαρχουν στην εξοδο του ενισχυτη και μπαινουν στον βρογχο της αναδρασης , ειναι υψισυχνοι ( εκτος ακουστου φασματος ) , αλλα κατα καποιο τροπο επηρεαζουν την αποδοση του τελεστικου .
Αυτό είναι το θέμα... Ο βρόχος ανάδρασης(PFFB) μετά το φίλτρο εξόδου υποτίθεται ότι λύνει και το θέμα του θορύβου και την παραμόρφωση λόγω μεταβολής του φορτίου. Στα ξένα
φόρα εκθειάζουν το TPA3255 με ανάδραση και καλό τροφοδοτικό. Τέλοσπάντων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η υπόθεση, και από πλευράς engineering, εκτός του τελικού αποτελέσματος.

• Like
Reactions: Dim.AR
Αυτό είναι το θέμα... Ο βρόχος ανάδρασης(PFFB) μετά το φίλτρο εξόδου υποτίθεται ότι λύνει και το θέμα του θορύβου και την παραμόρφωση λόγω μεταβολής του φορτίου. Στα ξένα
φόρα εκθειάζουν το TPA3255 με ανάδραση και καλό τροφοδοτικό. Τέλοσπάντων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η υπόθεση, και από πλευράς engineering, εκτός του τελικού αποτελέσματος.

Ειίναι λίγο πιό πολύπλοκο πάντως απ΄οτι φαίνεται. Το να πάρεις την ανάδραση μετά το φίλτρο, λύνει κάποια προβλήματα αλλα συγχρόνως δημιουργεί κάποια άλλα. Σκέψου, το φίλτρο στην έξοδο των class D γενικά συμπεριφέρεται σα low pass, δεύτερης τάξης. Αν πας πίσω στην είσοδο την αναδραση μετά το φίλτρο (PFFB), όλο το RF που μαζεύουν τα καλώδια των ηχείων πάει κατευθείαν στην είσοδο. Αν η ανάδραση είναι πριν το φίλτρο , το τελευταίο εξασθενεί δραματικά το RF. Κάπου κεδρίζεις δλδ ενώ κάπου αλλού χάνεις, είτε στη μία έιτε στην άλλη περίπτωση.

Αν παρεις την αναδραση πριν το φιλτρο ( το οποιο ναι ειναι χαμηλοπερατο 2ης ταξης ) τοτε ειναι τρεις χειροτερα τα πραγματα , αφου ο θορυβος αυτος δεν ειναι τιποτα αλλο απο την υψηλη συχνοτητα του ταλαντωτη , 400KHz και βαλε , το φιλτρο κοβει αυτη την υψηλη συχνοτητα και μενει μονο το σημα ( ο ηχος δλδ ) , απλα οσο καλοσχεδιασμενο και αν ειναι αυτο το φιλτρο , (θεωρια θορυβου ) παραμενουν καποια καταλοιπα , καποιες αρμονικες , που αυτες περνοντας απο την αναδραση φυσικα , μπορουν να επιρεασουν τον τελεστικο εισοδου . Τωρα εαν υπαρχει και καποιο αλλο μικρο φιλτρακι στον βρογχο της αναδρασης που κοβει καποια η ολα τα καταλοιπα αυτα θα ειναι ακομα καλυτερα .

Δεν εχω κοιταξει στα ξενα φορα τι λενε , εαν εχετε καποιο link να το κοιταξω οποτε εχω χρονο ! .

Αν πας πίσω στην είσοδο την αναδραση μετά το φίλτρο (PFFB), όλο το RF που μαζεύουν τα καλώδια των ηχείων πάει κατευθείαν στην είσοδο. Αν η ανάδραση είναι πριν το φίλτρο , το τελευταίο εξασθενεί δραματικά το RF.
Ακριβως το αντιθετο συμβαινει και το εξηγησα πριν , δεν ειναι πηγη θορυβου τα καλωδια των ηχειων , ο ιδιος ο class D ειναι "πηγη θορυβου" χωρις το φιλτρο .

@Δημήτρης Δ. η ανάδραση είναι μετά το LC φίλτρο, στην πλευρά του ενισχυτή. Τα καλώδια των ηχείων είναι μετά από αυτό, αρα δεν μαζεύει κάτι από τα καλώδια. Τουλάχιστο αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Δεν έχω κοιτάξει λεπτομέρειες στην PFFB, έχει ένα application note ή Texas, αλλά με ιντριγκάρει να δω πώς αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα Hypex, Ice και Purifi!

Ακριβως το αντιθετο συμβαινει και το εξηγησα πριν , δεν ειναι πηγη θορυβου τα καλωδια των ηχειων , ο ιδιος ο class D ειναι "πηγη θορυβου" χωρις το φιλτρο .
Θυμίσου οποιονδήποτε ΑΒ ενισχυτή. Το πηνίο στην έξοδο απομονώνει ακριβώς το δικτυο ανάδρασης απο τα καλώδια. Και το ΡΦ. Βέβαια και ο ίδιος ο
@Δημήτρης Δ. η ανάδραση είναι μετά το LC φίλτρο, στην πλευρά του ενισχυτή. Τα καλώδια των ηχείων είναι μετά από αυτό, αρα δεν μαζεύει κάτι από τα καλώδια. Τουλάχιστο αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Δεν έχω κοιτάξει λεπτομέρειες στην PFFB, έχει ένα application note ή Texas, αλλά με ιντριγκάρει να δω πώς αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα Hypex, Ice και Purifi!
Designing Audio Power Amplifiers.
Του Cordel. Σίγουρα θα σε ενδιαφέρει η θεωρητική προσεγγιση, οπότε προσπάθησε να το βρείς. Μπορώ να στο στείλω αν θες. Αναφέρεται αναλυτικά στα Class D. Στο θέμα της αναδρασης μετά το φίλτρο αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που δημιουργεί. Ολίσθηση φάσης σαν δεύτερης τάξης φίλτρο , ΕΜΙ που προκαλεί το ίδιο το φίλτρο αλλά και που μπορεί να μαζεύουν τα καλώδια. Και ναι, τα καλώδια των ηχείων μπορεί να είναι ευαίσθητα στο ΡΦ.
Μπορώ σε κάποια στιγμή που θα εχω χρόνο να σου πω το κεφάλαιο και την σελίδα που αναφέρονται όλα αυτά...

• Like
Reactions: Busoni
Μαλιστα ο Cordell προτίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα τοπολογία, όπου το PFFB φίλτρο το ακολουθεί ένα άλλο φίλτρο, επίσης δεύτερης ταξης προκειμένου να απομονώσει τα καλώδια των ηχείων.

Θυμίσου οποιονδήποτε ΑΒ ενισχυτή. Το πηνίο στην έξοδο απομονώνει ακριβώς το δικτυο ανάδρασης απο τα καλώδια. Και το ΡΦ. Βέβαια και ο ίδιος ο

Designing Audio Power Amplifiers.
Του Cordel. Σίγουρα θα σε ενδιαφέρει η θεωρητική προσεγγιση, οπότε προσπάθησε να το βρείς. Μπορώ να στο στείλω αν θες. Αναφέρεται αναλυτικά στα Class D. Στο θέμα της αναδρασης μετά το φίλτρο αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που δημιουργεί. Ολίσθηση φάσης σαν δεύτερης τάξης φίλτρο , ΕΜΙ που προκαλεί το ίδιο το φίλτρο αλλά και που μπορεί να μαζεύουν τα καλώδια. Και ναι, τα καλώδια των ηχείων μπορεί να είναι ευαίσθητα στο ΡΦ.
Μπορώ σε κάποια στιγμή που θα εχω χρόνο να σου πω το κεφάλαιο και την σελίδα που αναφέρονται όλα αυτά...
Μπορώ να το βρω ;) Θα το κοιτάξω οπωσδήποτε... Ευχαριστώ!

Ολοι οι θορυβοι που μπορει να υπαρξουν στους ΑB ενισχυτες , ειναι πολυ πιο χαμηλοι απο τους θρυβους που δημιουργουνται στους class D , γι'αυτο γινεται ολη αυτη η ιστορια με τα διπλα φιλτραρισματα , ετσι ειναι η φυση των class D και , οφειλονται αποκλειστικα στην συχνοτητα του ταλαντωτη και το PWM , κια η μειωση τους απαιτει διαφορετικες σχεδιαστικες προσεγγισεις , ειχα πει και εγω για δευτερο φιλτρο αλλα στον βρογχο της αναδρασης που θα κανει επιπλεον μειωση των θορυβων .