Ερωτήσεις για class-D

Έχω ζήσει με class D για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημά μου, και δεν ένιωθα την ανάγκη να τους αλλάξω καθότι είχα άφθονη οδήγηση με πολύ καλή ποιότητα ήχου και σε πολύ λογική τιμή (Hypex UcD400HG).

Αλλά όταν τελικά πήγα σε μεγάλο Class AB η διαφορά ήταν μεγάλη..

Δεν ξέρω, μπορεί οι σύγχρονοι Hypex ή οι Purifi να είναι θεαματικά καλύτεροι από τους UcD μου, αλλά πραγματικά αμφιβάλλω.

Έχω ζήσει με class D για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημά μου, και δεν ένιωθα την ανάγκη να τους αλλάξω καθότι είχα άφθονη οδήγηση με πολύ καλή ποιότητα ήχου και σε πολύ λογική τιμή (Hypex UcD400HG).

Αλλά όταν τελικά πήγα σε μεγάλο Class AB η διαφορά ήταν μεγάλη..

Δεν ξέρω, μπορεί οι σύγχρονοι Hypex ή οι Purifi να είναι θεαματικά καλύτεροι από τους UcD μου, αλλά πραγματικά αμφιβάλλω.
Οι Purifi και οι Nilai είναι αρκετά καλύτεροι από τους UcD, δεν ξέρω βέβαια τι τάξη ΑΒ έχεις για να γίνει η σύγκριση μεταξύ τους..
Πάντως αν σου κάτσει κανένας Purifi δοκίμασε τον...

Ούτε εγώ έχω ακούσει τους Purifi και Nilai αλλά η εμπειρία μου με τους class D ήταν δραματική.
Αν ίσχυαν αυτά που λέτε ρε παιδιά θα βλέπαμε εταιρίες να γυρνάνε σε class D και όχι εταιρίες που στήριξαν την class D να κλείνουν (tripath π.χ.), να την εγκαταλείπουν (Jeff Rowland, Sharp) ή να την έχουν για τα low level μηχανήματά τους (Rotel, Denon, Sony).

Ούτε εγώ έχω ακούσει τους Purifi και Nilai αλλά η εμπειρία μου με τους class D ήταν δραματική.
Αν ίσχυαν αυτά που λέτε ρε παιδιά θα βλέπαμε εταιρίες να γυρνάνε σε class D και όχι εταιρίες που στήριξαν την class D να κλείνουν (tripath π.χ.), να την εγκαταλείπουν (Jeff Rowland, Sharp) ή να την έχουν για τα low level μηχανήματά τους (Rotel, Denon, Sony).
Δεν παίζουν όλοι οι class D καλά, αυτό εννοείται, δεν μπορούμε βάλουμε στην ίδια εξίσωση μια κινέζικη πλακέτα των 30-50 ευρώ με ένα Purifi η Nilai...
Τα Purifi και τα Nilai έχουν μπει σε πάρα πολλα Hiend μηχανήματα όπως τελικοί/ολοκληρωμένοι/ υβριδικοί ολοκληρωμένοι κλπ με άριστα ηχητικά αποτελέσματα..
Δεν το λέω εγώ, οι εταιρίες δείχνουν τον δρόμο..😉
Οι Jeff η B&O και άλλες εταιρίες χρησιμοποιούσαν άλλη Class D η οποία δεν θα την έλεγα ότι είχε ηχητική επιτυχία, ήχος ψυχρός, στεγνός, με υπεραναλυση κλπ...

Έχω ακούσει άπειρα ενισχυτικά στον καλό μου φίλο και δάσκαλο μου Thanasis Moraitis (o γνωστός σε όλους) στον κύκλο του Αudio και καλός δοκιμαστής εδώ και πολλά χρόνια μέσα από το εξαιρετικό και πανάκριβο/πολύπλοκο σύστημα του, έχουμε κάνει πάρα πολλές δοκιμές, βελτιώσεις, άπειρα μηχανήματα περνάνε από τον χώρο του καθημερινά λόγο και της δουλειάς του και άριστου τεχνικού/βελτιωτη κλπ...
Κάθε μηχάνημα, ηχείο, καλώδιο κλπ που παίρνει για τεστ πάντα πάω να το ακούσουμε..
Όλα αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε ένας απλός χομπίστας δεν θα μπορούσε να αποκτήσει την γνώση και τις εμπειρίες όλων αυτόν των ακουσμάτων διότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει κάποιος χομπίστας λόγο εξαιρετικά πολλών χρημάτων που χρειάζονται για να αγοράσει, εντρυφήσει εσωτερικά , αποκτήσει ηλεκτρονικές γνώσεις και πολλά άλλα ώστε να κατανοήσει και να μπει στο νόημα του Audio...

Και εγώ στην αρχή της Class D ήμουν πολύ δύσπιστος ώσπου μπήκα στο νόημα, άκουσα πολλά μηχανήματα με πολλούς συνδυασμούς, ασχολήθηκα με τα κυκλώματα, φτιάξαμε διάφορα μηχανάκια και στο τέλος κατέληξα σε αυτούς..

Προσωπικά δεν προσπαθώ να πω σε κάποιους πως η class D είναι μονόδρομος, είναι όμως σε αρκετές περιπτώσεις, δεν παίζουν όλα το ίδιο, χρειάζονται δοκιμές, δοκιμές, δοκιμές, βέβαια ένας απλός χομπίστας δεν μπορεί να έχει αυτή την δυνατότητα και το καταλαβαίνω απόλυτα, χρειάζεται χρήμα, χρόνος, και πολλά άλλα...

Τι θέλω να πω, τα σύγχρονα Class D είναι υπέροχα μηχανάκια, έχουν άριστο ήχο, (που μπορείς να τον παντρεψεις) και να τον φέρεις όπως θες εσύ στα μέτρα σου αρκεί να ξέρεις τι κάνεις φυσικά..
Είναι διάφανα μηχανήματα ηχητικά, με μικρές καταναλώσεις, άριστα στο τεχνικό κομμάτι και στις προδιαγραφές τους...

Το Audio προχωράει, και πρέπει να το ακολουθούμε...😉

• Like
Reactions: platon and Deneb
Όπως και να 'χει, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ενισχυτών. Γιατί στα ηχεία και τους ενισχυτές, με εξαίρεση τα ribbons,
έχουμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι καινούριο.

Με την class-D είχα ασχοληθεί στο master μου(...πρίν περίπου 20 χρόνια :D ). Η λειτουργία των class-D τότε, 2000-2010, είχε ακόμα ελλείψεις στη θεωρία και κυρίως
στον τρόπο που περιγράφει κανείς τις παραμορφώσεις των υλοποιήσεων. Πόσο μάλλον να τις διορθώσει κιόλας...Ίσως γι αυτό οι εταιρίες που μπήκαν τότε στο παιχνίδι
της class-D τα παράτησαν.

Το ότι "δεν γυρίζουν όλοι σε class-D" όμως δεν λέει κάτι για το πόσο καλά παίζει απαραίτητα... Όταν μια εταιρία αποφασίζει για το αν θα επενδύσει σε μια τεχνολογία ή όχι
ένα από τα πράγματα που κοιτάζει, αν δεν έχει το know how της τεχνολογίας, είναι το κόστος να το αποκτήσει: σε χρόνο, σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και να
αγοράσει μια μικρότερη εταιρία που έχει το know how. Αν αυτό το κόστος είναι μεγάλο και η εταιρεία δεν είναι διατεθειμμένη να πάρει το ρίσκο, δεν θα το πάρει.
Αυτό δεν λέει τίποτα για το πόσο καλή είναι η τεχνολογία. Θεωρώ ότι έχει πολλά να δούμε ακόμα από την class-D αλλά λόγω της μεγάλης δυσκολίας να φτάσει
κανείς εκεί που έφτασαν η Purifi και η Hypex, δύσκολα θα δούμε αυτή την τεχνολογία να υιοθετηθεί "μαζικά".

συμφωνω μ αυτο
'''
Θεωρώ ότι έχει πολλά να δούμε ακόμα από την class-D αλλά λόγω της μεγάλης δυσκολίας να φτάσει
κανείς εκεί που έφτασαν η Purifi και η Hypex, δύσκολα θα δούμε αυτή την τεχνολογία να υιοθετηθεί "μαζικά".

μαζικα στο hi end, δεν το βλεπω κ γω..ομως το hi end ζητημα ειναι αν φτανει στο 0,5 των πωλησεων στο συνολο...αλλα ακομα κ οι χομπιστες χρειαζονται κ 2ο κ 3ο συστημα,,χωρια οι μαζες,,αυτη την στιγμη αυτο που αισθανομαι , ειναι πως η ταξη δ πιεζει ασχημα την κατηγορια τιμων κατω απο 1000 ευρω,,κ η ταξη δ των κινεζων πιεζει πολυ ασχημα την κατηγορια τιμων κατω απο 500 ευρω..

η ιστορια ρεει,,hi-fi , hi-end , chi-fi
η κλασσικη τριαδα--ποιοτης , ισχυς, τιμη- θα μας ταλανιζει αιωνιως.το μειζον κ το ζορι ειναι η τιμη...απο εκει ξεκινανε ολα..

Last edited:
Στο θέμα της τιμής είναι no contest, δεν γίνεται να μην κερδίσει η τάξη Δ, μιας και δεν έχει τεράστιους μετ/τες, τεράστιους πυκνωτές και μεγάλες ψύκτρες.

Το θέμα είναι τι γίνεται στις cost no object υλοποιήσεις.

Να πω και γω την σαχλαμάρα μου.
Δεν ασχολούντε οι σούπερ ντουπερ hiend εταιρείες,γιατί θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζητάνε ένα παπορι λεφτά και όταν ανοιξεις το .. καπώ,να βλέπεις μερικά εξαρτήματα που ζυγίζουν όσο το ποντεσιομετρο τους.
Ζοριζουν τα κόλπα εκεί!!

Δεν ασχολούντε οι σούπερ ντουπερ hiend εταιρείες,γιατί θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζητάνε ένα παπορι λεφτά και όταν ανοιξεις το .. καπώ,να βλέπεις μερικά εξαρτήματα που ζυγίζουν όσο το ποντεσιομετρο τους.
Ζοριζουν τα κόλπα εκεί!!
Δηλαδή η Jeff, η B&O, ο Mark Levinson, η Nad και πολλοί άλλοι κατασκευαστές ζητούν ψίχουλα για τις class D υλοποιήσεις τους;
Γι' αυτό λέω ότι οι Hiendαδες δηλαδή οι πιο πολλοί από αυτούς ψωνίζουν με το "μάτι" (δηλαδή σασί) και με το "κιλό" (δηλαδή βάρος)...
Ποιος νοιάζεται αν το μηχανάκι παίζει μουσική; Αρκεί να έχει Prestige και ανταπόκριση στους Hiend κύκλους, (οι παρέες δηλαδή)...

Δεν είσαι Hiendas αν έχεις τελικό με Purifi η TI 3255...😁🤣

Ζοριζουν τα κόλπα εκεί!!
Έτσι είναι η αγορά, ακριβώς όπως το λες..
Αν ένα μηχάνημα δεν είναι "γεμάτο" μέσα και βαρύ δεν έχει πωλήσεις...
Αυτό είναι ένας Hiend Νόμος...

• Like
Reactions: mdvq
Στο θέμα της τιμής είναι no contest, δεν γίνεται να μην κερδίσει η τάξη Δ, μιας και δεν έχει τεράστιους μετ/τες, τεράστιους πυκνωτές και μεγάλες ψύκτρες.

Το θέμα είναι τι γίνεται στις cost no object υλοποιήσεις.
Οι cost no object υλοποιήσεις είναι πολύ μικρό μέρος της αγοράς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν "απόψεις"(λυχνία, solid state κλπ).
Η Mola Mola έβγαλε τελικό με custom NCORE modules και κόστος 12.000 ευρώ.

Το μεγάλο κέρδος της class-D είναι ότι η καλή και καθαρή ισχύς έγινε πολύ πιο φθηνή.

Δηλαδή η Jeff, η B&O, ο Mark Levinson, η Nad και πολλοί άλλοι κατασκευαστές ζητούν ψίχουλα για τις class D υλοποιήσεις τους;
Γι' αυτό λέω ότι οι Hiendαδες δηλαδή οι πιο πολλοί από αυτούς ψωνίζουν με το "μάτι" (δηλαδή σασί) και με το "κιλό" (δηλαδή βάρος)...
Ποιος νοιάζεται αν το μηχανάκι παίζει μουσική; Αρκεί να έχει Prestige και ανταπόκριση στους Hiend κύκλους, (οι παρέες δηλαδή)...

Δεν είσαι Hiendas αν έχεις τελικό με Purifi η TI 3255...😁🤣
Οι κατασκευαστές ζητούν ψίχουλα.Οι "δανειολήπτες" ζητούν ένα ολόκληρο κοφίνι.
Δεν υπάρχει κανείς όμως που ν' αγοράζει με το μάτι ή με το κιλό.Ακουει,αποφασιζει και συνήθως δεν αγοράζει τάξη Δ.

Αν δε με απατά η μνήμη μου όλοι αυτοί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν τα ICE Power της B&O. Όπου γεννόνταν η απορία σε πολλούς, τι αγοράζουν τελικά, αν όλοι έχουν τα ίδια ακριβώς εξαρτήματα.

• Like
Reactions: Deneb
Αν δε με απατά η μνήμη μου όλοι αυτοί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν τα ICE Power της B&O. Όπου γεννόνταν η απορία σε πολλούς, τι αγοράζουν τελικά, αν όλοι έχουν τα ίδια ακριβώς εξαρτήματα.
Έτοιμες λύσεις με μηδενική έρευνα από μέρους τους έπαιρναν και μάλιστα μερικοί ισχυρίζονταν πως τα modules ήταν δικά τους για να δικαιολογήσουν την τιμή.

Τι θέλω να πω, τα σύγχρονα Class D είναι υπέροχα μηχανάκια, έχουν άριστο ήχο, (που μπορείς να τον παντρεψεις) και να τον φέρεις όπως θες εσύ στα μέτρα σου αρκεί να ξέρεις τι κάνεις φυσικά..

Δεν μιλάμε για την αγορά των DIY. Ποιους ενισχυτές της αγοράς σε τάξη Δ θα πρότεινες να ακούσουμε;
Μη μου πεις κάτι τέρατα των 10.000€+ :)
Γιατί θα πρέπει να συγκριθούν με ανάλογους!

Δεν έχεις δει τα modules που κυκλοφορούν μάλλον... :p
Ποιος σου είπε ότι είναι μικρά;

SMPS τροφοδοτικό, buffer εισόδου και φίλτρο εξόδου... Δεν λέω ότι όλες έκαναν αυτές τις αλλαγές, αλλά σε κάποιες που έχω δει(πχ Jeff, Mola mola) αυτά αλλάζουν.

Γεγονός είναι πάντως ότι δεν μπορούν να πειράξουν πολλά πέρα από το περιβάλλον στο οποίο παίζει το module.

Δεν υπάρχει κανείς όμως που ν' αγοράζει με το μάτι ή με το κιλό.Ακουει,αποφασιζει και συνήθως δεν αγοράζει τάξ

Δεν υπάρχει κανείς όμως που ν' αγοράζει με το μάτι ή με το κιλό.Ακουει,αποφασιζει και συνήθως δεν αγοράζει τάξη Δ.
Να ήξερες μόνο πόσοι αγοράζουν με τα κριτήρια που αναφέρω και όχι με το πως παίζει ένα μηχάνημα...
Εχουν δει πολλά τα μάτια μου μπροστά μου...

Τώρα όσον αφορά την class D, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στα σπίτια, όσο και να μην μπορείς να το κατανοήσεις...

• Like
Reactions: Deneb
Αν δε με απατά η μνήμη μου όλοι αυτοί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν τα ICE Power της B&O. Όπου γεννούνταν η απορία σε πολλούς, τι αγοράζουν τελικά, αν όλοι έχουν τα ίδια ακριβώς εξαρτήματα.
Η Jeff και η B&O έχουν ICE, ο Mark δουλεύει Ncore, η Nad Purifi, όπως και άλλες εταιρίες του χώρου, και φυσικά ο καθένας κάνει τα "δικά" του σε κάθε μηχάνημα και βάζει το δικό του στίγμα..

Δεν μιλάμε για την αγορά των DIY. Ποιους ενισχυτές της αγοράς σε τάξη Δ θα προταθούν να ακούσουμε;
Μη μου πεις κάτι τέρατα των 10.000€+:)
Γιατί θα πρέπει να συγκριθούν με ανάλογους!

Δεν έχεις δει τα modules που κυκλοφορούν μάλλον... :p
Ποιος σου είπε ότι είναι μικρά;
Βρές κάποιον που έχει έναν Purifi και άκουσε τον στο σύστημα σου..
Με μια αναζήτηση θα βρεις ποιοι ενισχυτές της αγοράς χρησιμοποιούν Purifi, βαριέμαι να γράφω κάθε μοντέλο ξεχωριστά..