Ερωτήσεις για class-D

Να ήξερες μόνο πόσοι αγοράζουν με τα κριτήρια που αναφέρω και όχι με το πως παίζει ένα μηχάνημα...
Εχουν δει πολλά τα μάτια μου μπροστά μου...

Τώρα όσον αφορά την class D, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στα σπίτια, όσο και να μην μπορείς να το κατανοήσεις...
Το αντίθετο συμβαίνει.Οι περισσότεροι που αγοράζουν τάξη Δ,ιδιως χαμηλής κατηγορίας τιμης,αγοράζουν αβλεπως.
Όσοι όμως βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη απαιτούν ν' ακούσουν.
Σ' αυτές τις κατηγορίες,η τάξη Δ είναι ακριβοθωρητη επειδή δεν έχει ζήτηση

Το κακό με τα Class D είναι ότι είναι όπως τα (πραγματικά) ψηφιακά.

Κάθε φορά που βγαίνει μια "γενιά" τεχνολογίας βγαίνουν όλοι και λένε ότι είναι άψογα μηχανήματα.

Μετά από κάποιο καιρό βγαίνει η επόμενη γενιά και βγαίνουν πάλι όλοι και λένε ότι "τώρα είναι πραγματικά άψογα μηχανήματα".

Μετά από ακόμα περισσότερο καιρό βγαίνει η νεότερη γενιά, και, καλά μαντέψατε, είναι πλέον τα τέλεια μηχανήματα.

Κ.ο.κ.

Σόρρυ, αλλά κοροϊδευόμαστε.

Δεν εχω ακουσει class d, οποτε ο,τι ακολουθει ειναι καπως θεωρητικο.
Δεν αμφιβαλλω οτι θα ειναι εντυπωσιακη οσον αφορα την ισχυ της
επομενως θα οδηγει εξ ισου εντυπωσιακα καποια αναισθητα ηχεια.
Ομως οπως εχει ηδη επισημανθει ο θορυβος λογω της αρχης λειτουργιας της δεν μπορει να μαζευτει ευκολα.
Απλη φυσικη. Κερδιζεις ευκολα κατι, χανεις απο καπου αλλου.
Αν σκεφτουμε αλλιως, με ολη την τεχνικη και οικονομικη της επιδοση δεν θα επρεπε να εχει επικρατησει;

Το αντίθετο συμβαίνει.Οι περισσότεροι που αγοράζουν τάξη Δ,ιδιως χαμηλής κατηγορίας τιμης,αγοράζουν αβλεπως.
Όσοι όμως βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη απαιτούν ν' ακούσουν.
Σ' αυτές τις κατηγορίες,η τάξη Δ είναι ακριβοθωρητη επειδή δεν έχει ζήτηση
Η βαθιά τσέπη αλλάζει ανάλογα τα εισοδήματα του κάθε χομπίστα, άρα αυτό που λες πάλι δεν έχει βάση...
Συνήθως κρίνουμε ανάλογα την δική μας τσέπη και όχι των άλλων...
Έχω φίλους που έχουν αρκετό χρήμα αλλά ξέρουν να ψωνίζουν και η επιλογή τους είναι Purifi, λες να μην μπορούν να πάρουν κάτι άλλο; Απλά ακούν ένα σωστό ηχητικά μηχάνημα και το επιλέγουν...

• Like
Reactions: Deneb
Αν σκεφτουμε αλλιως, με ολη την τεχνικη και οικονομικη της επιδοση δεν θα επρεπε να εχει επικρατησει;

Σαφώς.
Θα έπρεπε ένα ποσοστό της τάξης του 50% τουλάχιστον να είναι σε κλάση Δ.
Και οι πρώτοι που θα εξαφανίζονταν από την αγορά θα ήταν οι τάξης Α.
Δεν είναι τεχνολογία 5 ή 10 ετών, μιλάμε ότι υπάρχουν από τότε που ανακαλύφθηκαν τα ups (pun intended).

Το κακό με τα Class D είναι ότι είναι όπως τα (πραγματικά) ψηφιακά.

Κάθε φορά που βγαίνει μια "γενιά" τεχνολογίας βγαίνουν όλοι και λένε ότι είναι άψογα μηχανήματα.

Μετά από κάποιο καιρό βγαίνει η επόμενη γενιά και βγαίνουν πάλι όλοι και λένε ότι "τώρα είναι πραγματικά άψογα μηχανήματα".

Μετά από ακόμα περισσότερο καιρό βγαίνει η νεότερη γενιά, και, καλά μαντέψατε, είναι πλέον τα τέλεια μηχανήματα.

Κ.ο.κ.

Σόρρυ, αλλά κοροϊδευόμαστε.
Δημήτρη αυτό που λες πάντα θα ισχύει, έτσι είναι η κατάσταση, το ίδιο ισχύει και σε άλλα ηλεκτρονικα πράγματα, έτσι είναι η αγορά δυστυχώς..

Όχι παντού, ευτυχώς.

Στους ενισχυτές ΑΒ ή και Α τα πράγματα είναι λίγο πολύ παγιωμένα τεχνολογικά, εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και στα εξαρτήματα, δεν έχουμε ουσιαστική εξέλιξη. Ίσως το αντίθετο γίνεται πια, λόγω της επικράτησης των class D στις χαμηλές κατηγορίες τιμής.

Άσε στις λάμπες.. τεχνολογία του παππού, κυριολεκτικά.

Δεν εχω ακουσει class d, οποτε ο,τι ακολουθει ειναι καπως θεωρητικο.
Δεν αμφιβαλλω οτι θα ειναι εντυπωσιακη οσον αφορα την ισχυ της
επομενως θα οδηγει εξ ισου εντυπωσιακα καποια αναισθητα ηχεια.
Ομως οπως εχει ηδη επισημανθει ο θορυβος λογω της αρχης λειτουργιας της δεν μπορει να μαζευτει ευκολα.
Απλη φυσικη. Κερδιζεις ευκολα κατι, χανεις απο καπου αλλου.
Σαφώς.
Θα έπρεπε ένα ποσοστό της τάξης του 50% τουλάχιστον να είναι σε κλάση Δ.
Και οι πρώτοι που θα εξαφανίζονταν από την αγορά θα ήταν οι τάξης Α.
Δεν είναι τεχνολογία 5 ή 10 ετών, μιλάμε ότι υπάρχουν από τότε που ανακαλύφθηκαν τα ups (pun intended).
Οι solid state κοντεύουν 70 χρόνια στην αγορά... Οι class-D είναι περίπου 30 χρόνια, από τα οποία ίσως μόνο τα
τελευταία 10-15 έχουν λύσει σημαντικά θέματα. Οπότε μην βιάζεστε... Και δεν χρειάζεται να εκτοπίσουν άλλα μηχανάκια,
αρκεί να υπάρχουν ως εναλλακτική. Ούτε οι solid state εκτόπισαν τις λυχνίες άλλωστε.

Η βαθιά τσέπη αλλάζει ανάλογα τα εισοδήματα του κάθε χομπίστα, άρα αυτό που λες πάλι δεν έχει βάση...
Συνήθως κρίνουμε ανάλογα την δική μας τσέπη και όχι των άλλων...
Έχω φίλους που έχουν αρκετό χρήμα αλλά ξέρουν να ψωνίζουν και η επιλογή τους είναι Purifi, λες να μην μπορούν να πάρουν κάτι άλλο; Απλά ακούν ένα σωστό ηχητικά μηχάνημα και το επιλέγουν...
Γινε πιο συγκεκριμένος.Τι άκουσαν,σε σχέση με ποιο άλλο και σε ποιο σύστημα;

Γινε πιο συγκεκριμένος.Τι άκουσαν,σε σχέση με ποιο άλλο και σε ποιο σύστημα;
Δεν έχει νόημα να αναφέρω συγκεκριμένα μηχανήματα, το κάθε setup είναι διαφορετικό, επίσης ο καθένας ψάχνει διαφορετικά πράγματα στο άκουσμα του...
Αυτή η κουβέντα που θες να γίνει δεν θα καταλήξει πουθενά...
Έχεις εντελώς διαφορετικά κριτήρια για πολλά πράγματα και συνήθως εμείς οι δυο δεν συμφωνούμε πουθενά άρα άσκοπη συζήτηση για μας και για αυτούς που μας διαβάζουν..

• Like
Reactions: mdvq
Δεν έχει νόημα να αναφέρω συγκεκριμένα μηχανήματα, το κάθε setup είναι διαφορετικό, επίσης ο καθένας ψάχνει διαφορετικά πράγματα στο άκουσμα του...
Αυτή η κουβέντα που θες να γίνει δεν θα καταλήξει πουθενά...
Έχεις εντελώς διαφορετικά κριτήρια για πολλά πράγματα και συνήθως εμείς οι δυο δεν συμφωνούμε πουθενά άρα άσκοπη συζήτηση για μας και για αυτούς που μας διαβάζουν..
Φυσικά και έχει νόημα.
Δεν ζήτησα τα δικά σου κριτήρια ούτε ανέφερα τα δικά μου.Ζητησα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αφορούν τα κριτήρια των φίλων σου.
Υπο σύγκριση ενισχυτές,ηχεία και αποτέλεσμα.
Ο,τι έγινε με τον δικό μου φίλο.
Facts or it didn't happened.

οι class d υπαρχουν οντως εδω κ 30 κ πλεον χρονια,,ομως οι εταιρειες -δυτικες- αρχισαν ν ασχολουνται μ αυτους σοβαρα, μονο τα τελευταια χρονια,,,κ αυτο οταν αρχισε ο κινεζος να μπαινει στο παιχνιδι, με τα γιγαντιαια ΟΕΜ εργοστασια, την ''οικονομια κλιμακος'' το ρομποτικη τυπωμα κ κατασκευη πλακετας/ module...
o τροπος κατασκευης πλεον εχει αλλαξει..ελαχιστο εχουν καθετη παραγωγη που ολα τα κανουν μονοι τους..κ οπου γινεται ειναι πανακριβο..
το μοντελο πλεον τεινει διαφορετικα...σχεδιασμος κ πρωτοτυπο, μετα εργοστασιο με ρομποτ που σου κανει οτι θελεις με οτι ζητησεις σε επιπεδο hardware, και συναρμολογηση.. ακομη κ τα υλικα των πλακετων κ τροφοδοτικα ετσι γινονται,,,αλλος τα τσιπ, αλλος τους πυκνωτες αλλος τα πηνια κ παει λεγοντας

οπως κ στις μητρικες των υπολογιστων, οπως κ στο υλικο των κινητων,, μπορει στο ιδιο εργοστασιο να τυπωνονται πλακετες ανταγωνιστων οπου οι ανταγωνιστες ειναι κ μετοχοι μαζυ με αλλους του ιδιου εργοστασιου..

ειμαστε στην εποχη...σχεδιο στο εργαστηριο, κ μετα τα ρομποτακια τυπωνουν το/τα modules..και αυτο θα γιγαντωθει κ θα φτασει στο 99,9 τα εκατο...

Δεν έχεις δει τα modules που κυκλοφορούν μάλλον... :p
Ποιος σου είπε ότι είναι μικρά;
Μάικ μου και ένα στρέμμα μπορούν να πιάσουν ,αν το απλώσουν 😀
Όταν εδώ μέσα "χωράει" ένα κιλοβάτ plus,τι να μας πουν τώρα

Έχω ζήσει με class D για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημά μου, και δεν ένιωθα την ανάγκη να τους αλλάξω καθότι είχα άφθονη οδήγηση με πολύ καλή ποιότητα ήχου και σε πολύ λογική τιμή (Hypex UcD400HG).

Αλλά όταν τελικά πήγα σε μεγάλο Class AB η διαφορά ήταν μεγάλη..
Δεν ξέρω, μπορεί οι σύγχρονοι Hypex ή οι Purifi να είναι θεαματικά καλύτεροι από τους UcD μου, αλλά πραγματικά αμφιβάλλω.
Συμφωνώ μ αυτά που λες, ούτε εγώ είμαι φαν της Δ.
Σκέψου όμως το εξής. Έδωσες στα UcD μια πραγματική ευκαιρία? Ένα καλό τροφοδοτικό, Μ/Τ μεγάλος - πυκνωτές με επαρκή χωρητικότητα, κλπ ?
Έχω την εντύπωση οτι ο κακός ηχος στα τάξης Δ οφείλεται κυρίως ΚΑΙ στο σύνηθες παλμοτροφοδοτικό. Ένα καλό γραμμικό βελτιώνει δραματικά το τελικό αποτέλεσμα.

Ε, εντάξει.. μάλλον τις εκτόπισαν, αν συγκρίνεις market shares. Οι λάμπες δεν πρέπει να έχουν ούτε 0,1% εδώ και δεκαετίες.
Δύσκολα πιστεύεται το 0,1%, ειδικά με τόσες εταιρίες ενεργές...Δεν κατάφερα να βρω ανάλυση αγοράς, αλλά η AI μιλάει για 5-10%.
Και βέβαια αναφέρομαι στο niche market του hifi, όχι στο consumer audio.

Εγώ αναφέρομαι στο audio γενικότερα.. Και consumer, και niche, και pro, κτλ κτλ.

Αν πάμε πολύ συγκεκριμένα στο niche δικάναλο Hi Fi / Hi End εννοείται ότι τα νούμερα αλλάζουν.

Αλλά το niche δικάναλο Hi Fi / Hi End αποτελεί αυτή τη στιγμή απειροελάχιστο ποσοστό του audio.

Συμφωνώ μ αυτά που λες, ούτε εγώ είμαι φαν της Δ.
Σκέψου όμως το εξής. Έδωσες στα UcD μια πραγματική ευκαιρία? Ένα καλό τροφοδοτικό, Μ/Τ μεγάλος - πυκνωτές με επαρκή χωρητικότητα, κλπ ?
Έχω την εντύπωση οτι ο κακός ηχος στα τάξης Δ οφείλεται κυρίως ΚΑΙ στο σύνηθες παλμοτροφοδοτικό. Ένα καλό γραμμικό βελτιώνει δραματικά το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν είπα ότι είχαν κακό ήχο οι Hypex μου, ίσα ίσα. Τους είχα και για δικάναλο για αρκετά πάνω από 10 χρόνια, κοντά στα 15.

Είχαν τοπολογία monoblock, με το κάθε κανάλι να έχει το δικό του παλμοτροφοδοτικό, επίσης της Hypex.
Και με ξεχωριστή γραμμική τροφοδοσία για τα στάδια προενίσχυσης.

Για να πάρω ουσιαστικά καλύτερο ήχο πήγα σε monoblock ακόμα μεγαλύτερης ισχύος, με 1.2KVA μετ/τη στο κανάλι, που το κάθε κανάλι ζυγίζει πάνω από 35 κιλά.

Οικονομοτεχνικά είναι εντελώς παράλογο.

Αλλά παίζει καλύτερα.