ομως το προβλημα στα προτρυπηματος, ειναι το τροχισμα. η μυτουλα δεν τροχιζεται.
ετσι οταν φθαρει η μυτουλα, μετα γινεται κανονικο και εκει πρεπει να του φτιαξεις νεα μυτη σε ολο το πλατος του σωματος και κοβει οπως ενα κανονικο τρυπανι μετα.
συνηθως ομως ο κοσμος τα πεταει.
για μενα αυτο που εχει σημασια ειναι τοσο το υλικο του τρυπανιου και ο τροπος κατασκευης του (HSS-G) και πανω, αλλά βασικα η διαμορφωση της μυτης. τα περισσοτερα φτηνα τρυπανια τα αγοραζεις και πρεπει να τους φτιαξεις λιγο τη μυτη στον διδυμο τροχο για να κοβουν καλα.
εχω κατι φτηνα μπος και B&D απο κασετινες παλιες απο ε-σοπ που δεν λενε τιποτα ακομα και αχρησιμοποιητα! καικατι αλλα νονεημ κινεζικα και αμτεκ κλπ και αυτο γιατι η μυτη δεν ειναι σωστα διαμορφωμενη ακομα και καινουρια! το ιδιο και στα περισσοτερα φτηνα κινεζικα απο αλιεξπρες. τα μπος τα φτηνα παντως ειναι καλυτερα απο τα B&D
αντιθετα, τα μπος pointeQ μου εχουν βγει καλα, εχω τα HSS-R που βγαζει συχνα προσφορα το ε-σοπ . και θελω να παρω τα HSS-G της μπος
οσο και αν ακουγεται παραξενο, προσωπικη μου αποψη και εμπειρια, τα HSS-R αν και πιο μαλακά σπανε πιο ευκολα απο τα HSS-G στο χερι γιατι τα πλαϊνα τους δεν ειναι τοσο δυνατα και κοφτερα οπως τα τελευταια. μιλω παντα για τρυπημα στο χερι.
οταν η μυτη ή τα πλαϊνα του τρυπανιου, δεν ειναι σωστα διαμορφωμενα, τοτε το τρυπανι τριβει την επιφανεια του σιδερου με αποτελεσμα και να μην κοβει και να αναπτυσει θερμοκρασια!
πολυ πιο γρηγορα και ευκολα θα ανοιξεις μια τρυπα με 5 αρι που εχεις βαλει χερι εσυ παρα με ενα 3αρι καινουριο που ομως δεν ειναι σωστα κατασκευασμενο
και αϊντε πες την μυτη την διαμορφωνεις εσυ, τα πλαϊνα ομως? αν δεν ειναι σωστα κατασκευασμενα hss-r και ειναι απο τριτοκλασατους,θα σε σκασουν

για αυτο καλυτερα να χρησιμοποιει κανεις HSS-G οταν τρυπαει σιδερα στο χερι
υ.γ.
και παντα οταν τροχιζουμε τρυπανια στον διδυμο, τα ψυχουμε βουτοντας τα συχνοτατα σε νερο για να μην χαθει η βαφη.
και προσοχη στην συμμετρια των δυο ακμων
υγ 2 . παντα εχω ενα δραπανο με τριαρι σε μεταφερομενη βαση και κανω προτρυπημα μεχρι τωρα οταν εχω αρκετες τρυπες σε μεταλλα, ή σε δραπανοκατσαβιδο στο χερι (HSS-R)