Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Λογω δύναμης ηθελα να το δοκιμασω το παλμικό. Γιατι πιο δυνατο ειναι. Αλλα ο τρόπος που λειτουργούν τα παλμικα είναι μάλλον μειονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση.
Επίσης ηθελα να εχω δυο η τρία διαφορετικά δράπανα για να τα ξεκουράζω απο τρυπα σε τρυπα.
ετσι το καταλάβαινα και εγω .....

Εαν δεις πως δουλευει ενα παλμικο δεν θα σκεφτοσουν καν να τρυπησεις.....!!!..ασχετως εαν εχει μεγαλυτερη δυναμη....
Ασε δε που θα καταστραφοταν σιγα/σιγα το εργαλειο..
προσπαθω να καταλάβω.
το παλμικο ή το μπουλονοκλειδο "μαζευει" πολλα Nm δυναμη και χτυπα την βιδα περιστροφικά, πολλες φορες το δευτερολεπτο,
με σκοπο να την σφιξει - ξεσφιξει.
εστι το καταλαβαινω εγω.
αυτο που κάναμε εμεις καποτε με το κατσαβιδι και το σφυρι για να ξεσφιξουμε μια βιδα που δεν μπορουσαμε αλλιως
τα μη παλμικα εχουν πολυ λιγοτερα Nm, αλλα σε Nm μετραμε την δυναμη τους.
γιατι ειναι καλυτερα παροτι ειναι ποιο αδυναμα;
εννοεις οτι για καποιο λογο η εργασια αυτου του τυπου χρειαζεται συνεχομενα Nm και οχι στιγμιαια ή
οτι ειναι αλλο η ροπή και αλλο η ιπποδυναμη (ή οπως αλλιως μπορει να λεγεται), οπως τα διαχωριζουμε στα αυτοκινητα;
"εχω φαει κολημα" επειδη πιστευα οτι τα παλμικα ειναι καλυτερα απο τα απλα περιστροφικα σε ολες τις εργασιες που χρειαζεται δυναμη.

Last edited:
  • Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Οποιοδηποτε γυαλιστερο αυτοκολλητο , κανει ακριβως τη ιδια δουλεια.
(y)

Ευχαριστημένος; Μπήκες ποτέ στον κόπο να τσεκάρεις πόσο ακριβείας είναι; Το μόνο που σκέφτηκα είναι να μετρήσω 2-3 εργαλεία και να συγκρίνω τις μετρήσεις με τα RPM που γράφουν στα manual των εργαλείων. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή, μια και δεν νομίζω να μου χρειαστεί πουθενά καμιά τρελή ακρίβεια.

(y)

Ευχαριστημένος; Μπήκες ποτέ στον κόπο να τσεκάρεις πόσο ακριβείας είναι; Το μόνο που σκέφτηκα είναι να μετρήσω 2-3 εργαλεία και να συγκρίνω τις μετρήσεις με τα RPM που γράφουν στα manual των εργαλείων. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή, μια και δεν νομίζω να μου χρειαστεί πουθενά καμιά τρελή ακρίβεια.
Τελειο ειναι. Οτι εργαλειο, ανεμιστηρα η μοτερ εχω μετρησει βγαζει τις στροφες ακριβως οσο τα specs.

• Like
Reactions: nickolas and dk31
Eχω ενα παρομοιο ταχομετρο εδω και πολλα χρονια και στις αρχες δοκιμαζα εναλλακτικα των αντανακλαστικων ταινιων, ετσι για τη χαρα.

Ειναι σημαντικο το υλικο που θα βαλεις επανω στην επιφανεια που γυριζει, να αντανακλα την ακτινα καλυτερα απο την ιδια την επιφανεια.
Στο πλαστικο τσοκ ενος δραπανου πχ., κανεις δουλεια και με ενα απλο κομματακι σελοτειπ, ειτε βαφοντας το λιγο με εναν ασημι μαρκαδορο.
Πανω σε εναν μεταλλικο δισκο κοπης οπως του δισκοπριονου/dremel, θα χρειαστει να βαλεις και ενα κομματακι αλουμινοχαρτο στο σελοτειπ.

Αν κατσει καλα η εναλλακτικη λυση, δεν θα δεις καμμια διαφορα στη μετρηση. Προτεινω με το που το αγορασεις, να παιξεις με εναλλακτικες σε διαφορα υλικα.

• Like
Reactions: dk31
ετσι το καταλάβαινα και εγω .....

προσπαθω να καταλάβω.
το παλμικο ή το μπουλονοκλειδο "μαζευει" πολλα Nm δυναμη και χτυπα την βιδα περιστροφικά, πολλες φορες το δευτερολεπτο,
με σκοπο να την σφιξει - ξεσφιξει.
εστι το καταλαβαινω εγω.
αυτο που κάναμε εμεις καποτε με το κατσαβιδι και το σφυρι για να ξεσφιξουμε μια βιδα που δεν μπορουσαμε αλλιως
τα μη παλμικα εχουν πολυ λιγοτερα Nm, αλλα σε Nm μετραμε την δυναμη τους.
γιατι ειναι καλυτερα παροτι ειναι ποιο αδυναμα;
εννοεις οτι για καποιο λογο η εργασια αυτου του τυπου χρειαζεται συνεχομενα Nm και οχι στιγμιαια ή
οτι ειναι αλλο η ροπή και αλλο η ιπποδυναμη (ή οπως αλλιως μπορει να λεγεται), οπως τα διαχωριζουμε στα αυτοκινητα;
"εχω φαει κολημα" επειδη πιστευα οτι τα παλμικα ειναι καλυτερα απο τα απλα περιστροφικα σε ολες τις εργασιες που χρειαζεται δυναμη.

Ναι, οντως ακουγεται παραδοξο ενα παλμικο με πολλαπλασια ροπη να μην κανει γρηγοροτερη δουλεια με την αριδα απο ενα κοινο δραπανο.
Ομως ειναι δυο διαφορετικα εργαλεια με εντελως διαφορετικο μηχανισμο μεταφορας ενεργειας στο τσοκ και κατ'επεκταση στο bit, στην αριδα.

Στο παλμικο, η δυναμη γυριζει το τσοκ κατα δεκατα του χιλιοστου καθε φορα που βρισκει αντισταση και μεχρι να λασκαρει/βιδωσει καλα η βιδα.

Σε μια αριδα γινεται ακριβως το ιδιο, μονο που το παλμικο βρισκει αντισταση συνεχως οταν η αριδα ειναι στο χωμα, οποτε συνεχιζει και γυριζει την αριδα λιγα δεκατα του χιλιοστου καθε φορα (καθε κρουση). Αυτο φυσικα κανει την αριδα να γυριζει αργα και η δουλεια δεν γινεται γιατι απλα ΔΕΝ ειναι το σωστο εργαλειο για αυτη τη δουλεια.

Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.

Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.

εσυ μια χαρα τα λες.
εγω προσπαθω να δουλεψω τον μηχανισμο στο μυαλο μου
δηλαδη σε μια βιδα θα βρει αντισταση για χιλιοστα ή ελαχιστα εκατοστα και λιγο-λιγο θα κανει την δουλεια.
στην αριδα θα βρει αντισταση για πολυ μεγαλυτερο μηκος με αποτελεσμα να ζοριζεται το μηχανημα
και δουλεια να μην γινεται.
καταλαβα σωστα ή περιπου σωστα;
edit: οκ αυτο εγραψες αλλα εγω επρεπε να ξεκολησω για να καταλαβω.
ευχαριστω για την απαντηση.

Σωστα το καταλαβες, το παλμικο σε μια βιδα θα βρει αντισταση στα πρωτα λιγα χιλιοστα/εκατοστα και σιγα σιγα με την θορυβωδη παλμικη κρουση θα την λασκαρει.
Την αριδα την θεωρει οτι ειναι μια 'βιδα' που δεν λασκαρει για αυτο προσπαθει συνεχως με μικρες κρουσεις (παλμικη λειτουργια, το τουκ τουκ τουκ) να την γυρισει.

Iδια watt εχουν Σπυρο αλλα η μια εχει μεγαλυτερο τραπεζι. Η διαφορα τιμης ειναι εντελως -μα εντελως- αδικαιολογητη κατα τη γνωμη μου.

Οταν ειχα την DHS η αλλαγη τη λαμα (το πανω μερος) γινοταν κανονικα με το αλλενακι. Δεν ειχε αβολους ανταπτορες.
Στην θεση της βιδας αλλεν μπορεις να βαλεις βιδα με κεφαλι πεταλουδα για να κανεις την αλλαγη χωρις εργαλειο. Το εχω κανει στην μικρη proxxon και η αλλαγη λαμας (εννοω το πιασιμο της λαμας στο πανω μερος), γινεται κυριολεκτικα σε ελαχιστα δευτερολεπτα). Η ολικη αλλαγη λαμας θελει πιο πολυ χρονο γιατι το κατω σημειο ειναι λιγο δυσπροσιτο.

Στις κλειστές στροφές ολες οι σεγες ειναι το ιδιο, καμμια σεγα δεν υποσχεται να μην καψει το ξυλο. Το να λυγισει η λαμα στο μεγαλο παχος παλι δεν ειναι θεμα σεγας.
Μπορεις να βαλεις πανω στη σεγα κερι και να ρυθμιζεις τις στροφες καταλληλα. Οι καλυτερες/ανθεκτικοτερες λαμες ειναι οι Proxxon καθως εχω δοκιμασει αρκετες.

Τι πατεντα εχει κανει στην Einhell και αλλαζεις τις ακεφαλες γρηγορα;

Για το amazon πρεπει να δω τι γινεται καθως εχω χρονια να κοιταξω γιατι εχω καταληξει πλεον μονο σε αντιστοιχα εργαλεια.
Για τις εσωτερικές κοπές εχω βολευτει αφανταστα με την μικρη Proxxon. Σε σκληρο ξυλο (δρυ και οξια) φτανει μεχρι 18μμ., αλλα με τιμη την μικροτερη ταχυτητα κοπης.
Για τις εξωτερικες κοπες εχω την πριονοκορδελα της Proxxon με την εξαιρετικα λεπτη κορδελα των μολις 1.3μμ πλατους, μικροτερη σε πλατος απο πολλες λαμες σεγας παγκου!!! Εαν μπορεις να διαθεσεις χρηματα, ολες οι εξωτερικες κοπες που κανεις με την σεγα παγκου θα κανεις πολυ πιο ανετα, πολυ πιο γρηγορα και απειρως ομαλοτερα με την στενη αυτη κορδελα και την πριονοκορδελα Proxxon. Μονος περιορισμος ειναι ο λαιμος της πριονοκορδελας που ειναι 15 εκατοστα.
Καλησπέρα φίλε μου.Εχωτην proxxon DHSκαι μου έχει σπάσει τα νεύρα η αλλαγή λάμας και ιδιαίτερα το πάνω μέρος.Η βίδα που γράφει με την πεταλούδα είναι απλή του εμπορίου,πως την ζητά;Βιώνει μέσα και μετά σφίγγει ή έχει κόντρα παξιμάδι απ' την άλλη. πλευρά?
Εμενα τώρα τελευταία θέλει πολύ σφίξιμο για να πιάσει την λεπτή λάμα που δεν έχει καφαλή.Μηπως έχεις κάποια φωτογραφία να τη δω πως είναι;
Ευχαριστω.

Καλως τον,

Οταν κατεβω στο εργαστηριο θα βγαλω μια φωτο απο την βιδα που εχω φτιαξει για την μικρη Proxxon και μου εχει σωσει πολυ χρονο και κοπο.

• Like
Reactions: Thanos crete
Η αλενοβιδα που πιανει την λαμα στην μικρη Proxxon ειναι 3μμ. Δεν θυμαμαι το μεγεθος στην μεγαλη Proxxon.
Aυτη η βιδα μπορει να αλλαχτει με βιδα πεταλουδα για μεγαλυτερη ευκολια και ταχυτητα στις αλλαγες της λαμας. Υπαρχουν διαφοροι τυποι.

Εγω καθησα και εφτιαξα διαφορες εναλλακτικες με συνδυασμο απο διαφορες βιδες παξιμαδια πομολα.
49373718907_b39c83984e_b.jpg

Ολες κανουν δουλεια, εξαρταται τι βολευει τον καθενα
49373717632_7af2c10c9d_b.jpg

Το πλακάκι αυτό που μπαίνει η λάμα το άλλαξες; Εμένα θέλει πολύ σφίξιμο για να πιάσει τη λεπτή λάμα που δεν έχει κεφαλή.Υποψιαζομαι ότι έχει φαγωθεί λίγο μέσα και γλιστράει και φεύγει όταν πάω να τεντώσω.
Επίσης η βίδα που τεντώνει πίσω δεν μπορεί να γίνει κάποια πατέντα να ξεσφιγκει με μια κίνηση και να επαναφέρει μετά στο ίδιο σημείο.Εχω δεί πιο φτηνές μηχανές και το έχουν αυτό ρε γμτ.Ειχα σκεφτεί όταν βρω χρόνο να κάνω μια δοκιμή με μλποκαζ ποδηλάτου μήπως και κάνω δουλειά.

Την πέτρα (τροχό) ακονίσματος, με τι την ακονίζουμε (ισιώνουμε);
Βλέπω πως καθώς ακονίζω το κοίλο σκαρπέλο, κάνει κάποια ελαφρά αυλάκια. :unsure:

Η φτηνή λύση είναι εργαλειάκι από Κίνα.
Η ακριβή είναι το ειδικό εξάρτημα της Tormek. :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προς το παρόν βολέψου με 15€ απ’τον «εργαλειόγατο»

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Άλλη δουλειά κάνει αυτή η πέτρα.
Έχει δύο πλευρές, η μια με χοντρό κόκκο, περίπου 300 grid που τροχίζεις το σκαρπέλα κυρίως για ξεχόνδρισμα και η άλλη με λεπτό κόκκι, περίπου σε grid 1000, για τρόχισμα του σκαρπέλου όταν θες φινίρισμα.

Έχοντας κάνει βλακεία που έδωσα σε ένα φίλο τον black & decker κ α900 το οποίο είχα κάτω από το πάγκο για router είμαι σε διαδικασία αναζήτησης νέου router κάτω από το πάγκο.
Έχω το εξαιρετικό 900 watt dewalt τις δύο βάσεις και το ιδανικό σενάριο θα ήταν να πάρω το 20βολτο ασήμ ασύρματο φύλακες dewalt και να βάλω το ενσύρματο κάτω από το πάγκο αλλά πάμε στα 220€ solo.
Δύσκολα λεφτά για αυτή την περίοδο οπότε σκέφτομαι για το παρακάτω skill.
Έχει κάποιος εμπειρία άποψη?
Υπόψιν ότι τα περισσότερα κοπτικά που έχω είναι στα 8 mm.

Η φτηνή λύση είναι εργαλειάκι από Κίνα.
Η ακριβή είναι το ειδικό εξάρτημα της Tormek. :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προς το παρόν βολέψου με 15€ απ’τον «εργαλειόγατο»

Α, τώρα κατάλαβα πως δουλεύει αυτό το ακριβό λειαντικό της πέτρας της Tomrek.
Έξυπνο!

Για τον φτωχό ξυλουργό, έχει βγάλει και η Scheppach σχεδόν το ίδιο με μόλις 30€ :D

2023-12-22_09-08-05.jpg

(το έκανα πάντως με το "σφυράκι" και έγινε καλή δουλειά)

Σωστα το καταλαβες, το παλμικο σε μια βιδα θα βρει αντισταση στα πρωτα λιγα χιλιοστα/εκατοστα και σιγα σιγα με την θορυβωδη παλμικη κρουση θα την λασκαρει.
Την αριδα την θεωρει οτι ειναι μια 'βιδα' που δεν λασκαρει για αυτο προσπαθει συνεχως με μικρες κρουσεις (παλμικη λειτουργια, το τουκ τουκ τουκ) να την γυρισει.
Ήρθε στα χέρια μου ένα Αερόκλειδο (σαν αυτό που έχουν στα βουλκανιζατέρ) την ίδια δουλειά δεν κάνει;
Μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκτός του να βιδωνει - ξεβιδωνει παξιμάδια;

Ναι ιδια φιλοσοφια εχουν αυτα τα παλμικα εργαλεια. Επειδη τα αερος ομως ειναι ισχυρα εργαλεια ειναι οverkill να το παρεις για κοινες βιδες και μικρες μπουλονοβιδες και παξιμαδια.
Αναλογα το τσοκ που εχει 1/2", 1/4", 3/8", παιρνει και τις αντιστοιχες μυτες.

• Like
Reactions: Thanos crete