Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Η διαφορα του ελαστικου με το πλαστικο δισκο ειναι ο πρωτος κατα το τριψιμο περνει κυρτοτητα/καμπυλοτητα και αφηνει καλυτερη επιφανεια...στην ουσια ειναι το ιδιο λειτουργικα με την αφρωδες βαση velcro..

Ο πλαστικος οντως θελει μονο κωνικο παξιμαδι γιατι τα "Fiper" γυαλοχαρτα(αυτο που εβαλε πιο πριν το μελος papakitou)ειναι σχεδιασμενα για αυτο..οπως θα δειτε στην φωτο εχουν 6 γραμμες εσωτερικα του δισκου που λυγιζουν για να σφηξει το κωνικο παξιμαδι...
Ο πλαστικος δισκος λοιπον κανει πολυ καλη δουλεια σε σκληρες επιφανειες οπως μπετα,σιδερο,μαρμαρο κ.τ.λ..

Δισκο πλαστικο με κωνικο παξιμαδι σετ μπορειτε να βρειτε στα χρωματοπωλεια...3-4 ευρω κοστιζουν..
https://www.domanipack.gr/eshop/ind...BfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

Να ρωτήσω κι' εγώ ρε παιδιά, ο πλαστικός δίσκος με το κωνικό παξιμάδι, δουλεύεται όπως στο βίντεο του Γιώργου (anastasg) να ακουμπάει δηλαδή ολόκληρος ο δίσκος στην επιφάνεια που τρίβουμε, ή θέλει κλίση για να μην "βρίσκει" το παξιμάδι στην επιφάνεια;

να εισαι καλα κωστα μου ελυσες πολλες αποριες!

δημητρη υποθετω οτι δουλευεται ολοκληρος καθως το παξιμαδι μπαινει μεσα στην κουρμπα, αλλά με οχι ολη του την επιφανεια καθως μονο ο μισος δισκος ειναι σε επαφη . το εξωτερικο του μισο δηλαδη.
στο βελκτρο εχεις ολη την επιφανεια προς χρηση, ενω εδω το εσωτερικο δεν υπαρχει, ειναι η κουρμπα αλλά λογικα δουλευεται παραλληλα με την επιφανεια του αντικειμενου

...να ακουμπάει δηλαδή ολόκληρος ο δίσκος στην επιφάνεια που τρίβουμε, ή θέλει κλίση για να μην "βρίσκει" το παξιμάδι στην επιφάνεια;
Αυτο ειναι το κυριος προβλημα του πλαστικου δισκου.
Το κωνικο παξιμαδι θα πρεπει να βιδωθει τοσο καλα ωστε η επιφανεια του να ειναι πιο κατω,σφηγκωντας το,απο το πλαστικο δισκο...
Εαν δεν βιδωθει σωστα "κλωτσαει" και παταει μονοπατα,δηλ οχι ολος ο δισκος στην επιφανεια, μπορει να δημιουργησει προβλημα κατα το τριψιμο καθως θα φαγωνει ανομοιομορφα..αυτο γινεται οταν περνει κλιση.. .ειδικα σε ξυλινη επιφανεια...και μετα ουτε με εκκεντρο δεν ερχεται...
Σε ξυλινη επιφανεια λοιπον καλο ειναι να μπαινει κατε με ελαστικος δισκος η βαση velcro με 1 ποντο αφρωλεξ....και επαναλαμβανω οτι ο πλαστικος δισκος ειναι κυριος για σκληρες επιφανειες..

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Εγω επιμενω οτι βαση σαν αυτη του βιντεο Γιωργο ειναι η ιδανικη...ακομη και για τελικο φινιρισμα αμα ξερεις να το δουλευεις...

Eγω πριν απο διαστημα ειχα τριψει καποιες καρεκλες βεραντας/κηπου και χρησιμοποιησα ρυθμιζομενο γωνιακο τροχο με βαση velcro,οπου δεν ηταν και η καλυτερη,ως αρχικο σταδιο καθαρισμου...
Θα καταλαβεις απο τις φωτο...

https://postimg.cc/G98zMjS4
https://postimg.cc/k2cyVYDp

Δηλαδή Κωστή ποιόν δίσκο προτείνεις να πάρω;
Δώσε ένα λινκ αν μπορείς, ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Να ρωτήσω κι' εγώ ρε παιδιά, ο πλαστικός δίσκος με το κωνικό παξιμάδι, δουλεύεται όπως στο βίντεο του Γιώργου (anastasg) να ακουμπάει δηλαδή ολόκληρος ο δίσκος στην επιφάνεια που τρίβουμε, ή θέλει κλίση για να μην "βρίσκει" το παξιμάδι στην επιφάνεια;

Εαν τριβεις με πλαστικη βαση ή με βαση velco και εφαρμοσεις ολη την επιφανεια του γυαλοχαρτου πανω στο προς κατεργασια υλικο, και δεν εχεις ρυθμιζομενο τροχο, μπορει να προκληθει ατυχημα, θελει πολλη προσοχη.
Το παξιμαδι δεν εξεχει, δεν ακουμπαει στην επιφανεια

Θαναση η πλαστικη βαση ειναι ιδια φιλοσοφιας με την ελαστικη την οποια ανεφερες....δεν εξεχει,δεν ακουμπα και εδω το παξιμαδι....
Ατυχημα με τον τροχο μπορει να γινει ασχετος βασης εαν δεν χρησιμοποιηθει σωστα...συμφωνω οτι ρυθμιζομενος αποτρεπει ως ενα βαθμο...
Αυτο που θα πρεπει σαν ρεζουμε να παρει καποιος ειναι η ποιοτητα τριψιματος που θα παρει απο καποιος απο τα 3 ,ελαστικος,πλαστικος η velcro δισκος,ωστε να του αποδωσei ενα αποτελεσμα καλο αναλογως το υλικο...
Ανεφερα παραπανω πιο δισκος και γιατι υλικο....

+++++++++

Eνδιαφερεται κανεις για τετοια λαμα..;
https://www.amazon.de/gp/product/B01NCX84YJ/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3JWKAKR8XB7XF&th=1

https://www.bosch-professional.com/...chm-endurance-for-heavy-metal-2666328-ocs-ac/

θελω να αντικαταστησω/σταματησω να χρησιμοποιω ως ενα βαθμο του δισκους σιδηρου...βλεπω πρακτικα οτι η κοπη με σπαθοσεγα ειναι καλυτερη....

Last edited by a moderator:
ναι ειναι καλυτερη και ταχυτερη με ενα μειονεκτημα τουλαχιστον για τις (φτηνες) λαμες που εχω μεχρι τωρα χρησιμοποιησει.
δεν ειναι ευκολο να κοψεις απολυτα ευθεια.
δεν ξερω αν με τις ακριβες λαμες της bosch οπως αυτες μπορει να γινει αυτο. εχεις κοψει με τετοιες λαμες και οι κοπες σου βγαινουν βόλι?

Νικολα αυτην την εντυπωση ειχα και εγω αλλα εν καιρο εξοικιονωντας με τα κοψιματα βλεπω διαφορα...
Η καθαρη κοπη θελει πολυ μικρο βημα δοντιου...η S 922 AF( bosch)που εχω εχει ναι μεν μικρο βημα αλλα δεν εχει παχος ωστε να κανει απολυτα σταθερο και ευθειο κοψιμο..κανει μικρες παλυνρομισεις και λοξοφευγει λιγο.. πραγμα που σε κοπη χιλιοστων δημιουργει προβλημα...
Η παραπανω εχει πιο πλατυ σωμα και πιο παχυ υλικο...συν οτι εχει δοντια καρβιδιου..
Για αυτο ελεγα να την δοκιμασω...

καλη σκεψη. προσφατα παρελαβε ο κυριακος diablo καρβιδιου, πρεπει να ειναι παρομοιες , θα μας πει τη γνωμη του οταν την χρησιμοποιησει.
πριν λιγο καιρο και ενας φιλος παρελαβε λαμα της bosch για σιδηρο. οταν κατεβω χωριο θα παω να την δω και θα σου πω.

Aυτες που ηδη εχεις Κωστη oι basic for metal ειναι πολυ καλες και βγαινουν σε 24, 18 και 14TPI. Nαι ειναι λεπτες αλλα με λιγη προσοχη κοβουν ευθεια.

Η λαμα 225μμ καρβιδιου που εχεις στο λινκ ειναι μεν πιο χοντρη (σχεδον διπλασια σε παχος απο τις παραπανω) και προφανως πιο ανθεκτικη, αλλα βλεπω οτι εχει μονο 8TPI που τα βρισκω λιγα για ομαλη κοπη σε μεταλλο. Απο την αλλη, οι αντιστοιχες πιο κοντες καρβιδιου, 115 και 150μμ εχουν 18TPI.https://www.amazon.de/-/en/26086531...N323WI/ref=psdc_2077265031_t2_B01NCX84YJ?th=1

Αν φερει τις κοντες των 115μμ με 8.5 ευρουδακια + 5 ευρω τα μεταφορικα νομιζω οτι αξιζει να τις δοκιμασουμε αν βρεθουμε τρεις με κοστος 10 ευρω εκαστος.

Βλεπω οτι οσο κατεβαινει το μηκος μικραινει και το βημα...
Εχεις δικιο λοιπον για τις 115mm και 150mm oσο αφορα το βημα...
Ομως θεωρω μικρο το μηκος των 115mm καθως εαν αγορασουμε μια καλο θα ειναι να πιασουμε(τουλαχιστον εγω)ευρος παχων κοπης...π.χ 10Χ10 κοιλοδοκο,λεω εαν χρειαστει,δυσκολο..για αυτο και σκεφτηκα την 225mm..αλλα ακυρωνεται λογω μεγαλου δοντιου εν τελη...
Προσωπικα εγω θελω 150mm..θα το προτημουσα...
Εαν βρεθει και ο τριτος και θελει 115 τοτε θα παρω και εγω το ιδιο..
Οποτε ειμαι μεσα..
Αυτες που εχω δεν ξερω εαν ειναι 24,18 η 14 TPI...θα κοιταξω..

Υ.γ..ειχα δεν ειχα παλι σε εξοδα θα σε βαλω...!!!

οτι και αν αγορασετε να μας κρατησετε ενημερους καθως εμεις οι εκτος αθηνων, δεν μπορουμε να αγορασουμε απο ομαδικη, ετσι το ολο κοστος αυξανει καθως ο,τι αγορασουμε το πληρωνουμε ολοκληρο και για αυτο δυσκολα κανουμε δοκιμες.

κωστα δεν ξερω αν εχεις δοκιμασει γωνιακο σε βαση. ευθειες κοπες και γρηγορες καθως μπορεις να ζοριζεις τον τροχο χωρις τον φοβο να σου "γλυστρισει"
υπαρχουν και πατεντουλες στο γιουτουμπ για "συρομενους" τροχους

βεβαια η σπαθοσεγα κοβει τα παντα παντου (ιδιαιτερα σε εργασιες οικοδομης οπως φανταζομαι οι δικες σου), πολυ γρηγορα και αυτο ειναι το μεγαλο της +
και χωρις να αναβει τα μεταλλα

προσωπικα περιμενω καποια στιγμη να φερει το λιντλ την κορδελα για μεταλλα και εκει να τελειωσω για μενα το θεμα κοπης.

Τι αρχοντιά και ανεση να κοβεις μεταλλο με κορδελα!!!

Και εγω περιμενω ερθει στην ευρωπη η νεα 18βολτη πριονοκορδελα μεταλλου (+ wood and plastics) της Ryobi!

ryobi-18v-bandsaw.jpg

https://toolcraze.net/ryobi-p590-18v-2-1-2-capacity-portable-bandsaw/

Με το καλό να παραλάβεις.

Δυστυχως Πανο δεν περιμενω να το παραλαβω, περιμενω να το φερει πρωτα στην Ευρωπη το amazon.co.uk για να μπορεσω να το παραγγειλω στη συνεχεια.

Οπως ολα τα νεα Ryobi, ερχονται στην Ευρωπη με καθυστερηση περιπου ενα χρονο.

Ομως περιμενω να παραλαβω το παρακατω, που μολις ηρθε προσφατα στο Αμαζον Aγγλιας :)
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B08JM2XZGX/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

...και χωρις δασμους αφου απο την αρχη του νεου ετους μαλλον θα επιβαλλονται δασμοι πλεον απο Αγγλια.