Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

επειδη πολλα λεγονται για τις δονησεις, ενα απλο νουμερο δεν μας λεει και κατι αν δεν εχουμε ενα μετρο συγκρισης

ειναι τα 10m/sec^2 πολλα?
εχουν μεγαλη διαφορα απο τα 12 ? κλπ

για να παρουμε μια ιδεα, ενα παραδειγμα στο οποιο εχουμε κρουσεις (δονησεις) ειναι το κρουστικο δραπανο
ας δουμε ενα μπος καθως η μπος συνηθιζει να ανακοινωνει λεπτομερεις μετρησεις
https://www.toolplanet.gr/index.php?route=product/product&path=5560_46&product_id=187691

παροτι μιλαμε για περιστροφικο εργαλειο που ομως παραγει ταλαντωσεις λογω κρουσεων, βλεπουμε οτι στο μπετον (αρα με κρουση) εχουμε ταλαντωσεις : Ah +- K δηλαδη 26 m/sec^2 !!
ολοι εχουμε τρυπησει μπετον με κρουστικο. αυτο που νιωσαμε ειναι σε αυτη τη κλαση!

στα πνευματικα πιστολετα που οι κραδασμοι ειναι περισσοτεροι, δεν ανακοινωνουν μετρησεις δονησεων καν!

ενα αλλο παραδειγμα ειναι τα περιστροφικα τριβεια
και παλι βλεπουμε οτι το εξαιρετικο μπλε μποσακι μας δινει 5m/sec^2

κι εδω εχουμε ενα "θαυμα" ;)
το πολυτριβειο της παρκυ που εχω κι εγω, που δεν θελω καν να το δουλευω 5 λεπτα μας λεει οτι εχει 5,428 +- 1,5 = περιπου με 7 m/s^2 !
ελα νινι στο τοπο σου :flipout:
σελ 41 https://service.kompernass.com/documents/345815_EL.pdf
και αναρωτιεσαι τι μετραει βρε ο τεραστιος γερμανος? επιταχυνση σε γιαουρτι? ;)

παμε τωρα στις σπαθοσεγες
κοιταζω την σπαθοσεγα μπαταριας της μπος που εχω δουλεψει και που εχει τις μισες ή μαλλον το ενα τριτο της αντιστοιχης του λιντλ και λεει
https://www.bosch-professional.com/binary/ocsmedia/optimized/full/o301389v21_160992A4TG_201904.pdf
27,5 +-1,5 =29 m/sec^2 !!

η αντιστοιχη μικρη ομως ενος χεριου μας λεει οτι εχει:
https://shop.bosch-professional.com...rocating-saw-gsa-18-v-li-c--38475--06016A5070
8 +- 1,5 = 9,5 m/sec ^2

και Ω! του θαυματος!!!
η παρκυ που εχω, εχει μολις 18,6 +- 1,5 = 20m/sec^2
https://service.kompernass.com/documents/IB_272950_PFS710C2_LB7_5.pdf

και η μακιτα avt περιπου 10-11 m/sec^2

και ρωταω: βγαλατε καμια ακρη?
εγω οχι ;)

το μονο που καταλαβα ειναι οτι αν η μικρη μπος εχει το ενα τριτο των κραδασμων της μεγαλης τοτε μιλαμε για βαμβακι!

επιπλεον καταλαβα οτι απο τις μετρησεις οτι η μεγαλη μπος εχει μιαμισυ φορα περισσοτερους κραδασμους απο την παρκυ :flipout:

και ενα ακομα οτι το πολυτριβειο της παρκ ειναι ραφινατο
:flipout::flipout::violent-smiley-030:

γιατι τα ειπα ολα αυτα?
για να σας πω οτι προφανως αλλοι κλεβουν στις μετρησεις οπως η παρκ, αλλοι λενε τα δικα τους
οταν η μπος που ειναι απο τους λιγους σοβαρους κατασκευαστες, μας δινει για το κρουστικο της δραπανο 26 μ/σ2
και για την σπαθοσεγα της που την εχω δουλεψει και ειναι γλυκια 29 μ/σ2
τοτε ειναι αστειο να λεμε οτι η parkside και οποιοσδηποτε αλλος λεει εστω και τα μισα απο οτι εχει

επιπλεον ομως βλεπουμε και κατι ακομα
οτι η makita avt εχει λιγοτερους απο τους μισους κραδασμους απο την μπος καθως η μακιτα ειναι και αυτη σοβαρη εταιρια και δεν θα ελεγε ψεματα. αλλωστε φαινεται απο τα βιντεο οτι πραγματι εχει ελαχιστους κραδασμους

το να ισχυριστει κανεις οτι επειδη ειδε μια-δυο μετρησεις μιας εταιριας, εβγαλε και συμπερασματα, τον κανει μαλλον ανιδεο ...

επιπλεον θα πρεπει να καταλαβουμε οτι η υποκειμενικη αισθηση δεν ειναι παντα η πραγματικη
ενα κρουστικο δραπανο μας φαινεται οτι εχει περισσοτερους κραδασμους λογω υψισυχνου ηχου.
ο νους αισθανεται κινδυνο και δινει προτεραιοτητα στην αισθηση της αφης με αποτελεσμα αν ενα εργαλειο ειναι θορυβωδες, να μας φαινεται οτι εχει πιο πολλους κραδασμους απο ενα αλλο που εχει τους ιδιους κραδασμους αλλά λιγοτερο θορυβο.

οπως ειδατε στο προηγουμενο ποστ, το να ανακοινωνει ενας κατασκευαστης μετρησεις δονησεων αν δεν ειναι μπος ή μακιτα, ειναι αστειο!
ειναι σαν τα btu των a/c απο την αναποδη
βλεπεις daikin 9αρι να ειναι δυνατοτερο απο κινεζο 12αρι και λες τι εγινε?

με τον ιδιο τροπο, ο μονος αντικειμενικος κριτης ειναι ο εαυτος μας οταν θα παμε να κοψουμε σε συγκεκριμενο υλικο με συγκεκριμενο εργαλειο και συγκεκριμενη λαμα

ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα . και οι μετρησεις ακομα και των κορυφαιων, μπορουν να μας δωσουν μια αισθηση ταξεως μονο. των δε υπολοιπων ειναι ανεκδοτο! :flipout:

Last edited by a moderator:
μια ερωτηση με αφορμη αυτα που ειπαμε στο θρεντακι "τι παραλαβαμε σημερα"

βλεπω το τριβειο της μπος που η ιδια η εταιρια ανακοινωνει κραδασμους 5m/sec^2
και παρατηρω οτι το αντιστοιχο dewalt εχει μονο 1,5 !
επειδη ξερω οτι καποιοι εδω ειτε εχετε και τα δυο , ειτε εχετε δουλεψει και τα δυο,

ειναι πραγματι οι κραδασμοι του μπος τριπλασιοι + απο το περιστροφικο dewalt?

εχω εμπιστοσυνη στην μπος και δεν αμφιβαλω για τις τιμες που ανακοινωνει.
ετσι αναρωτιεμαι αν πραγματι το κιτρινελι εχει τοσο αισθητα λιγοτερους κραδασμους ή αν η dewalt "ωραιοποιει" και αυτη οπως οι υπολοιποι κατασκευαστες τις μετρησεις της (τουλαχιστον στο εν λογω εργαλειο) χωρις βεβαια να φτανει τα επιπεδα της παρκσαιντ
1,5 m/sec^2 πρεπει να ειναι η χαμηλοτερη μετρηση εβερ ανεξαρτητα απο εργαλειο! ακομα και απο δραπανο ή τροχο! φτανει τοσο λιγο το dewalt?

Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

.... ο μονος αντικειμενικος κριτης ειναι ο εαυτος μας οταν θα παμε να κοψουμε σε συγκεκριμενο υλικο με συγκεκριμενο εργαλειο και συγκεκριμενη λαμα

ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα . και οι μετρησεις ακομα και των κορυφαιων, μπορουν να μας δωσουν μια αισθηση ταξεως μονο. των δε υπολοιπων ειναι ανεκδοτο! :flipout:

Απο τα σωστα προς διερευνηση κατεβατα που εγραψες εγω κραταω κυριος αυτο...ειναι ο καλυτερος κριτης....και να προσθεσω οταν γινεται και η συγκριση του ιδιου χεριου με πολλαπλα εργαλεια....

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

nikolas πάρε το απο την αρχή γιατί μπλέκεις προσωπικά συμπεράσματα ενώ οι κατασκευαστές βγάζουν τις τιμές βάση συγκεκριμένου πρότυπου.
Ποιόν θεωρείς πιο ανίδεο απο τους δύο σας?

Τις τιμές τις αναγράφουν όλοι αρκεί να τις ψάξεις
αυτό δίνει
https://www.bosch-professional.com/gr/el/products/gsh-5-0611337001
Καλέμισμα: ah= 14 m/s2, K = 1,5 m/s2

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
δηλαδή η σπαθόσεγα του λιντλ είναι ελάχιστα πιο "απαλή" απο το σκαπτικό

Η μακιτα δίνει για τη σπαθόσεγα της
Vibration Vibration: Cutting Wood: 1:48 Hour

Καλή τύχη σε όποιον αγοράσει σπαθόσεγα για ΣΟΒΑΡΗ δουλειά στον κήπο.

Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.

ΥΓ. Αν έχεις αποδείξεις ότι κάποιος παραπλανεί κάνε μία μήνυση και ζήτα αποζημίωση. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

Η στάθμη κραδασμών που αναφέρεται σ’ αυτές τις οδηγίες έχει μετρηθεί σύμφωνα με μια διαδικασία μέτρησης τυποποιημένη στο πρότυπο EN 60745 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύ-γκριση διαφόρων ηλεκτρικών εργαλείων.

Παρέλαβα χτές την παρακάτω γεννήτρια απο praktiker που ήταν σε προσφορά.
https://www.skroutz.gr/s/17145889/Einhell-TC-PG-3500-W-4152550.html
Έβαλα λάδι, βενζίνη ίσα ίσα να τραβήξει το σωληνάκι και μου έκανε εντύπωση που πήρε με μισό τράβηγμα.

Στο ρελαντί δούλευε ήρεμα.

Απο εκεί και πέρα δεν έχω ιδέα αν είναι καλή. Θα το μάθω στην πορεία.

Σκέφτομαι να συνδέσω επάνω ένα ups line-interactive για να τροφοδοτώ κάποιες πρίζες του σπιτιού αλλά δε ξέρω αν σκάσει τίποτα! (σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος)
Το φορτίο στις πρίζες το υπερ-καλύπτει η γεννήτρια. Το ups είναι ~1500va

Για το ryobi απο πάνω για να πάρουμε μία ιδέα
Vibration emission value
ah, B = 19.9 m/s²
ah, WB = 14.7 m/s²

Θοδωρε δεν παιρνεις καμμια ιδεα συγκρινοντας νουμερα, πιστεψε με εχω πολλες σεγες και αυτοι οι αριθμοι δεν λενε απολυτως τιποτα.

Εχω μια 18βολτη Ryobi με υψηλοτερο vibration emission value απο μια 12βολτη Bosch αλλα η αισθηση ειναι ακριβως η ιδια!!
Περα απο το γεγονος οτι η Ryobi κανει την δουλεια στο μισο χρονο απο οτι η μικρη Bosch. Aυτο πως αξιολογειται? Οταν τελειωνεις την δουλεια στο μισο χρονο.

Απο την αλλη η Bosch KEO εχει την υψηλοτερη τιμη απο ολες τις σεγες μου ( 19m/s2) και ομως η αισθηση ειναι οτι ειναι η πιο ηπια!!!!

Σιγουρα υπαρχουν τα κοινα standards με το πως πρεπει να γινονται και να αναφερονται τα αποτελεσματα, για τα ντεσιμπελ, για τα λουμενς για τις δονησεις και ουτω καθεξης.
Καθε εταιρεια ομως φαινεται οτι ακολουθει τα δικα της 'εργαστηριακα' αποτελεσματα που διαφερουν απο λιγο εως πολυ εν συγκρισει με των υπολοιπων εταιρειων αλλα και με τα δικα μου οταν προσπαθω να τα επαληθευσω με δικα μου εργαλεια μετρησης (φωτομετρα,ταχυμετρα,ντεσιμπελομετρα κλπ).

Εν ολιγοις, και εκφερω προσωπικη αποψη οπως ολοι μας, δεν υπαρχει περιπτωση να λαβω σοβαρα υποψη ως κριτηριο τα εργαστηριακα ντεσιμπελ και τις δονησεις οταν αξιολογω ενα επωνυμο εργαλειο. Για την ακριβεια ουτε καν τα κοιταω επειδη ηδη γνωριζω οτι δεν θα με βοηθησουν και οτι δεν μου λενε απολυτως τιποτα.

++++++++

Καλοριζικη η σεγα Γιωργο, σουπερ η τιμη που την πηρες!!

Δημητρη καλοδουλευτη η ηλεκτροσυγκολληση, την περιεργαστηκα προσφατα, ειναι παρα πολυ βολικη και ευκολοχρηστη σε σχεση με οποιαδηποτε αλλη!

Last edited:

Θοδωρε δεν παιρνεις καμμια ιδεα συγκρινοντας νουμερα, πιστεψε με εχω πολλες σεγες και αυτοι οι αριθμοι δεν λενε απολυτως τιποτα.

Εχω μια 18βολτη Ryobi με υψηλοτερο vibration emission value απο μια 12βολτη Bosch αλλα η αισθηση ειναι ακριβως η ιδια!!
Περα απο το γεγονος οτι η Ryobi κανει την δουλεια στο μισο χρονο απο οτι η μικρη Bosch. Aυτο πως αξιολογειται? Οταν τελειωνεις την δουλεια στο μισο χρονο.

Ο χρόνος φυσικά και είναι άλλο πράγμα που έχει να κάνει με τη λάμα και τα strokes/minute.
Φυσικά θα νιώσεις πολύ λιγότερο ζόρι στο χέρι με μία σέγα που έχει υψηλότερες δονήσεις εφόσον τελειώνεις πολύ πιο γρήγορα. Λογικό δεν είναι?

Έτσι δε μπορείς να συγκρίνεις ένα εργαλείο που θα δουλέψει πολύ ώρα (τριβείο) με μία σπαθόσεγα που έχεις κάνει την κοπή σε ~10-20 δευτερόλεπτα.
Αν όμως δουλέψεις τον ίδιο χρόνο και τα δύο με τα ίδια διαλείμματα οι τιμές του κατασκευαστή θα σου δείξουν το αποτέλεσμα στο χέρι σου ;)

Επίσης μήν συγκρίνετε το κόψιμο στο εργαστήριο με το κομμάτι ξύλο στη μέγγενη σε σχέση με ένα κλαδί στο δέντρο. Πάλι καμία σχέση. Άντε να βγάλει κάποιος ασφαλές συμπέρασμα έτσι.

Οι τιμές του κατασκευαστή είναι για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα.
Όχι είδα, έζησα, αισθάνθηκα.
Για αυτό υπάρχουν τα πρότυπα!

Αν τα βγάλουμε άκυρα θα αρχίσουμε να λέμε αρλούμπες.

Ειναι πιο πιθανον να καταληξουμε σε αρλουμπες και κακες αγορες εαν αρχισουμε να συγκρινουμε εργαλεια αποκλειστικα με βαση τα ...m/s2 και τα dB :)

Aυτα που γραφω δεν τα γραφω για πλακα, τα γραφω μετα λογου γνωσεως, εμπειριας και πολλων δοκιμων σε παρα πολλα εργαλεια.

Δεν λεω οτι δεν σεβομαι τα specs των εταιρειων, αλλα καποια απο αυτα δεν σου λενε τιποτα ουσιαστικο στην πραξη.

θοδωρη ειχα πει να μην σου ξαναμιλησω καθως σε θεωρω απο τα πιο αγενη ατομα που εχω συναντησει στα διαφορα φορα.
δεν ειναι μονο ο τροπος γραφης σου απεναντι μου στο παρελθον, ειναι οτι την ιδια συμπεριφορα εχεις επιδειξει και σε ενα δυο αλλους συναδελφους.
υποτιμητικα σχολια και εκφρασεις κλπ οταν διαφωνεις μαζι τους, δειχνουν ατομο που για μενα εχει θεματα και δεν χρειαζεται να συζητω.
απορω πως σε αυτο το ποστ ησουν κοσμιος...

ομως αφου δεν καταλαβαινεις απο οτι βλεπω το τι λεω, να το εξηγησω πιο αναλυτικα για χαρη των συναδελφων

οι μετρησεις που εβαλες στο λινκ δεν τις ειδα , ισως ηθελες να βαλεις καποιο αλλο αλλά δεν τις αμφισβητω. για να τις βαλεις, καπου τις βρηκες
οσο για τις δονησεις που δεν ανακοινονωνται με εξαιρεση τη μπος, εχεις βαλει ενα μεγαλο μπος με συστηματα αποσβεσης
μιλησα γενικα για τις εταιριες

πρεπει να καταλαβεις οτι αλλο η επιταχυνση σαν μετρο και αλλο η αισθηση που λαμβανεις σαν συνολο στο οποιο συνολο επεισερχονται και αλλοι παραγοντες οπως το βαρος καθως και η ορμη και η κινητικη ενεργεια.

θα προσπαθησω να τα πω οσο πιο απλα γινεται και ας φανουν και λαθος για καποιον που γνωριζει.
αυτο που σου μουδιαζει το χερι εχει να κανει ΚΑΙ με τη δονηση την οποια βλεπεις οτι ο κατασκευαστης την εκφραζει σε μετρα ανα δευτερολεπτο στο τετραγωνο
απο τις μοναδες μετρησης, βλεπεις οτι δεν επισερχεται ουτε το βαρος του εργαλειου ουτε η ταχυτητα του μπιτ

η αισθηση ομως που αποκομιζεις συνολικα, ειναι μια συναρτηση πολλων παραγοντων στα οποια συμμετεχει και το βαρος του εργαλειου και η κινητικη ενεργεια του μπιτ
ειναι αυτο που λες: μα το τεραστιο σκαπτικο εχει παρομοια δονηση με τη σπαθοσεγα γιατι εχουν παραπλησιες τιμες. ενω θα επρεπε να πεις οτι εχουν τελειως διαφορετικη αισθηση κραδασμων αν και εχουν παρομοιες δονησεις
δεν ειναι ομως αυτο αληθεια και ας δουμε το γιατι

η αρχη διατηρησης της ορμης μας λεει οτι J=m*u
η δε κινητικη ενεργεια το ξερεις οτι ειναι 1/2 m*u^2

το πως αυτη η ορμη θα σου επιστρεψει, εχει να κανει με την μαζα του εργαλειου και την ταχυτητα του μπιτ ΟΧΙ ομως με την δονηση.
για να το πω απλα, η δονηση εχει σχεση με το πως θα επιταχυνθει ή θα φρεναρει το κινητο τμημα του εργαλειου στη μοναδα του χρονου οταν εχουμε παλινδρομησεις!
σημειωσε το αυτο γιατι ειναι το σημειο κλειδι.

για αυτο αλλωστε μετριεται σε μετρα ανα δευτερολεπτο στο τετραγωνο
ειναι δηλαδη το πως θα μεταβληθει η ταχυτητα στην μοναδα του χρονου

αυτοι οι συνεχεις κυκλοι επιταχυνσης-επιβραδυνσης ειναι η δονηση
ο κραδασμος ομως σαν αισθηση ομως εχει να κανει και με το βαρος (μαζα) και με την ταχυτητα

αν ειχες δικιο σε αυτο που λες, τοτε ειναι σαν να πεις οτι το κρουστικο δραπανο ειναι 2 φορες πιο κουραστικο απο το μεγαλο σκαπτικο πιστολετο
αυτο ομως δεν ισχυει
το χερι σου θα μουδιασει με το κρουστικο δραπανακι οχι ομως με το μεγαλο σκαπτικο
ομως η κουραση σου θα ειναι πολυ μεγαλυτερη με το σκαπτικο πιστολετο

απο αποψη δονησης, ΝΑΙ οσο και αν σου φαινεται παραξενο, το μεγαλο σκαπτικο πιστολετο που εβαλες εχει λιγοτερες δονησεις απο το μικρο δραπανακι σαν μετρο
ομως ο συνολικος κραδασμος μας φαινεται πολυ μεγαλυτερος ακριβως επειδη οι μαζες ειναι πολυ μεγαλυτερες. και φυσικα κουραζομαστε περισσοτερο με το μεγαλο σκαπτικο
επιπλεον ο ιδιος θα αναιρουσες τον εαυτο σου αν αντι της σπαθοσεγας, συγκρινες το σκαπτικο πιστολετο με το κρουστικο δραπανο των 26 m/sec^2
ομως αν το εβλεπες ετσι θα επρεπε να καταλαβεις οτι η σπαθοσεγα δεν ειναι τοσο αχρηστη οσο την βγαζεις ;)
γιατι δεν λες: μην παρετε κρουστικο δραπανο εχει διπλασιους κραδασμους απο ενα σκαπτικο πιστολετο?

αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι τα λαθη που κανεις ειναι πρωτον το να εμπιστευεσαι τις ανακοινωμενες τιμες της παρκσαιντ.
μια προσωπικη δοκιμη μεταξυ της παρκσαιντ και της μπος που ανακοινωνει 50% παραπανω δονησεις, πειθει και τον πιο ανιδεο οτι η παρκσαιντ ψευδεται
οποιος εχει κρατησει στα χερια χωρις καν να κοψει, απλα να τα βαλει μπροστα τα δυο εργαλεια, θα σου πει το ιδιο οτι η μπος εχει τους μισους κραδασμους!
οσο για δικαστηρια, αστα...

το δευτερο λαθος σου ειναι οτι δεν εχεις ξεχωρισει μεσα στο μυαλο σου το θεμα δονηση, απο το θεμα αισθηση κραδασμου.
στην ουσια το θεμα επιταχυνση απο το θεμα ορμη

το να το πω τελειως απλα, η "κουραση" που θα αποκομισεις ειναι ενα γινομενο της δονησης επι του βαρους επι, επι κλπ
αλλοιμονο αλλωστε αν η κοποση απο την εστω και τρεμουλιαρα σπαθοσεγα του λιντλ συγκρινοταν με την κουραση του σκαπτικου

το τριτο ειναι οτι μιλας για συνεχομενη ακαταπαυστη εργασια. κανενας δεν δουλευει ετσι την σπαθοσεγα, σαν τον σαρλο στο εργοστασιο ;)
η μακιτα δινει χρονικα ορια συνεχους εργασιας. εσυ θα κοψεις μια κλαρα, θα πας να την τραβηξεις, θα ξανα ανεβεις στο δεντρο κλπ

για να καταλαβεις ακομα περισσοτερο αυτα που σου λεω, μελετησε λιγο το συστημα avt της μακιτα. αποσβεστηρες (ελατηρια) παντου οπου υπαρχει συνδεση του εμπρος τμηματος με την χειρολαβη.
γιατι το κανει αυτο? για να μειωνει την επιταχυνση (αρνητικη) των δονουμενων τμηματων. τι καταφερνει? να ριξει τις δονησεις στο μισο απο την μπος

αλλά μην πας μακρια αφου δεν ειναι ευκολο να χεριασεις μια avt, βρε μια μπλε μπος που ειναι πιο κοινο εργαλειο , κοψε με αυτην και σκεψου οτι αυτο που νιωθεις ειναι τα 27-29 m/sec^2
και μετα αναρωτησου αν ΟΛΟΙ οι υπολοιποι κατασκευαστες λενε την αληθεια...

για να το τελειωνω, οχι μην εχει κανεις αυταπατες, αν η μπλε μπος εχει δονησεις μεταξυ 25 και 30 μ/σ2 τοτε η παρκσαιντ εχει τουλαχιστον 50% παραπανω ασχετα το τι λεει

και δεν ειναι μονο η σπαθοσεγα

δουλεψε ενα περιστροφικο τριβειο οχι της μπος αλλά ενα της B&D που ειναι πολυ κοινο και που ανακοινωνει παραπλησια δονηση με το πολυτριβειο της παρκσαιντ και μετα ελα πες μου αν υπαρχει καμια σχεση μεταξυ των δυο
άλλο ανεκδοτο και αυτο.

στο ερωτημα σου λοιπον το αρχικο για το ποιος ειναι ανιδεος, ειναι αυτος που πιστευει τα νουμερα που ανακοινωνουν οι κατασκευαστες στο πλαισιο της εμπορικης τους πολιτικης και δεν εμπιστευεται τον εαυτο του.

Ειναι πιο πιθανον να καταληξουμε σε αρλουμπες και κακες αγορες εαν αρχισουμε να συγκρινουμε εργαλεια αποκλειστικα με βαση τα ...m/s2 και τα dB :)

Aυτα που γραφω δεν τα γραφω για πλακα, τα γραφω μετα λογου γνωσεως, εμπειριας και πολλων δοκιμων σε παρα πολλα εργαλεια.

Δεν λεω οτι δεν σεβομαι τα specs των εταιρειων, αλλα καποια απο αυτα δεν σου λενε τιποτα ουσιαστικο στην πραξη.

Επειδή στην Ελλάδα πολλοί γιατροί θεραπεύουν βάση εμπειρίας και όχι πρωτοκόλλων έχουμε ΠΟΛΛΑ προβλήματα. Άπειρα καθημερινά. Σε φάση αναισθησιολόγος να μή θυμάται τί έδωσε όταν τον ρωτάνε απο την εντατική.
Επειδή στα συνεργεία επισκευάζουν βάση εμπειρίας και όχι προτοκόλλων πάλι τα ίδια. >200Nm δύναμης σε βίδα που ο κατασκευαστής ζητάει 105

Όπου δεν ακολουθούμε τις προδιαγραφές έχουμε προβλήματα.
Είναι ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων να αγνοούν τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα και είναι ένας απο τους λόγους που είμαστε αυτοί που είμαστε.

επι του θέματος

αν δουλέψεις τον ίδιο χρόνο μία σέγα με δείκτη δόνησης 10 και μία με δείκτη δόνησης 20 υπάρχει περίπτωση η 10άρα να είναι πιο κουραστική?

@nickolas μπράβο σου για το κουράγιο. Θα σε διαβάσω αργότερα που θα έχω περισσότερο χρόνο. Μου κάνει εντύπωση που με θυμάσαι!! Ούτε καν θυμάμαι πότε ξαναμιλήσαμε και θα με κάνεις απο περιέργεια να το ψάξω! 19/20 δεν βλέπω καν ποιος γράφει στο ποστ ;)

ΥΓ.
@mods δεν είμαι σίγουρος ότι μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί και αν είναι μέσα στους κανόνες. Μήν το διαβάσω άδικα δηλαδή και μπώ στη διαδικασία να απαντήσω.

Δεν βλεπω να υπαρχει λογος να συνεχισω μια συζητηση απο την στιγμη που αδυνατω να γινω κατανοητος. Μπορει να ειναι δικο μου λαθος. Καλη καρδια :)

Δεν ξερω για τις δονησεις, αλλα επειδη εχω δουλεψει και τα δυο τριβεια, μου φαινονται εξ'ισου ανετα και με παρομοια αισθηση οταν τα δουλευω.
Και τα δυο ειναι απο τα πιο ξεκουραστα εκκεντρα τριβεια που εχω δοκιμασει.

μερσί
οπότε λογικα η dewalt "ωραιοποιει" τις μετρησεις δονησης κι αυτη, αν η αισθηση ειναι παρομοια
βλεπω το μικρο μπος οτι εχει πεσει αρκετα σε τιμη σε σχεση με το παρελθον και ειναι πια κοντα στο κιτρινο και αναρωτιομουν...

Επειδη καθησα και εψαξα λιγο τα προτυπα και τις πιστοποιησεις ειναι χαρακτηρηστικο τα παρακατω παραδειγμα που αποδεικνυει οτι μετρησεις πιστοποιησης ειναι εσωτερικες(εταιριων) και αποσκοουν μονο στην συγκριση μεταξυ των εργαλειων της ιδιας εταιριας...οπως γινεται και στα 3 προτυπα αναγραφης των ελαστικων...
Με λιγα λογια δεν μπορουν να ειναι συγκρισημα γιατι η καθε εταιρια εχει τις δικες τις μετρησεις πιστοποιησης και ειναι υπευθηνη για τα αποτελεσματα που δινει..

Vibration total values ah (triax vector sum) and uncertainty K determined according to EN*62841-2-11: Cutting boards with saw blade S*644*D: ah,B=27.5 *m/s2, K=1.5 *m/s2, Cutting wooden beams with saw blade S*611*DF: ah,WB=27.5 *m/s2, K=1.5 *m/s2."

Εχει γινει πιστοποιηση με δικες τις λαμες και οχι με ανεξαρτητο φορεα..που αποδεικνυει τα παραπανω...εαν τα ψαξει καποιος θα βρει ολες τις πληροφοριες..

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020D0480

Τα νουμερα ειναι απο GSA 18Li

λογικο και αναμενομενο...
δεν μπορει η μπλε μπος να εχει μιαμισυ φορα παραπανω δονησεις απο την παρκσαϊντ! ελεος.

αν και οι σοβαρες εταιριες μετρουν αυτο που μετρουν βαση λογικης. πακτωνεις το εργαλειο σε ακαμπτη βαση στο εδαφος, βαζεις αισθητηρες επιταχυνσιομετρου, βαζεις φουλ ταχυτητα και μετρας την μεγιστη τιμη

απο εκει και περα αρχιζουν οι λαμογιες
πχ πακτωνεις το εργαλειο οχι σε ακαμπτη βαση αλλά σε καποιο υψος. η βαση τοτε επειδη λογω υψους εχει ελαστικοτητα, το επιταχυνσιομετρο καταγραφει μικροτερες τιμες
και ενας θεος ξερει απο τι και πως ειναι η βαση
μπορει καποιοι μαλιστα να βαζουν και ελαστικους συνδεσμους και καλα για να απομονωθει το συστημα μετρησης ;)

επιπλεον δεν καταγραφουν μεγιστη τιμη αλλά μεσο ορο μετρησεων κλπ κλπ
αν προσεξεις ολοι σχεδον δεν αναφερουν μεγιστη τιμη= τοσο. αναφερουν δονηση = τοσο
αλλοι μπορουν να μην μετρουν καν σε μεγιστες στροφες αλλά στο μεσο των στροφων κλπ
και ποια δονηση? μεγιστη? ελαχιστη? μεση τιμη? και σε τι στροφες?

ετσι (υποθετικα) ακομα και αν καποιος ελεγκτικος μηχανισμος παει να ελεγξει , ο κατασκευαστης θα βγει και θα πει: οριστε οι μετρησεις μου, εγω ετσι μετραω

ετσι ακομα και αν τους κανεις καταγγελια, το συστημα τους θα καταδειξει αυτο που ανακοινωνουν οι ιδιες

Αν ειναι ετσι Κωστη, τοτε εχει νοημα, λογικη και δινει και μια εξηγηση για το παραδοξο των μετρησεων (και συγκρισεων που κανουμε) οπως το εκλαμβανω εγω τουλαχιστον.

Γενικά πάντως η dewalt δίνει σωστές και αξιόπιστες μετρήσεις , δεν νομίζω να ¨κλέβει" τόσο πολύ .Στα δράπανα μπαταρίας είναι η μόνη που εξακολουθεί να κάνει αντιστοίχηση με watt , οι άλλες το έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Καλή τύχη σε όποιον αγοράσει σπαθόσεγα για ΣΟΒΑΡΗ δουλειά στον κήπο.

Όπου δεν ακολουθούμε τις προδιαγραφές έχουμε προβλήματα.
Είναι ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων να αγνοούν τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα και είναι ένας απο τους λόγους που είμαστε αυτοί που είμαστε.

Το γεγονος οτι αρκετοι κλαδευουν δεντρα με σπαθοσεγα δεν σου λεει τιποτα?
Και επειδη εισαι by the book, το γεγονος οτι τουλαχιστον 4 μεγαλες εταιρειες δινουν σπαθολαμα για κλαδια, παλι δεν σου λεει τιποτα?
Το οτι εσυ, λεμε τωρα, τη χειριστηκες λαθος δεν σου περασε ποτε απο το μυαλο?
Οκ δεν σου κανει την παρατας, αλλα μη βγαζεις "τρελους" και αυτους που τη δουλευουν και τους εξυπηρετει, και δεν συζηταμε να κοβουν ενα δεντρακι αλλα ΠΟΛΛΑ.

Και στο φιναλε τα νουμερα δεν θα μου πουν και πολλα, γιατι τις περισσοτερες φορες ο τροπος που χειριζεσαι ενα εργαλειο (ή ενα θεμα γενικοτερα) ειναι πολυ πιο σημαντικος.

Και ναι, πολλες φορες ως λαος δεν ακολουθουμε την πεπατημενη (παντα με ασφαλεια) γιατι ειμαστε ανοιχτομυαλοι, βγαινουμε εξω απο το κουτακι γιατι ειμαστε πολυμηχανοι. (δεν αναφερομαι βεβαια στο θεμα του αναισθησιολογου, που εχει στα "χερια" του τη ζωη αλλου.

Επίσης η DEWALT είναι αμερικάνικη και στις ΗΠΑ οι νόμοι είναι αυστηροί, οι αποζημιώσεις τεράστιες και οι δικηγόροι καραδοκούν.
Δύσκολα αμερικανική εταιρεία να παρουσίαζει ψευδή στοιχεία.