Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

παιδια, ξερετε αν υπαρχει καμμια "μαγικη" λεπιδα σπαθοσεγας που να κοβει ΚΑι ξυλο ΚΑΙ μεταλλο?

θελω να κανω μια μοντιφια σε πολυεργαλειο (σαν τα λεδερμαν) με προσθηκη μιας λεπιδας γενικης χρησης.
Διαφορετικα θα βαλω μια σιδηρου με χονδρο δοντι

Η Bosch, και λογικα και αλλοι, βγαζει 2-3 που ειναι για wood and metal, με καπως ενδιαμεσο και ανομοιο δοντι (εχει σιγουρα στα leroy).
Εκοψα με μια τετοια παχια μελαμινη, η οποια ειχε μεσα καρφι και, δεν καταλαβε τιποτε. Ξυραφι τα πηγε και τα δυο.
Τωρα, αν ειναι πιο πολυ το μεταλλο, κι εγω νομιζω καλυτερα να πας σε πιο ψιλο δοντι (μεταλλου) και να κοβει πιο αργα το ξυλο.

Leatherman ειναι μια Αμερικανικη μαρκα σουγιαδων/πολυεργαλειων σαν τα Victorinox.
Καμμια σχεση βεβαια η ποιοτητα ατσαλιου -αλλα και γενικοτερα της κατασκευης- με τα Victorinox.

Κωστα, για το πολυεργαειακι θα σε βολεψουν οι bi metal λαμες για σεγες, οχι οι λαμες για σπαθοσεγες οι οποιες ειναι λεπτες (0.8μμ) και εχουν μεγαλο υψος (18μμ).
Οι λαμες για σεγες ειναι πολυ πιο γερες (μεγαλυτερο παχος ~1.2μμ) και υψος μολις 8μμ, καλο για υψος για λαμα πολυεργαλειου.

Παντως αντι να βαλεις μια τετοια bimetal λαμα που θα κανει μιση δουλεια (oυτε καλη δουλεια στο ξυλο ουτε στο μεταλλο) καλυτερα να εβαζες ενα λαμακι σεγας για ξυλο που κοβει σαν τα πριονακια των Victorinox.

Nαι ειναι πιο παχια και πιο κοντη.
Αλλα περα απο το παχος, πως θα χωρεσεις το υψος μιας πλατιας λαμας σε ενα εργαλειο τυπου πολυεργαλειου σαν τα leatherman? Το χωραει? Μαλλον θα ειναι κατι μεγαλο.

Last edited:
θα πεσει φαγωμα..οσο χρειαστει .με πατρον το εργαλειο που θα βγει

παιδες μπαινω αργα στο θεμα της γωνιας μαραγκου....
ειπα να χτυπησω αυτη του λιντλ προχθες, αλλα την βρηκα μικρη...κοντα στα 15 εκατοστα.

μου δινετε καμμια προταση για αγορα απο εξω (alie/bangood) στα 20+ εκατοστα και μετρικη?

εχω σημειωσει για μελλοντικη αγορα αυτη

νομιζω ομως οτι ο γιωργος (anastasg) αγορασε μια καλη αμερικανικη τελευταια. ρωτα τον

ωπα , το βρηκα του γιωργου

Last edited:
Εχω αγορασει και εγω ενα τετοιο μαραφετι εδω και πολλα χρονια και μπορω να πω οτι ηταν η χειροτερη μου αγορα καθως ειναι το μοναδικο ξυλουργικο βοηθημα που ΔΕΝ το εχω χρησιμοποιησει ΟΥΤΕ μιση φορα!!!

Θελω να το χρησιμοποιησω, ειλικρινα, αλλα δεν υπερτερει πουθενα απο τις αλλες εναλλακτικες λυσεις και τις κλασσικες γωνιες ξυλουργου.

Αυτο το οργανο ειναι καταλληλο για στεγες (κατασκευη και επισκευη) αλλα τετοια χρηση δεν προκειται να δει. Υπαρχει καποια αλλη χρηση που μου διαφευγει?

Ναι Νικο ευχαριστω, τα θυμαμαι αυτα τα βιντακια που ειχαμε βαλει παλαιοτερα αλλα δεν εχω βρει ποτε καταλληλη χρηση για αυτο το εργαλειο.

Ισως το χρησιμοποιησω για χαραξη καμμιας γωνιας 45 μοιρων :)

εχω σημειωσει για μελλοντικη αγορα αυτη

νομιζω ομως οτι ο γιωργος (anastasg) αγορασε μια καλη αμερικανικη τελευταια. ρωτα τον

ωπα , το βρηκα του γιωργου

Σωστός ο Νικόλας, μνήμη ελέφαντα έχεις φίλε!
Πήρα πρόσφατα την συγκεκριμένη Swanson και χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει κάποια άλλη γωνία τέτοιου τύπου μου έχει φάνε αρκετά εύχρηστη χωρίς να έχω κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων της.
Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο YouTube που μπορείς να δεις τις χρήσεις της.
Προσοχή κατά την παραγγελία να παραγγείλει την μετρική
Επιπλέον, οριακά δεν περνάει από τελωνείο

• Like
Reactions: nickolas
και για οδηγό κοπης στο δισκοπρίονο
Βασικά ειναι multitool το μόνο μειονεκτημα ειναι οτι ειναι πολυ μεγάλο για να το κουβαλάς μαζί στο σάκο με τα εργαλεία

• Like
Reactions: anastasg
μιχαλη, το αποφασισα γιατι στην προσφατη καατσκευη του επιπλου χρειαζομουνα κατι στιβαρο (και σχετικα παχυ) για να παρω ευθειες οδηγων (να προσαρμογω ξυλα οδηγους)
οι αλλοι τυποι γωνιας που εχω, δεν βολεψαν

• Like
Reactions: Χιωτης
Εγω το πηρα περισσοτερο για ευκολο γωνιασμα και για διπλη μετρηση...
Βεβαια θα πρεπει να εξασκηθεις δουλευοντας το για να δεις πως εν τελη θα το χρειστεις....
Για 5 ευρω,αυτο απο τα Lidl, μια μου φενεται....

• Like
Reactions: Χιωτης
Συνάδελφοι, έχετε άποψη για αυτό το κρουστικό δραπανοκατσάβιδο της Makita DHP485Z;

Σκεφτόμουν πως θα ήθελα και ένα δεύτερο καλό δραπανοκατσάβιδο και αν γίνεται λίγο πιο δυνατό από το Bosch GSB 18-2-LI Plus που έχω τώρα και που έχει βγάλει πολλή δουλειά (σε ερασιτεχνική βάση μιλάω πάντα)

Προφανώς θα μπορούσα να πάρω ένα δεύτερο Bosch, αλλά τώρα που υπάρχει η συμβατή μπαταρία Makita, έλεγα να δοκιμάσω και το Makita. Έτσι και αλλιώς δεν έχω "προίκα" (μπαταριες κλπ) για το Bosch που θα μπορούσα να αξιοποιήσω σε ένα solo Bosch, οπότε το γεγονός πως έχω ήδη Bosch δεν λέει κάτι.

Από τα αντίστοιχα Parkside δεν με συγκινεί κάτι. (ωχ, θα με "διαγράψει" ο osatosa :-p )

Έχω και έναν φορτιστή και μπαταρια 18v της Black&Decker από ένα αλυσοπρίονο που έχω αλλά ούτε και σε αυτήν την εταιρία βλέπω κάτι καλύτερο από το Bosch που έχω.

Υπάρχει και η Dewalt βέβαια, αλλά εκεί δεν έχω απολύτως τίποτα, οπότε θα πρέπει να δώσω πολλά χρήματα.

Οπότε λέω, είναι καλή ιδέα η αγορά του Solo Makita με 88€ ;

• Haha
Reactions: osatosa
απο εμενα, οχι να μην το κανεις
εχεις ενα εξαιρετικο εργαλειο, και το μακιτα δεν ειναι ουτε δυνατοτερο ουτε ελαφρυτερο, καθως το μπος με μπαταρια μαζι δεν ζυγιζει ουτε εναμισυ κιλο.
γιατι να παρεις κατι ιδιο ή χειροτερο μαλλον, και να το πληρωσεις κιολας οταν το υπαρχων εργαλειο σου, σου φαινεται αδυναμο?
επιπλεον εχοντας ζησει καιρο με μια μπαταρια (παρκσαιντ) και δραπανο και παλμικο κατσαβιδι, ηταν πολυ σπαστικο να βγαζεις και να βαζεις συνεχεια μπαταρια απο το ενα στο αλλο, οπως θα κανεις εσυ αν εχεις και το δραπανο και το μπουλονοκλειδο για μια δουλεια

νομιζω οτι αν εχεις λιγη υπομονη, οπου να'ναι λογικα το λιδλ θα φερει τα περφορμανς που ειναι και δυνατα και καλα. το δραπανο της φτανει 80 νμ
ερασιτεχνης εισαι, αλλοι τα δουλευουν επαγγελματικα τα περφορμανς. σε εσενα που θα εχουν επικουρικο ρολο στο μπος, θα βαρεθεις να τα βλεπεις :)

υγ
αν θες να αξιοποιησεις την μπαταρια σου, παρε ή μια σπαθοσεγα ενος χεριου πως εγω, ή καποιο μικρο αλυσοπριονο ενος χεριου, αφου εχεις αλυσοπριονο και μαλλον κηπο
ετσι οταν θα δουλευεις το εργαλειο, αποκλειεται για την ιδια δουλεια να δουλευεις και το μπουλονοκλειδο και να χρειαζεται να αλλαζεις μπαταρια απο το ενα στο αλλο

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
Εγώ είμα Makita-κιας και γι’αυτό δεν θα σου απαντήσω αντικειμενικά, εννοείται βέβαια οτι διαφωνώ με το Νικόλα.
Αν όμως θες δύναμη πάς εδώ.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Γιατι να αγορασεις ενα δευτερο 18v κρουστικο, καλυτερα να αγορασεις ενα παλμικο Bosch (εαν δεν εχεις) για να μεινεις στις ιδιες μπαταριες.
Παντως, στα χαρτια, το Bosch που εχεις ειναι πιο δυνατο απο το Makita DHP485Z

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις από τις οποίες κατάλαβα πως η αγορά του συγκεκριμένου Makita δεν είναι καλή ιδέα για τις ανάγκες μου, οπότε το ξεχνάω.

Το Makita που λέει ο Μπάμπης είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι βαρύ και ακριβό. :-/

Τα professional Parkside είναι μια λύση που λέει ο Νικόλας (δεδομένης και της προίκας σε μπαταρίες - φορτιστές που έχω)

Σώφρον, έχω το παλμικό της Parkside που είναι μια χαρά, αλλά όταν χρειάζομαι δεύτερο δράπανο ξύλου (στις καβίλιες για παράδειγμα), δεν με βολεύει αφού δεν παίρνει τα τρυπάνια ξύλου.

Πάντως, δεδομένου πως έχω ήδη μπαταρία - φορτιστή της Black&Decker, τρέχει για λίγο ακόμα και αυτή η προσφορά, με κρουστικό 18v μαζί με μπαταρία στα 65€. Σίγουρα είναι πιο αδύναμο δράπανο από το Bosch αλλά είναι μια λύση για δεύτερο δράπανο στις εργασίες ξύλου και θα βρεθώ με 2 μπαταρίες - φορτιστές της BD

μπέρδεμα ...