Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Τα σκαρπελα ειναι κατι διαφορετικο. Πρεπει να παρει καλα και μεγαλα σε μεγεθος. Ολα τα αλλα μπορει να τα κανει με το μικρο τορνο.
Και η μικρη κουκουβαγια κανει δουλιτσα αλλα και το πλατω που βιδωνεις κατι επανω δεν ειναι κακο. Θα βγαλει συμπερασμα.

Σας ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι :)
Αν έχετε πρόχειρη κάποια πρόταση για σκσρπέλα, πειτε παρακαλώ. :)

Απο σκαρπελα αντι για ολόκληρο σετ θα σου προτεινα να παρεις μεμονωμένα κομματια.
Σίγουρα ενα roughing gauge για το πρωτο ξεχονδρισμα δλδ να κανεις κυλινδρικο το κομματι σου.
Επειτα ενα με εναλλασομενες μυτες καρβιδιου που ειναι απο τα πλεον χρησιμα εργαλεια.
Ενα bowl gauge αργότερα και ενα parting tool για να κοβεις τα κομματια απο το στελεχος που πιανεται στο τσοκ.
Το τελευταίο μπορεις να το κανεις και ιδιοκατασκευη.
Αύριο θα σου βαλω και λινκ ενδεικτικά.

• Love
Reactions: nikfor
Tα Kirschen ειναι μια καλη μαρκα. Αυτα εχω εγω για το μικρο τορνακι και ειναι σουπερ.

Βασικα θελεις ενα κοιλο σκαρπελο για το αρχικο στρογγυλεμα του τεμαχιου, ενα λοξο για τα κολπα και ενα γωνια για την κοπη/χαραξη.
Το σετακι στο λινκ περιεχει και τα τρια αυτα βασικα σκαρπελα τα οποια σκαρπελα ομως μπορεις να τα βρεις και μεμονωμενα στο ιδιο λινκ και πιο φτηνα!!

Υπαρχουν βεβαια και τα σκαρπελα καρβιδιου (carbide tip chisels) που αντεχουν πολυ την καταπονηση και οταν φθαρουν απλα αντικαθιστας την κεφαλη.
51NhGcetCpL._AC_UF350,350_QL80_.jpg

Απο αυτα εχω βρει οτι ειναι πολυ αποτελεσματικο το τελευταιο στη φωτο, το round tip chisel, το οποιο καθαριζει καλυτερα το τεμαχιο απο το κοιλο παραδοσιακο.
Δηλαδη εγω για στρογγυλεμα χρησιμοποιω αυτο και για περαιτερω σμιλευση, τα παραδοσιακα σκαρπελα. Δυστυχως το λινκ στο banggood απο το οποιο τα ειχα αγορασει πριν αρκετα χρονια, δεν υπαρχει, δεν τα φερνει πλεον.

• Like
Μήπως να πάνε οι συμβουλές στο νήμα του τόρνου για να βρίσκονται εύκολα στο μέλλον. :cool:

Το θεμα σωστα συζητειται εδω καθως το νημα του τορνου (Τορνος και Δημιουργιες) βρισκεται στην αλλη κατηγορια και αφορα αμιγως κατασκευες.

Σας ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι :)
Αν έχετε πρόχειρη κάποια πρόταση για σκσρπέλα, πειτε παρακαλώ. :)

Άσε τις αγορές, είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Όπως έρχεται το τορνάκι είναι πλήρες για την αρχική εξοικείωση.
Σκαρπελάκια έχει, δοκίμασε πρώτα μ‘αυτά.
Είναι πολύ σημαντικό, να μη σου πώ το Α και το Ω, το να μάθεις πρώτα το κράτημα και το χειρισμό του σκαρπέλου.

• Like
Reactions: cyclades and nikfor
..... Είναι πολύ σημαντικό, να μη σου πώ το Α και το Ω, το να μάθεις πρώτα το κράτημα και το χειρισμό του σκαρπέλου.

Ωραία. (y)

Μια ακόμα ερώτηση είναι, με τι ξύλο θα προτείνατε σε κάποιον να κάνει τα πρώτα βήματα στον ξυλότορνο για να τον μάθει; Μαλακά ή σκληρά;
Ρωτάω γιατί το πρωί που έκανα μια μικρή δοκιμή με ένα μαλακό καδρόνι από αυτά που πουλάει το Leroy (έλατο νομίζω), αν και η δουλειά γινόταν εύκολα, μου φάνηκε να διαλύεται κάπως. :rolleyes:

Συνάδελφοι, άλλη μια απορία:

Αν αγοράσω μια τέτοια φτηνή χύτρα ταχύτητας με 29€
και αγοράσω μια τέτοια βαλβίδα
και ανεβάζω την πίεση στα 35 psi περίπου με την τρόμπα της Xiaomi που έχω ήδη
Θα έχω φτιάξει ένα pot pressure για το υγρό γυαλί που χρειάζομαι; :unsure:

2023-12-09_18-49-07.jpg

Το "pot pressure του φτωχού" τέλος πάντων :LOL:

Μπα, δεν είναι καλή ιδέα η πιο πάνω γιατί μάλλον δεν θα άντεχε τέτοιες πιέσεις :(

Διαβάζω
Most pressure cookers have a cooking (operating) pressure setting between 0.8–1 bar (11.6–15 psi) (gauge) so the pressure cooker operates at 1.8 to 2.0 bar (absolute). The standard cooking pressure of 15 psi gauge was determined by the United States Department of Agriculture in 1917.

Άρα και τα 30psi οριακά και επικίνδυνα είναι :-/

EDIT
------------------------
οπότε επανέρχομαι με νέα απορία

Σε ένα τέτοιο κλασικό Pressure Pot οπως αυτο που έβαλα πιο πάνω, που αντέχει και 60psi, πως θα μπορούσα να προσαρμόσω την τρόμπα της Xiaomi στην είσοδο του Pot; Υπάρχει κάποιο ανταπτορ; (γιατί κομπρεσέρ δεν έχω)

Last edited:
Καπου 75 ευρω ειχαμε φερει τα δικα μας.
Ανθεκτικα στα 60psi αν θυμαμαι καλα.
Θεωρω πως αξιζουν τα εξτρα χρηματα για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

ΥΓ. Μεχρι να σου απαντησω ειχες ηδη γραψει.

Σε αυτο θα μπορεσεις να προσαρτησεις μια μεταλλικη βαλβιδα Schrader ωστε να το πρεσαρεις.
Οπως ακριβως σε μια ζαντα αυτοκινητου.

Last edited:
  • Love
Πρίν πάρω το κανονικό Pressure Pot είχα φτιάξει ένα με χύτρα.
Είχα ψάξει όμως και βρήκα παλιά χύτρα SEB και δεν ανέβαζα ποτέ πίεση πάνω από 2bar.
Κανονικά θες 4 bar αλλά και με 2 bar κάνεις αρκετά καλή δουλειά.

• Like
Καλημέρα στην ομάδα! Αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα μια αριδα για δραπανο(θελω να βαλω στις γιορτές κατι πασσάλους και ειπα μπας και βοηθήσει!).
Το πρόβλημα ειναι το στέλεχος. Θελω να το δουλεψω και με ενα παλμικο που εχω.Παρότι ειχα δει οτι ηταν εξαγωνο δεν ειναι το στάνταρ που εχουν ολες οι μυτες γυρω στα 6χιλ. Αλλα λιγο μεγαλυτερο. 8+ . Δοκιμασα ενα συρτάρι με ανταπτορες και καρυδακια αλλα δεν...
Δοκιμάσα την αριδα με ενα δραπανο που εχει κλασικό τσοκ και οντος κανει δουλειά.
Καμία ιδεα;
IMG_20231209_122324.jpg

υπαρχει περιπτωση να ειναι 3/8"???? κοντα στα 10μμ?

η αλλη λυση ειναι ανατπτορας 1/4, και ΜΑΚΡΥ καρυδακι (για καλυτερη επαφη) στην διασταση του αξονα σου.

• Like
Reactions: elninioz