Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δες εδω την συλλογη της wolfcraft που την εχω δοκιμασει και αξιζει και οι τιμες ειναι νορμαλ.

Εδω ομως ισχυει το οτι πληρωνεις παιρνεις... αν θες φρεζα να αντεχει συνεχομενη καταπονηση, πας αλλου και ξεφευγει το κοστος.

• Like
Reactions: papakitou
Υπάρχει πρόταση για φρεζα για μέταλλο;
Να μπαίνει σε δραπανο εννοώ
Τα τρυπανια που αναφέρονται πιο πάνω κάνουν δουλειά απλώς για εξομάλυνση και μικρή διανυξη.....εχω και εγώ της Wolfcraft κάνουν δουλειά...αλλά ως εκεί...
Δεν ξέρω τι θες να κάνεις αλλά εάν το προορίζεις για βαριά χρήση θες κάτι πιο δυνατό..

Εγώ προοριζομαι σε κωνικό τρυπανι σιδηρου για να μην εχω κόλλημα...με 20-25 ευρώ βρίσκεις...

• Like
Reactions: cyclades and nikfor
Οι φρέζες της Wolfcraft που έβαλε ο Μιχάλης είναι για ξύλο.
Αυτές που έβαλες εσύ Κωστή δεν είναι φρέζες, είναι τρυπάνια λαμαρίνας.

Βαζω παντα λαδι/παστα κοπης κατα την διαμορφωση/διατρηση μεταλλων οποτε τα κοπτικα μου δεν καταπονουνται τοσο.

Τα φρεζακια μεταλλου της wolfcraft πχ τα εχω κοντα μια δεκαετια και δεν εχει χρειαστει να τα αλλαξω.

Περί πριονοκορδέλας:
Κουβεντιάζοντας σε ένα κατάστημα με ξυλουργικά μηχανήματα, μου είπαν πως πρέπει να αλλάξω την κορδέλα που έχει πάνω από το εργοστάσιο (10mm και 6tpi) και να βάλω μια με λιγότερα tpi για να μην "μπουκώνει" η κορδέλα καθώς κόβει τόσο μεγάλα ξύλα που θέλω να κόβω (οξιά έως 10cm).

Πράγματι, αγόρασα μια στα 4 tpi (πάλι 10mm 1790) [περίμενα επι τοπου και μου έφτιαξαν μια - 15€ ] και την έβαλα στην Scheppach HBS261

Παρατήρησα πως ήταν κάπως πιο χοντρή και πιο άκαμπτη από αυτή που φόραγε κανονικά η Scheppach.
Έκοψα λοιπόν και η κορδέλα έκανε κάτι τρομακτικά "κλοτσήματα" όπως αυτά που κάνει το router καμιά φορά. :eek:
Δεν κατάλαβα και καμιά μεγάλη διαφορά πέρα από αυτό.

Έκοψα αρκετά πράγματα, και έκανα τη δουλειά μου, αλλά κάθε τόσο έκανε αυτά τα κλοτσήματα με πολύ θόρυβο, τόσο που νόμιζα πως θα σπάσει η κορδέλα. 😕

Τη ρύθμισα ξανά και ξανά, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Μπορεί να φταίει το σημείο που έγινε το κόλλημα; Με το χέρι δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ανωμαλία.

Πάντως δεν με ικανοποίησε. Τι να πάρω για να κόβω τα μεγάλα ξύλα που βάζω στον τόρνο, αλλά και να μπορεί να στρίβει εύκολα ώστε να κόβω κύκλους; Ή να αφήσω αυτή που είχε πάνω που δεν έκανε τέτοια προβλήματα; (αν και ζορίστηκε να κόψει τα 10εκ) :unsure:

(δεν αναφέρω το κατάστημα γιατί ο άνθρωπος μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και δεν θα ήθελα να τον δυσφημήσω. Άλλωστε μπορεί να φταίω εγώ ή η Scheppach)

1. Η κορδέλα με τα αραιά δόντια κόβει πιο γρήγορα αλλά…
2. Η κορδέλα που στρίβει εύκολα είναι αυτή που έχει έντονο τσαπράζι αλλά…

1. Θέλει δυνατό μοτέρ και πολύ προσοχή.
2. Το αυτό.

…έχεις γερό μοτέρ; 😂

Αυτο που σου είπε ο πωλητής ισχύει αλλά έχει απαιτήσεις σε δύναμη.
Τα 6 tpi είναι μια χαρά για τη κορδέλα σου, δεν είναι πολλά.
Θεωρώντας οτι η κορδέλα σου είναι τροχισμένη αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ο τρόπος προώθησης, ο τρόπος που σπρώχνεις το ξύλο.
Τα κλωτσήματα στα κάνει επειδή πιέζεις παραπάνω το ξύλο απ’όσο μπορεί το μοτέρ σου.
Τα 4 tpi είναι πολύ επιθετική οδόντωση και θέλει προσοχή, ο κίνδυνος να «αρπάξει» αν το σπρώξεις λίγο παραπάνω, λίγο πιο γρήγορα, είναι πολύ μεγάλος.
Κι εκεί ή θα κολώσει το μοτέρ, ή θα κόψει την κορδέλα ή θα κάνει αυτό το χοντρο «βήξιμο» και θα προχωρήσει.
Πολύ επικίνδυνο όμως αυτό, είναι σα να σπρώχνεις στον τόρνο το σκαρπέλο πιο πολύ απ’ότι πρέπει στο ξεχόνδρισμα.
Μια δυό θα τη γλυτώσεις… την τρίτη θα την πατήσεις.
Στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα τη κορδέλα με τα 6 δόντια.

Last edited:
Μετρα παχος κορδέλας με το παχυμετρο.

Το οτι το αντιλαμβανεσαι γυμνο οφθαλμο δεν ειναι καλο.

Καθε μοντελο κορδελας εχει περιορισμο στο ποσο παχος μπορει να δεχθει και αναφέρεται ρητα στις προδιαγραφές της και στο manual.

Και οσο πιο μικρη η διάμετρος των ραουλων τοσο πιο κακο ειναι να βαζεις πιο χοντρη.

Συνάδελφοι, 2 απορίες για ακόνισμα. Επειδή το ειδικό μηχάνημα ακονίσματος της scheppach που έχω έχει τη μανούρα του και καμιά φορά θέλω κάτι γρηγορο:

1) Υπάρχει κάποιο γυαλόχαρτο που θα μπορούσα να βάλω στο τριβείο που να μπορεί να ακονίσει; (τα σκαρπέλα με ενδιαφέρουν). Θα με βόλευε, αφού έχει και πλατφόρμα με μοίρες.

2) Υπάρχει "πέτρα ακονίσματος" (αν το λέω καλά) που να μπορεί να μπει στο δίδυμο τροχό της Parkside;
(τώρα έχει μια χοντρή και μια ψιλή πέτρα, αλλά μου φαίνεται πως και η ψιλή είναι άγρια για ακόνισμα)

20240120_132706.jpg

:unsure:

Eχει πραγματι διαδικασια το υγρο ακονισμα του Scheppach ..γι αυτο και εγω σπανια πλεον το χρησιμοποιω.

Αντι αυτου εχω πετρες για υγρο ακονισμα oπου η διαδικασια διαρκει ελαχιστα (οταν ακονιζεις τα σκαρπελα μετα την χρηση).

Ομως αν εισαι προσεκτικος μπορεις να κανεις δουλεια και στο κυκλικο τριβειο λαμβανοντας υπ'οψιν οτι η επιφανεια προς το κεντρο κινειται πιο αργα και οτι βολευει να χρησιμοποιεις το δεξι μερος του γυαλοχαρτου και οχι το αριστερο που συνηθως χρησιμοποιουμε. Τουλαχιστο αυτο βολευε εμενα.

Τον διδυμο τροχο, θα τον απεφευγα εντελως γιατι το πιο πιθανον ειναι να γινει ζημια.

• Love
Reactions: nikfor
.....

Αντι αυτου εχω πετρες για υγρο ακονισμα oπου η διαδικασια διαρκει ελαχιστα (οταν ακονιζεις τα σκαρπελα μετα την χρηση).

Ομως αν εισαι προσεκτικος μπορεις να κανεις δουλεια και στο κυκλικο τριβειο λαμβανοντας υπ'οψιν οτι η επιφανεια προς το κεντρο κινειται πιο αργα και οτι βολευει να χρησιμοποιεις το δεξι μερος του γυαλοχαρτου και οχι το αριστερο που συνηθως χρησιμοποιουμε. Τουλαχιστο αυτο βολευε εμενα.

Σε ευχαριστώ Μιχάλη :)

Με τι γυαλόχαρτο στο κυκλικό τριβείο ;

Και, πέτρα ακονίσματος για ίσια σκαρπέλα ε; Τα κοίλα είναι το πρόβλημά μου.

Για σωστή δουλειά θες τροχό, ο δίδυμος είναι μια χαρά, αλλά θέλει προσοχή.
Δεν υπάρχει εύκολο και γρήγορο ακόνισμα, κι αν επιμείνεις μετά από λίγο θα καταστρέψεις τα σκαρπέλα.

• Like
Ειχα δει οτι το 1000αρι εκανε τη δουλεια καθως δεν τα αφηνα ποτε ακονιστα, παντα τα ακονιζα μετα τη χρηση.
Σωστα, μιλουσα για ισια σκαρπελα, τα κοιλα τα περνουσα απο τον δερματινο τροχο του Scheppach αμεσως μετα την χρηση και ηταν μια χαρα για την επομενη φορα.
profiled-honing-disk-100-scheppach.jpg

• Like
Ψαξε για CBN Νικ.
Βεβαια κρυφα απο την σύζυγό και σβησε και το ιστορικο.

Αρχικά, νόμιζα πως μου έλεγες να το ρίξω στα ναρκωτικά 🙃😁😄 (αν και βλέπω πως η Κανναβιδιόλη είναι φάρμακο τελικά)

Α, το βρήκα, μάλλον αυτά λες.
Αλλά τι grit; :unsure:
To 320 δεν είναι και τόσο ακριβό

Ψαξε για CBN Νικ.
Βεβαια κρυφα απο την σύζυγό και σβησε και το ιστορικο.
Κυριάκο ακολούθησα πιστα τις οδηγίες σου για vip περιηγηση, αλλά με αναζήτηση CBN στο google μου έβγαλε :
Το CBN είναι ένα παραπροϊόν της THC και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα περισσότερα στελέχη της κάνναβης... :ROFLMAO::LOL::D

Πέρα από την πλάκα, το CBN που έβαλε ο Νίκος, μπάινει και στον δίδυμο τροχό της PARKSIDE; Βασικά με ενδιαφέρει για τρόχισμα των κλασσικών σκαρπελων (όχι τόρνου), λόγω του ότι έχω αρκετά της bahco και δεν θέλω να τα χαλάσω.

Χαχαχαχα!

Ναι παιδιά για χρηση σε δίδυμο τροχο ειναι οτι καλυτερο απο οσα εχω διαβασει και πρακτικα indestructible.

Μικρα νουμερα <240 χρησιμοποιούνται για reshaping ενω τα >400 εως και 600 για φινο ακονισμα.

• Like
Reactions: newbie