Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Εχω δουλέψει όλους τους τυπους σκάλας που εβαλες απο διαφορα μαστόρια (αλλοι τις πρόσεχαν αλλοι οχι ) , η τηλεσκοπική (πρωτη) που εβαλες έχει το μονο καλό οτι μαζεύει σε πολύ μικρό όγκο ΑΛΛΑ για περιστασιακή χρήση δεν βλέπω διαφορά με την αλλες αν την εβαζες στο αμαξι καθημερινα το άκουω , προσωπικά σε σκαλες τετοιες που δουλευα όλες μετα απο καιρό εχουν τζόγους επίσης προσωπικά δεν την εμπιστεύομαι και πολύ γιατί εχει πολλά σημεία που μπορεί να πάει κάτι στραβά και να κλείσει/πέσει σκαλωπάτι (δυκολο αλλα λεμε) ο τρόπςο που κλεδώνουν ειναι λίγο τυφλός δεν ξερεις τι γίνετε μέσα .

Απο αυτή που διπλώνει στα 4ρα εχω τώρα και γίεντε και πάγκος/πλατφόρμα στα συν της ειναι η σταθερότητα και οτι για μενα τουλάχιστον μπορεί να μπει και σε σχήμα Γ και να ακουμπίσει και σε τοίχο (με προσοχή πάντα ) ουσιαστικά αν καταφέρει και στραβώσεουν οι 2 σύνδεσμοι μπορεί να έχουμε θέμα , πρακτικά το βλεπω απίθανο .

Για μενα πάς στο τύπο που σου αφησα στη φωτο , μαζεύει αρκετά ,ανοίγει κλέινει πολύ εύκολα για να επεκταθεί , έχει μεγάλα εμφανή κουμπόματα με ελατήριο χωντρό και στοπ , χάνεις λίγο σε αποθηκευση σε ύψος αναλογα τα σκαλοπάτια , επίσης είναι η ποιο σταθερή απο όλες που έβαλες μονο 2 συνδεσμοι υπάρχουν

Με τις σκάλες εχω θέμα προσπαθώ πάντα να δένω και με υμάντα κάπου γιατι εχω δει αρκετούς να πετάνε
Μωρε θελω να γινεται μικρη σε ογκο καθως θα αποθηκευεται μεσα στο σπιτι.
Αυριο ελεγα να παραγγειλω την Borman Pro.
Την εχω δει απο κοντα και τα κουμπωματα των σκαλοπατιών της ειναι γερα και φαινονται αντοχης.
Το ιδιο και το κεντρικο που διπλωνει στα δυο.

Ζορι δεν θα τρωει καθως την θελω μόνο για άνοδο στην ταράτσα και επίσκεψη σποραδικα για καθαριοτητα ελεγχο σκεπασμα ξεσκεπασμα ηλιακου.

Λεω να της δωσω μια ευκαιρία.

Μωρε θελω να γινεται μικρη σε ογκο καθως θα αποθηκευεται μεσα στο σπιτι.
Αυριο ελεγα να παραγγειλω την Borman Pro.
Την εχω δει απο κοντα και τα κουμπωματα των σκαλοπατιών της ειναι γερα και φαινονται αντοχης.
Το ιδιο και το κεντρικο που διπλωνει στα δυο.

Ζορι δεν θα τρωει καθως την θελω μόνο για άνοδο στην ταράτσα και επίσκεψη σποραδικα για καθαριοτητα ελεγχο σκεπασμα ξεσκεπασμα ηλιακου.

Λεω να της δωσω μια ευκαιρία.

θα σε βολέψει με αυτά τα κουμπώματα και σίγουρα ειναι ποιο σταθερή απο την αλλη τη τηλεσκοπική

• Like
Reactions: enduras1
Πριν την παραγγελια την αποψη σας.

Borman Pro:
Με κλείδωμα ασφαλείας
•Διάστημα σκαλοπατιών: 28cm
•Πάχος αλουμινίου:1,20mm
•Μέγιστο φορτίο: 150Kg
•9,8Kg
•Ύψος Λ κλειστή (Α): 116cm
•Ύψος Λ ανοιχτή (Β):195cm
•Μέγιστο άνοιγμα ( C) : 137cm
•Ύψος σε πλήρη έκταση ( D) : 402cm

• Συνολικό Μήκος m: 4.16m
  • Αριθμός Σκαλοπατιών: 4x4
    • Βάρος Συσκευασίας Kg: 10.97kg

bhl9080.jpg

H Bulle???
Αριθμός σκαλιών 16 (4x4)
Σε μορφή Λ 1825mm
Μέγιστο ύψος 3730mm
Διάσταση σκαλιού 30x30 mm
Βάρος 11,70 kg

professional-4x3.jpg

Η τιμή είναι παρόμοια αλλα το θετικο στην Bulle ειναι το φαρδύτερο κομματι που πατάει κατω που θα την κάνει ασφαλεστερη στα ψηλα.
Αλλα απο την αλλη θα δυσχερανει την χρηση της σε κλειστα στενα σημεια.

Last edited:
Νομίζω η Bulle είναι ασφαλέστερη...
Το Τ πατημα στο τελος όλα τα λεφτά για την σταθερότητα της σκαλας..
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά η Borman Pro υπερέχει αλλά τα δευτερεύοντα μπροστά στην προστασία..

• Like
Reactions: PONDINOS and newbie
Δεν ξέρω πολλά αλλά μου φαίνεται στη BULLE τα τρία σκαλοπάτια στην κορυφή και από τις δύο πλευρές της δένουν καλύτερα στο σκελετό αφού είναι περασμένα μέσα στις πλευρές και φαίνονται σαν τρύπες από τα πλάγια. Στην BORMANN αυτόν τον τρόπο κατασκευής τον έχει μόνο το ψηλότερο σκαλοπάτι. Νομίζω οι επαγγελματικές μεγάλες σκάλες κατασκευάζονται έτσι και άρα είναι πιο ασφαλείς. Οι ερασιτεχνικές φτιάχνονται με πριτσίνια κλπ που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα.

• Like
Reactions: enduras1
Δεν ξέρω πολλά αλλά μου φαίνεται στη BULLE τα τρία σκαλοπάτια στην κορυφή και από τις δύο πλευρές της δένουν καλύτερα στο σκελετό αφού είναι περασμένα μέσα στις πλευρές και φαίνονται σαν τρύπες από τα πλάγια. Στην BORMANN αυτόν τον τρόπο κατασκευής τον έχει μόνο το ψηλότερο σκαλοπάτι. Νομίζω οι επαγγελματικές μεγάλες σκάλες κατασκευάζονται έτσι και άρα είναι πιο ασφαλείς. Οι ερασιτεχνικές φτιάχνονται με πριτσίνια κλπ που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα.
Και στην Borman ετσι ειναι. Απλά στην φωτο εχει επεκταθει μονο κατα ενα σκαλοπατι.
Παρατήρησε το.

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Συναδελφοι, πιστεύετε πως ένα επίπεδο παλμικό τριβείο θα είναι πιο αποτελεσματικό από το έκκεντρο της DeWalt που έχω;

Λέω για το Makita DBO382Z και για το Dewalt DWE6423

View attachment 242130

Ρωτάω γιατί, αν και καλό και χρυσό το κυλινδρικό τριβείο της Laguna, είναι πολύ ισχυρό και αφήνει τόσες γραμμές που μετά τρώω πολλαπλάσιο χρόνο για να τις εξαφανίσω με το DeWalt. :confused:

Οπότε, θα ήθελα κάτι πιο γρήγορο από το να τρίβω μισή ώρα με το DeWalt.

Όπως ανέφερε και ο Κωστής, αν θες να τρως υλικό -> παλμικό.
Αν θέλεις φινίρισμα -> έκκεντρο.
Η αλήθεια όμως είναι οτι πρέπει να έχεις και τα δύο στο εργαστήριο σου.

Για να σου κάνει γραμμές σημαίνει οτι το το πιέζεις πολύ προς την επιφάνεια, χαλάρωσε λίγο την πίεση.
Στο έκκενρο ακόμα περισσότερο. Tο αφήνεις επάνω να τρίβει μόνο του και απλά το καθοδηγείς.
Έτσι θα σου φανεί οτι κάνεις περισσότερο χρόνο αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα αφού αποφεύγεις τις διορθώσεις.
Γενικά το τρίψιμο είναι μερακλίδικη ασχολία και θέλει τον χρόνο του. Αν θέλεις να κάνεις γρήγορα πας για πλάνισμα.

Έτσι ακριβώς…
Και κάτι ακόμα… μην πηδάς νούμερα στα γυαλόχαρτα, προσπάθησε να ανεβαίνεις προοδευτικά.

χάχα, χάσαμε λίγο τη μπάλα :)
Εγώ είπα πως κάνει γραμμές το κυλινδρικό τριβείο της Laguna, όχι αυτά τα μικρά τριβεία.

Επίσης, για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση:

Το στρογγυλό τριβείο (που εγώ το λέω έκκεντρο) τρώει πιο πολύ υλικό.
Τα παραλληλόγραμμα τριβεία (που τα λέω παλμικά) είναι για φινίρισμα.

Σωστά; Γιατί ο Αποστόλης τα είπε ανάποδα. (ή εγώ λέω ανάποδα τα ονόματά τους; )

Το έκκεντρο σου κάνεις γραμμές και τρώει πιο πολύ υλικό;
!!!!!!!
Μα έχει φτιαχτεί γι αυτό τον λόγο, να τρώει λιγότερο υλικό και να μην αφήνει γραμμές. Κάτι δεν πάει καλά.
Ακόμα κι αν το βάλεις στη μεγαλύτερη σκάλα με 40άρι γυαλόχαρτο γραμμές δεν πρέπει να σου κάνει. Το τριβείο αυτό ΔΕΝ κάνει ΓΡΑΜΜΕΣ αφού δουλεύει περιστροφικά. Και να θέλεις δηλαδή δεν ξέρω πως μπορείς να το καταφέρεις αυτό.

Σωστά τα λες και για τα ονόματα και για το υλικό που τρώνε.
Δεν ξέρω μόνο αν το παραλληλόγραμμο/παλμικό είναι όντως για φινίρισμα. Εγώ το έχω μόνο για εκεί που δεν χωράει το έκκεντρο

χάχα, χάσαμε λίγο τη μπάλα :)
Εγώ είπα πως κάνει γραμμές το κυλινδρικό τριβείο της Laguna, όχι αυτά τα μικρά τριβεία.

Επίσης, για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση:

Το στρογγυλό τριβείο (που εγώ το λέω έκκεντρο) τρώει πιο πολύ υλικό.
Τα παραλληλόγραμμα τριβεία (που τα λέω παλμικά) είναι για φινίρισμα.

Σωστά; Γιατί ο Αποστόλης τα είπε ανάποδα. (ή εγώ λέω ανάποδα τα ονόματά τους; )
Σωστα..,.!!!

Η εκκεντρη περιστροφικη κινηση τρωει πολυ περισσοτερο υλικο απο την παλμικη...!!

Σωστά τα λες και για τα ονόματα και για το υλικό που τρώνε.
Δεν ξέρω μόνο αν το παραλληλόγραμμο/παλμικό είναι όντως για φινίρισμα. Εγώ το έχω μόνο για εκεί που δεν χωράει το έκκεντρο
Ειναι μονο για φινιρισμα γιατι η παλμικη κινηση περνει μονο οτι εξεχει...μονο εαν το πιεσεις παρα πολυ μπορει να "φαει" υλικο...

Κωστή, έχω την αίσθηση ότι το έκκεντρο κάνει καλύτερο φινίρισμα. Δεν το ξέρω, απλά έτσι το βλέπω εκ του αποτελέσματος.
Το έκκεντρο αφαιρεί πολύ υλικό όταν το γέρνεις ώστε να τρίβει μόνο η άκρη του κύκλου (φυσικά αυτό το κάνεις στιγμιαία) -αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με ένα παλμικό. Μετά, όταν περνάς στο φινίρισμα τρίβεις μόνο έχοντας το τριβείο επίπεδο.

Όπως ανέφερε και ο Κωστής, αν θες να τρως υλικό -> παλμικό.
Αν θέλεις φινίρισμα -> έκκεντρο.
Η αλήθεια όμως είναι οτι πρέπει να έχεις και τα δύο στο εργαστήριο σου.

Για να σου κάνει γραμμές σημαίνει οτι το το πιέζεις πολύ προς την επιφάνεια, χαλάρωσε λίγο την πίεση.
Στο έκκενρο ακόμα περισσότερο. Tο αφήνεις επάνω να τρίβει μόνο του και απλά το καθοδηγείς.
Έτσι θα σου φανεί οτι κάνεις περισσότερο χρόνο αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα αφού αποφεύγεις τις διορθώσεις.
Γενικά το τρίψιμο είναι μερακλίδικη ασχολία και θέλει τον χρόνο του. Αν θέλεις να κάνεις γρήγορα πας για πλάνισμα.
Αναποδα τα λες Αποστολη....
Τα εκκεντρα εξαιτια ςτης περιστροφικης κινησης,ειδικα εαν ειναι ρυθμιζομενα, μπορεις να ελενξεις την δυναμη ως ενα σημειο...
Η περιστροφικη κινηση ειναι και αυτη που μπορει να παρει υλικο..

Στο παρακατω link της Skil τα αναφερει αυτα...
Κωστή, έχω την αίσθηση ότι το έκκεντρο κάνει καλύτερο φινίρισμα. Δεν το ξέρω, απλά έτσι το βλέπω εκ του αποτελέσματος.
Το έκκεντρο αφαιρεί πολύ υλικό όταν το γέρνεις ώστε να τρίβει μόνο η άκρη του κύκλου (φυσικά αυτό το κάνεις στιγμιαία) -αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με ένα παλμικό. Μετά, όταν περνάς στο φινίρισμα τρίβεις μόνο έχοντας το τριβείο επίπεδο.
Δημητρη εαν βαλουμε τα 2 τριβεια γαι το πιο μπορει να "φαει" υλικο μονο το εκκεντρο μπορει να το κανει..
Απο εκλει και περα εαν παιξεις με τα νουμερ και ανεβαινει τοσο καλυτερο γινεται το απότελεσμα με το εκκειντρο..
Δεν μπαινω στην λογικη που χωραει που το καθενα και πως μπορεις να το δουλεψεις,το εκκεντρο συγουρα ειναι βολικοτερο, αλλα πως λειτουργουν σε μια επιπεδη επιφανεια..

Αυτο που κανει για ολες τις χρησης και θα κανει δουλεια ακουει στο ονομα εκκεντρα κυκλοπαλμικα τριβεια που ειναι λιγα στα δακτυλα ως προς την λειτουργιας τους...
Ειναι οτι καλυτερο μπορει να παρει καποιος...
Οπως αυτο...

20220107084805_ff7628d7.jpeg

Παντως εγω εχω βαλει στην ακρη, εχω καταργησει στην ουσια, ολα τα παλμικα μου τριβεια και χρησιμοποιω μονο τα εκκεντρα ΕΙΤΕ εαν θελω να αφαιρεσω πολυ υλικο, ΕΙΤΕ εαν θελω να κανω φινιρισμα. Ολα εξαρτωνται απο το ποσο επιθετικα -η μη- χρησιμοποιεις το τριβειο.

Ο καταλληλος συνδυασμος της ταχυτητας και της εξασκουμενης δυναμης στο εκκεντρο τριβειο μπορει να σου δωσει ο,τι αποτελεσμα θελεις.

Αναποδα τα λες Αποστολη....
Τα εκκεντρα εξαιτια ςτης περιστροφικης κινησης,ειδικα εαν ειναι ρυθμιζομενα, μπορεις να ελενξεις την δυναμη ως ενα σημειο...
Η περιστροφικη κινηση ειναι και αυτη που μπορει να παρει υλικο..

Όχι Κωστή.
Και δεν έχει σχέση αν είναι περιστροφική ή ευθύγραμμη η κίνηση αλλά το ότι τα έκκεντρα έχουν κάποιου είδους "ανάρτηση" (δεν είναι ανάρτηση αλλά έτσι μπορεί να περιγραφεί). Γι αυτό κι αν ζορίσεις το έκκεντρο ενάντια στην επιφάνεια έχει την τάση να "κλωτσάει" προς τα επάνω. Δεν είναι τυχαίο που οι επιπλοποιοί στο φινίρισμα χρησιοποιούν έκκεντρα. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει κάποιον να το κάνει με παλμικό.