Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

O λογος που το εκκεντρο τριβειο αφηνει λιγοτερα εμφανη σημαδια, ειναι οι δυο κινησεις του πελματος του τριβειου.
Μπορουμε να πουμε οτι η μια κινηση (εκκεντρη ελλειπτικη) εξαλοιφει τα σημαδια της αλλης (της ελλειπτικης).

Το παραδοξο στην υποθεση ειναι οτι το παλμικο τριβειο, επειδη ειναι πιο ηπιο, λεγεται και τριβειο φινιρισματος.
Ομως εχω δει στην πραξη οτι μπορεις, με λιγη εξασκηση, να παρεις καλυτερο φινιρισμα με ενα εκκεντρο τριβειο.

Πριν την παραγγελια την αποψη σας.

Borman Pro:
Με κλείδωμα ασφαλείας
•Διάστημα σκαλοπατιών: 28cm
•Πάχος αλουμινίου:1,20mm
•Μέγιστο φορτίο: 150Kg
•9,8Kg
•Ύψος Λ κλειστή (Α): 116cm
•Ύψος Λ ανοιχτή (Β):195cm
•Μέγιστο άνοιγμα ( C) : 137cm
•Ύψος σε πλήρη έκταση ( D) : 402cm

• Συνολικό Μήκος m: 4.16m
  • Αριθμός Σκαλοπατιών: 4x4
    • Βάρος Συσκευασίας Kg: 10.97kg

bhl9080.jpg

H Bulle???
Αριθμός σκαλιών 16 (4x4)
Σε μορφή Λ 1825mm
Μέγιστο ύψος 3730mm
Διάσταση σκαλιού 30x30 mm
Βάρος 11,70 kg

professional-4x3.jpg

Η τιμή είναι παρόμοια αλλα το θετικο στην Bulle ειναι το φαρδύτερο κομματι που πατάει κατω που θα την κάνει ασφαλεστερη στα ψηλα.
Αλλα απο την αλλη θα δυσχερανει την χρηση της σε κλειστα στενα σημεια.
Καλημέρα σε πρόλαβα;

Αναποδα τα λες Αποστολη....
Τα εκκεντρα εξαιτια ςτης περιστροφικης κινησης,ειδικα εαν ειναι ρυθμιζομενα, μπορεις να ελενξεις την δυναμη ως ενα σημειο...
Η περιστροφικη κινηση ειναι και αυτη που μπορει να παρει υλικο..

Στο παρακατω link της Skil τα αναφερει αυτα...

Δημητρη εαν βαλουμε τα 2 τριβεια γαι το πιο μπορει να "φαει" υλικο μονο το εκκεντρο μπορει να το κανει..
Απο εκλει και περα εαν παιξεις με τα νουμερ και ανεβαινει τοσο καλυτερο γινεται το απότελεσμα με το εκκειντρο..
Δεν μπαινω στην λογικη που χωραει που το καθενα και πως μπορεις να το δουλεψεις,το εκκεντρο συγουρα ειναι βολικοτερο, αλλα πως λειτουργουν σε μια επιπεδη επιφανεια..

Αυτο που κανει για ολες τις χρησης και θα κανει δουλεια ακουει στο ονομα εκκεντρα κυκλοπαλμικα τριβεια που ειναι λιγα στα δακτυλα ως προς την λειτουργιας τους...
Ειναι οτι καλυτερο μπορει να παρει καποιος...
Οπως αυτο...

20220107084805_ff7628d7.jpeg
Κωστη μπερδευσαι.

Μην συγχεεις το εκκεντρο με το περιστροφικο.

Επεδη το εκκεντρο εχει και περιστροφη δεν το κανει αυτοματα περιστροφικο.

Η περιστροφη με την πιεση μεχρι που μηδενιζεται.

Απο την αλλη το περιστροφικο τριβειο συνεχιζει απτοητο και αφαιρει υλικο.

Τα εκκεντρα τριβεια ειναι τα πλεον φιλικα προς το επεξεργαζομενο υλικο γιαυτο τετοιοιας λογικης ειναι και οι αλοιφαδοροι.

Καλημέρα σε πρόλαβα;

Ευχαριστω πολυ!
Θα την ειχα αγορασει χθες την συγκεκριμενη αλλα δυστυχως δεν μπορει να αποθηκευτει καπου.

Last edited:
  • Like
Reactions: QEDD
Οπότε, για να κάνουμε - άλλη μια - ανακεφαλαίωση:
Έχουμε τα έξης:

1) Έκκεντρο περιστροφικό τριβείο (Random Orbital Sander)
Όπως το DeWalt DWE6423 που κάνει για όλες τις δουλειές στην ουσία. Κινείται πάντα έκκεντρα και περιστρέφεται σε μεταβλητή ταχύτητα ανάλογα με την πίεση (έως και σταματάει να γυρίζει αν πιεστεί πολύ). Είναι αυτό που είναι κατάλληλο και για να τρώει υλικό αλλά και για τελικό φινίρισμα.

2) Υπάρχει το - σχετικά σπάνιο - Περιστροφικό τριβείο (Rotary Sander)
Όπως το DeWalt DWE6401DS που περιστρέφεται μονίμως γύρω από τον άξονα και δεν σταματάει να γυρίζει ακόμα και όταν το πιέζεις. Δεν είναι όμως έκκεντρο και για αυτό, αν και τρώει πολυ υλικο, πολύ αποτελεσματικότερα από το Έκκεντρο περιστροφικό, υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσει κυκλικά σημάδια

3) Και τέλος το Παλμικό Τριβείο (Φινιρίσματος) (Palm Sander)
Όπως το τετράγωνο DeWalt DWE6411 (βγαίνει και έκδοση σε παραλληλόγραμμο)
Που η κίνηση τους είναι γραμμική (παλμική), κάτι που τα κάνει κατάλληλα για ελαφριές εργασίες και φινίρισμα χωρίς υπερβολική αφαίρεση υλικού. (που και αυτά αν πιεστούν όμως, αφαιρούν αρκετό υλικό). Θέλει περισσότερη προσοχή από το Έκκεντρο περιστροφικό σε ο,τι αφορά τα σημάδια.

2024-11-20_14-00-51.jpg

Εντάξει, ξεκαθάρισε το τοπίο με τη βοήθεια όλων σας (y):)

Οπότε, μια χαρά είμαι με τα 2 έκκεντρα περιστροφικά, αλλά κάποια στιγμή θα πάρω και ένα παλμικό, για να μπαίνει σε γωνιές που δεν μπορεί να μπει το στρόγγυλο έκκεντρο.

• Like
  • Love
Reactions: enduras1 and newbie
Κωστη μπερδευσαι.

Μην συγχεεις το εκκεντρο με το περιστροφικο.

Επεδη το εκκεντρο εχει και περιστροφη δεν το κανει αυτοματα περιστροφικο.

Η περιστροφη με την πιεση μεχρι που μηδενιζεται.

Απο την αλλη το περιστροφικο τριβειο συνεχιζει απτοητο και αφαιρει υλικο.

Τα εκκεντρα τριβεια ειναι τα πλεον φιλικα προς το επεξεργαζομενο υλικο γιαυτο τετοιοιας λογικης ειναι και οι αλοιφαδοροι.
Ναι...από την μια έχεις δίκιο.. όταν πιέζεται η περιστροφή σχεδόν εξανεμιζεται...
Εγώ σκεφτόμουν γενικά συνδιαστηκα την χρήση...
Όμως από την άλλη αφαιρεί περισσότερο υλικό σε σχέση με το παλμικο..

@nikfor
Η αλήθεια Νίκο είναι οτι χρειάζονται όλα. Θα σου φανεί περίεργο ίσως αλλά αν ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω μόνο ένα θα διάλεγα το τριβείο δέλτα. Σου αλλάζει την πίστη να κάνεις μεγάλες δουλειές αλλά μπαίνει σε σημεία που το παλμικό δεν μπαίνει, για το έκκεντρο δεν το συζητάμε καν.
Ίσως αυτό που προτείνει ο newbie να είναι το καλύτερο αλλά προσωπικά δεν μου αρέσουν τα πολυ-εργαλεία, θεωρώ οτι κάνουν αρκετά πράγματα αλλά με μέτρια ποιότητα.
Ψάξτο όμως.

@nikfor
Η αλήθεια Νίκο είναι οτι χρειάζονται όλα. Θα σου φανεί περίεργο ίσως αλλά αν ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω μόνο ένα θα διάλεγα το τριβείο δέλτα. Σου αλλάζει την πίστη να κάνεις μεγάλες δουλειές αλλά μπαίνει σε σημεία που το παλμικό δεν μπαίνει, για το έκκεντρο δεν το συζητάμε καν.
Ίσως αυτό που προτείνει ο newbie να είναι το καλύτερο αλλά προσωπικά δεν μου αρέσουν τα πολυ-εργαλεία, θεωρώ οτι κάνουν αρκετά πράγματα αλλά με μέτρια ποιότητα.
Ψάξτο όμως.
Αποστόλη συμφωνώ απόλυτα ότι με ένα εργαλείο δεν μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές. Ισως άμα ασχολείσαι ελάχιστα, αλλά στο επίπεδο του Νίκου σε καμία περίπτωση. Επειδή ασχολούμαι αρκετά με το ξύλο, για τα τελειώματα έχω 2 έκκεντρα και ένα δέλτα και πιστεύω ότι με καλύπτουν. Θα ήθελα να έχω έναν ξεχονδριστήρα για το αρχικό στάδιο, αλλά προέχουν άλλα προς το παρόν. Βέβαια εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές του πλανισμένου ξύλου, μαλλον είναι απαραίτητος.

Πριν κάποιο διάστημα, είχα πάει δικά μου ξύλα για πλάνισμα και στο τέλος μου λέει ο ξυλουργός, περίμενε να τα περάσω και με την κατσαρόλα!!!!!!! Η κατσαρόλα ήταν ένα περιστροφικό τριβείο με διάμετρο περίπου 30+ cm και αρκετά βαρύ. Νομίζω ότι με γλύτωσε από αρκετό τρίψιμο.

Λεφτά να έχεις κι από καλούδια άλλο τίποτα.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως το diy ξεκίνησε για να κάνεις κατασκευές μόνος σου και να μην ξοδεύεις περιουσίες αγοράζοντας πράγματα από τους επαγγελματίες.
Ναι , θα φάμε γλάρο...

• Like
Reactions: vagos08
Χρειάζομαι ένα αλφάδι με ψηφιακή ένδειξη και έχω καταλήξει ή σε αυτό της STANLEY ή σε αυτό.
Το ζητούμενο είναι να έχω το πραγματικό 0ο (επιφάνεια νερού σε ηρεμία). To calibration το βρήκα κάπως έτσι:
1732484303948.png

Υπάρχει κάποια άποψη για την ακρίβειά τους ή για τυχόν προβλήματα;

Έχω το παραπάνω...
Μετράει σε ποσοστό και μοιρες την κλίση...
Οι ενδείξεις του είναι ικανοποιητικες και δεν βλέπω κάποιο θέμα προς ώρας..δεν βλεπω να χανει δηλ.....αρκεί να γίνεται τακτικό καλιμπραρισμα γιατί από τυχόν κοπανηματα η κάτι άλλο οι ενδειξεις ξεφευγουν...
Ακριβό θα ελεγα αλλά πλην τίμιο και αναλογo της Stanley..

• Like
Reactions: newbie
Έχω το παραπάνω...
Μετράει σε ποσοστό και μοιρες την κλίση...
Οι ενδείξεις του είναι ικανοποιητικες και δεν βλέπω κάποιο θέμα προς ώρας..δεν βλεπω να χανει δηλ.....αρκεί να γίνεται τακτικό καλιμπραρισμα γιατί από τυχόν κοπανηματα η κάτι άλλο οι ενδειξεις ξεφευγουν...
Ακριβό θα ελεγα αλλά πλην τίμιο και αναλογo της Stanley..
Ευχαριστώ Κωστή.
Μάλλον της STANLEY θα πάρω.

Yπαρχουν και τα κινεζικα.

Εχω δυο τετοια και η ακριβεια τους ειναι εντυπωσιακη, παρομοια με καποια ψηφιακα της Bosch.
Θεωρώ ότι είναι πιο τοπικηστηκης μέτρησης αυτά και όχι για μήκη..
Με την χρήση αλφαδιου μπορείς να ελέγξεις πιο μακρόστενη επιφάνεια..
Το έχω τσεκάρει και με τα 2...
Στα συν του Stanley ότι είναι και μαγνητικό...

• Like
Reactions: newbie
Και εμένα πολύ ακριβό μου φαίνεται το Stanley. Αυτό που σου έγραψε ο Μιχάλης, θα κάνεις την δουλειά σου με 10-20€ και μπορείς να ελέγξεις τοπικά (χρήσιμο για σετάρισμα διάφορων εργαλείων). Για πιο μακρόστενες επιφάνειες μπορείς να το κολλήσεις (είναι μαγνητικό) πάνω σε έναν χοντρό χάρακα ( πχ ). Και τα δύο εργαλεία μαζί θα σου βγουν πιο φτηνά από το Stanley.

Χρειάζομαι ένα αλφάδι με ψηφιακή ένδειξη και έχω καταλήξει ή σε αυτό της STANLEY ή σε αυτό.
Το ζητούμενο είναι να έχω το πραγματικό 0ο (επιφάνεια νερού σε ηρεμία). To calibration το βρήκα κάπως έτσι:
View attachment 242575

Υπάρχει κάποια άποψη για την ακρίβειά τους ή για τυχόν προβλήματα;
Έχω πάρει το παρακάτω και σε σχέση με ένα stabila, ~7cm , είναι ακριβώς...!!
Μικρό βέβαια κι αυτό, 10cm, αλλά κι αυτό μαγνητικό...