Ερώτηση κρίσεως

Κάποιο λάκο έχει η φάβα.
1300 η D700? 139 o 50άρης 1,4?

Conditions of Use

Conditions of Ordering
Please note that we only accept Western Union at this time.
If you don't like this payment option, please do not proceed with your order.

western union + εδρα Ρωσσία χωρίς ουτε ένα τηλεφωνο στην επικοινωνία == Απάτη και μάλιστα πολύ πρόχειρα φτιαγμένη!!

Πληροφοριακά πάντως η D700 μπορεί να βρεθεί απο Αγγλία , με την τωρινή συγκυρία της πολύ αδυναμης λίρας, στα 1550-1650 ευρώ απο πολύ σοβαρά μαγαζιά!

Το παρακατω μαυρο σημαδι τι μπορει να ειναι βρε παιδια (στη μεση και κατω της φωτογραφιας)? Τωρα το ειδα... Πολυ μεγαλο μου φαινεται για σκονη. Λετε να ειναι στο φακο η στη μηχανη?

Attachments

• IMG_1534a.jpg
    IMG_1534a.jpg
    10.9 KB · Views: 21
  • IMG_1535a.jpg
    IMG_1535a.jpg
    15.3 KB · Views: 25
Το παρακατω μαυρο σημαδι τι μπορει να ειναι βρε παιδια (στη μεση και κατω της φωτογραφιας)? Τωρα το ειδα... Πολυ μεγαλο μου φαινεται για σκονη. Λετε να ειναι στο φακο η στη μηχανη?

Αν με διαφορετικό zoom το σημάδι παραμένει στην ίδια θέση, μάλλον βρίσκεται κάτι στον αισθητήρα.
Άλλαξε φακό αν μπορείς και ξαναδοκίμασε παρόμοια λήψη, ώστε να ξέρεις από που να ξεκινήσεις το καθάρισμα...

Aλλαξα φακο και το σημαδι δεν φευγει... ειδα και αλλα μαλιστα... αρα παμε για καθαρισμο αισθητηρα? Παντως δεν μου φαινεται για σκονη βρε παιδια... ειδικα εκεινο το μεγαλο κατω κατω...

Επισης, απο το σκοπευτρο βλεπω κατι σαν τριχα, το οποιο ομως δεν βγαινει στις φωτογραφιες... εκει τι παιζει?

Attachments

• skones1.jpg
    skones1.jpg
    55.7 KB · Views: 11
  • skones2.jpg
    skones2.jpg
    10.4 KB · Views: 15
  • skones3.jpg
    skones3.jpg
    11.5 KB · Views: 13
Aλλαξα φακο και το σημαδι δεν φευγει... ειδα και αλλα μαλιστα... αρα παμε για καθαρισμο αισθητηρα? Παντως δεν μου φαινεται για σκονη βρε παιδια... ειδικα εκεινο το μεγαλο κατω κατω...

Σκόνη στον αισθητήρα υποθέτω απ' ότι βλέπω. Στα 50 mm έχει δαφορετική γωνία, ψιλο-κινείται ήδη?! Σε αυτό το μέγεθος πρέπει να φαίνεται και με το μάτι! Φύσηξε τον προσεκτικά, με τους γνωστούς τρόπους.

Επισης, απο το σκοπευτρο βλεπω κατι σαν τριχα, το οποιο ομως δεν βγαινει στις φωτογραφιες... εκει τι παιζει?

Εκεί μπορεί να έχεις μια τρίχα πάνω στον καθρέπτη, ή και στο τζαμάκι από πάνω του (στο κάτω μέρος του πενταπρίσματος).

Υποπτεύομαι ότι χρειάζεται καθάρισμα εκεί μέσα. Πρόσεχε τον τρόπο αλλαγής των φακών σου καλού κακού.

Last edited:
Δοκίμασε με ένα δυνατό πουάρ, το πιθανότερο είναι να φύγει. Στο σκόπευτρο τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα, εγώ έχω μία μικρή ίνα από τη μέσα πλευρά της οθόνης εστίασης. Αλλά επηρεάζει μόνο εμένα που την βλέπω.

Οκ... θα δοκιμασω να δω τι ψαρια θα πιασω... αυριο θα παω να αγορασω πινελο και πουαρ... υπαρχει κατι να προσεξω η να παρω το πιο φτηνο σετ (ειναι ολα ιδια?)

Ηλια, ειχα να αλλαξω φακο 10 μερες σχεδον, απο τοτε που πηρα τον 70-300 και πιο πριν για κανενα μηνα φορουσα συνεχως τον 50ρη... δεν αλλαζα φακους σχεδον καθολου δηλαδη...

Τασο μου φαινεται οτι ειναι απο μεσα στο σκοπευτρο και μενα και ειναι πολυ ενοχλητικο. Μακαρι να ειναι πανω στο θαμπογυαλο (ετσι λεγεται?)και να φυγει με φυσημα.... αλλα θα πρεπει να το καθαρισω... δεν συνηθιζεται...

Εχω την εντυπωση οτι ο 70-300 ρουφαει πολυ σκονη με το ζουμ του....

Ξεκίνα με πουάρ ή και κλύσμα από φαρμακείο για φύσημα. Μπουκαλάκι σπρέι καθαρού αέρα θέλει μεγαλύτερη προσοχή λόγω πίεσης. Κυκλοφορούν πουάρ με ενσωματωμένο πινελάκι για τέτοιες δουλειές, σε φωτογραφικά καταστήματα. Αν πάρεις σκέτο πινελάκι επιλέγεις συνήθως ότι πιο μαλακό μπορείς να βρεις, συνήθως από τρίχα καμήλας (απ' όσο θυμάμαι).
Μιας και δεν αλλάζεις διαρκώς φακούς, μετά το καθάρισμα ελπίζω να μην ξαναέχεις πρόβλημα.
Υπάρχει πράγματι πιθανότητα να ρουφάει σκόνη ο ζουμ, ακούγονται αρκετά παρόμοια παράπονα τελευταία. Δοκίμασε να κρατήσεις τον φακό μπροστά στα χείλια σου και να νοιώσεις αν υπάρχει ρεύμα αέρα όταν τον κλείνεις από τέρμα ανοιχτό. Ίσως μπορέσεις να προσθέσεις κάποιο είδος φίλτρου σε κάποιο σημείο του...

Λοιπον... για να καταλαβω... αν εχουμε ανοιχτη τη μηχανη χωρις φακο και χωρις να εχουμε σηκωσει τον καθρεφτη απο το μενου...

βλεπουμε τον καθρεφτη (1)... ο οποιος ειναι ενας κοινος καθρεφτης και μπορουμε να τον καθαρισουμε οπως εναν.... κοινο καθρεφτη (ας πουμε, δε θα μας μεινει και στα χερια)!!!

και

μπορουμε να δουμε το "θαμπογυαλο" (2) πανω απο τον ...κοινο καθρεφτη το οποιο επισης ειναι ενα.... γυαλι το οποιο μπορουμε να καθαρισουμε με τη δεουσα προσοχη, χωρις να κινδυνευουμε να μας μεινει επισης στα χερια.

Αν τωρα σηκωσουμε τον καθρεφτη με το χερι, φαινονται απο πισω κατι "κουρτινες" (3) τις οποιες δεν πειραζουμε πλεον, απλα αν θελουμε τις φυσαμε με το πουαρ να καθαρισουν.

Αν ομως εχουμε σηκωσει τον καθρεφτη απο το μενου της μηχανης, τοτε εχουν ανοιξει και οι παραπανω κουρτινες (3) και φαινεται ο αισθητηρας (4), τον οποιο και "δεν ακουμπαμε με τιποτε" αλλα μονο τον φυσαμε με το πουαρ.

Κανω καπου λαθος στα παραπανω?

Απο τα 1,2,3,4 τι μας ενοχλει περισσοτερο και πρεπει να το εχουμε καθαρο? Υπαρχει καποιο αλλο μερος της μηχανης που μου ξεφυγε και χρειαζεται καθαρισμο?

Δεν σηκώνεις τον καθρέφτη από το μενού. Πηγαίνεις στο 6ο μενού από αριστερά (ή 2ο κίτρινο, όπως θέλεις το λες), στην επιλογή Sensor Cleaning και διαλέγεις clean manually. Εκεί φυσάς δυνατά και προσεκτικά να μην ακουμπήσεις τίποτα, με το πουάρ.

Καλό είναι να μην σηκώνεις τον καθρέφτη, μπορεί να τον απορρυθμίσεις. Το αυτό και για τις κουρτίνες του κλείστρου, δεν τους βάζεις χέρι επ' ουδενί!

Last edited:
Να συμπληρώσω στα παραπάνω ότι ο καθρέπτης των SLR δεν είναι καθόλου κοινός! Αν τον προσέξεις θα δεις ότι η ανακλαστική του επίστρωση είναι στο εμπρός μέρος του κι όχι στο πίσω, πράγμα που τον κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε κακομεταχείριση.

Μιας και θα ασχοληθείς, καθάρισε με φύσημα κι ο,τι άλλο δεις ύποπτο στο εσωτερικό μέρος. Η σκόνη δυστυχώς δεν φαίνεται εύκολα αλλά μπορεί να υπάρχει αρκετή. Αν ο φακός βάζει πράγματι αέρα εκεί μέσα, άνοιξες μπελάδες... Δοκίμασες να δεις αν νιώθεις το φύσημά του;

Hλία δεν το δοκιμασα... θα το δω σε λιγο.

Να προσθεσω οτι τις παραπανω δοκιμες τις εκανα σε μια μηχανη-δειγμα σε πολυκαταστημα και οχι στη δικη μου (δηλαδη επιανα κουρτινες, καθρεφτες κτλ). Στη δικη μου ημουν πιο προσεκτικος... παντως η τριχα στο σκοπευτρο εφυγε αλλα το μεγαλο σημαδι κατω ειναι ακομη εκει νομιζω, αλλα φαινεται μονο σε μεγαλο διαφραγμα. Δεν εχω και γαλαζιο φοντο να δοκιμασω, τωρα με τα χιονια που να βρω καθαρο ουρανο...

Τασο , ετσι το εκανα, με το clean manually... ωραιο πρασινογαλαζο χρωματακι ειχε ο αισθητηρας... εκει λοιπον μονο φυσαμε???
Και με το πινελο σκουπιζουμε καθρεπτη και θαμπογυαλο? Τις κουρτινες τις καθαριζουμε η δεν πειραζει? Με εκεινα τα χαρτακια μιας χρησης τι καθαριζουμε? Τον καθρεφτη?

Αν ο φακός βάζει πράγματι αέρα εκεί μέσα, άνοιξες μπελάδες... Δοκίμασες να δεις αν νιώθεις το φύσημά του;

Ηλία, θα περασω ενα δροσερο καλοκαιρι... το αερακι θα μου χαιδευει τα μαλλια κτλ κτλ

Κλεινοντας το φακο απο το 300 στο 70, με γρηγορη κινηση, αλλα οχι να το ζορισω κιολας, καθ οτι καινουργιος και σφιχτος ακομα, περναει αερας.... δεν εχω μετρο συγκρισης αλλα περναει... αν τον εχω μπροστα στο ματι σχεδον σου ερχεται να κλεισεις το βλεφαρο.... υπολογιζω οτι γινεται αισθητο το φυσημα σε μια αποσταση 10εκ και μικροτερη...

"Σκονισμενα" τα βλεπω τα πραγματα..... :violent-smiley-030:

Προσοχή με τον καθρέπτη! Δεν θέλει τρίψιμο, απαλό ξεσκόνισμα με αέρα ίσως και με το πινελάκι!

Αναρωτιέμαι αν μπορεί να μπει κάπως φίλτρο αέρα στον φακό... Ίσως κάποια μοντέλα φακών να έχουν ήδη, δεν το έχω ψάξει.

Για να μην ανοιγω αλλο νημα, θελω μια μικρη βοηθεια.

Μετα απο επεξεργασια στο nik software μια φωτογραφια jpeg που ηταν περ 3.5 mb εγινε περ. 30mb.

παραθετω ενα screenshot απο τις επιλογες που μου δινει το aperture γαι να την "ελαφρυνω".

Αυτο που θελω ειναι να την ανεβασω στο zenfolio ή καπου αλλου σε ενα λογικο size και βαρος ωστε να μπορεσει αρχικως ν ανεβει και μετα να μπορει καποιος να την κατεβασει και να την τυπωσει σε καλη ποιοτητα (περ σε μεγεθος Α4).

Η αρχικη φωτο ειναι 10 ή 12 mp οποτε αν το κανω resize στο 50% θα ειμαι οκ ως προς το size αλλα τι γινεται με το βαρος? Βασικα τα 30 mb ειναι αυτα που με προβληματιζουν.

αριστερα εχει τα ετοιμα presets και μπορεις να κανεις custom edit οπως φαινεται στην δεξια στηλη. Τι λετε?

attachment.php

Attachments

• Picture 3.jpg
    Picture 3.jpg
    94.7 KB · Views: 57
Καλημερα Billy (κ σε ολους). Τα νουμερα που αναφερω (3.5 και 30 ) εοναι οταν και οι δυο ειναι ανοικτες στον editor.
ανεβαζω και ενα screenshot οταν κανω δεξι κλικ πανω στην φωτο μηπως πρεπει να κανω κατι για να μειωσω το βαρος πριν την κανω export (προηγουμενο screenshot).

attachment.php

Attachments

• Picture 7.jpg
    Picture 7.jpg
    69.5 KB · Views: 50
Λοιπον, μετα και την περιπετεια στην ασφαλεια σημερα, εβαλα ξανα τον αισθητηρα κατω απο...."ανακριτικη" λαμπα αυτη τη φορα και το ειδα το σκουπιδακι... ειναι ασπρο και δεν ειναι σκονη ουτε τριχα, δειχνει σαν ...ασπρο πλαστικο ρινισμα... και ειναι στον αισθητηρα...

Επειδη δεν εχω καταλαβει ακομα... τον αισθητηρα τον ακουμπαμε? Τον καθαριζουμε με το πινελο? Η μονο τον φυσαμε και οτι καθαρισει?

Πιο μεγαλο δεν γινεται... σεσουαρ για....δολοφον...εεε για αισθητηρες....

θα ξαναδοκιμασω ομως σημερα γιατι χθες φοβηθηκα, το εκανα απο πολυ μακρια και δεν το ειχα δει που ακριβως ηταν... σημερα λεω να εντρυφησω λιγο παραμεσα....