ES9038PRO SABRE DAC

Δεν είπα ποτέ για Salas στις τοπικές σταθεροποιήσεις, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα για την ψύξη και την σωστή τοποθέτηση, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό. Too much για μένα. Ο αχλαδάκιας πλέον χρησιμοποιεί LDOs (ADM7150) για τις τοπικές και κάπου πήρε το μάτι μου και τα AVCC με ADM7150 (μάλιστα έχει πει ότι ακούγονται καλύτερα από τα shunt trident). Πιστεύω όμως πως ρυθμίζονται με αλλαγή της αντίστασης τα trident, οπότε παλεύεται το πράγμα από άποψη τροφοδοσίας.

Τεσπα, έχει επιπλέον φίλτρα το 9028; Δεν το πρόσεξα. Ο Νίκος είπε πως άλλαξε άρδην ο ήχος στο βουβάλι του η χρήση φίλτρων οπότε βλέπω ως πιο βατό την μετάβαση σε Adruino παρά την αναβάθμιση σε 9028.
Ασχολούμαι για την ώρα με την ενίσχυση οπότε αυτά μπήκαν σε δεύτερη μοίρα (δεν προλαβαίνουμε λέμεεεε)

Κι εγώ που έκατσα και το έψαξα λίγο χτες (μιας και εκτός από το καμένο βουβάλι έχω και 3 x trident και 1 x AVcc module, επίσης καμένα) διαπίστωσα αυτά που λες, ότι πλέον έχει πάει στα series regulators που λες και ότι παίζουν καλύτερα από τα shunt.

Επόμενη σκέψη: Δικά μας plug-n-play regulators με LT3042. Piece of cake. Στην πρώτη ευκαιρία θα βγάλω ένα σετάκι πλακέτες για μένα.. όποιος άλλος θέλει, το λέει.

Τα trident όντως με αλλαγή αντίστασης μπορούν να ανέβουν λίγο σε ρεύμα, αλλά όχι πολύ.. ειδικά τα v.1 (με τα μικρά τρανζίστορ) δεν ήταν τέρατα αξιοπιστίας και δε λέει να τα ζορίζει κανείς. Τα πιο πρόσφατα (με τα SOT223 τρανζίστορ) είναι πολύ πιο κατάλληλα για μεγαλύτερα ρεύματα.

Τα 9028 & 9038 έχουν συνολικά 7 φίλτρα (Fast Roll-off Linear Phase, Slow Roll-off Linear Phase, Fast Roll-off Minimum Phase, Slow Roll-off Minimum Phase, Apodizing Fast Roll-off Linear Phase, Hybrid Fast Roll-off Minimum Phase, Brickwall) ενώ το 9018 είχε μόνο 2 (sharp roll-off και slow roll-off).

Όσοι έχετε παλιότερες του Buffalo 3 πλακέτες καλό είναι να πάτε σε Arduino, μιας και δεν υπάρχουν ούτε καν τα DIP switches που έχει το B3 για επιλογές φίλτρων κτλ.

Επίσης παρατήρησα ότι υπάρχει από την TPA και πιο φρέσκο firmware για τα παλιότερα Buffalo 3, το οποίο κάτι χρήσιμο πρέπει να κάνει.. Δεν ασχολήθηκα να ψάξω να βρω τι.

Όσο αφορά τον χρόνο, μη μου το θυμίζεις.. δράμα..

Ναι, το ΙΙΙ είχε τα dip switches, νόμιζα ότι είχε περισσότερα φίλτρα το 9018.
Μέσα για τις πλακέτες με LT3042. Είναι πιο δύσκολο να βρεθεί και το προτιμώ σε MSOP παρά σε DFN. Έχει λίγο καλύτερα specs από το ADM715X αλλά έχω διαβάσει κάποιους που προτιμούν το τελευταίο. Έχεις κάποιο λόγο που το επιλέγεις Δημήτρη ; Βοηθάω στην σχεδίαση της πλακέτας αν δεν υπάρχει κάτι έτοιμο.

Για την υποστήριξη DSD, είδα πως υπάρχουν ακόμα και έτοιμες λύσεις σε απευθείας αναπαραγωγή DSD μέσω φίλτρων
http://www.rtaudiodesign.com/w/products/dacs/pure-dsd-converter/
Και φυσικά εφόσον είμαστε στην DIY, οι υλοποιήσεις που έχουν προταθεί στο DIYAudio, είναι και φτηνότερες και καλύτερες από την αναβάθμιση σε 9028.

Σάββα ,όταν με το καλό πετύχει η <εγχείρηση> θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα αποτελέσματα και να βγάλουμε συμπεράσματα

Ναι, το ΙΙΙ είχε τα dip switches, νόμιζα ότι είχε περισσότερα φίλτρα το 9018.
Μέσα για τις πλακέτες με LT3042. Είναι πιο δύσκολο να βρεθεί και το προτιμώ σε MSOP παρά σε DFN. Έχει λίγο καλύτερα specs από το ADM715X αλλά έχω διαβάσει κάποιους που προτιμούν το τελευταίο. Έχεις κάποιο λόγο που το επιλέγεις Δημήτρη ; Βοηθάω στην σχεδίαση της πλακέτας αν δεν υπάρχει κάτι έτοιμο.

Βασικά το LT το προτιμώ καθαρά για τεχνοκρατικούς λόγους.. Ειδικά για το AVCC του 9018/9028 θεωρητικά είναι καλύτερο από το ADM. Το ADM715X έχει άλλα πλεονεκτήματα.. μπορείς να το αγοράσεις από τον Mouser και είναι πιο εύκολο στο κόλλημα. Είναι όμως και πιο ακριβό.

Χμ.. Θα μπορούσα να φτιάξω πλακέτες και για αυτό. Λογικά μπορώ να τα χωρέσω όλα άνετα σε 100χ100mm.

Ευχαριστώ για την προσφορά βοήθειας με τις πλακέτες, αλλά το LT είναι έτοιμο και το ADM λογικά θα είναι πολύ εύκολο..

Για την υποστήριξη DSD, είδα πως υπάρχουν ακόμα και έτοιμες λύσεις σε απευθείας αναπαραγωγή DSD μέσω φίλτρων
http://www.rtaudiodesign.com/w/products/dacs/pure-dsd-converter/
Και φυσικά εφόσον είμαστε στην DIY, οι υλοποιήσεις που έχουν προταθεί στο DIYAudio, είναι και φτηνότερες και καλύτερες από την αναβάθμιση σε 9028.

Από εμπορικές υλοποιήσεις τέτοιου τύπου η πιο γνωστή πιστεύω είναι το DirectStream DAC της PS Audio. Προσωπικά δεν με ξετρέλανε.

Όσο αφορά τις DIY-friendly υλοποιήσεις, δεν με έχουν πείσει ότι είναι απροβλημάτιστες. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω χρόνο να διαπιστώσω με τα αυτιά μου τι μπορούν να καταφέρουν..

το βουβάλι φοράει ψηφιοαναλογική παναθηναική φανέλα (dac, ivy κτλ του b3) , παοκζήδικο σορτσάκι (τροφοδοτικά σαλας) και επίσης παναθα καλτσες (αμανερο). σε ρόλο σουπερίγδας το μπλεδάκι του αρντουίνο.

Νωρίτερα σήμερα έγραψε ο quanghao εντυπώσεις του από συγκρίσεις μεταξύ 9018-9028-9038 πάνω στην ίδια (δικιά του) πλακέτα.

Ενδιαφέρον το συμπέρασμα.. Αν μη τι άλλο, φαίνεται να υπάρχουν αρκετά ακουστές διαφορές μεταξύ 9018 - 9028 - 9038.

Btw, για το 9038 του τελικά πρότεινε ένα στάδιο με μετ/τες και λάμπες, το οποίο IMHO αφήνει αρκετό περιθώριο για βελτίωση..

ψηφιακα του 2017 με αναλογικα του 1821
ουτε κατα διανοια ετσι δεν μπορεις να αξιοποιησεις τις (σουπερ) δυνατοτητες αυτων των τσιπ
απλα δεν μπορει αλλιως...
θελω να δω τι προτεινει η ΕSS -δεν εχω datasheet και ουτε μπορω να το βρω-
εγω πιστευω οτι αυτα τα τσιπ αποδιδουν max σε current mode
ισως και να κανω λαθος..ισως...

Eίναι αυτό που λέμε ότι υπάρχει και αναλογικό στάδιο στο κουτί...

imo είναι ένα μείγμα και αναλόγως συστατικών χρειάζεται ειδική διαχείριση.
Τώρα πως σε ένα state of the art chip ρίχνεις υλικά του 1821 για να καταλάβεις, δεν ξέρω.
Πάντως είτε θέμα γούστου είναι είτε θέμα ανάγκης, προσωπικά δεν τα υπολογίζω καν.

Ένα καλό τεστ ελπίζω να καταφέρουμε με τον ΔημΔημ, όταν βάλουμε δίπλα δίπλα τα βουβάλια μας, τα οποία αν θυμάμαι καλά έχουν πολλά κοινά.

ψηφιακα του 2017 με αναλογικα του 1821
ουτε κατα διανοια ετσι δεν μπορεις να αξιοποιησεις τις (σουπερ) δυνατοτητες αυτων των τσιπ
απλα δεν μπορει αλλιως...
θελω να δω τι προτεινει η ΕSS -δεν εχω datasheet και ουτε μπορω να το βρω-
εγω πιστευω οτι αυτα τα τσιπ αποδιδουν max σε current mode
ισως και να κανω λαθος..ισως...

Δεν κάνεις λάθος. Στα καινούργια datasheets των 9028 & 9038 το γράφουν ξεκάθαρα ότι τα τσιπάκια αποδίδουν τα μέγιστα σε current mode: "current mode gives lower THD". Όλα τα published specs είναι για λειτουργία σε current mode.

Όσο αφορά το στάδιο εξόδου, στα νέα datasheets δίνουν το ίδιο "σχηματικό" (πιο πολύ block diagram είναι) που έδιναν και στο παλιό datasheet του 9018. Απλά με τελεστικούς, με σήμα στις inverting εισόδους τους ώστε να βλέπουν τα DACs virtual ground (το πόσο "ground" θα βλέπουν προφανώς εξαρτάται από τον εκάστοτε τελεστικό). Μέχρι εκεί.

Re: Απάντηση: ES9038PRO SABRE DAC

Eίναι αυτό που λέμε ότι υπάρχει και αναλογικό στάδιο στο κουτί...

imo είναι ένα μείγμα και αναλόγως συστατικών χρειάζεται ειδική διαχείριση.
Τώρα πως σε ένα state of the art chip ρίχνεις υλικά του 1821 για να καταλάβεις, δεν ξέρω.
Πάντως είτε θέμα γούστου είναι είτε θέμα ανάγκης, προσωπικά δεν τα υπολογίζω καν.

Ένα καλό τεστ ελπίζω να καταφέρουμε με τον ΔημΔημ, όταν βάλουμε δίπλα δίπλα τα βουβάλια μας, τα οποία αν θυμάμαι καλά έχουν πολλά κοινά.

Θα έχει ενδιαφέρον το συγκριτικό μας.. Όντως τα βουβάλια μας είναι πολύ κοντά σε τεχνικά χαρακτηριστικά.

Θα έχουμε κοινό αναλογικό στάδιο (IVY III) με κοινή τροφοδοσία (Salas BiB) και κοινό receiver και ενδιάμεσα ηλεκτρονικά (Amanero με το solid state sidecar μου) και όλα να ελέγχονται από τον ίδιο (σχεδόν) κώδικα.

Οι διαφορές θα είναι προφανώς τα τσιπάκια (9018 vs 9028), η κύρια τροφοδοσία των βουβαλιών (Salas BiB vs. TPA Placid) και κάποιες από τις τοπικές σταθεροποιήσεις πάνω στα βουβάλια (στο ψηφιακό μέρος μόνο).

Πριν βάλουμε την πλακέτα με το 9028 πάνω στο δικό μου DAC, θα το συγκρίνουμε με το βουβάλι του Νίκου για να δούμε τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους (αν είναι ακουστές).

Απάντηση: Re: Απάντηση: ES9038PRO SABRE DAC

Οι διαφορές θα είναι προφανώς τα τσιπάκια (9018 vs 9028), η κύρια τροφοδοσία των βουβαλιών (Salas BiB vs. TPA Placid) και κάποιες από τις τοπικές σταθεροποιήσεις πάνω στα βουβάλια (στο ψηφιακό μέρος μόνο).

Μπορούμε να αφαιρέσουμε και τον παράγοντα τροφοδοσίας του dac.
Έχω ένα salas refD σε αναμονή και ένα στο mambo (που ξηλώνεται εύκολα). ;)

Η σημαντικότερη διαφορά θα είναι ο παράγοντας diy και οι ρυθμίσεις.