Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,365
Και μια σφηνα με το συγχωριο, επειδη ειδα μια συζητηση που απ'την μια αναφερεται για ταινιες "φυσιολογικων ανθρωπων", η μη (μια καταφαση εντασει μια αρνηση) περιθωριου ( η μη η καλυτερα πως φτανεις στο εσχατο αυτου κλπ), και αφετερου επειδΕυρωπαϊκο Σινεμα, εχω να προτεινω την ταινια Le Fil (Το Νημα) (στα Αγγλικα και τα Ισπανικα εχει βγει με ακατανομαστους τιτλους αλλα θα την βρειτε. Ως γνωστον στην Ελλαδα υπαρχει μεγαλο κινημαετογραφικο κοινο και πολλες πλατφορμες διαφορες συν Αμαζονμε Μπλου Ρεϋ μεταφρασμενα μεταγλωτισμεονα κλπ )

Ειναι μια ιστορια τοσο ανθρωπινη οσο και τραγικη που σε κανει να σκεφτεσαι, με την διαφορα οτι δεν ειναι fiction. Οποτε ολο το βαρος της εκφρασης "ανθρωπινη ιστορια" ακαπαρωνει την ταινια, ενα γεγονος που αναφερεται σε μια υποθεση ενος απο τους γνωστους πονικους συνηγορους γνωστου με το ονομα Maître Mo.

Eιναι η 6η ταινια του Ντανιελ Ωτεϊγ πισω απο την καμερα ( τον θυμομαστε ολοι οι ερωτευμενοι του κινηματογραφου για την απιστευτη τετραλογια του στα αντιστοιχα μυθιστορηματα του Πανιολ) και βεβαι λαμπει δια της ερηνειας του επισης σαν πρωταγονιστης.

Την προτεινω κυριως για το Ζαγγ, επειδη νομιζω ψιλογνωριζω τα γουστα του και παροτρυνω και οποιον περιεργο να τη ψαξει και να την δει. Τιποτα το βαρετο. τιποτα το κουλτουριαρικο.

Η βαρυτητα του ανθρωπινου και του απανθρωπου, σκιαγραφημενα με λεπτοτητα, και λιτη επιδεξιοτητα, και... λιγο μουσικο μπαγκραουντ απο Μπερλιοζ, οποιος την δει θα καταλαβει γιατι.

Ειναι απο αυτες που βλεπεις και σου μενει κατι... ενα ερωτηματικο ισως.

le-fil-120x160-hd1-scaled-66d9b1cf2e71f820860337.jpg

le-fil-j10-511-66d9b04d1831f357745655.jpg

Α... ειναι ταινια του 24.

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,249
Ελλαδα
ολα τ ακουσα αλλα
Αν πηγαινε στο οακα η στα λιοσια ξερω δεν θα του σουρνες τοσα.
Δεχομεθα ολα τα υποκοριστικα εκτος απο αυτα που τελειωνουν σε κουλης...:p
δεν θα τον φανταζομουνα ποτε να ειναι ΑΕΚ
η τον Ακι να ειναι ΟΣΦΠ
για το δευτερο ,ανακαλω ( εχεις δικιο ) Φοινικαρα 🌹

gpapjohn

Μέλος Σωματείου
27 May 2022
1,783
Ιωάννινα
...Αγγελόπουλος που τόσο λατρεύεις δεν ξέρω σε ποια χώρα διαδραματίζονται οι ταινίες του, πάντως όχι στην Ελλάδα που έζησα και μεγάλωσα. Η χώρα γι αυτόν ήταν μόνο σκηνικό όπου προέβαλε τις μαζοχιστικές ονειρώξεις του και τους ύμνους σε κατά φαντασία ηττημένους, τίποτα άλλο....
Διαφωνώ εντελώς με αυτό που γράφεις, απ τη δική μου σκοπιά φυσικά, θα σου εξηγήσω γιατί, καταρχάς να πω ότι είμαι Αγγελοπουλικός, αλλά δεν θα μπλεχτώ σε αντιπαραθέσεις, θα πιαστώ μόνο απ το Αγγελόπουλος κι Ελλάδα, τίθεται λοιπόν το ερώτημα πόσες Ελλάδας υπάρχουν;

Θα πάρω ως ενδεικτικές 2 ταινίες του, την αναπαράσταση και τον θίασο, όταν ήρθε λοιπόν στην Ήπειρο και στα τέλη της δεκαετίας του 60 μαζί με τον Αρβανίτη, (φωτογραφία), και κινηματογράφησε αβίαστα την περιοχή και την πόλη, για μένα τα πλάνα στα Γιάννενα είναι ανατριχιαστικά γιατί απαθανατίζει την ουσία της πόλης την δεδομένη χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας μόνο το αισθητήριο του.

Υπάρχει και η Ελλάδα της συννεφιάς της ομίχλης και της βροχής, της φαινομενικής ακινησίας και παρακμής,

ναι υπάρχει αυτή την Ελλάδα την έχω στο αίμα μου την έχω ζήσει και την ζω ακόμα είναι κάτι βιωματικό. Με αυτή την Ελλάδα λοιπόν είναι ο πρώτος που τόλμησε να καταπιαστεί ίσως και ο μοναδικός και γι' αυτό εγώ τον αγαπώ.

Αυτό που σου λέω δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις και μπορεί να μη σε αφορά κιόλας, αλλά ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μας έκανε την τιμή να μας φωτογραφίσει, και η φωτογραφία του θα μείνει στην ιστορία.

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,249
Ελλαδα
Διαφωνώ εντελώς με αυτό που γράφεις, απ τη δική μου σκοπιά φυσικά, θα σου εξηγήσω γιατί, καταρχάς να πω ότι είμαι Αγγελοπουλικός, αλλά δεν θα μπλεχτώ σε αντιπαραθέσεις, θα πιαστώ μόνο απ το Αγγελόπουλος κι Ελλάδα, τίθεται λοιπόν το ερώτημα πόσες Ελλάδας υπάρχουν;

Θα πάρω ως ενδεικτικές 2 ταινίες του, την αναπαράσταση και τον θίασο, όταν ήρθε λοιπόν στην Ήπειρο και στα τέλη της δεκαετίας του 60 μαζί με τον Αρβανίτη, (φωτογραφία), και κινηματογράφησε αβίαστα την περιοχή και την πόλη, για μένα τα πλάνα στα Γιάννενα είναι ανατριχιαστικά γιατί απαθανατίζει την ουσία της πόλης την δεδομένη χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας μόνο το αισθητήριο του.

Υπάρχει και η Ελλάδα της συννεφιάς της ομίχλης και της βροχής, της φαινομενικής ακινησίας και παρακμής,

ναι υπάρχει αυτή την Ελλάδα την έχω στο αίμα μου την έχω ζήσει και την ζω ακόμα είναι κάτι βιωματικό. Με αυτή την Ελλάδα λοιπόν είναι ο πρώτος που τόλμησε να καταπιαστεί ίσως και ο μοναδικός και γι' αυτό εγώ τον αγαπώ.

Αυτό που σου λέω δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις και μπορεί να μη σε αφορά κιόλας, αλλά ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μας έκανε την τιμή να μας φωτογραφίσει, και η φωτογραφία του θα μείνει στην ιστορία.
τα ειπες ολα
αν και οι δυο τελευταιες σου προτασεις ηταν αρκετες
να γραφεις πιο συχνα

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,365
........όταν ήρθε λοιπόν στην Ήπειρο και στα τέλη της δεκαετίας του 60 μαζί με τον Αρβανίτη, (φωτογραφία), και κινηματογράφησε αβίαστα την περιοχή και την πόλη, για μένα τα πλάνα στα Γιάννενα είναι ανατριχιαστικά γιατί απαθανατίζει την ουσία της πόλης την δεδομένη χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας μόνο το αισθητήριο του.

..........................

Μ'αρεσει αυτο που λες γιατι το εχω αισθανθει και εγω, ετσι ακριβως. Σαν εικονα η φωτογραφια μουντη και βαριοσκεπαστη.

Θα μπορουσε να εκανε ντοκυμαντερ ισως. Χωρις καν σχολια.

Αλλα για να δω πλεον εργο του, η μαλλον να ξαναδω απο την αρχη ως το τελος... δεν. Εκτος απο την αιωνιοτητα ισως που μου αρεσει γιατι το θεμα του ειναι ο ποιητης.

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,249
Ελλαδα
ΟΛΑ ΟΣΑ ΦΑΝΤΑΖΩΜΑΣΤΕ ΩΣ ΦΩΣ
το σινεμα της Ινδιας δεν ειναι μονο Μπολιγουντ
η Payial Kapadia αγαπα πολυ τον Σατγιαζιτ Ρει και ζωγραφιζει την απλοτητα με το δικο της προσωπικο στιλ
μεσα στην κακoφωνη Βομβαη των 22εκ κατοικων
η ταινια ειναι ακομα πιο ωραια απο τον υπεροχο τιτλο της

να την δειτε για να ξεφυγετε λιγο απο τις ομορφες ψευτικες εικονες θα σας κανει καλο

..1737449924444.jpeg

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
17,130
Ministry Of Silly Walks
Η ιστορια του πρωταγωνιστη μας δεν θα μπορουσε να εχει διαφορετικη καταληξη.
Η πιο σκληρη ταινια που εχω δει εδω και πολυ καιρο μας ερχεται απο το Βελγιο.
Καποιοι (ελαχιστοι) θα αναγνωρισουν και τον ψυχακια τραγουδιστη των Amenra αναμεσα στους ''πρωταγωνιστες''.

GJCPTxEWUAEN1We.jpg

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
17,130
Ministry Of Silly Walks
Σκηνοθετικά δεν κρύβει πολλά τρικ , απλά καταγράφει με ωμό τρόπο μια κατάσταση που κρύβεται επιμελώς κάτω από το χαλί σε κοινωνικό επίπεδο.
Δεν μπορώ να ξέρω αν θα σου αρέσει, το στοιχείο του ρεαλισμού όμως είναι υψηλό.

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,249
Ελλαδα
THE COMPLETE UNKNOWN
μονο σε αιθουσα
--------------------------------------------
ειδα την πρωτη μεγαλη ταινια της χρονιας
ταξιδεψα εκει και εγινα 17 ετων
τα πρωτα χρονια μιας μουσικης ιδιοφυιας που εμεινε εντελως αγνωστος σαν χαρακτηρας
μονο η σκηνη που βρισκει τον αρρωστο Γουντυ Γκαρθι και του αφιερωνει το a song to Woody μου φτανει
ο Τιμοθι δεν μιμηται ειναι αυθεντικος Ντιλαν, ο Εντ Νορτον ειναι σαρωτικος μεσα στην απλοτητα του
εκπληκτικη η σκιαγράφηση της εποχης οι σκηνες των συναυλιων σε τελεια πιστοτητα δεν ηθελα να τελειωσει

στη φωτο ο Ντυλαν διαβαζει το γραμμα που του εστειλε ο J.Cash διπλα του ενας σακος με γραμματα θαυμαστων

timothee-chalamet-edward-norton-film-a-complete-unknown-in-nyc06.jpg

• Like
Reactions: gpapjohn

Gal'en

AVClub Fanatic
2 July 2012
10,239
Αθηνα
"To The Keep ειναι μια πολυ παραγνωρισμενη ταινια. Πρεπει καποιος να πει οτι το μεγαλο αριστουργημα του Μαν δεν ειναι το Heat, αλλα το The Keep"

Kατι τετοια λεει και πως να μην τον αγαπησει κανεις?

Αναμενω τη μαντεψια σας για το ποιος σκηνοθετης το ειπε και τη γνωμη σας επι της ουσιας των λεγομενων του!
Υπερμυγα, παρουσιασου!

gpapjohn

Μέλος Σωματείου
27 May 2022
1,783
Ιωάννινα
THE COMPLETE UNKNOWN
μονο σε αιθουσα
--------------------------------------------
ειδα την πρωτη μεγαλη ταινια της χρονιας
ταξιδεψα εκει και εγινα 17 ετων
τα πρωτα χρονια μιας μουσικης ιδιοφυιας που εμεινε εντελως αγνωστος σαν χαρακτηρας
μονο η σκηνη που βρισκει τον αρρωστο Γουντυ Γκαρθι και του αφιερωνει το a song to Woody μου φτανει
ο Τιμοθι δεν μιμηται ειναι αυθεντικος Ντιλαν, ο Εντ Νορτον ειναι σαρωτικος μεσα στην απλοτητα του...
Αυτό μου τράβηξε κι εμένα την προσοχή, Έντουαρτ Νόρτον ---> Πιτ Σίγκερ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,947
Μεσευρώπη
"To The Keep ειναι μια πολυ παραγνωρισμενη ταινια. Πρεπει καποιος να πει οτι το μεγαλο αριστουργημα του Μαν δεν ειναι το Heat, αλλα το The Keep"

Kατι τετοια λεει και πως να μην τον αγαπησει κανεις?

Αναμενω τη μαντεψια σας για το ποιος σκηνοθετης το ειπε και τη γνωμη σας επι της ουσιας των λεγομενων του!
Υπερμυγα, παρουσιασου!
Ταραντίνο;

Gal'en

AVClub Fanatic
2 July 2012
10,239
Αθηνα
Ταραντίνο;
Ψαχνετε Ευρωπαιο, εξ ου και το εβαλα εδω.
Το ειπε με την ευκαιρια της πρωτης εμφανισης της ταινιας σε blu-ray, πριν λιγες μερες!
Ξερω τι θα (ξανα)δω προσεχως.

ο Σμαραγδης ...
κερδιζω κατι ?
Το οσκαρ πρωτου τρολικου ρολου!
Εισαι τοσο κοντα αλλα τοοοοοσο μακρια...