Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ
απο το cine dog

Tο σινεμά του υπέροχου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι, έχει φώτα που τρεμοπαίζουν στο σούρουπο σαν ερωτοχτυπημένες καρδιές. Έχει μπαρ και καταγώγια βγαλμένα από χρονοκάψουλα, με μεθυσμένους ναυαγούς της ζωής, αστραφτερά τζουκ μποξ, παρδαλές ταπετσαρίες και χρωματιστά λουλούδια. Έχει ροκ μπάντες που σολάρουν σαν να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για ένα κοινό που είτε δεν υπάρχει είτε τις αγνοεί ολοκληρωτικά.
Έχει μυστηριώδεις φιγούρες, θλιμμένες αλλά ποτέ θλιβερές, με μουτσούνες σαν τον Ντρούπι, που κινδυνεύουν να τσαλαπατήσουν το πρόσωπό τους καθώς περπατούν. Έχει χαρακτήρες-σημαδούρες, με στολές αντί για ρούχα, που πνίγουν τον πόνο τους σε μελωδίες και αλκόολ, αλλά αρνούνται να υποκύψουν στην αποκτήνωση και στην αναξιοπρέπεια. Φυσικά, έχει αυτό το τόσο ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ του κλαυσίγελου, που βουτά στον παραλογισμό της ζωής και στη λύτρωση του αυτοσαρκασμού, ένα χιούμορ που αποζητά το διακριτικό μειδίαμα και όχι το τρανταχτό γέλιο.
Πάνω απ' όλα, όμως, στο σινεμά του μεγάλου Φινλανδού ουμανιστή δεσπόζει η απαράβατη ηθική επιταγή. Οι ήρωές του, όσο κι αν μοιάζουν κλεισμένοι στο καβούκι τους, όταν κληθούν να ξυμυτίσουν επειδή τα πράγματα έχουν ζορίσει, θα το πράξουν χωρίς δεύτερη σκέψη, προτάσσοντας την καλοσύνη και την αλληλεγγύη ως τις μέγιστες αξίες της ζωής.
Οι ταινίες του Καουρισμάκι δεν μας θέλουν απλούς παρατηρητές. Αντιθέτως, μας ζητούν επιτακτικά να κάνουμε το βήμα παραπάνω: να διακρίνουμε και να παραδειγματιστούμε από την ντροπαλή ενσυνσαίσθηση, την αδέξια ανάγκη για ανθρωπιά, την αμήχανη τρυφερότητα, την πάντα πρόθυμη χείρα βοηθείας, την αγάπη που κρύβεται κάτω από τη φαινομενική ψυχρότητα. Το σινεμά του Καουρισμάκι, αν με κάποιο τρόπο εξαφανιζόταν από προσώπου γης, θα ήταν στην κυριολεξία -και χωρίς καμία υπερβολή- αναντικατάστατο.

1744184080746.jpeg

τελικα που θα ριξει τα πτωματα ο Γιωργος μετα την απαγορευση διαφημΙση του ΚΑΣ ?

( ετοιμος για απαντηση σκληρη απο Γκαλεν
αλλα αν δεν ξερεις μην το κανεις )

Ειδα προχθες στο OPEN αυτο: https://www.amazon.com/Passchendaele-Paul-Gross/dp/B001L1IDJ2 Δυστυχως δεν το ειδα ολο αλλα προς το τελος. Μου εκανε εντυπωση ο ρεαλισμος των πολεμικων σκηνων. Ψαχνοντας διαπιστωσα οτι στην Ελλαδα δεν κυκλοφορησε ποτε σε δισκακι. Οποτε περιμενω την επομενη προβολη στην tv για ολοκληρη θεαση.

• Like
Reactions: Stellios papa
τελικα που θα ριξει τα πτωματα ο Γιωργος μετα την απαγορευση διαφημΙση του ΚΑΣ ?

( ετοιμος για απαντηση σκληρη απο Γκαλεν
αλλα αν δεν ξερεις μην το κανεις )
Δηλαδη ο Λανθιμος ειχε αναγκη απο το συγκεκριμενο, για να διαφημιστει πού?
Στην πελωρια και ακμαζουσα κινηματογραφικη αγορα της Ελλαδας? (για τις εταιρειες παραγωγης, καπου αναμεσα στην Κινεζικη και το Μπολιγουντ)

Κυρια Μενδωνη, εσεις? Αν μπορειτε, επιστρεψτε τους κωδικους στον Παπαστελιο να αρχισει να γραφει παλι γιατι μας εχει λειψει.

• Haha
Reactions: superfly
Μπορεί να τα πάει στη Βενετία, όπως ο Βισκόντι-εκεί δεν τους χαλάει την αισθητική. Παρεμπιπτόντως, ξέρεις ότι η Ακρόπολη ήταν φρούριο και έχει πολιορκηθεί ουκ ολίγες φορές ανά τους αιώνες, ε; Η τελευταία φορά ήταν το 1826 αν δεν κάνω λάθος και έγιναν σφοδρές και πολύμηνες μάχες.

Κ ακυρο εριξαν απο το υππο κ διερρευσαν το περιεχομενο της σκηνης (γιατι αποκλειεται να διερρευσε απο την παραγωγη) μερικοι που νομιζαν οτι εκσυγχρονιστηκαμε επειδη αρχισαν να γυριζονται ξενες ταινιες με μεγαλυτερη συνοτητα (κ στην Αφρικη γυριζουν)...

Last edited:
  • Sad
  • Like
Reactions: superfly and Gal'en
Δηλαδή ο Γουόνγκ Καρ Βαί είχε το δικαίωμα να γυρίσει σκηνές για τηλεοπτική σειρά, αλλά ο Λάνθιμος δεν έχει....
Το χειρότερο με το ΥΠΠΟ είναι η ξενόδουλη νοοτροπία του (τη λες και βλαχιά) το οποίο δείχνει και το πόσο αστοιχείωτοι είναι όλοι εκεί μέσα....

• Like
Reactions: opsim and Haagenti
Ο Καρ Βαι και η Βαρνταλος ειναι προφανως πιο κοντα στο "χαρακτηρα του μνημειου" απο οτι ο Λανθιμος.
Εμενα πιο πολυ απο ολα αυτα με ξενισε η σταση του Στελιου παντως. Που για να την πεσει στο Λανθιμο κανει πλακιτσα στην ουσια υπερ της αποφασης του ΚΑΣ. Στη λογικη "ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου"!
Ενα πολυ επιμορφωτικο βιντεακι, για να θυμουνται οι παλιοι. Στελιο, οποτε ξεφευγεις θα σου το υπενθυμιζω. Μιλουν για την αγαπη σου, τον Τεο, αλλα αν αλλαξεις το ονομα, οι παραλληλισμοι γινονται τρομακτικοι. Τα πρωτα 30 δευτερολεπτα περιγραφουν ακριβως το τι θα γινει οταν θα ερθει ενας αλλος Ελληνας να βραβευτει στο εξωτερικο. Το 1998 η κουβεντα! Το λες και προφητικο!
Το αλλο σημειο που αξιζει προσοχης ειναι στο 5.58-6.30. Εκει που μιλανε για το ποσο ωραια αισθανθηκαν αυτοι που ηθελαν να φυγει ο Οσιμα απο την Ιαπωνια. Ετσι και εδω, πολλοι θα αισθανθηκαν πολυ ομορφα που το ΚΑΣ εδιωξε το Λανθιμο απο την Ελλαδα. Ακου τι λεει η Μαλβινα για αυτους...
"τον διωξαν απο τη χωρα τους. Αλλα η νικη τους ηταν η καταστροφη τους!"

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

μια ερωτηση εκανα στον Γκαλεν αλλα δεν μου απαντησε
οσο για το ΚΑΣ δεν εχω αναφερει κατι και μου την πεσατε ολοι
Γκαλεν μεινε στον ηρωα σου μακρια απο τον Ραφα και την Μαλβιναρα δεν ειναι για σενα

καλο βραδυ σας αφηνω τωρα να αυτοθαυμαζεστε με like και φιλια
και θα συνεχιζω να σας ενοχλω

....η Βαρνταλος....

screenshot-2025-04-02-121339_1581_107776811.PNG

Γελανε και τα ρακορ....

μια ερωτηση εκανα στον Γκαλεν αλλα δεν μου απαντησε
Γκαλεν μεινε στον ηρωα σου μακρια απο τον Ραφα και την Μαλβιναρα δεν ειναι για σενα

Όντως, δεν την εβαλα για μένα. Για σένα την έβαλα να την ακούσεις! Που κάποτε εχθρευοσουν όσους την έπεφταν στον Έλληνα δημιουργό που μεγαλούργησε και αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό και τώρα μεταμορφωθηκες σε αυτούς.

Πλάκα έχει το οπαδιλικι στον αθλητισμό, αλλά όχι και στην Τέχνη.
Βαλθηκες να οργανώσεις τους αντιΛανθιμος χούλιγκανς!

Δεν είπες κάτι για το ΚΑΣ; Δηλαδή το παρακάτω ποιος το έγραψε;

Παραγέρασες και ξεχνάς Στέλιο;

το ΚΑΣ το ΚΑΣ
αυτο που εγραψες Ζαγογιαννη ειναι η αναφορα μου στο ΚΑΣ ?
άνοιξε τον σύνδεσμο και θα σε πάει στο ποστ όπου αναφερεις το ΚΑΣ.

Πλάκα έχει το οπαδιλικι στον αθλητισμό, αλλά όχι και στην Τέχνη.
Βαλθηκες να οργανώσεις τους αντιΛανθιμος χούλιγκανς!
εδω εχεις δικιο αλλα κοιταξε ποιος ξεκινησε το ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΕΛΛΑΣ

Υ.Γ δεν θα ασχοληθω αλλο με το θεμα εχετε χαλασει την κατηγορια
μια ταινια ειδατε να μας πειτε
Γκαλεν εχεις παρουσιασει ποτε μια ταινια που ειδες καλη η μετρια να μας πεις ?

εδω εχεις δικιο αλλα κοιταξε ποιος ξεκινησε το ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΕΛΛΑΣ

Υ.Γ δεν θα ασχοληθω αλλο με το θεμα εχετε χαλασει την κατηγορια
μια ταινια ειδατε να μας πειτε
Καταντάει κουραστικό, σα να συζητάς με μικρό παιδί. Ξεκινάς τα χαιρέκακα σχόλια για το Λάνθιμο που δε θα γυρίσει στην Ακρόπολη, μετά ξεκινάς το gaslighting για το ΚΑΣ, ότι και καλά δεν έγραψες όσα έγραψες σου απαντούν και γκρινιάζεις ότι χαλάμε την κατηγορία γιατί δε μιλάμε για ταινίες. Μίλα εσύ για ταινίες και μετά να κατηγορείς τους άλλους.

Στελλιο το πολυ τρολλαρισμα το βαριεται και ο.....παππάς....

Ο Γιώργος έχει κάνει ολόκληρες ανταποκρίσεις από φεστιβάλ παρουσιάζοντας όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν και ρωτάς αν έχει κάνει παρουσιάσεις;

Και εγώ διαβάζοντας σας γιατί με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας έχω την εντύπωση ότι έχετε περάσει τα όρια του χιούμορ