Φακοί Canon ΕF & EF-S mount

Re: Canon EF 85 f1,8 USM

Αλλα... λογω εστιακου μηκους (85mm), οι παραπανω ταχυτητες που εξασφαλιζει λογω ανοιχτου διαφραγματος (πχ 1/30 ή και 1/60), δεν επαρκουν για σταθερη (χερατη) ληψη... ενω με εναν 50ρη (1,8 ή 1,4) εισαι πιο καλυμενος... και εαν εχεις και καμμια συγχρονη μηχανη με 15+ mp κανεις και ενα γερο κροπ και εισαι κυριος!!!

Αμα είναι να κάνεις κροπ 50-->85 (1,7χ) πάλι η ίδια ταχύτητα χρειάζεται σαν να είχες τον 85αρη.
Και οσον αφορά την ποσότητα του φωτός που θα χρησιμοποιηθεί μετά το κρόπ (και άρα τον φαινόμενο θόρυβο) είναι σαν να τραβάς με 1,7Χ πιο κλειστό διάφραγμα (1,4 Χ 1,7 = 2,4).

Πού εστίασες στο f/5.6 ?? (φωτο κτιρίου).

Αμαν με αυτα τα επιστημονικα σου... ολα τουμπα μου τα γυριζεις... για κανε το λιγο πιο λιανα αυτο

Αμα είναι να κάνεις κροπ 50-->85 (1,7χ) πάλι η ίδια ταχύτητα χρειάζεται σαν να είχες τον 85αρη.

Στο κτιριο που ρωτας ηθελα να εστιασω πανω στο κτιριο... στη μεση και πανω ψηλα στο μπαλκονακι... εχω την εντυπωση ομως οτι τελικα εστιασα καπου στα δεντρα (απο μια ματια που εριξα στο capture one που δειχνει που εστιασες, και αν ειναι η ιδια ληψη ειχε πρασινα μονο τα δεντρα).

Ειδες τιποτα περιεργο?

Μόνο τα μεσαία δένδρα βασικά ..... .

Μου κάνει εντύπωση πόσο ορατό είναι το OutOfFocus οταν βλέπεις σε 100% pixel view (σαν να βλέπεις Α2 απο 30εκ.).
Οι λογαριασμοί των Dof calculators (στο default 0,030 coc) ισχύουν για θέαση σε Α4 απο 30 εκ. Για 100% (ή Α2) καλύτερα να ορίζεις κριτήριο τα 2 pixel coc (ή 1,5 ??).
Και αυτό που λένε "εστιασμένο απο 50μ. μέχρι το άπειρο" ... υπερβολές. Ενα είναι το επίπεδο εστίασης και όσο φεύγεις μειώνεται η οξύτητα.

Ευχαριστω Γιωργο... εσυ τον χρησιμοποιεις συχνα? Σε σχεση με τον σταθερο 50ρη? Να υποθεσω οτι δεν του εχεις ουτε φιλτρο ουτε παρασολειγ?

Η χρήση του είναι όπως σου είπαν και τα παιδιά κυρίως για πορτραίτα. Νομίζω πιο συχνά χρησιμοποιώ τον 50άρη. Και φίλτρο έχω και παρασολειγ. Είχα πάρει ένα παρασολειγ από ebay. Δεν υπάρχει λόγος να πας σε γνήσιο.

Αμαν με αυτα τα επιστημονικα σου... ολα τουμπα μου τα γυριζεις... για κανε το λιγο πιο λιανα αυτο ....

Ο "κανόνας" για ακούνητες φωτογραφίες που λέει για εστιακό μήκος Χ η ταχύτητα πρέπει να είναι 1/Χ αφορά το FF και μέγεθος παρουσίασης Α4 για θέαση απο 30 εκ.

Για ίδιο μέγεθος παρουσίασης (Α4) Για κροπ φορματ πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή κροπ, διότι αυτό που μετράει είναι η μετακίνηση ως ποσοστό του κάδρου. Δηλ 85Χ1,6 στην περίπτωσή σου.

Ακριβώς ίδια λογική ισχύει και για το σοφτγουερικό κροπάρισμα.

Αυτό που επιπλέον αλλάζει με το κροπάρισμα (εφόσον μένει σταθερό το μέγεθος παρουσίασης) είναι η ευκρίνεια (χανονται μπόλικα μεγαπίξελ) και ο θόρυβος και λόγω μεγαλύτερης μεγένθυσης αλλά και λόγω του ότι έχουμε "πετάξει" το φως (πληροφορία) που αντιστοιχεί στην "κομμένη" περιοχή. Λιγότερη πληροφορία (σημα) ισον χειρότερο SignalNoiseRatio.

Είναι δηλ. σαν να έχεις μικρότερο αισθητήρα ή αλλιώς σαν να τραβάς με πιό κλειστό διάφραγμα.

Μόνο τα μεσαία δένδρα βασικά ..... .

Μου κάνει εντύπωση πόσο ορατό είναι το OutOfFocus οταν βλέπεις σε 100% pixel view (σαν να βλέπεις Α2 απο 30εκ.). .

Ουτε αυτο το καταλαβα...:flipout: ειναι καλο ή κακο που ειναι ορατο το ΟOF?:afro:

Ο "κανόνας" για ακούνητες φωτογραφίες

Ακριβώς ίδια λογική ισχύει και για το σοφτγουερικό κροπάρισμα.

Περαν της μειωσης του φωτος (που δεν το ηξερα) και της μειωσης της ευκρινειας (γι αυτο μιλισα για μηχανη με +15mp ωστε να μην ειναι μεγαλη) με το κροπ, εγω ειχα στο νου μου το εξης...

Ο 85ρης μου δινει ταχυτητα πχ 1/80... και οχι 1/135 συμφωνα με τον κανονα... αρα με τον 85ρη περνω κουνημενη φωτο ενω αν στη θεση του ειχα εναν 50ρη, θα ημουνα ενταξει απο αποψη blur... το κροπ πως θα το επηρεασει αυτο (το blur)?

Ηλια Γιαριμη , βαλε ρε φιλε να δουμε καμια φωτογραφια σου...

+1

Γενικώς, έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα "πρωτοκλασσάτα" (με την καλή έννοια) στελέχη απέχουν από την πράξη και ρίχνουν (συντριπτικά) μεγαλύτερο βάρος στη θεωρία...

Τι σχεση ρε παιδια εχει η θεωρια με την πραξη? Ουτε συνδεονται αναγκαστικα, ουτε η μια αποκλειει την αλλη...

Παρέλειψα να διευκρινίσω ότι το σχόλιό μου είναι απολύτως καλοπροαίρετο και δεν έχει ίχνος μομφής προς κανέναν!

Τι σχεση ρε παιδια εχει η θεωρια με την πραξη? Ουτε συνδεονται αναγκαστικα, ουτε η μια αποκλειει την αλλη...

oλα εχουν τη σχεση τους και ειναι χρησιμα κ συνδεονται μεταξυ τους.

απλα να γινονται κ να αναφερονται για να μας χρησιμευουν κ να υπηρετουν την τεχνη κ το σκοπο μας.:a0210:

Παρέλειψα να διευκρινίσω ότι το σχόλιό μου είναι απολύτως καλοπροαίρετο και δεν έχει ίχνος μομφής προς κανέναν!

Παντως το ιδιο παραπονο εχω κι εγω αλλα το δικαιολογω λογω του οτι προκειται για χομπυ και στους καιρους που ζουμε τα χομπυ γινονται δυσκολη υποθεση....οι συνθηκες αλλαζουν...

Εκεινο που δεν δικαιολογω ειναι η "φυγη" αξιολογων, πρωτοκλασσατων μελων οπως ειπες κι εσυ, για λογους που πιστευω δεν ειναι ευθυνης τους...:violent-smiley-030:

oλα εχουν τη σχεση τους και ειναι χρησιμα κ συνδεονται μεταξυ τους.

απλα να γινονται κ να αναφερονται για να μας χρησιμευουν κ να υπηρετουν την τεχνη κ το σκοπο μας.:a0210:

Καλα Γιαννη, αν συνδεονται μεταξυ τους, τοτε εχουμε το απολυτο...:firstprize:

Αλλα, αν πχ. εσυ ξενυχτας στο διαβασμα και στη θεωρια και μου τα δινεις εμενα μασημενα και ετοιμα...:flipout::flipout: δεν εχω επισης κανενα προβλημα :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Καλα Γιαννη, αν συνδεονται μεταξυ τους, τοτε εχουμε το απολυτο...:firstprize:

Αλλα, αν πχ. εσυ ξενυχτας στο διαβασμα και στη θεωρια και μου τα δινεις εμενα μασημενα και ετοιμα...:flipout::flipout: δεν εχω επισης κανενα προβλημα :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Μπα ρε φιλε, ευχαριστω κατ αρχην αλλα το χω κοψει πλεον το πολυ το διαβασμα...παλιοτερα ειχαμε πολυ χρονο για θεωριες, τωρα πλεον , δουλεια...

Ασε που το χω χασει λιγο με τους μαθηματικους υπολογισμους εις το τετραγωνο της συνισταμενης πριν πατησω το κλικ για τη ληψη.
Δε προλαβαινω, κι απλα φωτογραφιζω.:a0210:

Απ την αλλη οτι ξερω, αν ειναι κατι χρησιμο και μπορω να το περασω "ΕΥΚΟΛΑ" σε καποιον θα το κανω.

.παλιοτερα ειχαμε πολυ χρονο για θεωριες, τωρα πλεον , δουλεια...

Ασε που το χω χασει λιγο με τους μαθηματικους υπολογισμους εις το τετραγωνο της συνισταμενης πριν πατησω το κλικ για τη ληψη.
Δε προλαβαινω, κι απλα φωτογραφιζω.:a0210:

Απ την αλλη οτι ξερω, αν ειναι κατι χρησιμο και μπορω να το περασω "ΕΥΚΟΛΑ" σε καποιον θα το κανω.

Ναι, αλλα εσενα οσα προλαβες και διαβασες σου εγιναν κτημα... τα κανεις ασυναισθητα... για ρωτα κι εμας (εμενα) που ακομα δεν ξερω αν θα πρεπει να κοψω τα ποδια του μοντελου ή την κορυφη του κτιριου πισω του... ή αν θα πρεπει να κανω δυο βηματα πισω ή να παρω και τον σουπερ wide φακο...ή μηπως τον ζουμ? Και που να φωτομετρησω? Στο μοντελο που ειναι στην σκια ή στο κτριριο που το λουζει ο ηλιος? Ή μηπως να βγαλω bracketing? Αρα θα πρεπει να εχω και τριποδο?

Αστα σου λεω... ζω ενα δραμα...:flipout::flipout::flipout:

Και εχω και τον Κοsh να θελει και πληρη αναλυση του τι και πως οταν και αν κανω το κλικ....:flipout::flipout: :a0210::a0210:

Τα ποδια μπορεις να τα κοψεις αλλά οχι στα γόνατα ή πολύ χαμηλά κατω. το ιδιο και τα χερια (γενικά δεν κόβουμε κλειδώσεις ή το μέλος λιγο πριν το τελείωμά του). Επισης (νομιζω) δεν κοβουμε μύτες ή αυτια.

Απο κει και περα νομιζω οι κανόνες ειναι για να παραβιάζονται.. οταν αποκτήσουμε καλλιτεχνική άποψη την οποια μπορούμε να προβάλλουμε και να ειναι αποδεκτή..

(γενικά δεν κόβουμε κλειδώσεις ή το μέλος λιγο πριν το τελείωμά του).

Αυτο για τις κλειδωσεις, καπου το ειχα διαβασει... για το τελειωμα, οχι, αλλα αν το εβλεπα σε καμμια φωτο, ασυναισθητα μου χτυπουσε ασχημα... αν και ειναι οτι πιο συνηθες, να κοβεις δηλαδη τις πατουσες...

Τα ποδια μπορεις να τα κοψεις αλλά οχι στα γόνατα ή πολύ χαμηλά κατω. το ιδιο και τα χερια (γενικά δεν κόβουμε κλειδώσεις ή το μέλος λιγο πριν το τελείωμά του). Επισης (νομιζω) δεν κοβουμε μύτες ή αυτια.

Απο κει και περα νομιζω οι κανόνες ειναι για να παραβιάζονται.. οταν αποκτήσουμε καλλιτεχνική γνωση και άποψη την οποια μπορούμε να προβάλλουμε και να ειναι αποδεκτή..
ή οταν πολύ απλά η προτεραιότητα μας ειναι η αποτύπωση της μοναδικής στιγμής οποτε προφανώς ο χρονος δεν επαρκεί για υπολογισμους παραμέτρων, DOF, υπερεστιακής, τι να κοψω τι να αφήσω κλπ κλπ.

Ενα P (Program auto) και φύγαμε !!!

Με τον καιρό ομως αν μας αρεσει. αφιερώνουμε χρόνο, και κυριως αν δουλευουμε στην πραξη την διαδικασια μαθησης (= πολλές πολλές φωτό) , το ποθητό αποτέλεσμα μαλλον θα έρθει...

Αυτο το ΣΚ, μπορεσα να τον δοκιμασω λιγο... δεν εμεινα ικανοποιημενος, με δυσκολευει το εστιακο μηκος (ημουν σε κλειστο χωρο) και η εστιαση (και το dof στο 1,8 και η ελλειψη is)... θελει προπονηση...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• _MG_8337.jpg
    _MG_8337.jpg
    64.1 KB · Views: 126
  • _MG_8346.jpg
    _MG_8346.jpg
    69.6 KB · Views: 126
  • _MG_8349.jpg
    _MG_8349.jpg