Φακοί Fujinon X-mount

Αν βγάλει την x-t2 σε χαμηλότερο κόστος ,σαφώς και κάτι λιγότερο θα έχει από την x-pro2 .Παρεπιπτόντως ο φακός από τα δείγματα που είδα, μάλλον τρώει λάχανο σε τρομακτικό επίπεδο μάλιστα ,τους άλλους 2 ζουμ (50-140 ,55-200) σε ποιότητα .

Αν βγάλει την x-t2 σε χαμηλότερο κόστος ,σαφώς και κάτι λιγότερο θα έχει από την x-pro2 .Παρεπιπτόντως ο φακός από τα δείγματα που είδα, μάλλον τρώει λάχανο σε τρομακτικό επίπεδο μάλιστα ,τους άλλους 2 ζουμ (50-140 ,55-200) σε ποιότητα .

μπαμπάτσικος όμως κα βαρούτσικος...

Νομίζω είναι τεχνικά δύσκολη η κατασκευή pancake ευρυγώνιου. Ο 18/2 είναι σχεδόν σαν pancake σε μέγεθος και ο 14/2.8 δεν είναι και τεράστιος

σύμφωνα με το photozone o 90/2 είναι ο καλύτερος fuji φακός που έχουν δοκιμάσει! Σπάνια βλέπω 4,5 αστέρια στην οπτική απόδοση από το photozone.
The Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR is the best Fujifilm lens that we have tested so far. It is exceedingly sharp straight from f/2
http://www.photozone.de/fuji_x/968-fuji90f2?start=2
Γενικά οι Fujinon είναι καταπληκτικοί φακοί, αλλά ο 90άρης και ο 16-55/2.8 είναι οι 2 που έχω ξεχωρίσει, μετά από δοκιμή των περισσότερων από αυτούς

δυσκολο?? δεν ζηταω 2.8, ασ ειναι και 4.0
ενας 16mm 3.5 η και 4.0 σε σωμα 27mm θα ειναι ολα τα λεφτα για street
σε ff φορμα υπαρχουν αρκετοι

Νομίζω είναι τεχνικά δύσκολη η κατασκευή pancake ευρυγώνιου. Ο 18/2 είναι σχεδόν σαν pancake σε μέγεθος και ο 14/2.8 δεν είναι και τεράστιος

σύμφωνα με το photozone o 90/2 είναι ο καλύτερος fuji φακός που έχουν δοκιμάσει! Σπάνια βλέπω 4,5 αστέρια στην οπτική απόδοση από το photozone.
The Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR is the best Fujifilm lens that we have tested so far. It is exceedingly sharp straight from f/2
http://www.photozone.de/fuji_x/968-fuji90f2?start=2
Γενικά οι Fujinon είναι καταπληκτικοί φακοί, αλλά ο 90άρης και ο 16-55/2.8 είναι οι 2 που έχω ξεχωρίσει, μετά από δοκιμή των περισσότερων από αυτούς

Εντάξει νομίζω ότι δεν θα είναι πρόβλημα για την Fuji να βγάλει έναν pancake ευρυγώνιο, εδώ η samsung με μηδαμινή εμπειρία έχει βγάλει τον 16mmf2.4 pankake που όταν τον είχα δεν ήταν και άσχημος, οπότε η fuji εύκολα θεωρώ μπορεί να φτιάξει έναν ποιοτικό 16mmf3,5...

ειλικρινα, δε ξερω αν οι "τελειοι" φακοι του συστηματος ειναι ενας ακομα μυθος των Fuji lovers ....

http://www.photozone.de/fuji_x/971-fuji1655f28?start=1

Παλαιοτερα, εχοντας ακουσει τα ιδια και για πολλους φακους των m4/3 , ειχα απογοητευτει με αρκετους απ αυτους (πχ τον περιφημο και πανακριβο 12mm f/2 που τον δοκιμασα για ενα φεγγαρι).

Αλλα απο ενα ζοομ τετοιας φημης ( Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR) , χωρις σταθεροποιηση (που σε γενικες γραμμες δυσκολευει τη κατασκευη) και τετοια τιμη και ογκο , δεν το περιμενα.....

I'm sorry to say that the Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR disappoints a bit although we had high hopes really. It's a chunky lens. And chunky is usually a good thing because large glass and a complex design tends to translate to a fewer design compromises. The reality is, however, that the Fujinon relies heavily on image auto-correction because its original characteristics are less than thrilling.
The original distortions as well as vignetting are rather massive.

Last edited:
δεν υπαρχει κανενας μυθος, αν γνωριζεις εστω και λιγο ιστορια θα ξερεις οτι οι fujinon εχουν γραψει ιστορια πολλα χρονια πριν....
ο συγκεκριμενος ειναι ενας φωτεινος ζοομ, και σαν φακος ζουμ σιγουρα θα εχει πολλα κατα,
δεν ειναι ασχημος φακος ,απλα η φουτζι εχει μεγαλο κοστολογιο για τους φακους της
και ενα τελευταιο, ο καθε φακος δοκιμαζετε εξω, και οχι στα εργαστηρια...

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Μπορει και ξερει να βγαλει φακους διορθωμένους και για παραμόρφωση και για βινιετα η Fuji, αλλα αυτο απαιτει πολυ περισσοτερο γυαλι αρα μεγαλυτερο μεγεθος και μεγαλυτερο βαρος φακου, αρα ο φακος δεν θα πουλήσει σε ενα συστημα που το σωμα ειναι σχετικα μικρο και ειναι ο βασικος φωτεινος ζουμ του συστηματος ...

Ειναι τεχνικη που χρησιμοποιούν σχεδον ολοι οι κατασκευαστες πια (εως ενα βαθμο), γιατι τα σωματα επιτρέπουν την διορθωση αυτων των δυο χαρακτηριστικών (με αμφιβόλου τελικο αποτελεσμα πολλες φορες ειδικα στα ακρα)...

και να επεξηγήσω τι εννοω αμφιβόλου τελικού αποτελέσματος .... αν λογω κακής γραμμής παραγωγης φύγουν 1-2 κομματια στα 10 (τυχαίο νούμερο) που δεν εχουν καλιμπραρισμενο το γυαλι (οπως εγινε σε πολλους mzuiko 12/2, το γραφω γιατι αυτος αναφέρθηκε) βλεπεις τρομερές διαφορες απο κοπια σε κοπια, αφου αυτο που διορθώνει το σωμα γεωμετρικά οδηγει σε πολλα προβληματα ειδικα με field curvature... ή ακρα που να ειναι οξύτατο και το απέναντι χάλια ή μετα την διορθωση της βινιετας να χάνουν οξυτητα τα ακρα...
εχω σταματήσει εδω και καιρο να διαμορφώνω γνωμη απο ενα μονο review, εκτος και αν ο reviewer ειχε πρόσβαση σε πολλες κοπιες και εγω για να γραψω πια για ενα φακο την γνωμη μου πρεπει να εχω τεσταρει 2-3 κοπιες ακομη και στους προ φακους της Ολυ γιατι δυστυχως εχουν πεσει πολυ τα στανταρ της εταιριας (προσωπικη γνωμη παντα).

Last edited:
Digital δεν θέλαμε? Αυτά είναι τα αποτελέσματα... :chinscratch:

Από την άλλη βέβαια, όπως λέει και ο Κώστας, φακοί σαν τους pancake της panasonic και πολλοί άλλοι δεν θα ήταν υλοποιήσιμοι χωρίς τέτοια "κόλπα" - για να μην μπούμε στην κατηγορία των compact...

Digital δεν θέλαμε? Αυτά είναι τα αποτελέσματα... :chinscratch:

Από την άλλη βέβαια, όπως λέει και ο Κώστας, φακοί σαν τους pancake της panasonic και πολλοί άλλοι δεν θα ήταν υλοποιήσιμοι χωρίς τέτοια "κόλπα" - για να μην μπούμε στην κατηγορία των compact...

Σε αυτο φταιει το digital ή η μικρη αποσταση φακου αισθητηρα;

Γιάννη με το συμπαθειο, αλλά ο 18-105 που τόσο επαινεις και χρησιμοποιείς και επαγγελματικά είναι ο βασιλιάς των παραμορφωσεων και είναι ένα μοσχάρι f4 που ξεκινάει από τα 18mm.
ο fuji είναι από 16mm και f2.8 και είναι απλά λίγο πιο βαρύς και φαρδυς, αλλά πιο κοντός νομίζω.

Για 800 Ευρώ φθηνότερος από τον Fuji, μια χαρά φακός είναι ο 18-105..
Άλλωστε από ότι κατάλαβα ο Γιάννης δεν μπήκε στην διαδικασία σύγκρισης,
απλά όταν βγάζει η Sony αντίστοιχους φακούς που χρειάζονται διορθώσεις, πέφτει πολύ κράξιμο..

Σε αυτο φταιει το digital ή η μικρη αποσταση φακου αισθητηρα;

Αν δεν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόζουν διορθώσεις μέσω λογισμικού δεν θα το έφτιαχναν καθόλου - η θα ήταν όλα πιο μεγάλα! :smash:

δεν είναι 800 ευρώ η διαφορά, είναι 650 καταρχήν (500 vs 1.150). Και κατά δεύτερο λόγο, είναι εντελώς διαφορετικός φακός και άλλη φιλοσοφία.
Εγώ είχα και τον 18-105 και έχω τώρα τον 16-55 και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι η μέρα με τη νύχτα σε οπτική απόδοση και σε ποιότητα κατασκευής