Φακοί για m4/3

Ευχαριστώ Νίκο , πες μου κάτι , καιρό έχω να δω από σένα κάτι ωραίες με τον 75-300 που ανέβαζες. Τον έδωσες και έχασα επεισόδια ή λόγω ότι είμαι εκτός ελέω έλλειψης χρόνου δεν έχω δει κάποια ;

Ο 75-300 συμπληρώνει την τριάδα μου.
Μια χαρά φακός είναι.
Και η δικός μου είναι και αρκετά οξύς,τον είχα πάρει από τον Κώστα που μου είχε δώσει καλές συστάσεις για τον φακό.

Καλημέρα , εγώ τον έδωσα καθώς δύο χρόνια σχεδόν και δεν κατάφερα να βγάλω μία που να πω ουάου . Αντιθέτως κλαίω τον 40-150 f4.0/5.6 (τον έδωσα όταν πήρα τον 14-150ii που σε συγκριτικό ήταν υποδεέστερος ο καινούργιος αλλά έχει μεγάλο εύρος) που μου είχε δώσει διαμάντια , έπρεπε να τον κρατήσω έτσι για να βρίσκεται (130 ευρώ όσο δύο εξόδους σε ταβέρνα).

• Like
Reactions: karamela
Ο 75-300 συμπληρώνει την τριάδα μου.
Μια χαρά φακός είναι.
Και η δικός μου είναι και αρκετά οξύς,τον είχα πάρει από τον Κώστα που μου είχε δώσει καλές συστάσεις για τον φακό.
Νικόλα είσαι η περίπτωση φίλε για να τρολαρεις τον κανονα που λέει να ζευγαρώνεις από την ίδια στάνη ….

τρεις mzuiko σε Lumix σωματάκι χωρίς σοβαρά προβλήματα σε εστίαση / IQ ! (y)(y)

Απορω εκεί που κινείσαι συνήθως πως επέλεξες σώμα χωρίς στεγανότητα :rolleyes:

ΥΣ

Πανω σε αυτά που γραφαμε εχθές για απλά αλλά ουσιαστικά συγκριτικά τεστ μεταξύ κιτ και pro φακών βάζω το νήμα εδώ

δειτε στα γρήγορα χωρίς διάβασμα τα crop σε ένα σωρό πραγματικά δείγματα (όχι charts) μεταξύ mzuiko 12-50 και mzuiko 12-40 pro , δείχνει στο max τις εύκολες διαφορες σε οξυτητα , ίσως πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως θα δουμε αν ο φθηνός κιτ είναι λίγο καλύτερος από τον 12-50

Last edited:
Κώστα ο 12-50 ειναι απαράδεκτος φακός, 2 φορές τον ειχα και 2 φορές τον έδωσα μέσα σε 1 μήνα, καθόλου sharp και γενικά πολλα προβλήματα στις φωτό που έδινε, ίσως ο χειρότερος οπτικά φακός κιτ που είχα, οποτε δεν μου κάνουν εντυπωση οι διάφορες που φαίνονται στο link που έβαλες, αν έχεις όμως έναν σχετικά καλο φακό κιτ και πέσεις και σε καλή κόπια ελαχιστοποιούνται οι διάφορες σε σχέση με ένα καλο pro φακό.

Καλημέρα , εγώ τον έδωσα καθώς δύο χρόνια σχεδόν και δεν κατάφερα να βγάλω μία που να πω ουάου . Αντιθέτως κλαίω τον 40-150 f4.0/5.6 (τον έδωσα όταν πήρα τον 14-150ii που σε συγκριτικό ήταν υποδεέστερος ο καινούργιος αλλά έχει μεγάλο εύρος) που μου είχε δώσει διαμάντια , έπρεπε να τον κρατήσω έτσι για να βρίσκεται (130 ευρώ όσο δύο εξόδους σε ταβέρνα).
Μια από τα ίδια με τον 40-150, είχα πέσει και σε καλή κόπια, είχα βγάλει πολύ όμορφες φωτογραφίες με αυτόν, αλλά επειδή δεν χρησιμοποιώ συχνά τηλεφακούς τον έδωσα για 100 μόνο ευρώ και είναι από τους φακούς που το μετάνιωσα που τον έδωσα και μάλιστα για ένα τόσο ευτελές ποσό.

0 40-150 ήταν ο πρώτος μου φακός για την Epm1 που είχα τότε είχα. Μου είχε χαρίσει πολύ όμορφες φωτογραφίες, και τον έδωσα και εγώ για 100 ευρώ.
Κώστα για τις δύσκολες με πολύ νερό καταστάσεις έχω κρατήσει και την Em1.
Με έχει βολέψει πολύ η Lumix σε αρκετά πραγματάκια και μου κάθεται καλύτερα στο χέρι.
Επειδή είχα και τον lumix 12-60 για λίγο έγινε μια σύγκριση με τον 12-40 αλλά πάνω στην Em1.
Μου έχει περάσει από το μυαλό να τους αλλάξω πάλι λόγω του dual is,αλλά η αίσθηση στο χέρι και το φινίρισμα του 12-40 ,με κάνει να μην το σκέφτομαι.

Ο ίδιος ο άνθρωπος που έγαψε το post (και μπράβο του), γράφει:

"The DxO maps alone might lead you to conclude the 12-50mm is unusable. This is a misconception.

In terms of features, this is one of the best lenses ever made.

It does suffer from a loss of resolution that gets progressively worse as the FL increases. But if pure resolution is not your goal, this tiny, lightweight, versatile, environmentally sealed lens has a lot going for it.

For those who need/want it, the 12-40 offers measurably better resolution and micro-contrast (sharpness) at every focal length, and can adapt much better to working in lower light."

Και πιο πάνω στις φωτογραφίες με τα φυτά που είναι εμφανέστατες οι διαφορές, λέει ότι αν θέλετε φωτογραφίες για το web ή για 4κ TV, μια χαρά είναι ο φακός.

Να προσθέσω αυτό που είχε πει ο Βασίλης (BillyTheKid) σε κάποια συνάντηση: Σκοτωνόμαστε για κοντράστ, ακρίβεια χρώματος και ποιότητα γενικά, και μετά κοιτάμε τα αποτελέσματα σε οθόνες κινητών...

Φυσικά και έχουν διαφορές οι απλοί κιτ από τους φακούς που κοστίζουν τετραπλάσια λεφτά (επιεικώς) σε μεταχειρισμένα - αλλιώς δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης οι "ακριβοί", αλλά το θέμα είναι πόσα είσαι διατεθειμένος να σπρώξεις για να κάνεις το χόμπυ σου...

Υ.Σ. Αν είσαι επαγγελματίας βέβαια αλλάζουν τα δεδομένα - όχι μονοσήμαντα, εκεί σε καθορίζουν άλλοι παράγοντες.

Προσωπικά Δημήτρη δεν κοιτάω ποτέ τις φώτος μου σε οθόνες κινητών, tablets και laptop με μινιατούρες οθόνες, μόνο σε καλό καλιμπραρισμένο 27αρι 4Κ μόνιτορ και ίσως κάποιες φορές στην τηλεόραση με την οικογένεια. Αν κάποιος τραβάει φώτος και τις βλέπει επεξεργάζεται μόνο σε κινητό/Tablet ή τις θέλει μόνο για Facebook/Instagram κλπ. ε συγγνώμη μάλλον δεν χρειάζεται και μηχανή, οποιοδήποτε καλό κινητό θα τον ικανοποιήσει μια χαρά!!

Για τον 12-50 θα διαφωνήσω χοντρικά, καθώς πράγματι έχει πολλά feautures αλλά υστερεί, σημαντικά κιόλας, εκει που μετράει στην ποιότητα εικόνας, το αποτέλεσμα που έπαιρνα από αυτόν χωρίς υπερβολή ήταν χειρότερο και από compact μηχανή, ενώ πολλά κινητά πλέον βγάζουν αισθητά καλύτερες φώτος.

δείχνει στο max τις εύκολες διαφορες σε οξυτητα , ίσως πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως θα δουμε αν ο φθηνός κιτ είναι λίγο καλύτερος από τον 12-50

κυριοι σας το εγραψα ήδη , δεν χρειαζόταν επεξηγηση τι συμβαινει με τον 12-50 , εχω ομως ανθρώπους που τον εχουν σε υποληψη τον φακό και για την ποιοτητα εικόνας του , αν σε αυτους αρκεί σε εμένα περισσευει , αυτό ειναι το σημαντικό παντα τι βολευει τον καθενα μας και πόσα χρήματα έχει τη διάθεση να δώσει για το χόμπυ του

μην ξεχνατε ότι ολα τα σχόλια ξεκινησαν απο το πρόχειρο τεστ του Κωστα που τόσο ως επιλογή θέματος όσο και ως προς την εστίαση ήταν παντελως λανθασμενο

δεν ξερω τι υπομονη έχει ο καθενας μας για να ανακαλυψει τις μικρες ή μεγαλες διαφορές στα δικά του τεστ του,

προσωπικά εχω αλλαξει πολλές φορες τις δικες μου παραμέτρους συγκρισης μεσα στα χρόνια που το επιχειρώ και πάλι δεν ειμαι σιγουρος και πολλές φορές τριπλοτσεκάρω πράγματα και συνεχως μαθαινω

καταλαβαινω πλεον πόσο δυσκολο είναι να φθάνεις σε σωστά συμπεράσματα και μάλιστα να τα γραφεις ως οδηγό για αλλους δημόσια , πλεον ειμαι σουπερ επιφυλακτικός

η φιλική συμβουλή μου ειναι αν δεν γινεται με κάποιες βασικές αρχές να μην το επιχειρουμε καν, υπάρχουν εκει εξω ανθρωποι που βγαζουν το ψωμι τους απο αυτό και εχουν τα καταλληλα οργανα (δεν μιλω για τους κόλακες των εταιριών )

Καλά προφανώς Κώστα ο καθένας μας έχει άλλα στάνταρντ, κρίνει διαφορετικά και στην τελική μπορεί σε κάποιους να κάτσει καμία εξαιρετική κόπια ενός φακού και να βλέπει πράγματα που κάποιοι άλλοι στο δικό τους κομμάτι δεν τα βλέπουν. Χοντρικά πάντως ο 12-50 κατά γενική ομολογία δεν θεωρείται καλός φακός οπτικά, έχω αλλάξει δεκάδες φακούς στο σύστημα m43 και ήταν μάλλον ο χειρότερος οπτικά, περι ορέξεως βέβαια.

Για τις συγκρίσεις των φακών σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι, απλά κάποια πράγματα φαίνονται πολλές φορές και με γυμνό οφθαλμό, δεν χρειάζεται να κάνεις αναλυτικές συγκρίσεις για να δεις ότι ο π.χ. Panasonic 20mmf1,7 είναι εξαιρετικός φακός με εξαιρετική απόδοση ακόμα και τέρμα ανοιχτός. Όπως επίσης δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε εξονυχιστικές αναλύσεις σε κάθε πιθανό σενάριο για να δούμε αν κάποιος φακός υπερέχει σε σχέση με κάποιον άλλο. Με κάποια απλά τεστ και συγκρίσεις μεταξύ 2 φακών λίγο πολύ βγάζεις μια πρώτη εικόνα τι μπορεί να περιμένεις.

Αυτό που λέτε παιδιά για τις διαφορετικές κόπιες φακών που μπορεί να δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα, ισχύει. Βέβαια θεωρούσα πάντα οτι αυτό είναι χαρακτηριστικό των πιο οικονομικών φακών και οτι οι ακριβοί φακοί, οι ναυαρχίδες των εταιρειών, δεν ακολουθούν αυτή τη λογική γιατί θα πρέπει να είναι προσεγμένοι και ίδιας κατασκευής και οπτικής απο τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Προσωπικά έζησα μια απογοήτευση όταν απόκτησα τον Olympus 12-100mm για να συνοδεύσει την EM1 III που είχα τότε. Δυστυχώς η ποιότητα εικόνας ήταν πολύ μέτρια, ειδικά στα άκρα ο φακός ήταν πολύ soft και γενικά δεν ήταν αυτό που περίμενα όταν αποφάσισα να τον αποκτήσω. Βέβαια, δεν κατάφερα να τον συγκρίνω με κάποιον άλλο για να επιβεβαιώσω οτι η συγκεκριμένη κόπια ήταν προβληματική, αλλα απο κριτικές άλλων που είχαν το φακό, θεώρησα οτι ίσως αυτό συμβαίνει, αφου οι περισσότεροι μιλάνε με πολύ καλά λόγια για τον συγκεκριμένο. Κατά τα άλλα τόσο ο 12-40mm PRO, που τον είχα και τελικά τον απέκτησα ξανά όσο και ο 12-45mm PRO, που είχα πάνω σε σώμα Lumix GX9 μέχρι πριν λίγο καιρό, μου έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και δικαιολογούν το γεγονός οτι η Olympus τους τοποθετεί στην prime κατηγορία φακών της.

Το ίδιο σενάριο από την ακριβώς αντίθετη πλευρά έζησα εγώ!! Ειχα πάρει τον 12-40 με μεγάλη χαρά και από τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες κάτι δεν πήγαινε καλά, μέτρια άκρα, ακόμα και στο κέντρο ένιωθα ότι έπρεπε να είναι πιο sharp, τον έδωσα λοιπόν. Πήρα πριν 8 μήνες τον 12-100, εξαρχής εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα των αρχείων ακόμα και στα 100mm που δεν θεωρούνται από τα δυνατά του σημεία. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το εύρος του ζουμ του, τις macro δυνατότητές του, άλλα και την σταθεροποίηση μέσα στο σώμα έδεσε το γλυκό και τον λάτρεψα!!! Για μένα ξεκάθαρα ο καλύτερος φακός ζουμ σαν πακέτο που έχω πάρει ποτέ σε οποιοδήποτε σύστημα....δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από κόπια σε κόπια ακόμα και σε pro φακούς, συν το γεγονός ότι ο καθένας μας έχει και άλλα στανταρντ.

• Like
Reactions: sotiris22
Σε αυτο που γράφεται θα συμφωνήσω ,

εχω βρει διαφορές που θεωρω πως οφείλονται στην κοπια (δεν δικαιολογουνται) και γιαυτο τσεκάρω εξονυχιστικά στα πολύ βασικά ενα φακο όταν τον αγοράζω με καποιον αλλο που ξερω ήδη ότι οπτικά ειναι πολυ καλός .

Δεν ξέρω αν ισχύει και σε αλλα συστήματα , σύμφωνα με το lensrental είναι σπάνιο να συμβαίνει σήμερα γενικά

Αλλά το συνηθέστερο σενάριο που διαπιστώνω και θεωρώ πλέον ως φυσιολογικό ειναι να βρίσκω σε οξυτητα σχεδόν ισοδύναμο τον σκοτεινο κιτ με τον ακριβο φωτεινό pro με διαφορά φάσης όμως 1-2 στοπ,

ε λοιπον αυτα τα 1-2 στοπ ειναι πάρα πολυ σημαντικά στο συγκεκριμένο συστημα (m43) , ειναι σαν να έχεις άλλο αισθητήρα

και αν τα κουμπωσεις παρέα με αλλα οπτικά χαρακτηριστικά (πιο δυσκολα αναγνωρίσμα με την πρώτη ματιά) , με την τοπ κατασκευή των pro, τη στεγανοτητα, την αισθηση των δαχτυλιδιων, το ταχυτερο και ακριβεστερο μοτερ , τις εξτρα λειτουργιες π.χ. focus stacking σε καποιους mzuiko pro ή εξτρα IS ή εξτρα δαχτυλιδι διαφραγματος στους Leica ή πιο αποδοτικο συστημα σταθεροποιησης , καταλαβαινεις ότι ανήκουν σε μια αλλη πιο ακριβή κατηγορία (υπάρχουν πάντα και όρια που υπαγορευει η λογική και η τσεπη μας)

Προφανώς οι ακριβότεροι φακοί είναι καλύτεροι σχεδόν παντού, αυτό έλειπε!! Το θέμα είναι να δικαιολογείτε αυτό και από την μεγάλη διαφορά τιμής, γιατί πολλές φορές βλέπουμε φακούς με 4πλάσιο ή και 5πλάσιο κόστους που δεν δικαιολογούν την τιμή τους. Βέβαια σε όλα τα premium προϊόντα πάντα πληρώνεις δυσανάλογα πολύ ένα ακριβό προϊόν σε σχέση με ένα φτηνό. Μια mercedes S Class δεν είναι 5 φορές καλύτερη από π.χ. ένα VW Passat.

Χοντρικά ανάλογα με τις ανάγκες μας κάποιοι δεν έχουν θέμα να δώσουν 3-4-5-6 φορές περισσότερα χρήματα ακόμα και για κάποιες μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα εικόνας ή και σε άλλα χαρακτηριστικά.

Υ.Γ. Με τον Lensrental διαφωνώ κάθετα μάλιστα, τουλάχιστον οι μισοί φακοί που έχω αγοράσει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον sigma 30mmf1,4, είχαν θέμα με την ποιότητα του αρχείου τους και δεν ήταν στα στάνταρντ του φακού. Ενα διάστημα μάλιστα πριν 3 χρόνια ότι αγόραζα (ακόμα και καινούρια) μου έβγαινε Λεμόνι!! Εκτός και αν ήμουν τόσο γκαντέμης...τι να πω.

Επανέρχομαι αφού τήρησα την συμβουλή του Κώστα με νέο συγκριτικό , iso200 , σποτ εστίαση , κεντροβαρή φωτομέτρηση , σε τρίποδο με χρονοκαθυστέρηση 2" και την αντικραδασμική λειτουργία . Μέχρι τα 40mm ο φακός είναι εξαιρετικός σε σχέση με τον 14-150ii , στα 45 χάνει .
Δύο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση (καλά εσείς θα βρείτε σίγουρα περισσότερα) , η παραμόρφωση του 14-150 σε σχέση με του 12-45 στην εστιακή των 14mm ΚΑΙ η σύγκριση στα 20mm με τον lumix 20/1.7ii που στα μάτια μου τον κτυπά στα ίσα !

Τα δείγματα όπως βγήκαν από την μηχανή εδώ .

Λογικα δείχνουν τα συμπεράσματα σου Κώστα ,

γιατί σου έκανε εντύπωση η καλυτερη γεωμετρία ? αφού ο 12-45 ξεκινα από τα 12mm όπου έχει περιθώριο μια εστιακή (12mm) να τη διορθώσει καλύτερα και είναι και pro φακός.

Περίμενα να είναι κοντά σε απόδοση με τον 20αρη που είναι εξαιρετικος φακός κέντρο άκρα από f2-2.5 , ο οποιος παραμενει απαραίτητος όταν δεν εχεις καλό φως και δεν πιάνει καθόλου χώρο.

Αυριο θα ρίξω μια ματιά στα δείγματα και αν βρω κάτι άξιο λόγου θα σχολιάσω

………..

Μετά από τα παραπάνω, να σας πω ότι ενώ μπήκα στον πειρασμό για τον 12-45 - εξάλλου, εγώ υπέδειξα την ευκαιρία - ως λύση για "τουριστικό" φακό "όλα σε ένα", έκανα πίσω όταν α) αναλογίστηκα ότι δεν έχει σταθεροποίηση, και β) είδα δυο κομμάτια στο mpb.com με καλή τιμή, αλλά αναφορά για ύπαρξη υγρασίας στο εσωτερικό τους. Οπότε ξαναγόρασα έναν ελαφρώς μεταχειρισμένο Lumix 12-60/3.5-5.6 που είχα στο παρελθόν και τον έδωσα για να πάρω τον τριπλάσιου σχεδόν κόστους αντίστοιχο Leica (άψογος κατασκευαστικά - μηδαμινή έως καμία διαφορά οπτικά), και μαντέψτε: έπεσα σε άλλο ένα εξαιρετικό κομμάτι - καλύτερο από το "παλιό"! ;)
Χωρίς να δίνω σαφή απάντηση στο γιατί συνέβη καλό είναι να έχουμε στα υπόψην αυτά που έγραψα εδω για το θέμα της στεγανότητας και της συνεργασίας φακού σώματος.

Last edited:
Καταπληκτικά! :cry::ROFLMAO: Άλλος ένας λόγος να ψωνίζουμε από το "μαντρί" που είμαστε - ειδικά αν θέλουμε στεγανότητα...

Καταπληκτικά! :cry::ROFLMAO: Άλλος ένας λόγος να ψωνίζουμε από το "μαντρί" που είμαστε - ειδικά αν θέλουμε στεγανότητα...
Έτσι ακριβώς αλλά εσυ πουλάκι μου με την GX9 δεν εχεις θέμα γιατί το σωματάκι σου δεν είναι στεγανό ! ;)

Βεβαια στο μέλλον όπως σε βλέπω και αναβάθμιση να κανεις δυσκολα θα αλλάξεις , εχεις καλομάθει με τα κόλπα της Πανυ αλλά το κακο είναι οτι η Panasonic ολα τα στεγανά σωματα τα κάνει μπαμπατσικα , αν πας για καμία μικρή Olympus ΕΜ5.3 θα αρχίσεις να ψιριζεις την μαϊμού