Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ειναι γνωστό οτι η Olympus σε αντιθεση με την Πανασονικ χρεώνει εξτρα τα παρασολειγ σε ολους τους φακους της (εκτος απο την σειρα pro) και μαλιστα σε αρκετα αλμυρες τιμές, απαραδεκτο ετσι εχει κανει πιο πλουσια εταιριες οπως η JJC που βγαζουν κοπιες (με πιο φθηνα υλικα) των αυθεντικων, προκειμενου λοιπον να αποφυγω την αγορα του αυθεντικου μεταλλικου παρασολειγ για τον μαυρο 75/1.8 αξιας 80ευρω πηρα το αντιστοιχο μεταλλικο παρασολειγ της JJC (ας ειναι καλα η american express του γυιο μου) με 18 ευρω.

Εκει που εχω προβληματιστει ειναι για το παρασολειγ του τηλεφακου mzd 75-300 που πηρα προσφατα, τοσο το οριτζιναλ LS-61E οσο και το αντιστοιχο της JJC ειναι τεραστιο και ακυρωνει την καθημερινη μεταφορα του φακου (ειναι το ιδιο με αυτο του 4/3 70-300) που ειναι αρκετα μικρος για το εστιακο του μηκος, η μονη λυση που βρηκα ειναι το universal petal flower JJC LS-58 , δεν ξερω αν ειναι αρκετα μακρυ για να τον καλυψει αλλα εχει την δυνατοτητα παροτι ειναι βιδωτο να αποσπαται ενα απο τα δυο τεμ. και να αποθηκευεται στο σωμα του φακου σαν τα μπαγιονετ οριτζιναλ κατι που θεωρω απολύτως απαραιτητο,
το προβλημα μου ειναι οτι υπαρχει μονο Θεσσαλονικη μεχρι στιγμης (σε καλη ομως τιμη χαμηλοτερη δεν βρηκα στο ebay) με μεταφορικα 6.00 ευρω θα μου στοιχισει 15 ευρω, αν εχει κανεις τον φακο απο Θεσσαλονικη και μπορει να το δοκιμασει (να δουμε και αν το χωρα αναποδα το βαρελι του φακου) θα βοηθουσε πολυ .... και ακομη και καφε τον κερναω αν κανει τον κοπο και μου το παρει και το στειλει με 1.5 ευρω με δεμα ταχυδρομειου (θα περισσεψουν και ρεστα απο τα ταχυδρομικα ...:smash:)

Σαφαρι με τον 40-150 pro + 1.4Χ : http://www.fotozones.com/live/index.../olympus-40-150mm-f28-pro-goes-on-safari-r172

Συμπερασμα 1 (στο οποιο ηδη εχω γραψει πιο πανω την γνωμη μου και με βρισκει συμφωνο) :
However, having said that, I did find that the degradation of image quality from the 1.4x TC was pretty significant and after that first boat ride I took it off and didn’t put it back on for the remainder of the safari...

Συμπερασμα 2 μιας και ο ιδιος κατοχος και του 50-200 σχολιαζει : got loads of great shots on these 2 safaris, but I do think that I got better images on last year’s trips when I was using the 50-200mm lens. Why? I have thought about this and come to the conclusion that the 40-150mm PRO, while it is an awesome lens, is only really suited for near field subjects, which makes it less than desirable as a wildlife lens. Anything more than 25m away seemes to have less “pop”. Don’t get me wrong, I am still salivating after this lens for general use, but on future safaris I would definitely choose the 50-200mm over it.

Εδώ και κάποιες μέρες που το πήρα χαμπάρι καλοκοιτάω τον νέο ακυκλοφόρητο φακό της Panasonic 25mm f1.7.

Ξέρει κανείς πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα;

Reviews δεν έχουν κυκλοφορήσει για να δούμε σε πραγματικές συνθήκες πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του αλλά η τιμή που τον βρίσκω είναι πραγματικά καλή και μάλιστα από Ελλάδα!
Και όλα αυτά ενώ στο εξωτερικό η αντίστοιχη προπαραγγελία ξεκινά 100 πιο πάνω!!!

Με δελεάζει το f1.7 και θα ήθελα ένα φωτεινό φακό αλλά η άλλη επιλογή -ο 20mm f1.7- είναι αρκετά αργός στην εστίασή του και δεν νομίζω να με βολέψει.
Από την άλλη μπορεί και ο 25άρης να είναι εξίσου αργός στην εστίαση και να κάνω μια τρύπα στο νερό...

Τι λέτε αξίζει να πάει κανείς σε μια τέτοια αγορά στα τυφλά;

Δεν ειναι αγορα στα τυφλα, δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι αργος ο φακος αν αυτο ειναι το βασικο κριτήριο αγορας, κανεις φακος της Πανασονικ δεν εχει την ταχυτητα του 20/1.7 (ο οποιος εχει παλιο μοτερ και δεν ειναι φακος εσωτερικής εστιασης), στα υπολοιπα χαρακτηριστικα του φακου οντως πρεπει να περιμενουμε καποιο τεστ αλλα μεχρι στιγμης δεν εχω δει και κανενα φακο της Πανυ, ειδικα μονοεστιακο, που να υστερει σοβαρα καπου. Αν τον βρισκεις σε καλη τιμή μην το σκεφτεσαι...

Κι'εγώ θα τον αγοράσω τον φακό αυτό.. Ο λόγος που βγήκε είναι για να είναι συμβατός με το νέο σύστημα εστίασης DFD της panasonic. Σε ελληνικό κατάστημα φαίνεται να αναμένεται στα 200 . Το μεγάλο του αρνητικό είναι το μέγεθος, έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον 25mm 1.4.

Χτες το απόγευμα βρέθηκα σε ένα "τραπέζι" που έκανε στενός φίλος, φυσικά είχα μαζί μου και την ΕΜ10 με όλους τους φακούς της υπογραφής μου μαζί (αφορμή για τεστ να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κιόλας).

Οι συνθήκες ήταν εξωτερικός χώρος φωτισμένος από λάμπες πυρακτώσεως και αρκετός κόσμος συνέχεια σε κίνηση. Δεν έκανα χρήση φλας για δύο λόγους, πρώτων δεν έχω εξοικειωθεί με την χρήση του και δεν ήξερα πως θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα Και δεύτερον ήθελα η παρουσία μου να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται.

Οι δύο κιτ φακοί βγήκαν σχετικά γρήγορα εκτός μια και λόγο χαμηλής ταχύτητας γινόταν αισθητή η κίνηση στις φωτογραφίες πράγμα που δεν ήθελα. Ο Panasonic 20/1.7 στάθηκε στο ύψος τον περιστάσεων και κάλυψε άνετα τα γενικά πλάνα, για τα πιο κοντά αναγκαστικά επιστρατευσα τον Helios ο οποίος κλεισμένος στο φ2,8 έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με καλή οξύτητα και φωτεινά.

Και μου γεννήθηκε η εξής απορία, τι θα ήταν προτιμότερο σε τέτοιες περιπτώσεις που απαιτείται τέρμα ανοιχτό διάφραγμα, ο 12-40/2,8 που σαν ζουμ θα ήταν πιο ευέλικτος ή 2-3 σταθεροί που θα ήταν ακόμα πιο φωτεινοί.

Και μου γεννήθηκε η εξής απορία, τι θα ήταν προτιμότερο σε τέτοιες περιπτώσεις που απαιτείται τέρμα ανοιχτό διάφραγμα, ο 12-40/2,8 που σαν ζουμ θα ήταν πιο ευέλικτος ή 2-3 σταθεροί που θα ήταν ακόμα πιο φωτεινοί.

αναλογα το επιπεδο φωτος της σκηνης, αν ειναι πιο χαμηλο οι φωτεινοι σταθεροι θα σε πανε σε πιο χαμηλα ISO, αν ειναι στο επιπεδο που ειχες θα κανει την δουλεια και ο 12-40 και με πολυ μεγαλυτερη ευελιξια, εχω κανει χρηση και των δυο λυσεων, επαγγελματιας δυσκολα μπορει να προλαβει αλλαγες φακων σε event (θελει 2 σωματα και εξοικιωση με το καδρο) γιαυτο συνηθως προτιμα τη λυση των ζουμ, ο ερασιτεχνης την προτιμα γιατι βαριεται να αλλαζει φακους,

αν το κοστος δεν ειναι ο βασικος σου παραγοντας (π.χ. μονοεστιακος 12mm υπαρχει σε AF μονο ο 12/2 και στοιχιζει σχεδον οσο ο 12-40/2.8), θελεις να απολαυσεις αυτο που κανεις και εχεις ορεξη να το κατανοησεις πιο βαθια η λυση των φωτεινων μονοεστιακων θα σου δωσει κιαλλα συν (μικροτερο βαθος πεδιου κλπ.) κιαυτη θα διαλεγα εγω αν ηταν να αποφασισω με αυτα τα κριτηρια...

Μετά από απίστευτη περιήγηση στην ωραία Γερμανία, ο 15/1,7 έφτασε στα χέρια μου! " Άλλη " κατηγορία φακού κατασκευαστικά, όλο μέταλο και δαχτυλίδια που γυρνάνε όπως πρέπει με κερασάκι αυτό με τα διαφράγματα. Πρώτες λήψεις σύντομα...

Κι'εγώ θα τον αγοράσω τον φακό αυτό.. Ο λόγος που βγήκε είναι για να είναι συμβατός με το νέο σύστημα εστίασης DFD της panasonic. Σε ελληνικό κατάστημα φαίνεται να αναμένεται στα 200 . Το μεγάλο του αρνητικό είναι το μέγεθος, έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον 25mm 1.4.

Η απάντηση του εν λόγω καταστήματος στην προ τριών ημερών παραγγελία μου έχει ως εξής: "Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το προϊόν που παραγγείλατε βρίσκεται σε έλλειψη στον προμηθευτή και δεν έχουμε ημερομηνία παραλαβής.
Παρακαλώ ενημερώστε μας εάν θέλετε να κρατηθεί η παραγγελία σας και να την εκτελέσουμε μόλις αυτό γίνει εφικτό. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση"

Λογικό, ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε στο εξωτερικό. Ίδιο πρόβλημα διαθεσιμότητας και με την e-m10 ii, στην οποία βρέθηκε κατασκευαστικό ελάττωμα.

Μετά από απίστευτη περιήγηση στην ωραία Γερμανία, ο 15/1,7 έφτασε στα χέρια μου! " Άλλη " κατηγορία φακού κατασκευαστικά, όλο μέταλο και δαχτυλίδια που γυρνάνε όπως πρέπει με κερασάκι αυτό με τα διαφράγματα. Πρώτες λήψεις σύντομα...

με γειες φιλε, περιμενω πως και πως εντυπωσεις σου και μια ατυπη συγκριση με τον 20αρη που εχουμε και οι δυο (οχι φυσικα στην εστιαση), αν παντως ειναι της ιδιας κλασης με τον Leica 25/1.4 που εχω (κατι που λενε οι περισσοτεροι) θα τον κατευχαριστηθεις ...
επισης θα ηθελα και ενα σχολιο για την περιεργη εστιακη των 30mm, πιο κοντα στο κλασσικο 28mm ειναι ο φακος παρα στα 35mm.

Η απάντηση του εν λόγω καταστήματος στην προ τριών ημερών παραγγελία μου έχει ως εξής: "Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το προϊόν που παραγγείλατε βρίσκεται σε έλλειψη στον προμηθευτή και δεν έχουμε ημερομηνία παραλαβής.
Παρακαλώ ενημερώστε μας εάν θέλετε να κρατηθεί η παραγγελία σας και να την εκτελέσουμε μόλις αυτό γίνει εφικτό. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση"

Αν έχω δει καλά, η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του είναι 19 Νοεμβρίου οπότε μέχρι τότε αναμονή.

Και επειδή θα πάρω ένα στα 25mm περιμένω να δω review για να αποφασίσω μεταξύ Olympus 25mm f1.8 (~260 ), PanaLeica 25mm f1.4 (~350 ) και του "νέου".
Από τα δείγματα που βλέπω ο Panaleica στο f1.4-f1.8 δεν με ενθουσίασε ειδικά στα άκρα αν και όλοι γράφουν διθυραμβικά σχόλια για τον συγκεκριμένο φακό.
Έτσι όπως τα έβλεπα με τον Olympus η διαφορά δεν ήταν χαώδης.

Όχι τίποτα άλλο αλλά θα πάω και για ένα εκ των Olympus 45mm f1.8 & Panasonic 42.5 f1.7 και ζορίζομαι οικονομικά...

Είναι κανείς που να είχε δοκιμάσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω για να πει εντυπώσεις;

ασε τι λενε τα γραφήματα και οι μετρησεις για ακρα κλπ. , ο 25/1.4 ειμαι μια κλαση πανω απο τους αλλους, ο μονος φακος που τον κοιτα στα ματια ειναι ο Voiglander 25/0.95 πιο ακριβος,χειροκινητος, πιο βαρυς και πιο φωτεινος ομως ...
μην περιμενεις ο 25/1.7 να μπορει να συγκριθει μαζι του, στοιχιζει τα μισα και τον βγαζει η ιδια η εταιρια ...:HTEHETH63:

Ο νεος υπερφωτεινος νορμαλ φακο της Mitakon speedmaster 25mm/0.95, παρουσιαστηκε πριν λιγο καιρο και ειναι μια φθηνή σχετικα λυση (399$) που συνδιαζει μικρο μεγεθος και καλη - ποιοτική κατσκευή, φυσικα ειναι φακός χειροκίνητης εστίασης.

Εχουν κυκλοφορήσει ηδη καποια review, παραθέτω ενα που ειναι ταυτοχρονα και μινι συγκριτικο με τον κλασσικό Voiglander 25mm/0.95, Leica 25mm/1.4: http://photobyrichard.com/reviewbyrichard/zhongyi-mitakon-speedmaster-25mm-f0-95-review/

Συμπερασματικα ο φακος δειχνει να ειναι οξυτερος απο τους αλλους δυο στο κεντρο αλλα υστερει στα ακρα, την πολυ καλη του εικονα χαλαει επισης οταν στο καδρο υπαρχει εντονη φωτεινη πηγη όπου λογω flare μειωνεται το κοντραστ του κατι που εντεινεται απο το γεγονος οτι ο φακος δεν συνοδευεται απο παρασολειγ. Ο φακος δεν διαθετει τα κλασσικά σκαλοπατια (κλικ) στο διαφραγμα κατι που τον κανει ιδανικο για βιντεο αλλα δυσκολευει συνάμα τον φωτογραφο.

Δειχνει παντως μια αρκετα ενδιαφερουσα περιπτωση για οσους θελουν ενα κλασσικο 50/1.8(DOF) στην μηχανή τους.

mitakon-speedmaster-25mm-f0.95-review-28.jpg

Last edited:
Καλημέρα στην παρέα θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ για αλλαγή του λάστιχου του zoom σε φακό Panasonic 14-45mm!

αν δεν σε εξυπηρετησει η αντιπροσωπία (Intertech) νομίζω οτι υπαρχει ενα ανεξαρτητο σερβις στα Μεσόγεια που αναλαμβανει εκτος εγγυησης φωτογραφικα προιοντα της Πανασονικ, θα το βρω και θα ενημερωσω.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αν δεν σε εξυπηρετησει η αντιπροσωπία (Intertech) νομίζω οτι υπαρχει ενα ανεξαρτητο σερβις στα Μεσόγεια που αναλαμβανει εκτος εγγυησης φωτογραφικα προιοντα της Πανασονικ, θα το βρω και θα ενημερωσω.

Αυτό στη Ραφήνα λες;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αυτό στη Ραφήνα λες;

ναι νομιζω καπου εκει ειναι, ειχα δωσει την διευθυνση σε ενα φιλο που ειχε μια FT3 με σπασμενη οθονη, δεν ξερω τι απεγινε μπορω να τον ρωτησω...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ναι νομιζω καπου εκει ειναι, ειχα δωσει την διευθυνση σε ενα φιλο που ειχε μια FT3 με σπασμενη οθονη, δεν ξερω τι απεγινε μπορω να τον ρωτησω...

Το γνωρίζω το τηλέφωνο αλλά χθες που πήρα μου έλεγε ότι ο φακός δεν έχει λάστιχο :P
Σήμερα τελικά αφού μίλησα με την panasonic κανένα δεκάλεπτο κατέληξα να βρω κωδικό προϊόντος και να τον δώσω στη Ραφήνα για παραγγελία..

Τέλος καλό όλα καλά,σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου :)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Να ρωτήσω τους "παλιούς" εδώ:

Με βάση την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου 25/1.8 της Panasonic, τι πιστεύετε με βάση την έως τώρα προϊστορία ότι θα γίνει με τις τιμές των φακών που ήδη κυκλοφορούν;
-Θα πέσει o Olympus για να χτυπήσει το νέο Panasonic;
-Στον εσωτερικό ανταγωνισμό (έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού αυτό;) θα πέσει ο Summilux ή θα μείνει σταθερός/θα ανέβει για να μην πάρει αγοραστές από το φτηνό μοντέλο;

Με λίγα λόγια αξίζει κανείς να περιμένει ή θα ανέβουν οι τιμές στους παλιούς και θα βγούμε χαμένοι από την αναμονή;