Φακοί για m4/3

ok ειναι ο ανταπτορας και ο φακος επισης, ευτυχως ο τυπος καταφερε να βγαλει 1 εστιασμενη φωτο του φακου με το SN :flipout:

Ναι όντως , κατάστημα είναι τελικά και μου έκαναν και refund 2 λίρες λόγω του ότι βγήκαν χαμηλότερα τα μεταφορικά για Ελλάδα .

Τσάμπα πράμα , εάν καταφέρω να πάρω (με την προϋπόθεση να είναι καλή κόπια και σε όντως καλή κατάσταση ) την ποιότητα που λέτε εσύ και ο Αχιλλέας θα είναι περίπτωση . Θα το μάθω σε κανα μήνα που θα έρθει ο αντάπτορας , μέχρι τότε θα γυαλίζω τον φακό :flipout:

P1020529.jpg

Nα και η τελικη διαφορα μεγεθους...

Απο παλιο συγκριτικο τεστ ειχα γράψει:

Ενα τεστακι του θα βρεις και στο slrgear (http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1279) αλλα δεν θα το δεχθω σαν τοσο αξιοπιστο στην αναλυση και οξυτητα γιατι η βερσιον του φακου που δοκιμασαν ειναι πολυ νεα (ουτε καν MC παροτι λενε οτι ειναι) και δεν εχει καμια σχεση με την αποδοση της τελευταιας παραγωγης.

Εχουμε καταλαβει ολοι απο τα δειγματα του mZuiko 45mm/1.8 οτι ειναι ενας πολυ καλος φακος ακομη και ανοιχτος τελειως στο κεντρο ειναι πολυ οξυς, με ωραιο κοντραστ, χρωματα και μικρη γεωμετρικη παραμορφωση.
Μολις κλεισεις το διαφραγμα και σταδιακα εχεις φτασει την τιμη f=2.8 (που ειναι και η αντιστοιχη πρωτη τιμη που εχει ο ΟΜ μετα την f=1.8 ) η οξυτητα αυξανει κι αλλο στο κεντρο και ισσοροπει με τα ακρα που υπολειπονται πλεον πολυ λιγοτερο.

Ο ΟΜ 50mm/1.8 για εμενα αποτελεσε ευχαριστη εκπληξη, ανοιχτος στο f=1.8 εχει ελαφρως λιγοτερο κοντραστ απο τον μ4/3, πολυ ομορφα χρωματα και πολυ καλη αποδοση.
icon_up.gif

Στο κεντρο εδειχνε να υπολειπεται ελαχιστα στην οξυτητα, που κατα την γνωμη μου οφειλονταν στο μειωμενο κατατι κοντραστ , λιγο πιο εξω απο το κεντρο και για μεγαλη επιφανεια ηταν λιγο πιο οξυς απο τον μ/43 (ναι κι ομως) και στα ακρα εχανε απο αυτον. Πολυ ομαλη αποδοση απο το κεντρο στα ακρα.
Μολις κλεισεις ενα στοπ το διαφραγμα αυξανει κατακορυφα την αποδοση του και στο κοντραστ και οι δυο φακοι παρουσιαζουν ακομη μικροτερες διαφορες.

Απλα δεν περιμενα οι διαφορες να ειναι τοσο μικρες και με την πρωτη ευκαιρια θα επαναλαβω το τεστ, οι περισσοτεροι ΟΜ δεινουν καλα αποτελεσματα συνηθως πανω απο 1-2 στοπ κλειστοι , ο φθηνος ΟΜ 50mm/1.8 αποτελει εξαιρεση και δειχνει να τους διαψευδει (π.χ. τα γραμματακια στον ανεμοθωρακα που ηταν μπροστα απο το σημειο εστιασης αλλα και αλλα σημεια στην σελλα, ηταν λιγο πιο καθαρα στον ΟΜ παροτι αυτος θεωρητικα εχει ελαφρως πιο ρηχο βαθος πεδιου - στα ακρα η πλαστιγγα εγερνε υπερ του μ4/3).

Nα και μερικα chrop πρωτα απο τον mZuiko 45mm/1.8 σε f=1.8 και f=2.8, η εστιαση εγινε στον πισω καθρεπτη.
45mm_1_8.jpg
45mm_2_8.jpg

και τα αντιστοιχα απο τον ΟΜ Zuiko 50mm/1.8 σε f=1.8 και f=2.8

50mm_1_8.jpg

50mm_2_8.jpg

Last edited:
Ενα τεστακι του θα βρεις και στο slrgear (http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1279) αλλα δεν θα το δεχθω σαν τοσο αξιοπιστο στην αναλυση και οξυτητα γιατι η βερσιον του φακου που δοκιμασαν ειναι πολυ νεα (ουτε καν MC παροτι λενε οτι ειναι) και δεν εχει καμια σχεση με την αποδοση της τελευταιας παραγωγης.

Εύχομαι να έχεις δίκιο Κώστα διότι στα δείγματα που κατέβασα σε f1,8 και f8 που ήταν διαθέσιμα , υπάρχει τρελή διαφορά υπέρ του 45αρη στο f1,8 και αρκετή στο f8 .

Εάν δεν είχες ανεβάσει τις φωτό με την μοτοσυκλέτα , μη σου πω θα ακύρωνα και την αγορά του ακόμη .

Σε 1.8 δεν χρειάζεται να γράψω ποιος είναι ποιος :

45vs50.jpg

Ήρθε και ο 20/1.7 ii και συμπληρώθηκε η γκάμα , απογοητεύτηκα κάπως διότι σε σχέση με τα όσα έχω διαβάσει , περίμενα να δω ΤΗΝ διαφορά σε σχέση με τον 12-32 που τείνει μετά και από αυτό να γίνει ο αγαπημένος μου και να κολλήσει επάνω στην ΕΜ-10 .
Η οξύτητα στο κέντρο είναι τόσο καλύτερη στον 20αρη , όσο το υπόλοιπο κάδρο για τον 12-32 . Τουλάχιστον για αυτούς που έχω στα χέρια μου , το αποτέλεσμα είναι καθαρή ισοπαλία .
Η δοκιμή έγινε με f4.5 για να ήταν ίδια τα διαφράγματα , αλλά η οξύτητα στον 20αρη έχει ελάχιστη διαφορά μεταξύ 1.7 - 4.5 διακρίνοντας λίγο καλύτερη αντίθεση στο 1.7 .

τα ιδια πανω κάτω ηταν και τα δικά μου συμπεράσματα απο την συγκριςη με τον 20/1.7 ΙΙ οταν τον πήρα πριν λιγο καιρό, εγω ομως δεν απογοητεύτηκα καθολου γιατι πρώτον είχα τεςταρει τον 12-32 και με καλύτερους ακομη φακους και ήξερα ακριβως τις επιδόσεις του και η αγορά του 20αρη ηταν καθαρά και μονο για να εχω ενα πολυ πιο φωτεινο φακο επιςης μικρο και μαζεμένο (pancake) με την αποδοςη τουλαχιςτον του 12-32 σε λογική τιμη (οχι στην τιμη των 17/1.8, 15/1.7) που να μπορώ να τον βάλω στις ΕΜ1, GM1 βραδυ σε δυςκολες καταςταςεις φωτιςμου χωρίς φλας ωςτε να μην ανεβαινω σε ψηλα ISO και φυςικα να μην πιάνει πολυ χωρο.

Το δυνατό σημειο του 20αρη ειναι οτι εχει πολυ καλή οξυτητα στο κέντρο ανοιχτός (αυτο ειναι πολυ σημαντικό σε φωτεινο φακο) που ελάχιστα βελτιώνεται οσο κλείνεις το διαφραγμα, τα ακρα του εχουν επιςης ιςςοροπημενη αποδοςη αλλα σιγουρα βελτιώνονται μετα απο 1-2 στοπ και πιάνουν σε αποδοςη αυτα του 12-32 (ιςως και να υστερούν λιγο απο κόπια σε κόπια), θα δεις φυςικα διαφορες λογω διαφραγματος στο μποκέ αλλα και στο μικροκοντραστ αν κροπαρεις ή ζουμαρεις στην οθονη σου.

Last edited:
Να'σαι καλά βρε Κώστα , πήγε το μυαλό μου ότι έπεσα σε κακή κόπια , ή ότι είναι εξαιρετική η κόπια του 12-32 .

Βέβαια το σημαντικό όπως είπες και εσύ είναι η φωτεινότητα , σε συγκεκριμένο φωτισμό στα 20mm που μου δίνει ο 12-32 μία άλφα έκθεση/ταχύτητα σε iso3200 , ο 20αρης μου δίνει τα ίδια σε μόλις iso800 !!!

Οπότε Στέργιο καλός ο 45αρης , αλλά δεν ρίχνεις μια ματιά και στον 12-32 ? :flipout:

Πότε θα ξεκουραστούμε ωρέ παλικάρια ?

Να'σαι καλά βρε Κώστα , πήγε το μυαλό μου ότι έπεσα σε κακή κόπια , ή ότι είναι εξαιρετική η κόπια του 12-32 .

Βέβαια το σημαντικό όπως είπες και εσύ είναι η φωτεινότητα , σε συγκεκριμένο φωτισμό στα 20mm που μου δίνει ο 12-32 μία άλφα έκθεση/ταχύτητα σε iso3200 , ο 20αρης μου δίνει τα ίδια σε μόλις iso800 !!!

Οπότε Στέργιο καλός ο 45αρης , αλλά δεν ρίχνεις μια ματιά και στον 12-32 ? :flipout:

Πότε θα ξεκουραστούμε ωρέ παλικάρια ?

χαχαχα, πήραμε epl-5 για να έχουμε φορητότητα, έχουμε πάρει 2 φακούς (έχουμε και του ΚΙΤ), πήρα ND φιλτράκι, σούπα-μούπες κανα φλασάκι κλπ κλπ μας βλέπω με βαλίτσα πιο μεγάλη από αυτή που είχα για την 20d!

ο 12-32 είναι πολύ ενδιαφέρον φακός, αλλά είμαι λάτρης των καλών επιδόσεων σε χαμηλό φωτισμό.

Έχω κολλήσει με τους prime και δε με βλέπω διατεθειμένο να θυσιάσω αυτό που έχω για την ευκολία μου.

Έχω πάρει ένα πουγκί neopren στο οποίο χώνω μέσα την e-pl5 με τον 20ρη και μπορώ έτσι να τη βάζω σε τσέπες από μπουφάν άνετα (και δε κινδυνεύει από κλειδιά, ψιλά και άλλα, ούτε σκονίζεται).

Έχουμε άποψη για την οξύτητα του 20ρη σε σχέση με τον 45ρη? νομίζω ότι ο 20ρης είναι εμφανώς οξύτερος. Τι λέτε?

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

χαχαχα, πήραμε epl-5 για να έχουμε φορητότητα, έχουμε πάρει 2 φακούς (έχουμε και του ΚΙΤ), πήρα ND φιλτράκι, σούπα-μούπες κανα φλασάκι κλπ κλπ μας βλέπω με βαλίτσα πιο μεγάλη από αυτή που είχα για την 20d!

ο 12-32 είναι πολύ ενδιαφέρον φακός, αλλά είμαι λάτρης των καλών επιδόσεων σε χαμηλό φωτισμό.

Έχω κολλήσει με τους prime και δε με βλέπω διατεθειμένο να θυσιάσω αυτό που έχω για την ευκολία μου.

Έχω πάρει ένα πουγκί neopren στο οποίο χώνω μέσα την e-pl5 με τον 20ρη και μπορώ έτσι να τη βάζω σε τσέπες από μπουφάν άνετα (και δε κινδυνεύει από κλειδιά, ψιλά και άλλα, ούτε σκονίζεται).

Έχουμε άποψη για την οξύτητα του 20ρη σε σχέση με τον 45ρη? νομίζω ότι ο 20ρης είναι εμφανώς οξύτερος. Τι λέτε?

H oly χωρά στον ίδιο πουγκί και με τον 12-32. Κι έχει περίπου την ίδια επίδοση.

Όπως λέει και ο Βλάσης , κατά την διάρκεια της ημέρας θα έχεις ίδιο μέγεθος με τον 20αρη , ίδια ποιότητα φωτογραφική ...................................και ζουμ !!!

Εάν ο 45αρης έχει την οξύτητα του 17/1.8 , τότε ο 20αρης είναι οξύτερος .

Το πουγκί ποιο είναι ;

Όπως λέει και ο Βλάσης , κατά την διάρκεια της ημέρας θα έχεις ίδιο μέγεθος με τον 20αρη , ίδια ποιότητα φωτογραφική ...................................και ζουμ !!!

Εάν ο 45αρης έχει την οξύτητα του 17/1.8 , τότε ο 20αρης είναι οξύτερος .

Το πουγκί ποιο είναι ;

το πουγκί είναι αυτό: http://www.ebay.com/itm/5-Pcs-Neopr...1?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item4ad73c8b85
το XXL

ο 45αρης ειναι οξύτερος απο τον 17αρη,

ο παλιός 20αρης που εχει ο Στεργιος ιςως ειναι λιγο πιο οξύς στο κέντρο αλλα πανω κάτω πιστευω οτι ειναι στο ιδιο iQ με τον 45αρη, ο 12-32 εμφανώς δεν μπορει να καλυψει με την εςτιακη κου και την φωτεινοτητα που εχει την χρηςη του 45/1.8 για πορτρετο.

Last edited:
ο 7-14 παει μια υπέροχη βόλτα :SFGSFGSF: μεςα σε ενα μετεωρολογικό μπαλόνι, παρόλο το φιλτρο που καταφέρανε και του βάλανε το all time classic flare του ειναι εκεί

http://vimeo.com/103855307

On 20th of July, 2014, Blackmagic Pocket Cinema Camera was sent up for the first time with Atomos NinjaStar, with 128GB CFast card, to capture the whole two-hour-long journey from the ground to 28.5km (17.7mile) peak at stratosphere, and free-fall back to the Mother Earth.

ο 45αρης ειναι οξύτερος απο τον 17αρη,

ο παλιός 20αρης που εχει ο Στεργιος ιςως ειναι λιγο πιο οξύς στο κέντρο αλλα πανω κάτω πιστευω οτι ειναι στο ιδιο iQ με τον 45αρη, ο 12-32 εμφανώς δεν μπορει να καλυψει με την εςτιακη κου και την φωτεινοτητα που εχει την χρηςη του 45/1.8 για πορτρετο.

τον καινούργιο 20ρη έχω.

Παρατήρησις (και ίσως λίγο άσχετο με το θέμα): με την e-pl5 ασχέτως φακού το auto WB δε δουλεύει σωστά. πχ αν βγάλω κάποιο πορτρέτο και το άτομο φορά έντονη κόκκινη μπλούζα μου κοκκινίζει ελαφρώς τα μούτρα. Μιλάω για jpg από τη μηχανή, δε μπαίνω στη διαδικασία διόρθωσης σε υπολογιστή κλπ, γι'αυτό πήρα olympus, για τα jpg straight from the camera. Γενικά το auto μου βγάζει πάντα μια πιο θερμή άποψη σε εσωτερικό χώρο πάντα και πολλές φορές επιλέγω incadescent wb ακόμα και αν δεν έχω λάμπες φθορισμού στο χώρο για να "έρθει" πιο σωστά το wb.

Μάλλον πρέπει να μάθω να δουλεύω το custom wb ε?

Να φανταστείτε ότι η αρχαία eos 20d που είχα ήταν way better!

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

ο 7-14 παει μια υπέροχη βόλτα :SFGSFGSF: μεςα σε ενα μετεωρολογικό μπαλόνι, παρόλο το φιλτρο που καταφέρανε και του βάλανε το all time classic flare του ειναι εκεί

On 20th of July, 2014, Blackmagic Pocket Cinema Camera was sent up for the first time with Atomos NinjaStar, with 128GB CFast card, to capture the whole two-hour-long journey from the ground to 28.5km (17.7mile) peak at stratosphere, and free-fall back to the Mother Earth.

τί λέει ο 7-14? σκέφτομαι να τον πάρω για βίντεο με την GH3. με χαλάει λίγο η έλλειψη σταθεροποίησης

Μάλλον πρέπει να μάθω να δουλεύω το custom wb ε?

Επίσης μετά την συμβουλή του Κώστα δοκίμασε στο μενού χρώματος να βάλεις πορτρέτο , αλλά και το ψαράκι για υποβρύχιο στις ρυθμίσεις wb , έχει πιο ουδέτερα χρώματα .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

τί λέει ο 7-14? σκέφτομαι να τον πάρω για βίντεο με την GH3. με χαλάει λίγο η έλλειψη σταθεροποίησης

κορυφαιος, μοναδικη επιλογη σε AF μεχρι να βγει ο ακριβοτερος mZD 7-14/2.8 (υπαρχει ο 4/3 βεβαια με ανταπτορα) που θα ειναι αδιαβροχος αλλα επισης δεν θα εχει σταθεροποιηση,

μοναδικο προβλημα το περιεργο flare που παρουσιαζεται καποιες φορες με purple αποχρωσεις (το έγραψα σωστα Ηλια αυτη την φορά :flipout:) , σε σωμα Panasonic το φαινομενο ειναι σαφως μειωμενο.
Δυο τρεις σελιδες πριν ειχα γραψει αναλυτικα γιαυτοn και ειχα βαλει και σχετικα νηματα πως διορθωνεται το προβλημα.

Αν δεν βιαζεσαι και περιμενεις μεχρι το 1-2 τριμηνο του νεου χρονου που θα βγει ο 7-14 της Olympus (με ενδιαφερει η αδιαβροχοποιηση) μπορεις να παρεις τον δικο μου που εχει γινει καταλληλη μετατροπη για να μπαινουν ειδικα φιλτρα στην μοντουρα με ειδικο αξεσουαρ της Πανυ.:2thumb22sup: