Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ο 20/1.7 κατα την γνωμη μου δεν κανει για πορτρετα, ειναι λιγο αφυσικος, για γενικη χρηση ειναι ιδανικος ή για γκρουπ ανθρωπων μιας και θελει λιγο αποσταση για να παρεις οπτικη κοντα σε αυτο που βλεπεις με το ματι,

ο 25/1.4 ειναι σαφως καλυτερη λυση για πορτρετο, τον χρησιμοποιω πολυ και με το f=1.4 και στα κοντινα πορτρετα επιτυγχανεις και καποια απομονωση στο θεμα σου, επισης τα χρωματα του για εμενα ειναι πιο θερμα απο του 20αρη και γενικα με το μικροκοντραστ του δινει μια αλλη αισθηση στην φωτογραφια.

Στις χρωματικες εκτροπες καποια προγραμματα ναι μεν τις διορθωνουν αλλα μοναχα της μιας κατευθυνσης (axial (longitudinal) and transverse (lateral) CA) : http://en.wikipedia.org/wiki/Chromatic_aberration

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

τιμη για τον 42.5/1.2 στα 350$ συν μεταφορικά συν τελωνείο ...
http://www.ebay.com/itm/Zhongyi-Mit...703?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25a5cb10cf

στα 350 ο 24/1.7 περιπου : http://www.ebay.com/itm/MITAKON-Obi...9?pt=LH_DefaultDomain_101&hash=item3f4c25b79b

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και ενα ακομη δείγμα του 42.5/1.2 στην GH4:

[video]https://player.vimeo.com/video/126694182[/video]

Last edited:

Αν δεις το Flickr μου θα καταλάβεις ότι είμαι 101% μαζί σου.
Ακαδημαϊκή συζήτηση κάνω για το ότι μια εταιρεία κοστολογεί 1400 ένα φακό της επειδή παραμορφώνει με συγκεκριμένο τρόπο (που από κάπου μας έχει καρφωθεί στον εγκέφαλο ότι είναι επιθυμητό) ενώ τις παραμορφωσεις γενικά τις αποφεύγουμε.
Το ληγω εδώ μην παρεξηγηθώ.
Καλή Κυριακή !

Απλά έκανα παραλληλισμό για να "ελαφρύνω" το κλίμα!

(καλά το flickr σου δε παίζεται!)

Καλή Κυριακή!

Ωραίοι όλοι αυτοί οι manual φακοί, αλλά για μένα που είμαι τεμπέλης, έχω μια ηλικία :grandpa: και μου λείπει ο χρόνος, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εστίαση (που χωρίς σκόπευτρο και peaking δεν... ), αλλά και η επεξεργασία μια και οι raw editors ΔΕΝ καταλαβαίνουν περι τίνος πρόκειται (λογικό), οπότε πρέπει να τα κάνεις όλα στο χέρι! Όταν (και αν) βγώ στην σύνταξη ίσως... :flipout:

η πιο all around φθηνή λυση για 1:3 macro και AF ειναι ο mzuiko 12-50, υπαρχει επισης η λυση των macro tubes με χαμηλο κοστος απο eBay περιπου 30-40 που δινουν μεγαλύτερες μεγενθυνσεις και εχεις και exif, AF γιατι ειναι τσιπαρισμενοι, τελος υπαρχουν και οι Olympus macro adapter ή άλλης μάρκας π.χ. Raynox που βιδώνουν εμπρος απο τον κιτ φακο σου, καθε λυση απο τις παραπανω εχει τα συν και πλην αλλα καμια κατα την γνωμη μου για πραγματικό μακρο δεν αντικαθιστά σε ευχρηστία και ποιοτητα την χρηση ενος dedicated macro φακου οπως ο mzuiko 60/2.8.

Αρχικά σκέφτομαι για μια "φτηνή" 'μεσοβέζικη" λύση για να πειραματιστώ με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας και μετά αν κολλήσω να επενδύσω σε πιο σοβαρό εξοπλισμό, οπότε μάλλον μεταξύ macro tube & macro adapter παίζω.
Κατά την γνώμη σου τι είναι καλύτερο;
Ενδεικτικά κοιτούσα κάτι σαν αυτό: http://www.digitaltoyshop.com/Macro_Lens_Olympus_PEN_E-PL5_t2963_6083_1.
Θα κάνω έστω και με περιορισμούς δουλειά; ή τελος πάντων κάτι σε αυτά τα λεφτά ή ως 50 έχεις κάποια συγκεκριμένη πρόταση;
Και κάτι ακόμα: υπάρχουν αντίστοιχα ανταπτοράκια για wide; Π.χ αυτό http://www.digitaltoyshop.com/Wide_Angle_and_Macro_Lens_Olympus_PEN_E-PL5_t2963_4813_1;

καλυτερα θα σε ενημερωσει ο Δημητρης (cacau) που εχει δουλεψει και τις δυο λυσεις παραλληλα, αν ειναι να παρεις ανταπτορακι σαν κιαυτο που ποσταρες σου συνιστω τα Raynox που δινει μεγαλες μεγενθυνσεις, υπαρχουν 2 βερσιον αναλογα το μεγεθος της μεγενθυνσης που θελεις.

αν εχεις adaptor για 4/3 δες και τα 35/3.5 και 50/2, μεταχειριζμενα παιζουν σε καλες τιμες και ειναι πολυ καλοι φακοι, τα 50 ευρω δεν φτανουν ομως:)
επεισης μπορεις να βαλεις καπιο παλιο 50αρι αναποδα με ανταπτορα που θα σου δωσει αρκετα καλο μαρκο....

Είδα τα 2 raynox 250+150, διάβασα διάφορα και αρκετοί έλεγαν για μεγάλες παραμορφώσεις του 250 κυρίως στα άκρα της εικόνας.
Εντάξει, δεν περιμένω θαύματα από ένα αντάπτορα των 50 απλά σκεφτόμουν μήπως είναι καλύτερα να πάω στον 150.
Να σημειώσω πως έχω μόνο τον kit 14-42 Zuiko που δίνει η Olympus.

αν εχεις adaptor για 4/3 δες και τα 35/3.5 και 50/2, μεταχειριζμενα παιζουν σε καλες τιμες και ειναι πολυ καλοι φακοι, τα 50 ευρω δεν φτανουν ομως:)
επεισης μπορεις να βαλεις καπιο παλιο 50αρι αναποδα με ανταπτορα που θα σου δωσει αρκετα καλο μαρκο....

τα 4/3 δεν τα ανεφερα μιας και πρεπει να αγορασεις AF ανταπτορα και το συνολικο κοστος φακου - ανταπτορα θα υπερβει τα 250Ευρω (70-120ευρω ανταπτορας και 150-250Ευρω φακος) ,
η λυση με τον χειροκινητο 50αρη που σου πρoταθηκε ειναι καλη αν δεν σε πειραζει η χειροκινητη εστιαση που ετσι κιαλλιως σε μεγαλες μεγενθυνσεις ειναι μονοδρομος ακομη και με AF φακο, και λεω ειναι καλη γιατι θα εχει διπλη λειτουργία, δηλ. μπορεις να παρεις ενα αξιολογο πορτρετοφακο π.χ. τον ΟΜ 50/1.8 (περιπου 35-60Ευρω) που με ενα reverse ring 49mm/m43 αξιας 15ευρω τον βαζεις αναποδα στο σωμα και εχεις και καλο μακρο, επισης για τον ΟΜ50/1.8 υπαρχουν και τα ΟΜ tubes 7-14-25 που αναλογα τον συνδιασμο τους περνεις διαφορες μεγενθυνσεις,

αν θελεις καποια στιγμη να δοκιμασεις το σετ ΟΜ50/1.8+tubes τα εχω και καθονται μιας και εχω παρα πολλες λυσεις σε μακρο φακους πλεον. Βεβαια η προσαρμογη τους σε μοντουρα μ43 απαιτει και ανταπτορα ΟΜ σε μ43 αξιας περιπου 15-20ευρω απο ebay.

Last edited:
Η φθηνότερη λύση με αξιόλογα αποτελέσματα είναι τα extension tubes από την Meike (~30-40$). Έχεις τα πάντα (AF, exif κ.λ.π.), και η απόδοση κατά βάση εξαρτάται από τον φακό, o φθηνός 45-150 της panny από τα 100mm και πάνω δουλεύει άνετα και με καλά αποτελέσματα, ενώ ο "πανακριβουάρ" 12-35/2.8 ζορίζεται και πρέπει να πάς ΠΟΛΥ κοντά για να εστιάσει. Γενικώς για έξω καλύτερα να τα φορέσεις σε κάτι άνω των 100mm.

Ο Raynox 250 είναι πολύ ισχυρός (+8 διοπτρίες) και εστιάζει σε σταθερή απόσταση 109mm, άρα το "χεράτο" το ξεχνάς - θες τρίποδο και slider για να κάνεις σοβαρή δουλειά, μια και το βάθος πεδίου είναι ανύπαρκτο. Για τον 150 έχω διαβάσει ότι είναι κάπως πιο "ανεκτικός"...

Ο 12-50 είναι επίσης μια λύση "όλα σε ένα", και είχα κανονίσει να πάρω έναν "τζάμπα" αλλά χάλασε η δουλειά, οπότε ας μας πούνε οι κάτοχοι...

Η φθηνότερη λύση με αξιόλογα αποτελέσματα είναι τα extension tubes από την Meike (~30-40$). Έχεις τα πάντα (AF, exif κ.λ.π.)...

Το site που λες είναι αυτό: http://www.meikestore.com/category/extension-tubes/685.html;
Απλά δεν βλέπω διαστάσεις για να ξέρω τι να πάρω ούτε έχει "ειδική" κατηγορία Olympus παρά μόνο για Canon/Nikon/Sony.
Οπότε τι να κοιτάξω;
Θα χρειαστώ και έξτρα αντάπτορα για να κουμπώσει στην E-pl5;

Δεν χρειάζεσαι τίποτα http://www.ebay.com/itm/Meike-Auto-Focus-Extension-Tube-for-Micro-Four-Thirds-M4-3-m43-Panasonic-Olympus-/271286507184?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f29ef96b0 και με μεταλλικό δαχτυλίδι http://www.ebay.com/itm/Meike-Auto-Focus-AF-Extension-Tube-for-Micro-M4-3-Panasonic-Lumix-Olympus-OM-D-/271425018073?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f323118d9 διάβασε τις οδηγίες γιατί σε ότι αφορά το διάφραγμα το πραγματικό κλείνει κι άλλο σε σχέση με την τιμή που βάζεις εσύ...

καλα review εχω διαβάσει, το μεγαλο του προσόν ειναι οτι ειναι πολυ μικρός, κανει ακομη και για την GM1, ιδανικό ταίρι του 12-32 σε μεγεθος, δεν νομιζω να τον εχει δοκιμάσει κανεις μας για περισσοτερα...

Στο skroutz τον βρίσκω από 307 και πάνω. Λέω να περάσω από το Γαλαιο να ρωτήσω.
Νάσαι καλά για την ΑΜΕΣΗ απάντηση σου !!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν τελικά η G7 αξίζει τον κόπο, σκέπτομαι να τη βάλω στο χέρι, στη θέση της G5, κάποια στιγμή μετά το Σεπτέμβριο.
Η τιμή της ελπίζω να έχει πέσει λιγάκι μέχρι τότε.
(Όλο τέτοια σκέφτομαι αλλά να δω πότε θα αξιωθώ να πάρω ένα flash για την 750 ;) )

και εμενα μου αρέσει αλλα θα κανω υπομονή μεχρι Χριστούγεννα που θα εχει προσφορες, μεχρι τοτε μια φθηνή ΕΜ10 θα ειναι μια χαρα για backup δίπλα στην ΕΜ1....

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

η λυση με τον χειροκινητο 50αρη που σου πρoταθηκε ειναι καλη αν δεν σε πειραζει η χειροκινητη εστιαση που ετσι κιαλλιως σε μεγαλες μεγενθυνσεις ειναι μονοδρομος ακομη και με AF φακο, και λεω ειναι καλη γιατι θα εχει διπλη λειτουργία, δηλ. μπορεις να παρεις ενα αξιολογο πορτρετοφακο π.χ. τον ΟΜ 50/1.8 (περιπου 35-60Ευρω) που με ενα reverse ring 49mm/m43 αξιας 15ευρω τον βαζεις αναποδα στο σωμα και εχεις και καλο μακρο, επισης για τον ΟΜ50/1.8 υπαρχουν και τα ΟΜ tubes 7-14-25 που αναλογα τον συνδιασμο τους περνεις διαφορες μεγενθυνσεις...Βεβαια η προσαρμογη τους σε μοντουρα μ43 απαιτει και ανταπτορα ΟΜ σε μ43 αξιας περιπου 15-20ευρω απο ebay.

Επειδή δεν έχω καταλήξει ακόμα στο τι θα κάνω, αν μπορείτε λύστε μου μια απορία:
Αν επιλέξω ένα manual φακό σαν τον παραπάνω που προτείνει ο φίλος, πως ακριβώς λειτουργεί κανονικά το σύστημα;
Τι εννοώ: Εντάξει, επιλέγω πάνω στο φακό διάφραγμα αλλά με την ταχύτητα κλείστρου τι γίνεται; Και πως ακριβώς γίνεται η λήψη; Ο φακός είναι μόνιμα ανοικτός στο διάφραγμα που έχω επιλέξει και με το κουμπί απλώς "αποτυπώνεται" η εικόνα που "βλέπει" ο αισθητήρας τη δεδομένη στιγμή;
Αν ισχύει αυτό υπάρχει κίνδυνος για τον αισθητήρα που θα δέχεται συνεχώς φως - ειδικά στο κέντρο - ή με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και με τον AF φακό;
Sorry για τις ερωτήσεις αλλά όπως καταλαβαίνετε είμαι πολυυύ νέος στη φωτογραφία.