Φακοί για m4/3

Δοκίμασε αρχικά σε ένα κατάστημα τον 20/1.7 στο 1.7, και μετά κλείσε το διάφραγμα στο 3.5 και πάνω, για να αντιληφθείς καλύτερα για τι διαφορά μιλάμε.

Στην πράξη δεν θα ακουμπάς καν τον 12-32 για λήψεις εντός σπιτιού χωρίς φλας. Με τον 20/1.7 κάτι θα καταφέρεις.

Έχω και τους δυο αλλά έχω και τρία σώματα, ο 12-32 είναι σχεδόν μόνιμα πάνω στην GM1 ενώ ο 20/1,7 μπαινοβγαίνει στις άλλες δύο. Για την καθημερινότητα λοιπόν θεωρώ πιο χρήσιμο τον πρώτο, με μια υποσημείωση: σπάνια τον δουλεύω πάνω από τα 25mm, όχι λόγω πτώσης απόδοσης αλλά επειδή έχω μια "τρύπα" στα εστιακά μήκη που με ενδιαφέρουν από τα 25 έως τα 40-45mm.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

μια χαρα δουλευω το 12-32 εντος σπιτιού, με τα λαμπιόνια Κωστή ειναι εγγενές προβλημα του AF του CDAF οχι μονο του 12-32

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το "εντός σπιτιού" είναι και υποκειμενικός όρος, αφού διαφορετικά το εννοεί ο καθένας, πέρα από τον διαφορετικό φωτισμό που έχει και κάθε σπίτι.

Η δική μου ερμηνεία είναι με τον νορμάλ φωτισμό (φυσικό ή τεχνητό) στον οποίο μπορεί να χαλαρώσει κανείς. Ούτε με κεράκια, αλλά ούτε και να φεγγοβολάει ο τόπος.

Στον δικό μου χώρο με f/3.5 και υψηλή ταχύτητα για να συλλάβω παιδί σε κίνηση με μηχανή m4/3 χωρίς φλας δεν έχω αποδεκτό αποτέλεσμα, χωρίς να μπω σε απαγορευτικά από θόρυβο επίπεδα, που για μένα στο m4/3 είναι τα >1600iso.

Το f/1.7 σε 1/125 επιτρέπει 1600iso, ενώ το f/3.5 σε 1/125 επιβάλλει 6400iso, που σημαίνει υπερβολικό θόρυβο στο m4/3.

φυσικα το γενικό εντος σπιτιου ειναι και το πρωι με ηλιο και το βραδακι με τεχνητο απλετο φωτισμο ή με κεράκι, αφου δεν υπηρχε επεξηγηση εγραψα και εγω οτι ο φακος εστιαζει και εντος σπιτιου αυτο ελειπε να εστιαζει μονο εξωτερικα, τα υπολοιπα για υψηλα ISO ειναι γνωστα αλλα εδω δεν μιλαμε περι ανεμων και υδατων αλλα για ενα συγκεκριμενο φακο τον 20αρι που παρολη την φωτεινοτητα του δεν ειναι γρηγορος σε εστιαση οχι εντος σπιτιου με τις συνθηκες που περιεγραψες αλλα και εκτος σπιτιου, ουτε συζητηση για να πιασει παιδι στην κινηση, συν τις αλλοις ο 20αρης δεν εχει σταθεροποιηση οπως ο 12-32 που του δινει 1-2 στοπ κατελαχιστον σε ακινητα θεματα (αν αλλαξει ποτε σωμα σε Πανασονικ), για κινητα τα ειπαμε δεν υπαρχει συγκριση εντος και εκτος σπιτιου ....

αν μιλαμε βεβαια για χειροκινητη εστιαση ναι δινει πλεονεκτημα με την φωτεινοτητα του αλλα ξεφευγει το θεμα και δεν μιλαμε για συνηθη φωτογραφηση και κατι που θα θελει ο χρηστης απο τον βασικο του φακο.

Επειδη η μηχανη του ειναι Olympus (E-PL5) πρεπει να ξερει οτι και οι δυο φακοι διορθωνονται για γεωμετρια αλλα οχι για CA, ειδικα όμως ο 20αρης στα ανοιχτα διαφραγματα θα του δωσει κάμποσο.... Πλεον νομίζω πως εχει ολες τις πληροφοριες στο τραπεζι και μπορει να παρει την αποφασή του.

Last edited:

κι εγώ έχω και χρησιμοποιώ και τους δυο πάνω σε μια Oly EM5. Η χρήση του 12-32 σε σχέση με εκείνη του 20 1.7 είναι 80/20.

Αφού έχεις ήδη έναν κιτ φακό, θα πάρεις κι άλλον έναν, έστω και καλύτερο;
Και γιατί ντε και καλά μιλάμε για τον 20/1.7;
Δεν θα ήταν καλύτερα 14/2.5 + 45/1.8; Βρίσκονται και μεταχειρισμένοι οι φακοί σε καλές τιμές.

Ο 12-32 δεν παύει να είναι αργός φακός 3.5-5.6, αργός με την έννοια ότι σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς αργή ταχύτητα κλείστρου για να διατηρήσεις στοιχειώδη φωτεινότητα ώστε να μην ανεβάζεις τα iso πολύ ψηλά και γεμίζεις θόρυβο.
Αυτό περιορίζει και εντός σπιτιού και σε street που ανέφερες ως πιθανή χρήση.

κατρχην δεν υπαρχει αλλος κιτ στο m43 που να αρχιζει απο 12mm, δευτερον η αποδοση του στο ευρυγωνιο εστω και στα στα διαφραγματα που ξεκινα συγκρινεται με prime , αρα ναι αξιζει η αγορα του και ως δευτερου κιτ φακου (αν και δεν τεθηκε τετοιο ερωτημα απο κανενα, υποθετω αν υπαρχει και αλλος θα πουληθει για να καλυψει τμημα της αγορας...).

Οσο για το ποιους φακους θελει ο ιδιος αγοραστης αυτος ξερει και εκδηλωσε επιθυμια για συγκεκριμενους φακους και κυριως για ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ φακο γενικης χρησης όχι για παραπανω και δεν μιλησε καν για χρηση πορτρετου, υπαρχουν τουλαχιστον αλλοι 40-50 φακοι να προτεινουμε αν το bunget ανοιξει ή αν ειναι να γραφουμε οτι βολευει εμας ....

Πάνω που ήμουν έτοιμος να πάω για τον 20mm f1.7 διάβασα τα παραπάνω για τον 12-32 και μπερδεύτηκα πάλι.
Ξέρω πως είναι ανόμοια πράγματα αλλά αν υπάρχει κανείς που να τους είχε και τους 2 θα ήθελα να μου πει ποιος τον βόλευε περισσότερο για καθημερινή γενική χρήση.
Ο φωτεινός 20αρης ή ο wide zoom;
Μιλάμε πάντα για γενική χρήση λίγο απ'όλα:τοπία,low light,παιδιά σε κίνηση,street κτλ.

Last edited:
Μακάρι ο 12-32 να ήταν πιο φωτεινός ή ο 20αρης να ήταν 12αρης ή έστω 14αρης (και σε ίδιες τιμές) αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Την αντιπρόταση του 14/2.5 την έκανα με βάση αυτά τα γραφόμενα.
Πρόσθεσα και τον 45/1.8 ως συνδυασμό με τον 14/2.5, καλύπτοντας τα 28mm και τα 85mm αντί τα 40mm.
Φωτογραφικά δεν είναι παράλογη η πρόταση συνδυασμού 28άρη/35άρη + 85άρη αντί ενός 40άρη/50άρη όταν αυτός δεν βολεύει τον χρήστη.
Τον κιτ 14-42 τον ανέφερε ως μέτρο σύγκρισης ο lentozo, οπότε υποθέτω έχει ήδη έναν κιτ.

δεν χρειαζοταν να πας 2 σελιδες πισω, αν ηθελες να αντιπροτεινεις με ακριβεια στα γραφομενα του υπαρχει πιο φωτεινος καθημερινης χρήσης 12-32 (35) με σταθερο f=2.8 αλλα με αλλη τιμη... υπαρχει και ο 15/1.7 εξαιρετικο φακουδακι αλλα ολα αυτα ειναι μια συζητηση αλλων χρηματικων επιλογων...

το κοστος του 14/2.5 (450Ευρω επισημη τιμη Ελλαδα) + 45/1.8 (250Ευρω περιπου) ειναι η τιμη του 12-32 και του 20αρη μαζι που ηδη οπως ειπωθηκε δεν μπορει να καλυψει, αν παμε σε μεταχειρισμενα μπορει με ψαξιμο με ποσό κοντα στα 400+Ευρω να καλυψει το κοστος εκαστου ζευγαριου,

αλλα γνωμη μου ειναι ότι ο 14αρης με το 1 στοπ που δινει δεν βοηθα τρομερα και οπτικα ειναι ισοδυναμος με τον 12-32 μονο αν κλεισει κανεις το διαφραγμα του κατατι για να παρουν τα ακρα ικανη οξυτητα αναλογη του μικρου κιτ (ολα αυτα απο δικες μου μετρησεις και ειχα πολυ καλη κοπια του 14αρη), οπως ηδη ειπα ο 12-32 ειναι καλυτερος απο πολλους prime ειδικα τους ευρυγωνιους, εδω και απο τον μεγαλο αδερφο του τον 12-35/2.8 θα δυσκολευτει κανεις να δει τρανταχτες διαφορες....

Last edited:

Τον 12-35/2.8 και 15/1.7 τι τους αναφέρεις; Αφού ξεφεύγουν σε τιμή.

Τον 14/2.5 και τον 45/1.8 τους είχα πάρει μεταχειρισμένους πολύ λιγότερο από 400 , γι' αυτό και τους πρότεινα αντί του 20/1.7 καινούριου, με τιμή που αναφέρθηκε 320 . Δεν πρότεινα κάτι εκτός μπάτζετ.
Οι συγκεκριμένοι φακοί υπάρχουν καιρό στην αγορά και μπορούν να βρεθούν σε πολύ καλές τιμές.

Αφού θέλει prime και λιγότερο από 20mm, γιατί να μην προτείνουμε και τον 14/2.5;
Εξάλλου έχει ήδη προταθεί πιο πίσω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αφού θέλει prime και λιγότερο από 20mm, γιατί να μην προτείνουμε και τον 14/2.5;
.
Γιατι Ελλαδα δεν υπαρχει πλεον σε σπασμενο κιτ οπως παλια σε χαμηλη τιμη (μονο μτχ) και δεν ειναι καλυτερος απο τον 12-32 ουτε δινει τρομερο πλεονεκτημα στην φορητοτητα...

για το budjet εσυ αρχισες να προσθετεις κατοσταρικα , ο φιλος για ενα φακο μιλησε ...
αφου προσθεσες 2 κατοσταρικα (παντα για καινουργιους φακους , αγορα απο εδω οπως ξεκινησε η κουβεντα) σου απαντησα με την ιδια λογικη ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και ενα παραλληλο σχετικο ποστ που τρεχει τωρα στο dpreview : http://www.dpreview.com/forums/post/56358857 και το καλο ειναι οτι τον μικρουλι 12-32 μπορει τωρα να τον τσιμπησει κανεις απο σπασμενα κιτ σε χαμηλη σχετικα τιμη σε σχεση με τα 450Ευρω που στοιχιζει στο κουτι του...

Last edited:
1)Olympus 17mm f2.8 ~ 250
2)Panasonic 20mm f1.7 ~ 380
3)Sigma 1920mm f2.8 ~ 190

Αυτές τις τιμές είδα, και με τον 20/1.7 να συζητιέται στα 380 ή τον 17/2.8 στα 280 , η σκέψη μου ήταν ότι με τόσα λεφτά παίρνει κανείς μεταχειρισμένους 14/2.5 + 45/1.8 και έχει και ρέστα.
Δεν ανέβασα το μπάτζετ. Μίλησα για μεταχειρισμένους.

Ο 17/2.8 είναι ο πιο αδιάφορος φακός που έχω φορέσει ποτέ. Μόνο του πλεονέκτημα το μικρό μέγεθος, αλλά ως απόδοση καμία σχέση με prime - ο κιτ 14-42 είναι τουλάχιστον εφάμιλλος...

o 14 2.5 κάνει 4 κατοστάρικα?????

κουφάθηκα τώρα.

Τον είχα πάρει 170 ευρώ (ebay) και τον πούλησα 130...

Δε μπορώ να πω ότι μου λείπει κιόλας, χρησιμοποιώ τον φακό του ΚΙΤ για τα 14mm, το ένα στοπ παραπάνω δε με προβληματίζει.

Ούτως ή άλλως τι να την κάνω την ταχύτητα? τα τοπία δε φεύγουν απ'τη θέση τους!

Πάντως μετά από τον 20ρη 1.7 και τον 45ρη 1.8 βλέπω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί περισσότερο απο παλιότερα τον ΚΙΤ φακό. Σε περιπτώσεις που χρειάζομαι το ζουμ αλλά και που είναι πιο...casual.
Για το λόγο αυτό καλοβλέπω τον 12-32 γιατί όλοι λένε ότι είναι καλός, αλλά και γιατί αυτό το έξτρα wide των 2mm είναι....intriguing!

Ακριβως ο 14αρης και ο 20ρης έχουν ιδιες τιμες στον επισημο καταλογο της Πανασονικ , γυρω στα 450Ευρω στο κουτι τους, ο 14αρης βγηκε πριν 2 χρονια σε απιστευτα χαμηλες τιμες απο σπασμενα κιτ GF και λογω μεγεθους, αποδοσης, φωτεινοτητας ηταν ευκαιρια στα 150Ευρω καινουργιος που πουλιοταν, εχασε ομως αυτο το πλεονεκτημα γιατι πλεον δεν ερχεται σε κιτ (αλλα βγηκαν και αλλοι φακοι που τον καλυψαν σε μεγεθος αποδοση), αντιθετα αυτο το πλεονεκτημα τοχει τωρα ο 12-32 με τις χαμηλοτερες τιμες της GM1,GF7 αλλα και απο τα πιο ακριβα κιτ της GM5, ο 20αρης ανεκαθεν κρατουσε υψηλότερη τιμη μιας και σε κιτ ερχοταν μονο με την ακριβή GX7, παντως μεταξυ 14αρη και 20αρη για βασικο prime φακο η λογική επιλογη ειναι ο 20αρης παροτι ειναι πιο αργος σε εστιαση, εφοσον η εστιακή του δεν προβληματίζει.

εγω παντως εχω τους 14/25/45 και απο αυτους ο 14αρης ειναι ο αγαπημενος μου φακος:)
αν και για αυτο φταιει κυριως το οτι ειναι 14αρης, και οπτικα δεν με χαλαει καθολου, ακομα και στο full ανοιχτο του

Τελικά είναι τι κάθεται στον καθένα μας καλύτερα. Άλλοι με wide, άλλοι με κοντούς τελε, άλλοι με απλούς κιτ ζουμ, η χρήση είναι αυτή που καθορίζει το είδος και όχι η "ποιότητα". Τον 12-40 για παράδειγμα, που είναι φακός φοβερός και ποθητός, εγώ προσωπικά τον χρησιμοποιώ μόνο στην εκκλησία. Και από αυτά που θυμάμαι, όταν είχα τους 14 και 20 χρησιμοποιούσα μόνο τον δεύτερο λόγω IQ και διαφράγματος

εγω που τον ειχα τον 20αρη, τον εδωσα μετα απο 2-3 μηνες γιατι δεν με βολεψε το εστιακο του μηκος καθολου, για πορτρετα εχει αρκετη παραμορφοση, και για εξω προτιμω κατι πιο ευρυγωνιο