Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για την αγορά από κινεζομαγαζα εξωτερικου θα πάρεις απαντήσεις στο κατάλληλο νήμα που έκανες ήδη ερώτηση, το μόνο που θα σου πω είναι οτι η αγορά φακού από εκεί είναι παρόμοια με αγορά καλοδιατηρημένου μτχ. από εδώ μιας και δεν εχεις επίσημη υποστήριξη αντιπροσωπιας με εγγύηση.

Για κλασσικό πορτρέτο οι φακοί σε εστιακή απόσταση στο m43 (για να εχεις διαχωρισμό θέματος /περιβάλλοντος) και που είναι μέσα στο budget σου είναι ο mzd 45/1.8 και ο Lumix 42.5/1.7, καλύτερα να αγοράσεις τον πρώτο μιας μια θα τον βρεις μτχ. πιο εύκολα και σε καλύτερη τιμή (γύρω στα 200 ) και εχεις σώμα Olympus οπότε η έξτρα σταθεροποίηση του Lumix δεν σε ενδιαφέρει.

Για environmental πορτρέτα ή πορτρέτα 2-3 ατόμων πολύ χρήσιμος και καλός είναι και ο LEICA 25/1.4 (μτχ. γύρω στα 350 ), εφοσον πετύχεις μια καλή κόπια. Το ίδιο για βραδυνα. Παραμένει βέβαια ένας κλασσικος νορμαλ φακός 50mm που η εστιακή του δεν είναι ιδανική για όλα π.χ. για τοπίο, αρχιτεκτονικά κλπ. για να εχεις όσο το δυνατόν πιο ευρύ κάδρο προτιμούν αρκετοί πιο ευρυγώνιο φακό με εστιακή από 18mm-35mm (9mm-17mm στο m43) ή και ακόμη περισσότερο σε υπερευρυγωνιο φακό όπως ο Samyang 7.5mm (15mm σε 35αρι φορμά). O τελευταίος στα χρήματα του (γύρω στα 200ευρω μτχ) είναι πάρα πολύ καλή λύση μιας και η χειροκίνητη εστίαση δεν επηρεάζει σημαντικά τη χρήση του λόγω μεγάλου βάθους πεδίου που έχει.

Δυο ζουμ φακοί που σου προτείνω για καθημερινή χρήση, κυρίως ημέρα (όχι βραδυνα εκτός αν κανεις χρήση τρίποδου) μπορούν να καλύψουν και τοπίο, είναι και οι δυο πολύ ελαφριοι και μικροί, ιδανικοί να μπουν σε τσέπη και μπορούν να αντικαταστήσουν και τον κιτ φακό σου :

Α) ο Lumix 12-32 με τον οποίο καλύπτεις έως ένα σημείο το ευρυγώνιο αφου ξεκινά από τα 12mm και μάλιστα έχει πολύ καλό IQ εκεί, (γύρω στα 120-150 μτχ).
Β) ο mzd 9-18mm/4-5.6 (μτχ. γύρω στα 250-350ευρω) που είναι ιδανικός για τοπίο και έχει το πλεονέκτημα ότι πέρνει φιλτρα 52mm οπότε μπορείς να επεμβεις στο τελικό αποτέλεσμα, αν τα 18mm σε καλύπτουν μπορείς να μην αγοράσεις τον Samyang και να εχεις αυτόν ως βασικό φακό μαζί με τον 45αρη για πορτρέτα αρχικά και ένα ακόμη φωτεινό prime (17-25mm) για νυχτερινά τον προσθέτεις αργότερα.

υπαρχει και μια τριτη λύση αν σε ενδιαφέρει ένα πιο χρηστικό ζουμ με μακρύ τελε σε ένα φακό ο LEICA 12-60/3.5-5.6 (γύρω στα 250 μτχ.), δεν μπορεί όμως να σε καλύψει σε πορτρέτο μιας και είναι σκοτεινός στο τελε και είναι μεγαλύτερος από τους άλλους δυο που σου πρότεινα.

Με το budget που διαθέτεις δεν νομίζω οτι μπορείς να καλύψεις ολα όσα θέλεις πάντως με τη μια, θέλει υπομονή να βρεις ευκαιρίες στα μτχ. ή έξυπνες αγορές από κινεζομαγαζα γνωρίζοντας οτι δεν θα εχεις εδώ εγγύηση.

Last edited:
Πω πω.... Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου μου άνοιξες τα μάτια... :)

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ο 12-50 ez είναι πάρα πολύ καλος φακός σε ποιότητα και απόδοση.ειδικα για κιτ.
Σκέφτομαι να τον δώσω για να βρω τον 14-42 ez

Κατά την γνώμη σας για all around Χρήση θα χάσω αρκετα;
Με αποθαρρύνει το μέγεθος του.

Ο 12-50 ez είναι πάρα πολύ καλος φακός σε ποιότητα και απόδοση.ειδικα για κιτ.
Σκέφτομαι να τον δώσω για να βρω τον 14-42 ez

Κατά την γνώμη σας για all around Χρήση θα χάσω αρκετα;
Με αποθαρρύνει το μέγεθος του.

Κερδίζεις σε όγκο/βάρος, άλλα χάνεις σε εύρος ζουμ, χάνεις το Macro, χάνεις την αδιαβροχοποίηση, χάνεις το έχτρα κουμπί του 12-50 και χάνεις και το mechanical Focus...για μένα αν δεν σε ενοχλεί ο όγκος, ο 12-50 είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένος φακός και δεν θα τον άλλαζα για τον 14-42.....προσωπική γνώμη φυσικά.

Είναι και η θεία μου αυτές τις μέρες σε new York.και είδα ότι έχει το Amazon & bhphoto τον panasonic 25mm 1.7 στα 120
Ήμουν ψημενος.
Μέχρι που ο φίλος Κώστας ανέφερε το θέμα με focus shift :furious3:

Είναι και η θεία μου αυτές τις μέρες σε new York.και είδα ότι έχει το Amazon & bhphoto τον panasonic 25mm 1.7 στα 120
Ήμουν ψημενος.
Μέχρι που ο φίλος Κώστας ανέφερε το θέμα με focus shift :furious3:

Ο δικός μου (25mmf1,7) μέσα σε 6 μήνες χάλασε, τον πήγα για servise μέσα στην εγγύηση κάνανε ένα μήνα να τον επιστρέψουν και ύστερα από άλλους 6 μήνες ξαναχάλασε και δεν μου τον επισκευάζουν πλέον δωρεάν και έτσι τον έχω και κάθεται, καλή ποιότητα εικόνας άλλα από ποιότητα κατασκευής άστα να πάνε.......

Ο δικός μου (25mmf1,7) μέσα σε 6 μήνες χάλασε, τον πήγα για servise μέσα στην εγγύηση κάνανε ένα μήνα να τον επιστρέψουν και ύστερα από άλλους 6 μήνες ξαναχάλασε και δεν μου τον επισκευάζουν πλέον δωρεάν και έτσι τον έχω και κάθεται, καλή ποιότητα εικόνας άλλα από ποιότητα κατασκευής άστα να πάνε.......

Α.. τόσο καλά :(
Κρίμα!
Οπότε να περιμένω καμία ευκαιρια για Olympus 25mm 1.8 μαλλον

Ευχαριστώ πολύ!
Ναι κι εγώ δεν είμαι 100% σίγουρος.
Έκανα το λάθος να τον δώσω κρατώντας τον lumix 12-32 και λίγο αργότερα τον ξανααγόρασα και μάλιστα ακριβά (160 ευρώ) .

Έκανα το λάθος να τον δώσω κρατώντας τον lumix 12-32 και λίγο αργότερα τον ξανααγόρασα και μάλιστα ακριβά (160 ευρώ) .

τον 12-32 τον κράτησες όμως?

(βίοι παράλληλοι εδώ μέσα!)

Ο olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8*pro πιστεύετε ότι θα καλύψει για νυχτερινές λήψεις? Ή θα πρέπει να πάω σε ποιο χαμηλό f π. Χ. 1.8-1.7-1.4?

τον 12-32 τον κράτησες όμως?

(βίοι παράλληλοι εδώ μέσα!)
Όχι γιατί δεν μπορούσε να εστιάσει σε χαμηλό φωτισμό και μη έχοντας δαχτυλίδι για χειροκίνητη εστίαση , με κρέμασε μια φορά και τα πήρα άσχημα μιας και είχα μόνο αυτόν μαζί .

Ο olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8*pro πιστεύετε ότι θα καλύψει για νυχτερινές λήψεις? Ή θα πρέπει να πάω σε ποιο χαμηλό f π. Χ. 1.8-1.7-1.4?

Ο 12-40/2.8 είναι επαγγελματικός φακός σχεδιασμένος να αποδίδει πολύ καλά ανοιχτός τελειως, ειδικά στα 12mm ίσως είναι και ο πιο οξύς φακός του συστήματος κέντρο άκρα (συγκρινόμενος και με prime). Θα σε καλύψει σε συνδιασμό με την πολύ καλή σταθεροποίηση της ΕΜ10 mkiii και τον τελευταία γενιάς επεξεργαστή στα περισσότερα βραδυνα. Δεν μπορεί να σε καλύψει σε βραδυνά με γρήγορα κινούμενο θέμα που θα χρειαστει να ανεβάσεις αρκετά ταχύτητα για να παγώσεις θέμα, ή σε υπερβολικά χαμηλό φωτισμό, εκεί θα πρέπει να ανεβάσεις αρκετά ISO (πάνω από 3200) και θα εχεις αναμενόμενα χαμηλότερη ποιότητα. Οριακά θα σε καλύψει κα σε πορτρέτο με κατάλληλη τεχνική. Αν τον βρεις σε καλή τιμή μτχ. σε γλιτώνει από αγορά 2-3 μετρίων prime φακών και ειδικά ενός καλού 12αρι φακού. Yποψην δεν είναι και ελαφρύς και μάλλον θα χρειαστείς γκριπ αλλά νομίζω οτι η ΙΙΙ δεν πέρνει , οπότε πήγαινε δοκίμασε τον πριν τον πάρεις.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.. Αυτό σκεφτόμουν και εγώ. Τον έχω βρει περίπου 550 και σκεφτόμουν ότι αντί να πάρω 2 prime τότε να έπαιρνα αυτόν. Το θέμα απλώς είναι να μου έκανε για τα θέματα που μου αρέσουν να φωτογραφιζω βραδινα τοπία, κανένα πορτραίτο δλδ φωτογραφίες που παίρνω κυρίως στις διακοπές μου και θεωρούσα ότι με έναν τέτοιο φακό ίσως τα έκανα :)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.. Αυτό σκεφτόμουν και εγώ. Τον έχω βρει περίπου 550 και σκεφτόμουν ότι αντί να πάρω 2 prime τότε να έπαιρνα αυτόν. Το θέμα απλώς είναι να μου έκανε για τα θέματα που μου αρέσουν να φωτογραφιζω βραδινα τοπία, κανένα πορτραίτο δλδ φωτογραφίες που παίρνω κυρίως στις διακοπές μου και θεωρούσα ότι με έναν τέτοιο φακό ίσως τα έκανα :)

φακουδάρα αλλά η φορητότητα πάει περίπατο...

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ο 12-40 f2.8 ειναι καταπληκτικος φακος!οξυτατος με πολυ γρηγορη εστιαση!Αξιζει να τον παρεις..Ποιοτικος αλλα σχετικα βαρυς για την em 10 ii.Εγω εχω βαλει και γκριπ για καλυτερο πιασιμο αλλα δεν με ενοχλει ιδιαιτερα μιας και προερχομαι απο nikon 5200.Το κακο ειναι οτι χανεις την φορητοτητα της μικρης olympus..Αν δεν σε ενοχλει αυτο,αγορασε τον!

Όταν λες βαρύς για την m10 markiii εννοείς από άποψη χειρισμού έτσι? Γιατί από άποψη βάρους δεν με χαλάει ιδιαίτερα. Δούλεψα για λίγο μια nikon 7200 με τον 70-200 2.8 που ήταν αρκετά μεγαλύτερο σύνολο και πολύ ποιο βαρύ. Αλλά λάτρεψα τις κρυσταλλινες φώτο που έβγαζε... Γιαυτό με τον συγκεκριμένο φακό ελπίζω κάτι αντίστοιχο σε ποιότητα αλλά λόγω εύρους να μπορώ να τον αξιοποιησω και σε φωτογραφίες τοπίου και νύχτας που θέλω.

Όταν λες βαρύς για την m10 markiii εννοείς από άποψη χειρισμού έτσι? Γιατί από άποψη βάρους δεν με χαλάει ιδιαίτερα. Δούλεψα για λίγο μια nikon 7200 με τον 70-200 2.8 που ήταν αρκετά μεγαλύτερο σύνολο και πολύ ποιο βαρύ. Αλλά λάτρεψα τις κρυσταλλινες φώτο που έβγαζε... Γιαυτό με τον συγκεκριμένο φακό ελπίζω κάτι αντίστοιχο σε ποιότητα αλλά λόγω εύρους να μπορώ να τον αξιοποιησω και σε φωτογραφίες τοπίου και νύχτας που θέλω.

Επειδή δεν έχει καλό Grip η em10ΙΙΙ δεν θα είναι πολύ άνετο το σύνολο για κράτημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με έναν φακό σαν τον 12-40f2,8. Η D7200 έχει εξαιρετικό grip που κάθεται καλά στο χέρι και έτσι σηκώνεις άνετα μεγάλο και βαρύ φακό, στην em10III πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις.

Επειδή δεν έχει καλό Grip η em10ΙΙΙ δεν θα είναι πολύ άνετο το σύνολο για κράτημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με έναν φακό σαν τον 12-40f2,8. Η D7200 έχει εξαιρετικό grip που κάθεται καλά στο χέρι και έτσι σηκώνεις άνετα μεγάλο και βαρύ φακό, στην em10III πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις.
Προκειμένου να έχω ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα με αυτό της Nikon που είδα τότε θα κάνω κάποιες υποχωρησεις :)

Ουσιαστικα θελω να πω οτι αν βαλεις εναν pancake φακο στην μικρη olympus μπορεις να την βαλεις και σε μια τσεπη μπουφαν.Με τον 12-40 δεν το εχεις αυτο..Με το συγκεκριμενο ευρος θα εισαι ικανοποιημενος κατα μεγαλο ποσοστο..Αν και για τοπιο θα ηθελα και τον 7-14 pro..:smile: