Φακοί για m4/3

Δεν νομίζω να σου δημιουργήσει πρόβλημα στην φωτογραφία, είχα παλιότερα έναν Nikon 16-85 που κυριολεκτικά ήταν τίγκα στην σκόνη το μπροστινό κρύσταλλο, στις φώτος δεν φαινόταν απολύτως τίποτα.

Υ.Γ. Ο φακός είναι εξαιρετικός, must have φακός για κατόχους Olympus όπως και ο 45mmf1,8
Y.Γ. Τον 12-50 μην τον δώσεις ποτέ, με την αστεία τιμή που πουλιέται αυτή την εποχή έχεις έναν πασπαρτού φακό που κάνει ένα σωρό δουλειές, έχω μεν τον 12-40f2,8 άλλα κρατάω και τον 12-50 για Backup, για όταν θέλω κάτι πιο ελαφρύ, για όταν θέλω λίγο macro και για όταν θέλω βίντεο καθώς έχει powerzoom, πάει και μέχρι τα 100mm σε σχέση με τα 80mm του 12-40.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καταλαβα...
Απλά με ενόχλησε που δεν μου το είπε..
Ειμαι κι εγώ λίγο "ψειρας"
Οπότε καλύτερα καινουργιο την επόμενη φορά.
Άλλος ένας λόγος -weather sealing- να μην δώσω τον 12-50 :)

Ευχαριστώ πολύ

ο 35-100 της panasonic που έχω απέκτησε κι αυτός παρόμοιο...κόκκο σκόνης. Και τον έχω πάντα σε pouch και πάντα σε φωτογραφική τσάντα. Το έχω...ξεπεράσει! χαχαχ

Ναι έχετε δίκιο.
Θα τον αγοράσω ξανα καινούργιο σύντομα.

Έχετε δίκιο για τον 12-50.
Ελεγα να τον δώσω, αλλά μετά και από αυτο, με τιποτα.
Και δεν αξίζει οικονομικά.

Φακοί σε pouch, πολύ σωστά

Μέχρι να παίξει refund θα δουλεύω τον 7Artisans που πολύ τον γουστάρω, και σαν μέγεθος!
c6608ea44ea0ffc7769f2a62c5bc09a0.jpg

Έχει δουλέψει κανείς τον Sigma 60/2,8? Έχω δει καλά δείγματα και κριτικές αλλά οπωσδήποτε οι πληροφορίες από "πρώτο χέρι" είναι αλλιώς. Τον βρίσκω σε πολύ χαμηλές τιμές και ο συνδυασμός εστιακής/μέγιστου διαφράγματος με βολεύει.

Είναι καλός Δημήτρη, τον είχα τεστάρει παλιά που τον είχε ο peper και ανοιχτός ήταν πολύ κοντά στο mzuiko 60/2.8.

Τον παρέλαβα πριν 2 μέρες, πρώτες εντυπώσεις πολύ καλές. Θα ανεβάσω σύντομα δείγματα...

ξέρουμε απο που μπορούμε να βρούμε καπάκια για φακούς?

Συγκεκριμένα ψάχνω το μπροστά καπάκι για τον 12-50 της olympus, από ebay κλπ το original βγαίνει κανα 15-20 και δε θέλω να τα δώσω.
Υπάρχει κάποιο...ημιτασιόν και αν είναι δυνατόν από Ελλάδα για να μη καθυστερήσει (έχω τον φακό χωρίς καπάκι και δεν αισθάνομαι άνετα).

Κοίτα στο Σκρουτζ με βάση την διάμετρο. Αν περιμένεις βέβαια από aliexpress θα βρείς με 1-2$...

Ένα δείγμα του sigma 60/2,8 - είναι jpeg μηχανής με την τυπική επεξεργασία για ανέβασμα στο web:

there's still sun for old pales by Dimitri Pikro, on Flickr

Θα τον χαρακτήριζα πολύ καλή περίπτωση ανεξαρτήτως χρημάτων, αλλά στα ~180 καινούριος είναι... κλοπή! Συχνά βρίσκεται στα warehouse του γνωστού μαγαζιού σε κατάσταση καινούριου ακόμα φθηνότερα (τον πήρα στα 140 ). Μπορεί να μην είναι τόσο φωτεινός όσο άλλοι του συστήματος αλλά λόγω εστιακής προσφέρει ικανοποιητικότατο bokeh, και επιπλέον είναι οξύς από κέντρο έως γωνίες ήδη από τέρμα ανοιχτός. Σε συγκριτικό που έκανα στον γνωστό... τοίχο μου, οι 2 (επίσης φθηνοί) zoom panasonic 35-100/4-5,6 και 45-150/4-5,6 έχασαν με τα χέρια κάτω - κυρίως στις γωνίες - με τον sigma στο f2,8.

Επίσης είναι πολύ μαζεμένος, ελαφρύς με μικρή διάμετρο φίλτρου (46mm) και καλοφτιαγμένος. Ελάττωμα/πλεονέκτημα το δαχτυλίδι εστίασης που πιάνει όλο το σώμα του φακού - οπότε αν έχεις ενεργή την "μικτή" εστίαση απορυθμίζεται με το παραμικρό, την απενεργοποιείς και όλα καλά.

Αν ενδιαφέρεται κανείς για τα δείγματα του τοίχου ας μου πει να τα ανεβάσω στο dropbox...

Ημουν σίγουρος για το αποτέλεσμα, είναι ο καλύτερος με διαφορά από τους τρεις φθηνούς f2.8 sigma 19,30,60mm, ανέκαθεν αυτό που με χάλαγε σε αυτό τον φακό ήταν το μη καλαίσθητο look του με το λείο τεράστιο δαχτυλιδι

Γι αυτό γράφω "ελάττωμα/πλεονέκτημα", αν έχεις σώμα με κουμπί AF/MF το δαχτυλίδι δουλεύει τέλεια - σαν να είναι μέσα σε χοντρό λάδι. Αν όχι πρέπει να αποφασίσεις από πριν...

Λογικά θα είναι και πιο οξύς από το αποτέλεσμα που δίνει η χρήση του σε m4/3 σώμα, αφού είναι σχεδιασμένος για aps-c αισθητήρα.

Μια ερωτησούλα, έχει βρει κάποιος κανένα φακό (κινέζικο) prime φωτεινό με εστιακή απόσταση πάνω από 140mm σε FF με φυσικά καλή τιμή?? Θα ήθελα έναν τέτοιο φακό άλλα δεν μπορώ να δώσω τα λεφτά που ζητάει ο Olympus 75mm1,8.

O Samyang 85/1.4 (σχεδιασμένος επίσης για aps-c αισθητήρα) , πιο τσιγαροχαρτο βαθος πεδίου απο τον 75/1.8 , οξυς απο ανοιχτα διαφραγματα, δινει βεβαια χρωματικες εκτροπες ανοιχτος αλλά συνολικά πολυ καλός φακός. Μειονεκτηματα η χειροκινητη εστιαση με ενα δαχτυλιδι λιγο σφιχτο (τουλαχιστον στην κοπια που είχα) και το βάρος μέγεθος που δεν ειναι μικρό. Εγω τον ειχα βρει μτχ. σε μοντούρα 4/3 οποτε μου ειχε στοιχισει γυρω στα 150ευρω. Τον εδωσα οταν πηρα τον 75/1.8 γιατι ηθελα κατι μικρότερο και με AF για βραδυνά σπόρ και μακρινά στιγμιαία πορτρέτα δρόμου.

Ο βασιλιάς απέθανε ζήτω ο βασιλιάς ... έδωσα τον εξαιρετικο Notictron 42.5/1.2 και πήρα τον νέο mzuiko 45/1.2, ο βασικός λόγος οτι θέλω όλοι οι ακριβοί φακοί μου να έχουν εκτός από εξαιρετικο IQ και αδιαβροχοποιηση αφού θα δουλεύουν κυρίως πακέτο με την ΕΜ1.2. Το μέγεθος του είναι ελαφρως μικρότερο του 42.5mm , πέρνει μικρότερα 62άρια φιλτρα (αυτό ηταν μείον γιατί είχα έτοιμη πλήρη σειρα 67mm για τον 8-18) οπότε κάθεται καλύτερα και στην Penf κάτι που δεν περίμενα. Eπίστης είναι ένα τσακ γρηγορότερος σε εστίαση και λογικά θα έχω και καλύτερη συμβατότητα με τα σωματα της Olympus. Συν είναι και το παρασολειγ που είναι σαφώς μικρότερο, στον 42.5 είχα αγορασει μικρότερο πρόσθετο μεταλλικό γιατί το μαμισιο ήταν τεράστιο και ανάποδα αγκάλιαζε όλο το φακό, μια δυο φορές μάλιστα κόντεψε να μου γλιστρήσει φορώντας τον στη μηχανή.
Χρηματικά εκμεταλλεύτηκα το casback των 175 και με τιμολόγιο τον πήρα περίπου στα ίδια όσο έδωσα μτχ. τον 42.5/1.2 και έχω πλέον και εγγύηση 2 χρόνια.
Στο ΙQ δεν περιμένω σοβαρές διαφορες, βάζω δυο πρώτα δείγματα σε f1.2 από το καθιερωμένο μοντέλο μου για live τεστ.

EFDB271D-B536-4C36-BB04-662EA5210165.jpg

25C045A3-094B-4FDB-B26F-2FE4FC554910.jpg

Last edited:
Καλοδούλευτος!

Το είχα απορία γιατί μπλέκεις με Panasonic φακούς, αφού στο Olympus σύστημα κινείσαι.
Ειδικά τώρα με τους 1.2 pro δεν βλέπω κάποιον λόγο να κοιτάς προς Panasonic τουλάχιστον για τους μονοεστιακούς.

Τον είχα πάρει το LEICA μτχ. σε πολύ καλή τιμή πολύ πριν την παρουσίαση της σειράς 1.2 pro. Παράπονο έχω και για τον 75/1.8 που δεν είναι WR γιατί το IQ του είναι εξαιρετικο και η τιμή του όταν βγήκε κοντά στο χιλιάρικο. Δεν ξέρω αν θα τον κρατήσω τον 75/1.8 μιας και για πορτρέτο είμαι πια καλυμμένος και μόνο σαν φωτεινό κοντό τηλεφακό θα τον χρειαστώ.

Γιαννη μην ξεχνάς οτι ο Notictron 42.5 ήταν f1.2 και έχω και τον Voigtlander 25/0.95 οπότε είχα ήδη εικόνα. Δεν καταλαβαίνω πάντως αυτό το κυνηγητό για ρηχό βάθος πεδίου σε επίπεδο τσιγαρόχαρτου και με σίγουρη απώλεια IQ στα άκρα που συνήθως βλέπω στο FF. Ήδη οι φωτό που έβαλα είναι ανεστιαστες ελαφρως πίσω από το μάτι.

Last edited: