Φακοί για m4/3

Έγινε επιτέλους το μεγάλο βήμα και παραγγελθηκε ο 12-40 pro... Άντε να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε και εαν θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχα αναφέρει και σε άλλο therad με τον κιτ φακό. Παιδιά εαν κάποιος έχει αυτό το φακό ή γνωρίζει θα ήθελα την άποψή σας για κανένα φίλτρο για προστασία και για να μπορώ να το καθαρίζω ποιο εύκολα και ποιο "άφοβα" από ότι τα κρύσταλλα του φακού. Κοιτούσα για το Hoya HD PROTECTOR 62MM ή το B+W F-Pro UV MRC έχετε κάποια άποψη σε αυτά?

Υ. Γ. Είδα και της Olympus που βγάζει για αυτό το φακό αλλά πάει 65 ευρώ :p.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

με γειες! πολυ καλη αγορα!

Προσωπικά δεν του εχω βαλει, ουτε ειμαι και fan των UV. Οτι βάζεις εχει και τα side-effects του.

Ε, ε, ε, εφτασεεεεεεε..... :) Σαν μικρό παιδί. :) Αν και βγήκα πολύ λίγο για να τον χαρώ κάποιες πρώτες διαπιστώσεις έγιναν... Ας αρχίσουμε με τα πράγματα που διαπιστώνεις απευθείας είναι ότι ο φακός ακτινοβολει ποιότητα :)
Στα της φωτογραφίας.... Όσο μπόρεσα να διαπιστώσω με τις περιορισμενες μου εμπειρίες - γνώσεις. Α) Πολύ πολύ πολύ μα πολύ ποιο γρήγορο autofocus από τον κιτ., β) με την χειροκίνητη λειτουργία και το focus peaking της κάμερας ήταν τρομερά εύκολο να βγάλω φωτογραφία landscape οξύτατη σε όλα τα σημεία της εικόνας που έβλεπα.. Στο autofocus δεν μπόρεσα αν και είχα ελάχιστο χρόνο στην διάθεσή μου και μπόρεσα να τραβήξω μόνο 2 φωτογραφίες σε autofocus. Αρκετά φωτεινότερος από τον κιτ δεν το συζητάμε :) Θα επανέλθω όταν μπορέσω να αποκτήσω κάποια εμπειρία πάνω στο φακό μιας και αυτές ήταν οι πρώτες μου εμπειρίες μαζί του και είπα να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας.

Υ. Γ. Μάλλον κάτι λάθος κάνω στο autofocus ρε παιδιά γιατί στο lanscape δεν μου βγαίνει το αποτέλεσμα έτσι πως το θέλω... Εσείς τι επιλέγετε? Ένα σημείο, εννέα? Όλα? Τι ακριβώς?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καταρχην καλορίζικος ο φακός , είναι αστέρι ειδικά στο ευρυγώνιο κομμάτι.

Στα σημεία AF που ρωτάς τώρα, τι να τα κανεις τα πολλά σημεία ? Ένα σημείο και μετακίνησε το εκεί που θέλεις να είσαι πιο οξύς. Αν θέλεις π.χ. ολο το κάδρο καθαρο και τραβάς από χαμηλά και εχεις μπροστά σου χαμηλά βράχια θα εστιάσεις εκεί και θα βάλεις μεγάλη τιμή στο f π.χ f8-10 ή και πιο πολύ (μην ανέβεις πάνω από f14) για να εχεις εστιασμένο και το background , αν θες μόνο τα βράχια εστιασμένο ξεκινάς με το F2.8-4 .

Υπάρχει μια λειτουργία στη μηχανή που ονομάζεται Depth of field , μπορεί να σε βοηθήσει μέχρι να εξοικειωθείς με το DOF, αν την αναθέσεις σε ένα προγραμματισμένο κουμπί και εχεις επιλέξει μια τιμή f πατώντας στιγμιαία το κουμπί θα σου δείξει στο EVF ποσο από το κάδρο σου είναι εστιασμένο σωστά. Υπάρχει και τρόπος αυτό να κλειδώνει και να μην το βλέπεις στιγμιαία με την επιλογή Lock στο σχετικό μενού.

Βασικά εγώ έχω την m10 Mark iii ελπίζω ο Κώστας να εννοεί την δικιά μου και όχι την M1.

Κώστα ευχαριστώ για τις προτάσεις - μαθήματα. Θα πρέπει να βρω χρόνο να πάω να δοκιμάσω. Σε περίπτωση που δεν τραβάς από χαμηλά, υπολογίζεις το λεγόμενο hyperfocal distance ?

Στο μενού Β ,κάνε assign σε όποιο button σε βολεύει το "preview"!

fa2f61da41ee353208cb5a55a81f4777.jpg

Last edited:
Στέργιο εγώ στην miii το focus peaking λειτουργεί μόνο όταν βάλω το focus ring στη θέση manual και προσπαθώ να το ρυθμίσω για αυτό και με βολεύει τόσο πολύ.

Επισης η επιλογή <Aperture Icon> Lock" στο μενού D αν θες να λοκαρουν οι λεπίδες του διαφράγματος στο κλειστο διαφραγμα μεχρι να ξαναπατήσεις το κουμπί.

Το focus peaking μπορει να ειναι ενεργό μεσα απο τα βοηθήματα εστίασης στο μενού ειτε οταν γυρίζεις το δαχτυλιδι εστίασης ειτε παλι μέσω προγραμματιζόμενο κουμπιού οποτε θελεις ακομη και με παλιους φακους χειροκίνητους (ο μοναδικός τρόπος).

Ε, ε, ε, εφτασεεεεεεε..... :) Σαν μικρό παιδί. :) Αν και βγήκα πολύ λίγο για να τον χαρώ κάποιες πρώτες διαπιστώσεις έγιναν... Ας αρχίσουμε με τα πράγματα που διαπιστώνεις απευθείας είναι ότι ο φακός ακτινοβολει ποιότητα :)
Στα της φωτογραφίας.... Όσο μπόρεσα να διαπιστώσω με τις περιορισμενες μου εμπειρίες - γνώσεις. Α) Πολύ πολύ πολύ μα πολύ ποιο γρήγορο autofocus από τον κιτ., β) με την χειροκίνητη λειτουργία και το focus peaking της κάμερας ήταν τρομερά εύκολο να βγάλω φωτογραφία landscape οξύτατη σε όλα τα σημεία της εικόνας που έβλεπα.. Στο autofocus δεν μπόρεσα αν και είχα ελάχιστο χρόνο στην διάθεσή μου και μπόρεσα να τραβήξω μόνο 2 φωτογραφίες σε autofocus. Αρκετά φωτεινότερος από τον κιτ δεν το συζητάμε :) Θα επανέλθω όταν μπορέσω να αποκτήσω κάποια εμπειρία πάνω στο φακό μιας και αυτές ήταν οι πρώτες μου εμπειρίες μαζί του και είπα να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας.

Υ. Γ. Μάλλον κάτι λάθος κάνω στο autofocus ρε παιδιά γιατί στο lanscape δεν μου βγαίνει το αποτέλεσμα έτσι πως το θέλω... Εσείς τι επιλέγετε? Ένα σημείο, εννέα? Όλα? Τι ακριβώς?

καλορίζικος BTW!! εκανες καλά που τον πήρες...θα τον κρατήσεις καιρό, και σε άλλο σώμα και σε ακόμα άλλο σώμα !
Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τα 9 σημεία. Σε landscapes εστιάζω εκεί που θέλω και με μισό κλικ πατημένο καδράρω. Ο κλασικός τρόπος δηλαδη!

καλορίζικος BTW!! εκανες καλά που τον πήρες...θα τον κρατήσεις καιρό, και σε άλλο σώμα και σε ακόμα άλλο σώμα !
Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τα 9 σημεία. Σε landscapes εστιάζω εκεί που θέλω και με μισό κλικ πατημένο καδράρω. Ο κλασικός τρόπος δηλαδη!

και εγώ τον χρησιμοποιώ κατά κόρον από συνήθεια προερχόμενος από τις DSLR αλλά ο σωστός τρόπος στις ακάθρεπτες με φωτεινούς φακούς ή ευρυγωνιους όταν γίνεται χρήση ανοιχτού διάφραγματος είναι να μεταφέρεις το ή τα σημείο/α εστίασης με κάποιο τρόπο ((αφή, βελάκια κλπ.). Υπάρχουν φακοί με έντονο field curvature που παρότι είναι οξύτατοι μια αλλαγή του κάδρου με τη μέθοδο μισού πλήκτρου οδηγεί σε περιοχές ανεστιαστες γιατί αλλάζεις το επίπεδο εστίασης του αισθητήρα σε γωνία. -bye-

... Υπάρχουν φακοί με έντονο field curvature που παρότι είναι οξύτατοι μια αλλαγή του κάδρου με τη μέθοδο μισού πλήκτρου οδηγεί σε περιοχές ανεστιαστες γιατί αλλάζεις το επίπεδο εστίασης του αισθητήρα σε γωνία. -bye-

Τι σημαίνει αυτό Κώστα στην πράξη; Δεν κατάλαβα δηλαδή τι συμβαίνει στη μία και στην άλλη περίπτωση. Κι εγώ τη μέθοδο μισού πλήκτρου χρησιμοποιώ γενικώς, κι όχι τη μετακίνηση του σημείου εστίασης...

και εγώ τον χρησιμοποιώ κατά κόρον από συνήθεια προερχόμενος από τις DSLR αλλά ο σωστός τρόπος στις ακάθρεπτες με φωτεινούς φακούς ή ευρυγωνιους όταν γίνεται χρήση ανοιχτού διάφραγματος είναι να μεταφέρεις το ή τα σημείο/α εστίασης με κάποιο τρόπο ((αφή, βελάκια κλπ.). Υπάρχουν φακοί με έντονο field curvature που παρότι είναι οξύτατοι μια αλλαγή του κάδρου με τη μέθοδο μισού πλήκτρου οδηγεί σε περιοχές ανεστιαστες γιατί αλλάζεις το επίπεδο εστίασης του αισθητήρα σε γωνία. -bye-

καλα τα λες, αυτο ειναι το σωστο αλλα (1) o 12-40 που εχω πανω στην M1 (και ο μονος!) δεν εχω διαπιστώσει να εχει τετοιο προβλημα και (2) βαριέμαι - δεν εχω συνηθισει να παίζω με τα βελάκια και τα focus points :)

Για να καταλάβεις πιο καλά πρέπει να γεμίσουμε καμία σελίδα και δεν είναι του παρόντος θέματος, παρτο σαν δεδομένο να το μάθεις και να ξεσυνηθίσεις την παλιά μέθοδο που σε όλους μας έχει γίνει δεύτερη φύση, δεν είναι πάντα λόγος αστοχίας εστίασης αλλά θα συμβεί και θα αναρωτιέσαι γιατί.

Σκέψου οτι η ακαθρεπτη εστιάζει στο επίπεδο του αισθητήρα και όταν αλλάζεις γωνία επανακαδραροντας το γυαλί πέρνει άλλη θέση από αυτή που θα είχε αν έμενε η μηχανή στη θέση της και μετακινούσες το σημείο εστίασης. Αυτό λόγω ειδικής σχεδίασης πολλών φακών οδηγεί σε ανεστιαστα σημεία στο κάδρο ειδικά στους ευρυγωνιους που τα γυαλιά τους δεν είναι οριζόντια αλλά κυρτά.

ΥΣ
Σακη ο 12-40 όντως δεν έχει σοβαρό θέμα. Όταν βαριέσαι βάλε δάχτυλο στην οθόνη αν την εχεις ανοιχτή. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εστίασης σε ένα σημείο στο κάδρο.

Last edited:

Για να καταλάβεις πιο καλά πρέπει να γεμίσουμε καμία σελίδα και δεν είναι του παρόντος θέματος, παρτο σαν δεδομένο να το μάθεις και να ξεσυνηθίσεις την παλιά μέθοδο που σε όλους μας έχει γίνει δεύτερη φύση, δεν είναι πάντα λόγος αστοχίας εστίασης αλλά θα συμβεί και θα αναρωτιέσαι γιατί.

Σκέψου οτι η ακαθρεπτη εστιάζει στο επίπεδο του αισθητήρα και όταν αλλάζεις γωνία επανακαδραροντας το γυαλί πέρνει άλλη θέση από αυτή που θα είχε αν έμενε η μηχανή στη θέση της και μετακινούσες το σημείο εστίασης. Αυτό λόγω ειδικής σχεδίασης πολλών φακών οδηγεί σε ανεστιαστα σημεία στο κάδρο ειδικά στους ευρυγωνιους που τα γυαλιά τους δεν είναι οριζόντια αλλά κυρτά.

ΥΣ
Σακη ο 12-40 όντως δεν έχει σοβαρό θέμα. Όταν βαριέσαι βάλε δάχτυλο στην οθόνη αν την εχεις ανοιχτή. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εστίασης σε ένα σημείο στο κάδρο.

Κωστα ναι, αυτο προσπαθώ να συνηθίσω σιγα σιγα...ευκολη και γρήγορη λύση για fail-safe εστίαση! 👍😊🙏

Στην τελευταία μου outdoor εξορμηση, έχω μόνιμα στην GM-1 τον 20/1.7
Μου έχει λείψει αρκετά το ευρυγώνιο του 12-32, τις επόμενες φορές θα έχω αυτόν σαν κύριο και στην τσάντα τον 20ρη για τα νυχτερινά/ειδικά.
Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουν ένα φωτεινο prime 10-12mm με compact μέγεθος;

Υ.Γ. Το τι γομαρια SLR με φακούς μεγέθους 28-200 έχω δει να κουβαλάει αγκομαχωντας ο απλός κόσμος στα κατσαβραχα δεν λέγεται.
(Δεν αναφέρομαι σε οργανωμένους φωτογράφους, το διευκρινίζω)