Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε
Νομίζω οτι δυσκολα θα βγουν αλλά μικρά ζουμακια Στεργιο , οι πιο μικρές σε μέγεθος προτάσεις σε ζουμακια με αρκετά καλό IQ είναι ο mzuiko 9-18 , και οι δυο μικροί Lumix 12-32 και 35-100. Και οι τρεις καλύπτουν από το σύνηθες ευρυγώνιο μέχρι το πιο σύνηθες τελε για καθημερινή χρήση ένα ερασιτέχνη. Για βραδυνά και πορτρέτο τους συμπληρώνεις με 1-2 prime π.χ. 15/1.7 ή 17/1.8 και ένα 45/1.8 και εχεις ένα πολύ μαζεμένο σύστημα.
Έχω "κατασταλάξει" σχετικά με το τι θέλω από το σύστημα ως απλός ερασιτέχνης. Θέλω καλή ποιότητα φωτογραφίας αλλά δε θέλω να έχω πάλι μεγάλο σε μέγεθος εξοπλισμό (όπως πριν με την dslr που είχα).
Θα μείνω σε 1-2 primes, εκτιμώ ότι με το φωτογραφικό μου "στυλ" ο 17ρης θα μείνει επάνω στη μηχανή κατά 80%.
Ο 45ρης ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου που τον έδωσα για τα πορτραίτα και όχι μόνο. Απλά όπως λέει κι ο μπαρμπα-ντύλαν: γιου νέβερ νοου γουωτ γιου λοστ τιλ ιτς γκον. Επόμενη αγορά, στανταράκι.
Τον 12-32 τον έχω, όπως και τον καταπληκτικό 35-100. Ο 12-32 είναι κορυφαίο φακουδάκι για τα λεφτά του και όχι μόνο, για μέρα μέχρι...απογευματάκι τον χρησιμοποιώ άνετα. Όταν πέφτει το φως όμως και έχει τίποτα φώτα πίσω από το θέμα σου...δεν εστιάζει με τίποτα. Και δεν έχει δακτυλίδι. Οπότε είναι σα να γέμισες τον κουβά με το γάλα και του έριξες μια κλωτσιά και το ξαναέχυσες.
Μετά πήρα τον 12-60 ο οποίος είναι πολύ καλός σε αποτέλεσμα, δε κάθησα να κάνω τεστ α-β αλλά με ικανοποιεί οπτικά. Και το βράδυ είναι πολύ καλύτερος στην εστίαση από τον 12-32. Και φτάνει και τα 60 με αποδεκτό αποτέλεσμα για μένα, όλα οκ.
Αλλά είναι μεγάλος ο άτιμος. Μου τη σπάει ψυχολογικά, δε ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε και αν έχει κάποιος τις ίδιες χαζοανησυχίες με μένα. Το μέγεθος του δε μου κάθεται καλά. Για τον ίδιο λόγο δε σκέφτηκα να πάρω τον 12-40 2.8.
Ο 12-50 που δοκίμασα ήταν αρκετά πίσω οπτικά από τον 12-60 άσε που δε μου έκατσε και στο χέρι.
Οπότε μετά την αγορά του 45ρη θα κάνω ένα τεστ του...14-42R, ναι, αυτόν που είχε η μηχανή όταν την αγόρασα και ηλιθιωδώς τον πούλησα (2 φορές, μια με την epl5 και μια με την omd 10mkII).
Γιατί είναι αυτό που εννοώ συμμαζεμένος zoom, και ας μην είναι φωτεινός.
Εκεί θα κάτσω και θα κάνω τεστάκια σε σύγκριση με τον 12-60 (αν και δεν έχω και πολλές ελπίδες, μάλλον με τη γκουμούτσα θα μείνω)
Μήπως υπάρχει κανας panasonic ζουμ που να παίζει μπάλα? (μικρός αλλά καλύτερος του 14-42 oly?)
ΥΓ: Για πρώτη του μηνός και Δευτέρα πρωϊ είστε ήρωες αν διαβάσατε μέχρι εδώ