Φακοί για m4/3

Ειπε εναμιση χιλιαρικο :HTEHETH63:

Τα πιεσομετρα βγαλτε. Κι εγω επαθα κατι που τον ειδα (για την ΒΜ) ενδιαφερομαι εγω αλλα με εναμιση χιλιαρικο παιρνεις τους 3 sigma f1,4 και με τα ρεστα ευρυγωνιο .

Ειπε εναμιση χιλιαρικο :HTEHETH63:

Τα πιεσομετρα βγαλτε. Κι εγω επαθα κατι που τον ειδα (για την ΒΜ) ενδιαφερομαι εγω αλλα με εναμιση χιλιαρικο παιρνεις τους 3 sigma f1,4 και με τα ρεστα ευρυγωνιο .

Ελα τώρα μην μου το χαλάς το όνειρο!!! ΤΟΝ θέλω!!!χαχα

Καλή περίπτωση αλλά το 77άρι φίλτρο και ότι αυτό συνεπάγεται σε μέγεθος - βάρος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς, ακόμα κι αν έχουν το "κασέρι"...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο 14-35/2 που είχα ήταν κοντά στα 900γρ. και φορούσε επίσης 77αρι φίλτρο, εδώ έχουμε αρκετά πιο ευρυγώνιο φακό αρα πολύ δυσκολότερη σχεδίαση αλλά θαχει δώσει αβάντα η μικρότερη μοντουρα κατιτίς , αρα υπολογίζω κόψε ράψε γύρω στα 750-800γρ. και σίγουρα τιμή όχι κάτω από 1500 (για την ακρίβεια θεωρώ οτι η μπίλια θα κάτσει λίγο παραπάνω αρχικά) . Μιλάμε όμως για φακό πασπαρτού, πολύ ανώτερο όλων των f1.7-1.8 m43 prime και θα αντικαθιστά 3-4 τουλάχιστον χαλαρά.

Αν βγει σημαντικά φθηνότερος ή πολύ ελαφρύτερος θα είναι έκπληξη ή μάπα φακός :smash:

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τρεις νέοι φακοί από την venusoptics: https://www.43rumors.com/venusoptic...hotokina-17mm-f-1-8-12mm-f-1-8-and-4mm-f-2-8/

Ενδιαφέροντες φακοί, αλλά το ερώτημα για τους 2 πρώτους είναι τι παραπάνω θα προσφέρουν από τους ήδη υπάρχοντες panasonic/olympus + το γεγονός ότι έχουν χειροκίνητη εστίαση.

φωτο και μερικά πρώτα δείγματα στο πολωνικό lenstip: https://www.optyczne.pl/12919-news-Przedprodukcyjne_Laowy_4_mm__12_mm_i_17_mm_-_zdjΔ™cia_przykΕ‚

Και μια ακόμη πρώτη παρουσίαση των 3 φακών :
https://www.ephotozine.com/article/venus-optics-laowa-4mm--12mm--17mm-hands-on-32788

Ο 4ος φακός , ο 9mm/2.8 δεν είναι στις παραπάνω παρουσιασεις (δεν ξέρω γιατί) και φαίνεται μόνο εδώ : https://www.imaging-resource.com/ne...ight-new-laowa-lenses-ahead-of-photokina-2018

4mm28.jpg

12mm18.jpg

17mm18.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Γενικά ισχύει αυτό που λέει ο Γιάννης, π.χ. ένας φακός Olympus 12-40f2,8 πολύ δύσκολα θα τον βρείς σε αγγελία κάτω από 550 ευρώ στην Ελλάδα, την στιγμή που σε Grey market παίζει και κάτω από 450 ευρώ. Και όμως με αυτές τις τιμές και τους πουλάνε άνετα!!
Μάλιστα πρόσφατα πούλησα τον φακό Olympus 17mmf1,8 χωρίς εγγύηση 3ετίας πιο πολλά χρήματα από ότι τον αγοράζει κάποιος καινούριο από grey market.

εσυ τον πούλησες εγώ τον περιμένω να έρθει...

χαχαχα τι φάση τα ταξίδια που κάνουμε ο καθένας μας στα φωτογραφικά!

Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Στέργιο πήρες τον 17αρι τελικά?

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

ναι, μετά θα ξανααγοράσω τον 45 1.8.
Και ελπίζω να βγεί κάποιος αξιόλογος ζουμ συμμαζεμενος και χωρίς προβλήματα. Ίσως ο 12-32 με δαχτυλίδι εστίασης να ήταν καλή λύση.
Πάντως με τη στροφή στις FF mirrorless η μόνη μου ελπίδα για κάποιον ωραίο τέτοιο συμμαζεμένο φακό ζουμ ελπίζω να έρθει από τη sigma που μας έχει συνηθίσει στα value for money φακουδάκια.

Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο pos

ναι, μετά θα ξανααγοράσω τον 45 1.8.
Και ελπίζω να βγεί κάποιος αξιόλογος ζουμ συμμαζεμενος και χωρίς προβλήματα. Ίσως ο 12-32 με δαχτυλίδι εστίασης να ήταν καλή λύση.
Πάντως με τη στροφή στις FF mirrorless η μόνη μου ελπίδα για κάποιον ωραίο τέτοιο συμμαζεμένο φακό ζουμ ελπίζω να έρθει από τη sigma που μας έχει συνηθίσει στα value for money φακουδάκια.

Ακόμη περιμένεις ζουμ από Sigma για το m4/3;
Δεν πρόκειται.

Κανέναν φακό σχεδίασης αποκλειστικά για m4/3 δεν έχει βγάλει ποτέ η Sigma.
Πού το είδες ότι μας έχει συνηθίσει σε φακούς για m4/3;
Επειδή χαριστικά πρόσφερε και σε m4/3 mount τρεις προσιτούς aps-c μονεστιακούς φακούς 19-30-60 σε 2.8;
Και 16-30-56 σε 1.4 (aps-c πάντα);

Και γενικά ακόμα, κανέναν ζουμ φακό δεν έχει βγάλει ποτέ η Sigma για mirrorless.
Ξαφνικά περιμένεις να ξεκινήσει από το m4/3;
Τώρα ειδικά που ετοιμάζει φακούς για το L-mount;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε

Θα συμφωνήσω, ζουμ φακουδι από Sigma αποκλειστικά για m43 γιόκ, μόνο η Tamron έβγαλε ζουμακι πριν 3 χρόνια αλλά απο τοτε ησυχία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδή

Όχι μόνο ζουμ, αλλά ούτε μονοεστιακό φακό αποκλειστικά για m4/3 δεν έχει βγάλει ποτέ η Sigma.

Όύτε φτηνό, ούτε ακριβό, κανέναν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε

Ακόμη περιμένεις ζουμ από Sigma για το m4/3;
Δεν πρόκειται.

Κανέναν φακό σχεδίασης αποκλειστικά για m4/3 δεν έχει βγάλει ποτέ η Sigma.
Πού το είδες ότι μας έχει συνηθίσει σε φακούς για m4/3;
Επειδή χαριστικά πρόσφερε και σε m4/3 mount τρεις προσιτούς aps-c μονεστιακούς φακούς 19-30-60 σε 2.8;
Και 16-30-56 σε 1.4 (aps-c πάντα);

Και γενικά ακόμα, κανέναν ζουμ φακό δεν έχει βγάλει ποτέ η Sigma για mirrorless.
Ξαφνικά περιμένεις να ξεκινήσει από το m4/3;
Τώρα ειδικά που ετοιμάζει φακούς για το L-mount;
εντάξει ας μην είναι από τη sigma, ας βγάλει κάποιος άλλος τελος πάντων. Μόνο σε μένα λείπει δηλαδη;

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Νομίζω οτι δυσκολα θα βγουν αλλά μικρά ζουμακια Στεργιο , οι πιο μικρές σε μέγεθος προτάσεις σε ζουμακια με αρκετά καλό IQ είναι ο mzuiko 9-18 , και οι δυο μικροί Lumix 12-32 και 35-100. Και οι τρεις καλύπτουν από το σύνηθες ευρυγώνιο μέχρι το πιο σύνηθες τελε για καθημερινή χρήση ένα ερασιτέχνη. Για βραδυνά και πορτρέτο τους συμπληρώνεις με 1-2 prime π.χ. 15/1.7 ή 17/1.8 και ένα 45/1.8 και εχεις ένα πολύ μαζεμένο σύστημα.

Νομίζω οτι δυσκολα θα βγουν αλλά μικρά ζουμακια Στεργιο , οι πιο μικρές σε μέγεθος προτάσεις σε ζουμακια με αρκετά καλό IQ είναι ο mzuiko 9-18 , και οι δυο μικροί Lumix 12-32 και 35-100. Και οι τρεις καλύπτουν από το σύνηθες ευρυγώνιο μέχρι το πιο σύνηθες τελε για καθημερινή χρήση ένα ερασιτέχνη. Για βραδυνά και πορτρέτο τους συμπληρώνεις με 1-2 prime π.χ. 15/1.7 ή 17/1.8 και ένα 45/1.8 και εχεις ένα πολύ μαζεμένο σύστημα.

Έχω "κατασταλάξει" σχετικά με το τι θέλω από το σύστημα ως απλός ερασιτέχνης. Θέλω καλή ποιότητα φωτογραφίας αλλά δε θέλω να έχω πάλι μεγάλο σε μέγεθος εξοπλισμό (όπως πριν με την dslr που είχα).
Θα μείνω σε 1-2 primes, εκτιμώ ότι με το φωτογραφικό μου "στυλ" ο 17ρης θα μείνει επάνω στη μηχανή κατά 80%.
Ο 45ρης ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου που τον έδωσα για τα πορτραίτα και όχι μόνο. Απλά όπως λέει κι ο μπαρμπα-ντύλαν: γιου νέβερ νοου γουωτ γιου λοστ τιλ ιτς γκον. Επόμενη αγορά, στανταράκι.
Τον 12-32 τον έχω, όπως και τον καταπληκτικό 35-100. Ο 12-32 είναι κορυφαίο φακουδάκι για τα λεφτά του και όχι μόνο, για μέρα μέχρι...απογευματάκι τον χρησιμοποιώ άνετα. Όταν πέφτει το φως όμως και έχει τίποτα φώτα πίσω από το θέμα σου...δεν εστιάζει με τίποτα. Και δεν έχει δακτυλίδι. Οπότε είναι σα να γέμισες τον κουβά με το γάλα και του έριξες μια κλωτσιά και το ξαναέχυσες.
Μετά πήρα τον 12-60 ο οποίος είναι πολύ καλός σε αποτέλεσμα, δε κάθησα να κάνω τεστ α-β αλλά με ικανοποιεί οπτικά. Και το βράδυ είναι πολύ καλύτερος στην εστίαση από τον 12-32. Και φτάνει και τα 60 με αποδεκτό αποτέλεσμα για μένα, όλα οκ.
Αλλά είναι μεγάλος ο άτιμος. Μου τη σπάει ψυχολογικά, δε ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε και αν έχει κάποιος τις ίδιες χαζοανησυχίες με μένα. Το μέγεθος του δε μου κάθεται καλά. Για τον ίδιο λόγο δε σκέφτηκα να πάρω τον 12-40 2.8.
Ο 12-50 που δοκίμασα ήταν αρκετά πίσω οπτικά από τον 12-60 άσε που δε μου έκατσε και στο χέρι.

Οπότε μετά την αγορά του 45ρη θα κάνω ένα τεστ του...14-42R, ναι, αυτόν που είχε η μηχανή όταν την αγόρασα και ηλιθιωδώς τον πούλησα (2 φορές, μια με την epl5 και μια με την omd 10mkII).
Γιατί είναι αυτό που εννοώ συμμαζεμένος zoom, και ας μην είναι φωτεινός.
Εκεί θα κάτσω και θα κάνω τεστάκια σε σύγκριση με τον 12-60 (αν και δεν έχω και πολλές ελπίδες, μάλλον με τη γκουμούτσα θα μείνω)

Μήπως υπάρχει κανας panasonic ζουμ που να παίζει μπάλα? (μικρός αλλά καλύτερος του 14-42 oly?)

ΥΓ: Για πρώτη του μηνός και Δευτέρα πρωϊ είστε ήρωες αν διαβάσατε μέχρι εδώ

ολα όσα γραφεις είναι οι ζωηρές ανησυχίες καθε ερασιτέχνη που θελει να κρατησει στο ελαχιστο δυνατο το m43 κιτ του. Θα σου πω τη γνωμη μου με βαση αυτα που γραφεις.

Ο 45/1.8 ή ο αντιστοιχος 42.5/1.7 Lumix ειναι ουκ των ανευ η επομενη αγορά σου για να συμπληρωσεις πορτρετο και όχι μονο (βραδυνα σε κλειστους υποφωτισμενους χωρους με απαιτηση τελε).

Το ζουμ 12-60 δεν κολλαει μαζι με τους 12-32/ 35-100, απο τη στιγμη που κρατας τον 35-100 για τα 60-100mm και τον 12-32 για το πολυ μικρο μεγεθος διωξε τον 12-60 αφου στα βραδυνα ειναι ψιλοαχρηστος λογω κλειστου διαφραγματος (ακομη και αν εστιαζει), θα αναγκαζεσαι να ανεβαζεις ISO και παπαλα ως τελικο αποτελεσμα αφου θα πεφτει η ποιοτητα της φωτογραφιας σου. Στα βραδυνα έχεις πλεον σταθερό φωτεινό. Αντιθετα ενας 12-40/2.8 ή ο πιο μικρός Lumix 12-35/2.8 θα σε ξελασπωσει και εκει με το ιδιο μεγεθος στην τσαντα αλλα αυξημενο βαρος. Αφου ομως δεν θελεις να δωσεις τοσα χρηματα ή το βαρος μεγεθος ειναι αποτρεπτικο δινεις τον 12-60 και μενεις με τα 2 ζουμακια και τους 2 prime.
Σου προτεινα τον 9-18 εναλλακτικα του 12-32 , ειναι πολυ μικρος, αρκετά οξυς, καλυπτει μεγαλο ευρος στο ευρυγωνιο, αρκετα καλος για τοπια αρχιτεκτονικό και περνει συνηθη φιλτρα 52mm. Αν δωσεις τον 12-32 μενεις με ενα κενο απο 18-35mm που καλυπτεις με τον prime 17/1.8 και πιθανόν ένα μικρό 25/1.8 για να έχεις και ενα normal φωτεινό prime ακομη για νυχτερινα αλλά και enviromental πορτρέτα.

Τελευταια λυση (δεν τη συνιστώ) η αντικατασταση του 12-32 με κάποιο 14-42mm, ακομη και οπτικα αν βρεις αντιστοιχο (που δεν θα βρεις με οσα εχω δεί) θα χάσεις τα 12mm που απο μονα τους ειναι ολα τα λ7 (για εμενα) στην αποδοση του 12-32. Ο μόνος φακός που τον πλησιαζει σε IQ είναι ο μικρός Lumix 14-42 PZ (pancake με power zoom) , ο πρώτος Lumix 14-45 της GF1,G1 και σχετικά καλός είναι και ο τελευταιος Lumix 14-42, oι 2 τελευταιοι ομως δεν ειναι pancake φακοι, ειναι μεγαλυτεροι του 12-32 και χάνεις επιπρόσθετα και τα 12mm.

Ο 12-40f2,8 πράγματι είναι σχετικά βαρύς και μεγάλος για m4/3 σύστημα, πάντως Κώστα δεν πολυσυμφωνώ ότι σε ξελασπώνει το βράδυ ο 12-40, το F2,8 που έχει δεν είναι αρκετό για το σύστημα m4/3 και μάλιστα στα 12mm απέχει μόλις 0,5 στοπ από τον 12-32 και 12-60. Προσωπικά πιο πολύ χρησιμοποιώ τον Panasonic 12-60 παρά τον 12-40. Εχει μεγαλύτερο εύρος, είναι πιο ελαφρύς και σε ποιότητα εικόνας δεν διακρίνω κάτι συγκλονιστικό υπερ του 12-40. Το βράδυ και οι 2 μπαίνουν σε ντουλάπι και βγάζω τους Prime. Υπάρχουν φορές που σκέφτομαι να τον δώσω τον 12-40 για κάτι άλλο π.χ. Olympus 75mm???.
Olympus 17mmf1,8 (είχα 2 και πούλησα τον 1 ασημένιο και κράτησα τον μαύρο) και Olympus 25mmf1,8 είναι οι φακοί που χρησιμοποιώ περισσότερο. Τον 45mmf1,8 δεν τον πολυχρησιμοποιώ, σε κλειστούς χώρους μου είναι άχρηστος και μόνο έξω έχει χρησιμότητα για μένα.
Εχω και τον 12-32 για όταν θέλω κάτι μικρό και ελαφρύ. Ενω πολύ χρήσιμος είναι και ο 9-18 αν και θα τον ήθελα λίγο πιο ευρυγώνιο.
Πάντως δεν νιώθω ότι λείπει κάτι από το σύστημα, έχει φακούς για όλους και είναι με διαφορά το πιο πλήρες σύστημα σε Mirrorless. Αν προσθέσεις και τους φακούς τις Sigma έχεις υπερβολικά πολλές επιλογές με διπλοκαλύψεις μάλιστα.

Για μένα οι λύσεις είναι: 12-32/35-100/15 ή 20 και sigma 60 2.8 ή ακόμη καλύτερα 75 1.8. Αλλιώς πάμε αλλού.

Αυτές είναι οι δυνατότητες του συστήματος με την ευκολία μεταφοράς και χρήσης.