Φακοί για m4/3

Χαιρετώ και πάλι. Δοκίμασα τον 15ρη και προχώρησα στην αγορά του. Πιστεύω ότι είναι αυτό που έψαχνα.

Σύγκριση με τον 20/1.7. Η SD είναι ως αναφορά

Το καταφύγιό της σε περιπτώσεις άσχημου καιρού (πλάτη προς το σώμα μου, ο φακός προς την εξωτερική πλευρά).

Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. Υπενθυμίζω ότι η κύρια χρήση της ειναι outdoor & η μηχανή είναι πάντα φορεμένη πάνω μου με καλό καιρό και στην τσέπη όταν βρέχει/χιονίζει . Ένα μεγαλύτερο set up απλά θα έμενε σπίτι. Πριν είχα την LX3.
Τυπική φώτο (η συγκεκριμένη με την LX3):

Καλορίζικος και καλές λήψεις, φοβερός φακός!!!

χθες παρελήφθη ο olympus 17mm 1.8.
Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος!
Αστραπιαία ταχύτητα, μικρό μέγεθος, εστιακή που με βολεύει πραγματικά, ποιότητα κατασκευής, δακτυλίδι για manual εστίαση (=απελευθέρωση ενός fn button).
Είχα τρομάξει από τα reviews ότι είναι soft φακός κλπ κλπ...
Μόνο soft δεν είναι παιδιά.
Η οξύτητα που βγάζει είναι άκρως ικανοποιητική.
Το κομμάτι που έχω είναι επίσης πολύ καλό και στα άκρα.

Τώρα θα πάρω μια logo και θα τον κολλήσω επάνω για πάντα.

ΥΓ: ευχαριστώ τον φίλο TZO που μου έδωσε την πληροφορία και τον τσίμπησα!

καλορίζικος!!! Να τον χαρείς!! Και για εμένα είναι από τους αγαπημένους μου φακούς στο σύστημα, μην πω ότι αν κράταγα μόνο έναν φακό θα ήταν αυτός!!! Μια χαρά sharp είναι και έχω βγάλει μερικές από τις αγαπημένες μου φώτος με αυτό τον φακό. Ειδικά στην τιμή που τον βρίσκεις σε Grey market είναι must have αγορά. Μαζί με τον Olymus 25mmf1,8 και Olympus 45mmf1,8 κάνει ένα εξαιρετικό σετ και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Βρε Κώστα και εγώ τα καλύτερα έχω να πω για τον 17ρη, το μόνο που με χάλασε τα soft άκρα αλλά μόνο για παραστάσεις χορευτικού, όπου ο γονέας του πρώτου ή του τελευταίου παιδιού ζητούσε λίγο κροπ ώστε να φαίνεται το πρόσωπο αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε λεπτομέρεια.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μα αυτά είναι τα βασικά αρνητικά του φακού αν μπορεί κάποιος να το πει έτσι, οτι τα άκρα έχουν σχετικά μεγάλη διαφορά από το κέντρο και οτι στα νυχτερινά και όχι μόνο θα δώσει εύκολα CA ανοιχτός σε φωτεινές περιοχές, σε ολα τα αλλά μέγεθος, ταχύτητα εστίασης κλπ. είναι αστέρι. Αλλά και σε αυτά υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών αλλά και των reviewers.
Οι ανοχές του καθενός μας είναι διαφορετικές, αυτός είναι ένας λόγος, ο δεύτερος το sample variation. Όπως και τι εννοούμε άκρα δηλ. μιλάμε για μια περιοχή 10-15% ή πολύ περισσότερο. Και όπως θα δείτε πολλές φορές είναι διαφορετική η απόδοση τους σε σχετικά κοντινά θέματα (1-3 μ) και τελειως διαφορετική σε πιο μακρινά θέματα (3-10μ).

Οπως τα λες είναι Κώστα, λίγο το sample variation, λίγο το τι θεωρεί ο καθένας Sharp και το πόσο ελαστικός είναι διαμορφώνουν διαφορετικές απόψεις για αυτό τον φακό. Προσωπικά πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον φακό.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ένα review του LEICA 12mm/1.4, ενδιαφέρον παρουσιάζει προς το τέλος το γρήγορο τεστ σύγκρισης οξύτητας με ζουμ φακούς στα 12 mm, η απόδοση (σε κοντινό θεμα τουλάχιστον στο κέντρο) με τα γράμματα στο δοχείο δείχνουν ποσο κοντά είναι ο συγκεκριμένος prime σε σύγκριση με τρείς καλούς ζουμ φακούς. Έκπληξη για πολλούς (όχι για εμένα) ο λιλιπούτειους 12-32 mm της Panasonic που στέκεται άνετα ανάμεσα στους pro ζουμ φακοϋς (12-40/8-18mm).

και από δικά μου ανάλογα τεστ στο παρελθόν με άλλους prime (π.χ. mzuiko 12mm/2) δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές συνολικά στο IQ μεταξύ prime και ζουμ π.χ. στην οξυτητα στα άκρα ή σε άλλα χαρακτηριστικά (κυρίως όταν το θέμα εϊναι σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση) αλλά δεν είναι τόσο εύκολα διακριτές στο μάτι ενός απλού χρήστη αν δεν κάνει pixel peeping σε μεγάλες μεγενθυνσεις. Αν λοιπόν η έξτρα φωτεινότητα δεν είναι τόσο απαραϊτητη δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να προβεί κανεις σε αγορά του συγκεκριμένου prime που σε βάρος όγκο πλησιάζει τους pro ζουμ φακούς και είναι πιθανόν και ακριβότερος από αυτοϋς. Αντίθετα πιο σοφή επιλογή είναι η λύση ενός 12/2 που κρατά το μέγεθος, βάρος χαμηλά και δίνει έξτρα κάποια φωτεινότητα σε σχέση με τους ζουμ.

Κώστα σωστά όσα λες, θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος φακός της Panasonic απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν την καλύτερη δυνατή φωτεινότητα σε αυτό το εστιακό μήκος, κατά τα άλλα σε θέμα ποιότητας εικόνας ο πολύ μικρός 12f2 στέκεται μια χαρά και είναι επίσης και φωτεινός, και αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο η φωτεινότητα ο 12-32 άλλα και ο 12-60 είναι εξίσου καλοί και οι 2 στα 12mm ειδικά αν δεν κάνεις Pixel peeping....με λίγα λόγια φακός για συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένα γούστα ο Panasonic.

Y.Γ. Γενικότερα πάντως το σύστημα m4/3 έχει γεμίσει φακούς σχεδόν για τα πάντα, και πλέον μόνο παραλλαγές ή κάπως βελτιωμένοι φακοί εδώ ή εκει σηκώνει. Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο θα μπορούσαν να βγάλουν ή τι δεν έχει...άντε μόνο κανένα φακό Tilt & Shift...

Αρκετά πιο ογκώδης και βαρύς από τον 40-150, αρκετά και πιο στιβαρός όμως.
Να προσέξω κάτι ?
47a4e89f0f7a11e4edc76bf4db860469.jpg

Τον έχω (και άλλοι καλύτεροι από μένα στα μακρινά), προσπάθησε να μην πηγαίνεις πάνω από 220-250 και κλείνε ένα στοπ το μέγιστο διάφραγμα (έως 7,1). Με γειά

Ευχαριστώ πολύ, πράγματι κάθεται βαρύς στην Ε-Μ10.
Έχει βγάλει κανένα θέμα ώστε να ελέγξω την κόπια που έχω ?
Το δαχτυλίδι εστίασης το βρίσκω εντάξει, μάλιστα πιο smooth από του 40-150, af αρκετά γρήγορο.

Πάντα ελέγχουμε τους φακούς μας, πρώτο πράγμα που κάνω μόλις παραλάβω ανεξαρτήτως τιμής και προέλευσης. Βρες μια επιφάνεια με υφή και αν είναι δυνατόν κάποιες γραμμές (ιδανικά τοίχος με επένδυση πέτρα κοπής) και βάρα στο ψαχνό, με ποικιλία διαφραγμάτων/εστιακών. Βάλτες στον υπολογιστή και κοίτα για έκεντρες "θολούρες" κ.λ.π.

Last edited: