Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ευχαριστώ.
Μικρό/παλιό σώμα Olympus δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω με τον 200/2.8.
Προς το παρόν με E-M1II μέχρι να αποκτήσω την Panasonic G9 αποκλειστικά για τον φακό αυτόν.

Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 POWER O.I.S.

6nRbAV.jpg

IFotDX.jpg

Κονταροχτυπιούνται στην απόδοση, εξαιρετικοί και οι δύο.

Σαν όγκος και ζύγισμα στο χέρι ο 200 υπερέχει περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς έχοντάς τους δίπλα-δίπλα.
Ο 200 μαζί με τη μηχανή χωράει και στην πιο μικρή μου τσάντα. Ξεχνώ ότι έχω 400mm reach.
Ευτυχώς που πήρα πρώτα τον Olympus 300/4, γιατί αν έπαιρνα τον Panasonic πρώτα, θα δυσκολευόμουν να δικαιολογήσω την αγορά του Olympus και θα στερούσα έτσι από τον εαυτό μου τη χαρά της χρήσης του κορυφαίου Olympus.

Εξάλλου ο 200 είναι πιο πολυχρηστικός. Τον εμπιστεύτηκα ήδη για φωτογραφίες και βίντεο σε θεατρική παράσταση χωρίς να το κουνήσω από τη θέση μου, διακριτικά και με άριστα αποτελέσματα. Το f/2.8 μου επέτρεψε να μην ανέβω πάνω από 800iso.

Απελευθερωτική η χρήση prime στο τελέ. Μέρα με τη νύχτα η διαφορά με τους ζουμ μεταβλητού διαφράγματος.
Το m4/3 χαρίζει το μικρό μέγεθος, το χαμηλό βάρος και την καλή σταθεροποίηση κι έτσι οι φωτεινοί supertele primes έχουν γίνει πιο πρακτικοί από ποτέ.
Του 200άρη του αξίζει μια G9 μόνο και μόνο για τη συνδυαστική σταθεροποίηση για να φτάσει τον 300+E-M1II.
Ακόμα και χωρίς dual IS όμως απροβλημάτιστη ήταν η σταθεροποίηση με την E-M1II ακόμη και στο βίντεο.

Τον 1.4x τον σηκώνει άνετα ο 200, αλλά όχι σε βαθμό να ακυρώνει τον 300, που κι εκείνος αντίστοιχα δίνει πολύ καλή ποιότητα με τον δικό του 1.4x.
Στον 300 επομένως βρίσκω το νόημα της ύπαρξης του 1.4x στην τσάντα μου.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ταιριαστός στην ΕΜ1.2, καλοτάξιδος εύχομαι. Από όσα δείγματα έχω δει πρέπει να είναι εφάμιλος του 300αρη ίσως και καλύτερος. Σίγουρα πιο χρηστικός από τον 300αρη και με τον TC καλύπτεις με τον LEICA σχεδόν και τα 300mm με κάποια μικρή πιθανή απώλεια σε IQ και έτσι δεν απαιτείται να εχεις και τον 300αρη μαζί.

H G9 θα του δώσει με τη συνδιαστική σίγουρα 1 στοπ παραπάνω στη σταθεροποίηση αλλά θα προσδώσει και βάρος και όγκο στο σετ που ήδη εχεις, αν δεν πάρεις άλλο φακό LEICA δεν ξέρω αν αξιζει μόνο γιαυτο η αγορά της. Μπορείς να δοκιμασεις και την σταθεροποίηση του φακού με το μπουτόν του , αμέσως ακυρώνει την σταθεροποίηση της μηχανής χωρίς καμία άλλη ενέργεια στα μενού. Στους τελε συνήθως η σταθεροποίηση του φακού είναι καλύτερη από αυτή της μηχανής (με πιθανή εξαιρεση την ΕΜ1.2).

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Eυχαριστώ.
Δεν είναι πιθανή, αλλά υπαρκτή η απώλεια σε IQ με 1.4x. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Olympus 300/4 στα ~300.
Όταν ξέρω ότι θα χρειαστώ supertele, τον 300/4 θα πιάσω χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όπως αντίστοιχα τον 200/2.8 για μια θεατρική παράσταση π.χ.

Για την G9 το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα την πάρω. Ήδη πήρα το battery grip της και περιμένω να πέσει και η τιμή του σώματος στο χιλιάρικο, κάτι που πιστεύω δεν θα αργήσει, αφού τώρα βρίσκεται στα 1100.

Το IS του 200άρη εξαιρετικό, αλλά δεν φτάνει το IBIS της E-M1II.
Mε off το IS και on το IBIS παίρνω καθαρή εικόνα μέχρι και 2''.
Με on το IS (και αναγκαστικά off το IBIS), καθαρή εικόνα παίρνω με 1/5.
Επίσης στο βίντεο στο 1/50, οι διορθώσεις από το IS είναι ελαφρώς πιο απότομες και δεν φτάνουν τη floating αίσθηση του IBIS.

Καλημέρα και χρόνια Πολλά !
Γνωρίζει κανείς πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει ο Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary Lens for Micro Four Thirds ;
1537897990000_1436293.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ναι, για aps-c μηχανές είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Για m4/3 ως πορτραιτοφακός και για low light χρήση, δεν θα τον θεωρούσες ενδιαφέρουσα επιλογή;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για m4/3 ως πορτραιτοφακός και για low light χρήση, δεν θα τον θεωρούσες ενδιαφέρουσα επιλογή;

Είναι ενδιαφέρουσα επιλογή, μιας και πρέπει να ειναι αρκετα καλός φακός, στεγανός και σε DOF ανάλογος περίπου του 45/1.2 pro, στην εκθεση του ΣΕΚΑΦ μας ειπαν ότι δεν ειχε έρθει ακόμη σε mount m43 αλλά θα τον φερναν συντομα. Πάρε ένα τηλέφωνο την αντιπροσωπία να σου πουν αν τον έφεραν και που υπάρχει σε στόκ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Τόσοι φακοί σχεδιασμένοι αποκλειστικά για m4/3 υπάρχουν.

Τον 75/1.8 τον έχεις ήδη και σου λείπουν τα 56;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Επειδή τον κοιτάω και εγώ.... Και τους δυο βασικά (75 κ 56) και γλυκοκοιτουσα περισσότερο τον 56 λόγω τιμής. Εαν τον έχει δει κάποιος ή έχει κάποια άποψη στον συγκεκριμένο θα με ενδιέφερε και εμένα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το ενδιαφέρον, δεν είναι απαραίτητα για να τον πάρω, αλλά το να υπάρχει μια επιλογή ακόμη, πιο φωτεινή, πιο ευέλικτη σε mm και οικονομικότερη δεν είναι κακό. Ας δούμε πως συμπεριφέρεται ο φακός και τις δυνατότητες του και σε περίπτωση που (όπως δείχνει) είναι αξιόλογος, θεωρώ οτι θα γίνει πολύ δημοφιλής στο σύστημα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Με τη λογική του ας υπάρχει, συμφωνώ, σίγουρα δεν είναι κακό.

Γι' αυτό εξάλλου η Sigma κοτσάρει και m4/3 μοντούρα στους aps-c φακούς της.
Της βγαίνει και φτηνά αφού έτσι δεν σχεδιάζει φακούς αποκλειστικούς για το σύστημα.

Για τον αγοραστή δεν τη θεωρώ και τόσο οικονομική πάντως την τιμή των 450 ευρώ.
Ούτε διατηρούν υψηλά τη μεταπωλητική τους αξία οι Sigma με mft μοντούρα.
Σε e-mount είναι πολύ πιο ποθητοί.

Τον 75/1.8 τον έχουμε δει κατά καιρούς και κάτω από 450 ευρώ, οπότε δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό για την τιμή του Sigma.

Τον περιμενω και εγω οταν ειναι διαθεσιμος (για χρηση με την BMPCC4k).

Δεν ειμαι απολυτως βεβαιος οτι τον χρειαζομαι αλλα μιας και υπαρχει ηδη ο 16αρης και περιμενω και τον 30αρη θεωρησα λογικο να υπαρχει και αυτος σε μια μικρη σειρα φακων m4/3 μιας και το κοστος δεν ειναι απαγορευτικο και οι κριτικες ηδη ειναι διθυραμβικες για την αποδοση του.