Φακοί για m4/3

Ωραία Σπύρο, στο μέλλον από το share του flickr κάνε αντιγραφή το bbc code αφού επιλέξεις μέγεθος. Έτσι βγαίνει και το link στο post και μπορούμε να τις δούμε εκεί για καλύτερη ποιότητα.

Ευχαριστώ Δημήτρη !
Θα το επιλέγω έτσι στο μέλλον.

Ειχα δοκιμάσει εναν 12-100 ο οποίος είχε έντονη βινιέτα στα αριστερα. Το barrel distortion ισως ειναι φυσιολογικο. Μιλάμε πάντα για ακατέργαστο raw. Ειναι φυσιολογικό τοσο πολυ?

Κατα τ'αλλα μου άρεσε πολύ σαν all-around φακος.

η φωτογραφία ειναι απο το DXO photolab δίχως τα φίλτρα για τον συγκεκριμενο φακο.

DxO.PhotoLab_2019-01-06_13-53-47.png

Ειχα δοκιμάσει εναν 12-100 ο οποίος είχε έντονη βινιέτα στα αριστερα. Το barrel distortion ισως ειναι φυσιολογικο. Μιλάμε πάντα για ακατέργαστο raw. Ειναι φυσιολογικό τοσο πολυ?

Στα δικα μου ματια φυσιολογικο ειναι .

Ομως η βινιετα αριστερα μονον....:argue:

υγ

Δεν μου λετε απο ευρυγωνια ζουμακια εχει δοκιμασει κανεις καποιο απο τα zuiko 7-14 f2,8 pro και lumix 8-18 f2,8/4 ?

Για το πρωτο ξερω αλλα το δευτερο τωρα το σκαναρω. Η σταθεροποιηση βεβαια ειδικα σε αυτα τα εστιακα μηκη δεν αποτελει κριτηριο για εμενα .

Δεν πιστευα οτι θα αφηνε κανεις τον ομολογουμενως πολυ καλο οπως διαβαζω zuiko 7-14 με σταθερο διαφραγμα f2,8 για τον lumix με το μεταβλητο διαφραγμα .

Για πες τι επαιξε ρολο ? βαρος ? τιμη ?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ολα όσα διαβάζεις ισχύουν για τον 7-14/2.8, για εμένα το συγκεκριμένο εύρος είναι το πλέον χρήσιμο και είναι σχεδόν πάντα στην τσάντα μου οπότε το αυξημένο βάρος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να τον αφήσω να φύγει από τα χέρια μου και να ξαναπάρω τον παλιό 7-14/4 που είχα. Σε οξύτητα μικρές διαφορές είχαν σε f4 , αυτό το ηξερα πολύ καλά όταν τον πήρα γιατί είχα κάνει συγκριτικό μεταξύ τους στην επίσημη παρουσίαση του φακού στην Ελλάδα στο μουσείο αυτοκινήτων, μπορείς να δεις δείγματα : https://photos.app.goo.gl/w4CbWaPvuBrC2tzJ7

Κυρίως με ενδιέφερε η αδιαβροχοποιηση του 7-14/2.8 σε συνδιασμό με το σταθερό 2.8 και είπα οτι θα είναι ο ευρυγώνιος φακός που θα κρατήσω. Μετά από λίγο καιρό διαπίστωσα οτι δεν τον επερνα μαζϊ όσο πριν τον Lumix 7-14/4 που είχα. Επιπλέον ο φακός έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θέλει προσοχή. Παρότι οξύς έχει έντονο field curvature και αν κανεις το λάθος και δεν προσέξεις πως εστιάζεις στα πολύ κοντινά με ανοιχτά διάφραγμα μπορεί να δεις τα άκρα να μην αποδίδουν σωστά. Εκτός από αυτή την <ιδιορυθμια> που αν την ξέρεις μπορείς άνετα να την χειριστείς, o φακός έχει και ένα εγγενές ελάττωμα, δεν πέρνει φιλτρα λόγω έντονα καμπυλωτό στοιχείου ή μάλλον καλύτερα να πώ για να τον κανεις να πάρει φιλτρα πρέπει να του φορέσεις μεγάλο και ακριβό φορέα και παει περίπατο η φορητότητα.
Στον Lumix 7-14/4 του είχα φορέσει φορέα στην μοντούρα (αξεσουάρ της Panasonic) και μπορούσα να του βάζω όποτε ήθελα τις παλιές ζελατίνες Kodak wratten που τις βρίσκεις φθηνές στο eBay (τις έκοβα στην διάσταση του φορέα). Με την κατάλληλη ζελατίνα ξεπερνούσα και το θεματάκι που είχε με purple flare σε σωματα OLYMPUS. Δεν ήταν όμως πολύ πρακτικό να το κάνω συχνά.

Όταν βγήκε ο Leica 8-18/2.8-4 και είδα ότι ήταν αρκετά ελαφρύς (παρόμοιος με τον 7-14/4), φορούσε βιδωτo φιλτρα, ήταν αδιαβροχος και είχε διάφραγμα f2.8 στα 8mm με πολύ καλή απόδοση έκανα την τράμπα και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Σε αυτό βοήθησε και ότι ενδιάμεσα είχα αγοράσει και το fisheye 8/1.8 όπου έχω σε jpeg άμεσα στην ΕΜ1.2 με το τελευταίο firmware defish γεωμετρικό ευρυγώνιο με κάλυψη μεγαλύτερη και από 7mm.
Δειγματα από το fishey με defish : https://photos.google.com/share/AF1...?key=WHhSY2plZGNlTmFldUZNYzYyc01BZ0t6cDJZRHdn

Last edited:
Μετα τους ειδα λιγο σε ενα πινακακι και ειδα αυτο με το φιλτρο και ειμουν βεβαιος οτι αυτο επαιξε τον ρολο του.

Απο οξυτητα ποιος υπερτερουσε εστω και για λιγο για εσενα (προφανως στο f4) ? Τον 7-14/4 τον ειχα τσεκαρει καποτε δεν τρελλαθηκα αρκετα αξιοπρεπης αλλα μεχρι εκει (σε blackmagic pocket βεβαια οποτε με μεγαλη πιθανοτητα να εκανα λαθος λογω κρισης σε χαμηλοτερη των δυνατοτητων του φακου αναλυση.)

Κοιτα ξέχασα να πω ότι ο 8-18/2.8-4 είναι πολυχρηστικος φακός, ξεκινα από τα 16mm και παει μέχρι τα 36mm, έχασα μεν το πολύ ευρυγώνιο των 14mm αλλά κέρδισα ότι ο φακός μπορεϊ να μείνει άνετα όλη ημέρα πάνω στην μηχανή και να με καλϋψει σε αρχτεκτονικό και δρόμο. Αντίθετα τα 28mm των δϋο 7-14/4 είναι πολύ πιο περιοριστικά. Δυστυχώς τους 8-18 και 7-14/2.8 δεν τους είχα ταυτόχρονα οπότε δεν μπορώ να πω με απόλυτα κριτήρια αν κάποιος από τους δυο ξεχωρίζει, αίσθηση μου είναι οτι και οι δυο είναι άριστοι φακοί αν πετύχεις καλή κόπια (ο LEICA είχε κόπιες με θεματάκια decenterring όταν πρωτοκυκλοφόρησε) Σίγουρο είναι οτι ο LEICA δεν παρουσιάζει στα κοντινά θέματα τετοιου βαθμού field curvature σαν τον Zuiko. Την δικη μου κόπια του LEICA την έψαξα πολύ και βρήκα μόνο μια άκρη του στα 9mm να έχει θεματάκι αλλά παντού αλλοϋ να είναι ΟΚ, αποφάσισα να τον κρατήσω μιας και στο ευρυγώνιο πάντα τραβώ με 8mm και από 10mm και πάνω ο φακός ξυρίζει.

Τώρα για τους δυο 7-14 έγραψα ήδη ότι ο Zuiko είναι ελαφρως καλϋτερος και ειδικά στο τελε του.

Παιδιά συγγνώμη που επεμβαίνω και ας μου συγχωρέσετε την ερώτηση, διαβάζω εδώ και τόσες ''απαντήσεις'' για τόσους φακούς εξωφρενικού κόστους για τους περισσότερους από εμάς, και ερωτώ, σας είναι όλοι αυτοί οι φακοί τόσο απαραίτητοι?? Τους αξιοποιείται πλήρως?? Δεν θα μπορούσατε να κάνετε την δουλειά σας με κάτι φτηνότερο? Βλέπετε τόσες μεγάλες διαφορές με πιο φτηνές υλοποιήσεις??
Προσωπικά είχα για λίγες μέρες τον Olympus pro 25mmf1,2 και χωρίς καμία υπερβολή και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν δεν μπορούσα εύκολα να διακρίνω διαφορές στα αρχεία σε σχέση με τον πάφτηνο Panasonic 25mmf1,7. Ναι ήταν καλύτερος ο Olympus, άλλα πόσο καλύτερος?? πόσο απαραίτητο σου είναι αυτό το μισό stop? πόσες φορές βγάζεις φώτος και κυνηγάς τα pixels και τις γωνίες?? Και στην τελική και το σημαντικότερο αξίζει η διαφορά τους 4-5-6 φορές πολλαπλάσιο κόστος?
Πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση από κατόχους αυτών των φακών, ειλικρινής, χωρίς φανμποισμούς και χωρίς υπερβολές.

Υ.Γ. Μιλάω πάντα για ερασιτεχνικό επίπεδο, αν είναι κάποιος επαγγελματίας και βγάζει το ψωμί του από την φωτογραφία ας αγνοήσει το post μου.
Ευχαριστώ

Νίκο η ερώτηση σου νομίζω είναι γενικής φύσεως (εκτός και είναι στοχευμένη και δεν το κατάλαβα εγώ καλά) και δεν αφορά το συγκεκριμένο σύστημα οπότε δεν βλέπω να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα απάντησης φανμποισμού (παρόλο το παράδειγμα που ανέφερες). Ως τέτοια όμως θα έλεγα ότι είναι και τελειως εκτός θέματος, μπορούμε στο chat αν ενδιαφέρει να την αναπτύξουμε περαιτέρω.

Ο γενικός κανόνας είναι πάντως ότι πληρώνεις παίρνεις (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά). Το αν τα χρησιμοποεί κανείς όσο θέλει είναι κατανοητό ότι είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση όπως κα η άποψη του καθενός μας για τον εξοπλισμό του <ερασιτέχνη>, θα μπορούσε να είναι απο ένα καλό κινητό, μια καλή compact 1in. μέχρι πολλαπλά συστήματα σωμάτων-φακών για διαφορετική <ερασιτεχνική χρήση>.

Ναι Κώστα γενικής φύσεως είναι, απλά έτυχε να έχω δοκιμάσει ακριβούς φακούς σε m4/3 σύστημα. Ο γενικός κανόνας ''ότι πληρώνεις παίρνεις'' ισχύει, άλλα κατά την γνώμη μου ως ένα σημείο, από κάποιο σημείο και μετά νομίζω πληρώνεις υπεραξία, το value for money παει περίπατο και για ένα 5%-10% καλύτερη απόδοση νιώθω ότι δίνουμε πολλές φορές πολλαπλάσιο κόστος. Βέβαια όπως είπες ας το δούμε στο chat το όλο θέμα.

Και ένα έτσι πρόχειρο συγκριτικό ανάμεσα στον olympus 25mmf1,2 vs olympus 25mmf1,8mm...παρόμοια συμπεράσματα με τον reviewer είχα βγάλει. Δεν με έπεισε ο 25mmf1,2 ότι αξίζει αυτά τα χρήματα και ταυτόχρονα να κουβαλάς όλο αυτό τον όγκο και βάρος.
https://www.olympuspassion.com/2017/04/21/olympus-25mm-f1-2-vs-25mm-f1-8-lens-review/4/

το πιο πλήρες νομίζω συγκριτικό για τους 25αρηδες του συστήματος μιας και γινεται και με αρκετές κόπιες θα το βρείς εδώ (το έχω ξαναποστάρει): https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/ , θα δείς οτι ο μικρός mzuiko 25/1.8 είναι διαμάντι για τα λ7 του (καμία σχέση όμως με τον VFM για τα λ7 του 25/1.7).

για την ιστορία και μόνο απο 1.2 εως 1.8 είναι 1 φουλ στοπ, εκτός και αν πάς στα πολύ βαθιά και μιλάς για Τ στοπ. Ενα στοπ π.χ. σε τηλεφακό ίδιας κλάσης φακών μπορει να μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Απλό παράδειγμα στο ίδιο σύστημα ο 300/4 pro στοιχίζει σήμερα περίπου 2500ευρω και ο παλιός τηλεκεντρικής σχεδίασης 300/2.8 στα 4/3 στοίχιζε 6500ευρω και ήταν διπλάσιος και βάλε σε βάρος.

Διυλίζοντας τον κώνωπα.

Στο σύνδεσμο με τα stop, παρακάτω έχει και τα T-stop και σε κάποιο σημείο λέει "With 8% loss per air-glass surface on lenses without coating..."
Για κάπως περισσότερη ακρίβεια το ποσοστό είναι γύρω στα 5% ως μέσος όρος.

Να σας βάλω μια παλιατζούρα (ως συνήθως)
Movie Makers 1946
movie makers 1946.JPG

Ναι βαλτε τετοια να παρει φορα ο Γιαριμης τωρα να γραψει κανα τεχνοσεντονι πουναι και κρυος ο καιρος :ernaehrung004:

Δεν μου λετε εκεινα τα φακουδακια τα 7Artisans τα ξερει κανεις ?

Προκειται για εντελως "καπακια" ?

Μεχρι ναρθει η καμερα μου θα εχω περασει απο τεστ καθε πικραμενο κατασκευαστη φακων M43 :flipout:

Παιδιά καλησπέρα και καλή Χρονιά να έχουμε. Χρόνια πολλά και σε όσους γιορταζαν. Ερώτηση... Έχω τον 12-40 από τον οποίο είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος δεν το συζητάμε, πραγματικά δεν πίστευα τα αποτελέσματα που έπερνα. Τώρα στο θέμα μας... :) Θα ήθελα όμως λίγο ποιο ρηχό βάθος πεδίου όπως επίσης και ίσως λίγο ποιο ζουμ (ίσως λέω όχι αναγκαστικό ίσως κοιτάξω σε tele αργότερα). Τι θα μου προτείνατε είμαι ανάμεσα στους εξής : Olympus 75 mm, 45 mm και sigma 1.4 56mm.
Αυτό που ψάχνω είναι ρηχό βάθος πεδίου, οξύτητα και καλή απόδοση σε έλλειψη επαρκους φωτισμού....

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk