Α καλά κρασιά μιλάμε για ένα φακό που έχει 5 κοπιες καλές και 5 όχι. (τυχαια το γράφω το ποσοστό και εξηγώ γιατί) Στα ανοιχτά διαφραγματα που έχω δοκιμασει προσωπικά μια κόπια του 17αρη δεν ήταν στο επίπεδο που εγώ θα ήθελα από μονοεστιακο φακό του πεντακοσαρικου (τόσο ξεκίνησε ως τιμή), πολύ CA και τα άκρα χάλια, έχω διαβάσει και άλλα 3-4 review που έγραψαν το ίδιο.
Υπάρχουν όμως και διθυραμβικά review και χρήστες που πίνουν νερό στο όνομα του οπότε είμαι σίγουρος οτι κάτι έχει παει στραβά στο quality control σε μεγάλες παρτίδες αυτού του φακού. Αυτός ήταν και ο λόγος που τότε επέλεξα τον LEICA 15/1.7 σε αυτή την κατηγορία τιμής που με άφησε πλήρως ικανοποιημένο. Πριν τον δώσω τον σύγκρινα μάλιστα με τον 17/1.2 pro και επιβεβαίωσα ποσο καλός φακός ήταν ο PL 15mm/1.7 ακόμη και στα ανοιχτά διαφραγματα.
Συμφωνώ (με βάση τα όσα έγραψα), αν έγινε σύγκριση του 17/1.8 σε ανοιχτό διάφραγμα και ανάλογα την κόπια που έτυχε στον Rob , ο 14-42 μπορεί και να έδειχνε pro φακός :Banane0:
Παρόλα αυτά η σύγκριση πρέπει πάντα να γίνεται σε κοινά διαφραγματα. Το οτι ο μονοεστιακος σου δίνει 2 στοπ έξτρα είναι bonus και αυτό έχει την τιμή του , αυτό δεν παει να πει οτι υποχρεούται και να είναι άριστος στα ανοιχτά διαφραγματα.