Φακοί για m4/3

Η αλήθεια είναι πως τον θέλω αυτόν τον φακό για να κλείσω την "Αγία Τριάδα" στους Leica. Κρίνοντας από τους άλλους 2 περιμένω πολλά. Η λειτουργία και η αίσθηση εξαιρετική όπως και η ποιότητα εικόνας. Βέβαια δεν είναι σαν τους Olympus (έχω μόνο τον 12-40). Η τιμή είναι αλμυρή πραγματικά, και επειδή δεν έχει κυκλοφορήσει κι Ελλάδα είναι δύσκολο να τον βρεις. Ακόμη και τον 8-18 τον βρήκα δεύτερο χέρι με 600 ευρώ.

Τον 8-18 τον πήρα full price και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ειναι ο καλύτερος ευρυγώνιος του συστήματος που δέχεται φίλτρα χωρίς πατέντες.

Τον 8-18 τον πήρα full price και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ειναι ο καλύτερος ευρυγώνιος του συστήματος που δέχεται φίλτρα χωρίς πατέντες.
Έχεις ιδέα αν γίνεται να αγοράσει κανείς χωριστά το hood?

Στάλθηκε από το SGP611 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κοίτα κάποτε η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ εδώ δέχονταν ανάλογες παραγγελίες, συγκεκριμένα είχα παραγγείλει έξτρα το hood του Lumix macro 45/2.8 γιατί ήταν πιο ρηχό και κούμπωνε μπαγιονετ στον LEICA 25/1.4 που έχει μεγάλο hood και δεν γυρίζει στο σώμα του αναποδα. Άργησε λίγο αλλά το έφεραν (μέσω καταστηματος έγινε η παραγγελία).

Δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις. Δεν ξέρω όμως αν κουμπώνει κάποιο άλλο που μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα.

voigtlander_ba363a_super_nokton_29mm_f_0_8_1605709217_1606638.jpg

Voigtlander Super Nokton 29mm f/0.8 Aspherical Lens for Micro Four Thirds 1800$

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ας επαναφέρω λίγο το θέμα με τον 14-42 ΙΙR

Ισχύει οτι ο 14-42 είναι εξαιρετικά οξύς (σε κάποια σημεία ξεπερνά και τον 12-40 σύμφωνα με το imaging-resource.com). Ωστόσο είναι σημαντικό να πουμε πως μιλάμε όχι για τον EZ αλλά για τον 14-42 II R. Τον II R χρησιμοποιεί και ο Rob Trek στο παραπάνω βίντεο (δες τι γραφει στα στοιχεια του Lightroom στο 4:59 του βιντεο)

Τελικά, μάλλον προς αυτόν κλίνω.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση στο βίντεο με την σύγκριση των 2 φακών είναι ότι συγκρίνει τους φακούς με το διάφραγμα τελείως ανοικτό, οπότε ο ένας είναι στο 1,8 και ο άλλος στο 3,5.

Για να γίνει σωστή σύγκριση δεν θάπρεπε και οι δύο να είναι στο 3,5;

Δεν έχει 1.8 ο 12-40, μάλλον 2.8 θέλεις να πεις.

Δεν ξέρω τι όνειρο είδαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστευω οτι το συμπέρασμα του ΙR είναι σωστό. Ο 12-40 είναι έως και 25-30mm ξυραφι , θέμα κόπιας θα ήταν. Αν δεν δω τεστ με πολλές κοπιες όπως αυτά που κάνει το Lensrental τέτοια τεστ τα διαβαζω , τα κρατώ αλλά τα τριπλό τσεκαρω και με αλλά site και με δικές μου μετρήσεις αν μπορώ.

Α καλά κρασιά μιλάμε για ένα φακό που έχει 5 κοπιες καλές και 5 όχι. (τυχαια το γράφω το ποσοστό και εξηγώ γιατί) Στα ανοιχτά διαφραγματα που έχω δοκιμασει προσωπικά μια κόπια του 17αρη δεν ήταν στο επίπεδο που εγώ θα ήθελα από μονοεστιακο φακό του πεντακοσαρικου (τόσο ξεκίνησε ως τιμή), πολύ CA και τα άκρα χάλια, έχω διαβάσει και άλλα 3-4 review που έγραψαν το ίδιο.

Υπάρχουν όμως και διθυραμβικά review και χρήστες που πίνουν νερό στο όνομα του οπότε είμαι σίγουρος οτι κάτι έχει παει στραβά στο quality control σε μεγάλες παρτίδες αυτού του φακού. Αυτός ήταν και ο λόγος που τότε επέλεξα τον LEICA 15/1.7 σε αυτή την κατηγορία τιμής που με άφησε πλήρως ικανοποιημένο. Πριν τον δώσω τον σύγκρινα μάλιστα με τον 17/1.2 pro και επιβεβαίωσα ποσο καλός φακός ήταν ο PL 15mm/1.7 ακόμη και στα ανοιχτά διαφραγματα.

Συμφωνώ (με βάση τα όσα έγραψα), αν έγινε σύγκριση του 17/1.8 σε ανοιχτό διάφραγμα και ανάλογα την κόπια που έτυχε στον Rob , ο 14-42 μπορεί και να έδειχνε pro φακός :Banane0:

Παρόλα αυτά η σύγκριση πρέπει πάντα να γίνεται σε κοινά διαφραγματα. Το οτι ο μονοεστιακος σου δίνει 2 στοπ έξτρα είναι bonus και αυτό έχει την τιμή του , αυτό δεν παει να πει οτι υποχρεούται και να είναι άριστος στα ανοιχτά διαφραγματα.

Α καλά κρασιά μιλάμε για ένα φακό που έχει 5 κοπιες καλές και 5 όχι. (τυχαια το γράφω το ποσοστό και εξηγώ γιατί) Στα ανοιχτά διαφραγματα που έχω δοκιμασει προσωπικά μια κόπια του 17αρη δεν ήταν στο επίπεδο που εγώ θα ήθελα από μονοεστιακο φακό του πεντακοσαρικου (τόσο ξεκίνησε ως τιμή), πολύ CA και τα άκρα χάλια, έχω διαβάσει και άλλα 3-4 review που έγραψαν το ίδιο.

Υπάρχουν όμως και διθυραμβικά review και χρήστες που πίνουν νερό στο όνομα του οπότε είμαι σίγουρος οτι κάτι έχει παει στραβά στο quality control σε μεγάλες παρτίδες αυτού του φακού. Αυτός ήταν και ο λόγος που τότε επέλεξα τον LEICA 15/1.7 σε αυτή την κατηγορία τιμής που με άφησε πλήρως ικανοποιημένο. Πριν τον δώσω τον σύγκρινα μάλιστα με τον 17/1.2 pro και επιβεβαίωσα ποσο καλός φακός ήταν ο PL 15mm/1.7 ακόμη και στα ανοιχτά διαφραγματα.

Συμφωνώ (με βάση τα όσα έγραψα), αν έγινε σύγκριση του 17/1.8 σε ανοιχτό διάφραγμα και ανάλογα την κόπια που έτυχε στον Rob , ο 14-42 μπορεί και να έδειχνε pro φακός :Banane0:

Παρόλα αυτά η σύγκριση πρέπει πάντα να γίνεται σε κοινά διαφραγματα. Το οτι ο μονοεστιακος σου δίνει 2 στοπ έξτρα είναι bonus και αυτό έχει την τιμή του , αυτό δεν παει να πει οτι υποχρεούται και να είναι άριστος στα ανοιχτά διαφραγματα.

Έτσι ακριβώς.

Αναρωτιέμαι όμως αν και ο 14-42 IIR έτυχε καλή κόπια.

Αν έχει ιστορικό καλού QC μάλλον θα τον πάρω. Βρίσκεται εύκολα γύρω στο 100άρικο.

Σε φωτεινό ευρυγώνιο prime 15 άρης summilux και τέρμα.

Ερωτησούλα για όσους τον έχουν δουλέψει, βρήκα σε καλή τιμή έναν Panasonic 14mmf2,5 επειδή μιλάμε για φακό στα όρια της μινιατούρας και εστιακό μήκος που με βολεύει πολύ θεωρείται ότι αξίζει η αγορά του; Τον έχει δουλέψει κανείς;; Δεν είναι και ο πιο φωτεινός prime φακός αλλά αν είναι καλός οπτικά έλεγα να τον πάρω, απλά όσο έψαξα διαβάζω διφορούμενες απόψεις και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Είχα τρεις κοπιες (την Ι και δυο κοπιες της ΙΙ βερσιον) , η μια ήταν εξαιρετικη οι άλλες δυο έτσι και έτσι. Είναι πολύ ταχύτερος στην εστίαση από τον 20αρη , αθόρυβος, πανάλαφρος και μικρός σχεδόν σαν καπάκι, ανάλογα και την κόπια θέλει 1-2 στοπ περίπου κλείσιμο να ανεβεί η οξυτητα και στα άκρα, έχει και δαχτυλιδι χειροκίνητης εστίασης αν και ποτέ δεν το χρειάστηκα.

Επειδή όταν πήρα τον τελευταίο είχα και τον μικρό 12-32 δεν τον κράτησα γιατι σε σύγκριση ο 12-32 παρότι μισό στοπ πιο σκοτεινός ήταν συνολικά καλύτερος. Γενικά αν ψάχνει κάποιος την Max φορητότητα με φακό αυτόματης εστίασης και τον βολεύουν τα 28mm είναι σούπερ αγορά λίγο πάνω από το κατοσταρικο που τον βρίσκεις συνήθως (κουτατος είχε γύρω στα 350 αλλά είχε βγει bulk σε χαμηλές τιμές από σπασμένα Κίτ της σειράς GM με τις οποίες δημιουργεί και το πιο minimal m43 κιτ)

Α είναι πολύ καλός και σε infrared φωτογράφηση (αν και αυτό δεν ενδιαφέρει πολλούς)

Ευχαριστώ Κώστα, βοήθησες πολύ, λίγο πολύ αυτά που έγραψες είναι που έχω διαβάσει άλλα ήθελα την γνώμη σου, βασικά είναι και λίγο λόττο τι κομμάτι θα σου κάτσει. Βέβαια με την Pl9 θα είναι πάρα πολύ μικρό πακέτο για αυτό το σκέφτομαι, αν κάτσει καλό κομμάτι είναι καλή περίπτωση, μάλιστα το f2,5 ψιλοβοηθάει σε ένα βαθμό και με το Ibis της μηχανής για πιο δύσκολες συνθήκες. Τον βρήκα στα 100 ευρώ οπότε λέω να τον πάρω, δεν είναι και καμιά φοβερή επένδυση.

Τον έχω κι εγώ, γενικά όπως τα λέει ο Κώστας είναι, το δικό μου κομμάτι είναι αρκετά καλό - αλλά όχι καλύτερο από τον 12-32 "μου". Η διαφορά στο μέγεθος ελάχιστη όταν είναι διπλωμένος ο 2ος, αλλά όταν φωτογραφίζεις αλλάζει η κατάσταση, για street δηλαδή προτιμάς τον 14άρη. Τώρα για σκοτάδια, είχα δοκιμάσει να τον συνδυάσω με μια EP-m2, και σε σχέση με το πακέτο GM1+12-32 ήταν σαφώς υποδεέστερος ο συνδυασμός. Δεν ξέρω αν έχει εξελιχθεί το τριαξονικό IBIS στις "μικρές" oly, περιμένουμε να μας πεις εντυπώσεις όταν παραλάβεις.

Αααα μου το χαλάς τώρα....χαχα....λογικά θα τον πάρω και θα σας πω.

Υ.Γ. Η σταθεροποίηση πάντως στις νέες pl δείχνει αρκετά καλή, τολμώ να πω ότι δεν έχει και μεγάλη διαφορά από αυτή της em1 που είναι σαφώς χειρότερη από τις νέες em1II και em1III.