να φανταστείς Κωστή οτι όταν τον έδωσα πήρα τον 17/1.2 pro - φακουδάρα δεν λέω με πολύ γλυκό bokeh αλλά βαρύς και θέλει μηχανή με καλό γκριπ- δεν κρατήθηκα και ξανά ψώνισα ένα LEICA 15/1.7 για να τον έχω πάντα μαζί για πιο stealth καταστάσεις αλλά γιατί είναι εξαιρετικος και στο υπέρυθρο φως με τις μηχανές μου.
Είναι ο φακός που θα ξεκίναγα να αγοράσω ως πρώτο αν έμπαινα σήμερα στο σύστημα. Αν του λείπει κάτι είναι η στεγανότητα , περίμενω καιρό τώρα μια (ΙΙ) στεγανή βερσιον όπως του 25/1.4 (τον οποίο αγόρασα ξανά για να έχω πιο φορητό στεγανό φακό από τον 25/1.2 pro) , δεν νομίζω όμως να ασχοληθούν τώρα με ένα φακό που πουλάει πολυ στο σύστημα και όπως είναι
υπαρχει κι ένα δεύτερο μείον (όχι πολύ σοβαρό θαλεγα) που μου συνέβη και στις δυο κοπιες , το ιδαιτερο σε μορφή μπαγιονετ hood (που έχω πάντα επάνω με το λαστιχένιο καπάκι) με τον καιρό θα ξελασκάρει και μπορεί να φεύγει μέσα στην τσάντα , αν συμβεί βάζεις εσωτερικά δυο λεπτές ενισχύσεις από μονής όψης ταινία και το κανεις μόνιμα σφιχτό. Πολλοι δεν το βάζουν καθόλου ή το αντικαθιστούν με κάτι πιο ρηχό π.χ. δυο step rings, την ημέρα όμως με δυνατό ελληνικό ήλιο ή με τεχνητό φωτισμό κόντρα το βράδυ καλό είναι να εχεις βαθύ hood για να μην εχεις παράξενα artifacts στα ανοιχτά διαφραγματα (flare/CA κλπ. ) , παρότι θαλεγα οτι ο φακός είναι αρκετα ανθεκτικός με τις επιστρώσεις που έχει , τουλάχιστον πιο ανθεκτικός από τον LEICA 25/1.4 που το hood απαγορεύεται να το βγάζεις
Ο 20αρης είναι τελειως διαφορετική εστιακή , απέχει στην πράξη 10mm ολόκληρα από τον 15mm/1.7 , κυρίως θαλεγα ακυρώνει ένα 25αρη πάρα τον 15αρη
και αυτός είναι στην καθημερινή τσάντα , φορώντας τον σε οποιαδήποτε μηχανή ακόμη και στην ΕΜ1.3 την μετατρέπει σε μια πολύ φορητή λύση
Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορα έχοντας δοκιμασει σχεδόν οτι οπτικό κυκλοφορεί σε 4/3 , αντί να βαλει η Olympus τα γυαλιά στην Panasonic λόγω παράδοσης στα οπτικά , η τελευταία έχει βγάλει μερικά best seller στο σύστημα πιθανον λόγω τεχνογνωσίας με την LEICA που δεν φαίνεται να είναι μόνο στα χαρτιά , ακόμα και το Lens Roadmap της Πανυ είναι πιο κοντά στα δικά μου θέλω στημένο και πιστευω και πιο κοντά στην φιλοσοφία του μικρού ελαφριου συστήματος χωρίς αυτό να της απαγορεύει να βγάζει και επαγγελματικούς φακούς reference όπως ο 10-25/1.7 & 25-50/1.7