Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δε λέω , το έχετε αναφέρει κατ επανάληψη , αλλά βρε παιδιά δεν περίμενα τέτοια διαφορά με τον 20/1.7 . Πλέον έχω την ταχύτητα του 17/1.8 αλλά με ευκρίνεια μεγαλύτερη και από τον 20αρη Lumix . Ζωντάνεψαν τα αρχεία . Έβγαλα δύο ίδιες φωτογραφίες σε δωμάτιο χεράτες και ετοιμάζω τον 20αρη για αγγελία , ο νέος είναι αυτό ακριβώς που ένιωθα να μου λείπει.

Attachments

• IMG_20220429_212041251_1_1.jpg
    IMG_20220429_212041251_1_1.jpg
    45.5 KB · Views: 18
  • Like
Reactions: cacau
να φανταστείς Κωστή οτι όταν τον έδωσα πήρα τον 17/1.2 pro - φακουδάρα δεν λέω με πολύ γλυκό bokeh αλλά βαρύς και θέλει μηχανή με καλό γκριπ- δεν κρατήθηκα και ξανά ψώνισα ένα LEICA 15/1.7 για να τον έχω πάντα μαζί για πιο stealth καταστάσεις αλλά γιατί είναι εξαιρετικος και στο υπέρυθρο φως με τις μηχανές μου.

Είναι ο φακός που θα ξεκίναγα να αγοράσω ως πρώτο αν έμπαινα σήμερα στο σύστημα. Αν του λείπει κάτι είναι η στεγανότητα , περίμενω καιρό τώρα μια (ΙΙ) στεγανή βερσιον όπως του 25/1.4 (τον οποίο αγόρασα ξανά για να έχω πιο φορητό στεγανό φακό από τον 25/1.2 pro) , δεν νομίζω όμως να ασχοληθούν τώρα με ένα φακό που πουλάει πολυ στο σύστημα και όπως είναι

υπαρχει κι ένα δεύτερο μείον (όχι πολύ σοβαρό θαλεγα) που μου συνέβη και στις δυο κοπιες , το ιδαιτερο σε μορφή μπαγιονετ hood (που έχω πάντα επάνω με το λαστιχένιο καπάκι) με τον καιρό θα ξελασκάρει και μπορεί να φεύγει μέσα στην τσάντα , αν συμβεί βάζεις εσωτερικά δυο λεπτές ενισχύσεις από μονής όψης ταινία και το κανεις μόνιμα σφιχτό. Πολλοι δεν το βάζουν καθόλου ή το αντικαθιστούν με κάτι πιο ρηχό π.χ. δυο step rings, την ημέρα όμως με δυνατό ελληνικό ήλιο ή με τεχνητό φωτισμό κόντρα το βράδυ καλό είναι να εχεις βαθύ hood για να μην εχεις παράξενα artifacts στα ανοιχτά διαφραγματα (flare/CA κλπ. ) , παρότι θαλεγα οτι ο φακός είναι αρκετα ανθεκτικός με τις επιστρώσεις που έχει , τουλάχιστον πιο ανθεκτικός από τον LEICA 25/1.4 που το hood απαγορεύεται να το βγάζεις

Ο 20αρης είναι τελειως διαφορετική εστιακή , απέχει στην πράξη 10mm ολόκληρα από τον 15mm/1.7 , κυρίως θαλεγα ακυρώνει ένα 25αρη πάρα τον 15αρη

και αυτός είναι στην καθημερινή τσάντα , φορώντας τον σε οποιαδήποτε μηχανή ακόμη και στην ΕΜ1.3 την μετατρέπει σε μια πολύ φορητή λύση

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορα έχοντας δοκιμασει σχεδόν οτι οπτικό κυκλοφορεί σε 4/3 , αντί να βαλει η Olympus τα γυαλιά στην Panasonic λόγω παράδοσης στα οπτικά , η τελευταία έχει βγάλει μερικά best seller στο σύστημα πιθανον λόγω τεχνογνωσίας με την LEICA που δεν φαίνεται να είναι μόνο στα χαρτιά , ακόμα και το Lens Roadmap της Πανυ είναι πιο κοντά στα δικά μου θέλω στημένο και πιστευω και πιο κοντά στην φιλοσοφία του μικρού ελαφριου συστήματος χωρίς αυτό να της απαγορεύει να βγάζει και επαγγελματικούς φακούς reference όπως ο 10-25/1.7 & 25-50/1.7

Last edited:
Ευχαριστώ Κώστα , θα έχω το νου μου για το hood αν και βλέπω κουμπώνει καλά . Εάν είχε αυτή την ποιότητα εικόνας ο 17/1.8 θα ήταν ότι καλύτερο λόγω καλύτερης χειροκίνητης λειτουργίας , τώρα θέλω να δω εάν επηρεάζει κάπου το δαχτυλίδι διαφράγματος διότι δεν πρόλαβα να ασχοληθώ καθόλου αλλά έχω διαβάσει εδώ πως είναι σαν να μην υπάρχει.

Άρα όπου και αν είναι δεν παίζει ρόλο , επειδή κατά λάθος το περιστρέφω .

Imaging Resource field tests the new m.Zuiko 40-150mm f/4 Pro

έτσι από περιέργεια θα ήθελα να δω μια κόντρα του νέου φακού (όχι βέβαια στην ταχύτητα εστίασης αλλά στο IQ) με τον made in Japan all time classic 4/3 40-150/3.5-4.5 (που είναι ο καλύτερος οπτικά κιτ 40-150 που έβγαλε ποτέ η εταιρία) που έχουν περίπου την ίδια φωτεινότητα, δεν χρειάζεται να τον ανοίξεις για να φωτογραφίσεις, ζυγίζει λίγα γραμμάρια (80γρ) παραπάνω, δεν είναι βέβαια αδιαβροχος και θέλει ανταπτορα για να εστιασει (50€) αλλά τον βρίσκεις μτχ. κάτω από 100ευρω.

Καποια στιγμή θα δανειστώ τον φακό από φίλο και θα κάνω το τεστ ετσι για να διαπιστωσω αν και πόσο έχουν βελτιωθεί τα οπτικά μέσα σε 15 χρόνια.

Last edited:
Δεν έμεινε και κάτι κρυφό για την επίσημη ανακοίνωση του Leica DG SUMMILUX 9mm f/1.7 ASPH που θα γίνει μάλλον στις 17 Μαΐου , διερευσαν οι πραγματικές φωτό του φακού, βλέπουμε οτι στερείται aperture ring

1652535056558.jpeg

1652535194309.jpeg

1652535221641.jpeg

1652535254954.jpeg
1652535271009.jpeg
Here are the full lens specs:

• Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH.
  • Price: $497.99
  • Leica DG SUMMILUX 9mm f/1.7 ASPH. lens
  • Configuration: 12 elements in 9 groups (2 aspherical lenses, 2 ED lenses, 1 UHR lens)
  • Number of aperture blades: 7 (circular aperture)
  • Shortest Shooting distance: 9.5cm
  • Maximum shooting magnification: 0.25x (35mm equivalent 0.5x)
  • Filter diameter: 55mm
  • Size: φ60.8 x 52mm
  • Weight: 130g
  • Dustproof and splashproof
  • -10 degree low-temperature resistance

• Like
Reactions: cacau
Αν και η απόδοσή του ειναι στα επίπεδα του 15mm θα ειναι ο φακός που χρειαζόμασταν και δεν το ξέραμε :cool:

• Like
Reactions: agg70s
Για να είμαι ειλικρινής, και στον 15άρη το δαχτυλίδι δεν το χρησιμοποιώ - η δύναμη της συνήθειας βλέπετε, όταν όλοι οι άλλοι φακοί σου ΔΕΝ έχουν...

...Στα 500€ πάντως θα πατήσω άμεσα το κουμπί, ειδικά αν έχει σχετικά γρήγορη παράδοση - θα είναι ότι πρέπει για νυχτερινές βόλτες στα νησιώτικα στενάκια...

• Like
Reactions: agg70s
Κοιτάζω το MTF διάγραμμα του νέου φακού για να πάρουμε μια γεύση τι να αναμένουμε οπτικά, δεν δείχνει κάτι το πολυ εξαιρετικό στα άκρα, θα ψάξω να δω του 15αρη για σύγκριση.

edit , το βρήκα , σίγουρα δείχνει πολύ καλυτερο του 15αρη

1652598068411.jpeg

κανοντας πρόχειρη συγκριση των δυο βλέπω πολύ καλό κέντρο στον νέο φακό αλλά πιο αδύναμα άκρα αφού η καμπύλες πέφτουν πιο γρήγορα όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο , θα δούμε στην πράξη πως μεταφράζεται αυτό και ποσο αλλάζει ρυθμιζοντας το διάφραγμα

Σε καμία φωτό δεν βλέπω κουμπί για χειροκίνητη εστίαση, περίεργο να μην υπάρχει, λογικά θα είναι στα πλάι , υπαρχει όμως ένα τεράστιο δαχτυλιδι για την χειροκίνητη εστίαση.

Τη ροδέλα διαφραγματος δεν την πολυχρησιμοποιω αφού σε σώμα Ολυ είναι άχρηστη.. Χρήσιμη είναι σε σώμα Πανασονικ ειδικά στα μικρα με μια ροδέλα όταν δουλεύω σε Μ mode. Το κρίσιμο για εμένα ήταν να τον βγάλουν στεγανό, μικρό, ελαφρύ, φωτεινό και καλό οπτικά.

Μόνο το τελευταίο λείπει να επιβεβαιωθεί για να γινει περιζήτητος και να ξεπουλήσει με το που θα ανακοινωθεί.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and agg70s
Η οπτική αποδοση είναι το βασικό χαρτί, προφανώς αν είναι καλός οπτικά θα πάει τρένο σε πωλήσεις, εμφανισιακά δεν μου αρέσει και πολύ να πω την αλήθεια, ενω και το δαχτυλίδι διαφράγματος είναι έλλειψη, αν και δεν δουλεύει σε σώματα Olympus.

• Like
Reactions: Θ.Νίκος
Ο φακός αυτός δείχνει πόσο αισχροκέρδεια ήταν κάτι Laowa που ζητούσαν ένα κάρο λεφτά και χωρίς AF ή προστασία σε καιρικές συνθήκες...η Panasonic απλά έβγαλε έναν φακό για όλους......τα έκανε όλα ''τέλεια'' και κράτησε και την αρχική τιμή σε Normal επίπεδα. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κάτι αρνητικό να πω ειδικά στα χρήματα που κάνει ο φακός αυτός.

Υ.Γ. Στο μεταξύ μέχρι και macro κάνει ο φακός (μέχρι ένα σημείο βέβαια) 0,25 μεγέθυνση μια χαρά!!

Λιγο θολές γωνίες είδα τέρμα ανοιχτός, αλλά μόλις κλείσει λίγο φτιάχνει.

Λιγο θολές γωνίες είδα τέρμα ανοιχτός, αλλά μόλις κλείσει λίγο φτιάχνει.
Ναι πράγματι στα δείγματα του Dpreview τα άκρα είναι λιγάκι θολά, όχι πολύ άλλα θα τα ήθελα λίγο καλύτερα, ενώ έχει νομίζω και λίγο flare, βέβαια σε τόσο ευρύ φακό, με τέτοιο μέγεθος και σε f1,7 θα ήταν θαύμα να είχε και άψογα άκρα.