Φακοί για m4/3

Για μπες σε λεπτομέρειες... ;)

edit: Αν θυμάσαι, είχαμε κάνει μια βόλτα με τον δικό σου 100-300 ΙΙ και τον δικό μου 75-300 ΙΙ, καλοί και οι δυό απλά ο Lumix ήταν λίγο καλύτερος μετά τα 240mm, και πιο φωτεινός + πολύ καλή σταθεροποίηση. Είναι ο μόνος φακός μου που "κλείνω" το IBIS της ΟΜ5...
Έχει ένα βιδωτό πλαστικό πάνω στον φακό, το οποίο αφαιρείς και μπορεί να κουμπώσει ο TC πανω, χωρίς να ακουμπάει το γυαλί.

Στο βίντεο δείχνει τον 100-400 leica
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Για μπες σε λεπτομέρειες... ;)

edit: Αν θυμάσαι, είχαμε κάνει μια βόλτα με τον δικό σου 100-300 ΙΙ και τον δικό μου 75-300 ΙΙ, καλοί και οι δυό απλά ο Lumix ήταν λίγο καλύτερος μετά τα 240mm, και πιο φωτεινός + πολύ καλή σταθεροποίηση. Είναι ο μόνος φακός μου που "κλείνω" το IBIS της ΟΜ5...
Ετσι ακριβως αυτο ειπα στο Νικο για τους δυο φθηνους τηλεφακους , θυμομουν οτι καναμε καποια τεστ στο ποδι βεβαια και ανεβασαμε και εδω φωτο με δειγματα .

Η μοντα δεν ειναι δυσκολη αλλα εχει και μειονεκτηματα. Στην πραξη ξεβιδωνεις την πισω μοντουρα του φακου προσεκτικα και με ειδικο κατσαβιδι ωστε να μην χαλασεις τις βιδες και μετα αφαιρεις ενα πλαστικο προστατευτικο που εχει για να μπορει να τοποθετηθει μεσα στο κεντρο το εξεχον προς τα εμπρος οπτικο κομματι του πολ/στη.

Το ιδιο μπορεις να κανεις και στον παλιο Leica 100-400 και να δεχθει και αυτος πολ/στες. Το AF δουλευει κανονικοτητα.

Δυο προβληματα προκυπτουν. Το exif δεν ενημερωνεται για το 1 στοπ που χανει ο φακος στο διαφραγμα (αρα ουτε και η σταθεροποιηση ) και το δευτερο ο φακος με την χρηση πολ/στη θελει πολυ προσοχη γιατι με την εισοδο του προεξεχοντος κρυσταλλου του πολ/στη μειωνεται το ευρος του φακου στην κοντη εστιακη ,

συνεπως δεν μπορει πλεον ο φακος να φτασει στα 70mm οταν φοραει τον πολ/στη γιατι μενουν πιο μπροστα τα κρυσταλλα (αυτο δεν ειναι και κατι τοσο προβληματικο). Αυτο που θελει μεγαλη προσοχη ομως ειναι να μην κανεις αποτομη κινηση κλεινοντας τον φακο γιατι δεν υπαρχει προστατευτικο αναμεσα στα κρυσταλλα για να σταματησει ομαλα ο φακος αναμεσα τους και μπορει να τα τραυματισεις. Και ποτε δεν τα βαζεις σε τσαντα ενωμενα.

Ο νεος Leica 100-400 II ειναι κατευθειαν φτιαγμενος με αυτο το προστατευτικο και την μοντα ετοιμη χωρις καμια αλλαγη στα οπτικα , αυτο σημαινει οτι και αυτος μπλοκαρει νωριτερα αλλα με ασφαλεια για τα οπτικα και εχει ενημερωμενο firmware ωστε το exif και η σταθεροποιηση να καταγραφουν σωστα την εστιακη

Για την μοντα υπαρχουν link με φωτο και βιντεο και για τον 100-300 αν θες να στα βρω.

Μμμ... Κατάλαβα, απ' ότι είδα δεν μαζεύει καν ο φακός - θα βρούν σίγουρα τα κρύσταλλα αν ξεχαστείς. Προς το παρόν θα τον πάω μια τσάρκα στα βουνά την Κυριακή κι αν μου λείψει "μάκρος" τα ξαναλέμε...

Μια ακόμη moda απλά αυτή ειναι σχεδιασμένη απο την εταιρία αλλά όχι τόσο γνωστή ειναι οτι ο ΟΜ 90mm/3.5 macro δέχεται έξτρα κολλαρο για να μπει σε τρίποδο και αυτο είναι ίδιο με του 40-150/2.8 pro , υπάρχει και ένα που φτιάχνει η κινεζικη Haoge που ταιριαζει και στους δυο αλλά και στον 300mm pro/4 που είναι συμβατό απευθείας με Arca switch κεφαλές

1712732445427.jpeg

Last edited:

Yongnuo announced a new 17mm f/1.7 MFT lens

1722578454722.jpeg

1722578534606.jpeg

Yongnuo just announced a new 17mm f/1.7 MFT lens. Here are the specs:

• Regular price: 988 yuan
  • Pre-sale price: 938 yuan
  • Format: 4/3
  • Mount: Micro Four Thirds
  • Focal length: 17mm
  • Aperture value: F1.7-F22
  • Aperture blades: 7
  • Lens construction: 10 elements in 9 groups
    , 2 aspherical lenses
    , 2 low dispersion lenses
  • Minimum shooting distance: 0.18m
  • Maximum magnification: 0.15x
  • Filter diameter: 52mm
  • Size: φ65.8×77.8mm
  • Weight: 180g
  • Dust-proof/water-proof: Mount
  • AF: STM
  • Image stabilization: –
  • Other functions:
    AF/MF switch

• Like
Reactions: kosmous and cacau
Τζάμπα πράμα! 300-350 ευρώ μεταχειρισμένος κάνει ο αντίστοιχος 17άρης της Olympus.
Βέβαια άλλος όγκος εκείνος και ίσως και άλλη οπτική ποιότητα (το τελευταίο μένει να το διαπιστώσουμε)

Οι Κινέζοι είναι οι νέοι Ιάπωνες. Με τον καιρό και τις φτηνές αντιγραφές όλοι τους κορόιδευαν και κανένας δεν πλησίαζε, και μια δεκαετία μετά έχει γεμίσει ο κόσμος Viltrox, Yongnuo, Samyang, TTArtisan και έρχονται και άλλες πόσες απο πίσω!

Μια χαρά! Να υπάρχουν προσιτές επιλογές για τον κόσμο, να αγοράζει και να γουστάρει!

Αν φτιάχνανε και τηλεφακους θα ήταν ότι έπρεπε....πχ έναν 200mm ή 300mm f4,κι ας μην ήταν στα επίπεδα του Olympus / Panasonic.
Θέμα χρόνου είναι μάλλον, αλλά και πωλήσεων των συστημάτων Μ4/3 γενικότερα. Αν παραμείνει υγιές το σύστημα, θα βγάλουν

Οι Κινέζοι είναι οι νέοι Ιάπωνες. Με τον καιρό και τις φτηνές αντιγραφές όλοι τους κορόιδευαν και κανένας δεν πλησίαζε, και μια δεκαετία μετά έχει γεμίσει ο κόσμος Viltrox, Yongnuo, Samyang, TTArtisan και έρχονται και άλλες πόσες απο πίσω!

Eδω καταφεραν και μπηκαν στο κινηματογραφικο πεδιο πωλησεων - οκ το φτηνο κομματι του- στο φωτογραφικο θα κολλαγαν ?

μαμουνια .....

Ενα απο τα καλυτερα φακουδακια του συστηματος για οποιον ψαχνει ενα φωτεινο ευρυγωνιο στεγανο φακο που κανει και ψευδομακρο

ειναι ο βασικος μου ευρυγωνιος , καποια στιγμη μπορει να προσθεσω και τον Laowa 6mm/2

Panasonic Leica 9mm f1.7 Review: Tiny, Fast, and Fun

ΥΣ
Μοναδικο μου παραπονο η αποδοση του σε υπερυθρη μετατροπή μηχανης (κατι που δεν αφορά τους περισσοτερους χρήστες)

Last edited:
Πολύ εμπορικά τα βίντεο του και συνήθως συμπέρασμα δεν βγαζεις , εδώ μια σύγκριση των δυο ζουμ τηλεφακων που διαφέρουν μεταξύ τους χοντρικα 1 χιλιάρικο αλλά και ένα κιλό

και το αποτέλεσμα

Last edited:

Δοκίμασα έναν πρόσφατα και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Πολύ καλή κατασκευη , με ομαλή εστίαση στο δαχτυλιδι του .

Το σημαντικό για ένα τόσο μικρό φακό χειροκίνητης εστίασης είναι να αποφευγεις να βάζεις τα δάχτυλα σου κοντα στο δαχτυλιδι εστίασης για να αλλάζεις και διάφραγμα, αυτό δεν χρειάζεται γιατί πλέον ο έλεγχος του διαφράγματος στον συγκεκριμένο φακό γίνεται απο την ροδέλα της μηχανή αφου ο φακός έχει ηλεκτρονικές επαφές και μεταφερει Exif και έτσι δουλεύει σωστά και η σταθεροποίηση αφού αναγνωριζει την εστιακή του.

Ο φακός είχε το τελευταίο firmware και διαθέτει και μικρή usb θύρα (ακάλυπτη) για τυχόν μελλοντικές ενημερώσεις. Δεν χρειάζεται να πω οτι δεν έχει κάποια προστασία από σκόνη, υγρασία κλπ. και η ακάλυπτη θύρα δεν μου άρεσε , θα μπορούσαν να είχαν βαλει μια πλαστικη ταπα εκεί.

Ακόμα και με ανοιχτό διάφραγμα ο φακός εστιάζει από 1μ από άκρη σε άκρη, οπότε η έλλειψη AF δεν είναι σημαντική για το συγκεκριμένο φακό. Λόγω ηλεκτρονικών επαφών δουλεύει άμεσο το focus peaking, magnify και η εστίαση ακόμα και για πολύ κοντινά πλάνα είναι εύκολη.

Όσο κλείνει το διάφραγμα οι άκρες του βελτιώνονται κιαλλο και μετά από f2.8-4 είναι σχεδόν στο peak του. Τον δούλεψα πρωί σε βροχερή μέρα οπότε δεν μπορώ να γράψω πολλά για χρωματικές εκτροπές και flare.

Αυτό που διέκρινα όμως γιατί έβγαλα και κάποιες γενικές φωτό κτιρίων που είχαν φώτα σε εσωτερικη στοα είναι οτι από ανοιχτά διαφραγματα δίνει ομορφα sun stars σε φωτεινές πηγες. Μπορεί να πάρει φιλτρα αλλά δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οξυτητα, flare , φωτεινότητα στ άκρα.

Είχα μαζί μου και τον Leica 9mm/1.7 όπου πήρα μερικες φωτο να συγκρίνω ευρύτητα κάδρου, ειναι εντύπωσιακα πιο ευρυ το κάδρο των 12mm (αντιστοιχία σε FF) που δίνει ο Laowa 6mm/2, πραγματικό εργαλείο για μικρούς εσωτερικούς χώρους. Ο 9αρης έχει σαφώς πιο δυνατό contrast , είναι εξισου φωτεινός και έχει AF , καλύτερη οξυτητα στα ανοιχτά διαφραγματα ειδικά στα άκρα , στεγανότητα και την στάμπα Leica και γιαυτο παραμένει ο αγαπημένος μου ευρυγωνιος φακός έστω και τα 18mm που δεν με καλύπτουν πάντα.

Αν η τιμή του Laowa ήταν πιο χαμηλή (στοιχίζει κάτι παραπάνω απο 650ευρω) και είχε στεγανότητα (χρησιμοποιώ πολύ τον ευρυγώνιο σε χώρους με σκόνη , υγρασία κλπ). θα προχωρούσα άμεσα σε αγορά του για τις περιπτώσεις που χρειάζομαι σε αρχιτεκτονικό τόσο ευρύ κάδρο σαν συμπληρωματικό φακό στον εξαιρετικο Leica 9mm/1.7

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
Βαράνε άσχημα στις τιμές όμως, πολλά λεφτά για χειροκίνητο φακό χωρίς στεγανοποίηση. Αν χρειάζεσαι βέβαια το εύρος του είναι μονόδρομος...

• Like
Reactions: karamela
Ένα τεστ του YONGNUO 17MM F1.7 REVIEW

Is it Better Than Olympus 17mm F1.8?

• Like
Reactions: cacau
Ατσούμπαλος αλλά πάμφθηνος και με καλή απόδοση + το γεγονός ότι κάποιος εξακολουθεί να λανσάρει φακούς για το σύστημα!

ΤΙ γνωμη εχετε για τον 17mm 1.8 ? Γενικα η μηχανη αυτη θα ειναι πολυ καλη με μικρους φακους φανταζομαι.

Τον έχω, δεν τον δουλεύω πολύ αλλά είναι πράγματι μαζεμένος και μου αρέσει το γράψιμο. Ο 15άρης panaleica βέβαια που είχα πριν ήταν καλύτερος αν σε βολεύει το λίγο πιο ευρυγώνιο...