Δοκίμασα έναν πρόσφατα και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Πολύ καλή κατασκευη , με ομαλή εστίαση στο δαχτυλιδι του .
Το σημαντικό για ένα τόσο μικρό φακό χειροκίνητης εστίασης είναι να αποφευγεις να βάζεις τα δάχτυλα σου κοντα στο δαχτυλιδι εστίασης για να αλλάζεις και διάφραγμα, αυτό δεν χρειάζεται γιατί πλέον ο έλεγχος του διαφράγματος στον συγκεκριμένο φακό γίνεται απο την ροδέλα της μηχανή αφου ο φακός έχει ηλεκτρονικές επαφές και μεταφερει Exif και έτσι δουλεύει σωστά και η σταθεροποίηση αφού αναγνωριζει την εστιακή του.
Ο φακός είχε το τελευταίο firmware και διαθέτει και μικρή usb θύρα (ακάλυπτη) για τυχόν μελλοντικές ενημερώσεις. Δεν χρειάζεται να πω οτι δεν έχει κάποια προστασία από σκόνη, υγρασία κλπ. και η ακάλυπτη θύρα δεν μου άρεσε , θα μπορούσαν να είχαν βαλει μια πλαστικη ταπα εκεί.
Ακόμα και με ανοιχτό διάφραγμα ο φακός εστιάζει από 1μ από άκρη σε άκρη, οπότε η έλλειψη AF δεν είναι σημαντική για το συγκεκριμένο φακό. Λόγω ηλεκτρονικών επαφών δουλεύει άμεσο το focus peaking, magnify και η εστίαση ακόμα και για πολύ κοντινά πλάνα είναι εύκολη.
Όσο κλείνει το διάφραγμα οι άκρες του βελτιώνονται κιαλλο και μετά από f2.8-4 είναι σχεδόν στο peak του. Τον δούλεψα πρωί σε βροχερή μέρα οπότε δεν μπορώ να γράψω πολλά για χρωματικές εκτροπές και flare.
Αυτό που διέκρινα όμως γιατί έβγαλα και κάποιες γενικές φωτό κτιρίων που είχαν φώτα σε εσωτερικη στοα είναι οτι από ανοιχτά διαφραγματα δίνει ομορφα sun stars σε φωτεινές πηγες. Μπορεί να πάρει φιλτρα αλλά δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οξυτητα, flare , φωτεινότητα στ άκρα.
Είχα μαζί μου και τον Leica 9mm/1.7 όπου πήρα μερικες φωτο να συγκρίνω ευρύτητα κάδρου, ειναι εντύπωσιακα πιο ευρυ το κάδρο των 12mm (αντιστοιχία σε FF) που δίνει ο Laowa 6mm/2, πραγματικό εργαλείο για μικρούς εσωτερικούς χώρους. Ο 9αρης έχει σαφώς πιο δυνατό contrast , είναι εξισου φωτεινός και έχει AF , καλύτερη οξυτητα στα ανοιχτά διαφραγματα ειδικά στα άκρα , στεγανότητα και την στάμπα Leica και γιαυτο παραμένει ο αγαπημένος μου ευρυγωνιος φακός έστω και τα 18mm που δεν με καλύπτουν πάντα.
Αν η τιμή του Laowa ήταν πιο χαμηλή (στοιχίζει κάτι παραπάνω απο 650ευρω) και είχε στεγανότητα (χρησιμοποιώ πολύ τον ευρυγώνιο σε χώρους με σκόνη , υγρασία κλπ). θα προχωρούσα άμεσα σε αγορά του για τις περιπτώσεις που χρειάζομαι σε αρχιτεκτονικό τόσο ευρύ κάδρο σαν συμπληρωματικό φακό στον εξαιρετικο Leica 9mm/1.7