Φακοί για m4/3

Όταν δεις τα δείγματα σου, γράψε αν θέλεις και τις εντυπώσεις σου για την οξύτητα χωρίς vs με τον TC , μιας και είχες την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσεις.
Για wildlife σίγουρα θα χρειαστεί TC, οπότε θα ήταν χρήσιμο να διαπιστώσουμε το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η χρήση του την ποιότητα της εικόνας.

Είχα τον 100-400 τον πρώτο πολύ καιρό και αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι με το 2X TC στα 400mm η σταθεροποίηση του 50-200 είναι πολύ καλύτερη . Τον 100-400 || τον δούλεψα μια φορά και δεν μπορώ να το πω με την ίδια βεβαιότητα , ένιωσα να υπάρχει διαφορά και με αυτόν σίγουρα στην ταχύτητα εστίασης αλλά και στην ταχύτητα που σταθεροποιούνταν το EVF.

Δυστυχως δεν έχω πλέον κανένα πρόχειρο για να έκανα εχτές κάποιο άμεσο τεστ σύγκρισης ειδικά με τον διπλασιαστη επάνω στον 50-200mm/2.8

Η σταθεροποίηση του EVF δεν σημαίνει βέβαια και ότι θα βγει σωστό το αρχείο μετά το κλικ , αυτό έχει να κάνει με την απόδοση της σταθεροποίησης σε σχέση πάντα με την χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου που μπορεί αυτή να είναι αποδοτική

Θα δω αν έχω κάποια δείγματα σε ίδιο κάδρο και f τιμές με τον διπλασιαστή μεταξύ 40-150/2.8 και 50-200/2.8 και αν βγαίνει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα θα γράψω.

Last edited:
Μέχρι να γράψω εγώ κάτι νεώτερο μπορείτε να δείτε κάποιες νεωτερες συγκρίσεις του φακού με τον μεγάλο αδερφό του 150-400/4.5 (έχει και RAW δείγματα για κατέβασμα) , ο P. Bambousek υπόψην είναι ΟΜ ambassador οπότε τις φιλτράρεται αναλόγως

Σημερα δεν πηρα ανασα στη δουλεια και το μονο που προλαβα να δω ειναι οτι τα jpeg με τον διπλασιαστη τοσο με τον 50-200 οσο και με τον 40-150 ειχαν ενεργοποιημενο το L-FN απο την μηχανη με το ηλεκτρονικο διπλασιαστη οποτε δεν μπορω να τα αξιολογησω σωστα. Εχω ευτυχως τα RAW (οπου το αρχειο ειναι σωστο) οποτε θα κατσω να τα δω την Κυριακη με την ησυχια μου γιατι και αυριο θα τρεχω οικοδομή για επιβλεψη

Θα βαλω στα γρηγορα 2-3 δειγματα απο τα πρωτα τυχαια πο τραβαγα

Ενα δειγμα που αξιζει να δειτε για την τρομερη σταθεροποιηση που ειναι και ενα μεγαλο αβανταζ του φακου σε σχεση με τον 40-150/2.8 , η φωτο ειναι στο χερι σε 1/4 του δευτ. στα 200 mm (400mm FF) , f2.8 πινακιδα σε χαμηλο φωτισμο. Αν δεν κανω λαθος ειναι 7 στοπ απο το 1/500 εως το 1/4 δευτ.

_A091133.JPG

μια φωτειζομενη πινακιδα μεσα στην στοα πως εγραψε σε λεπτομερεια παρολο το διαχυτο φως , στα 200mm , 1/80 , f2.8

_A091130.JPG

ενα πορτετο δρομου στα 2.8 , στα 164mm, τα αυτοκινητα δεν ηταν ακινητα πισω

_A091143.JPG

Last edited:
Ένα βίντεο που δείχνει την επίδραση των δύο πολ/στων σε AF και σε sharpness

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Όταν δεις τα δείγματα σου, γράψε αν θέλεις και τις εντυπώσεις σου για την οξύτητα χωρίς vs με τον TC , μιας και είχες την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσεις.
Για wildlife σίγουρα θα χρειαστεί TC, οπότε θα ήταν χρήσιμο να διαπιστώσουμε το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η χρήση του την ποιότητα της εικόνας.
Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο να δω τα δείγματα.

Ξεκίνησα με τα RAW τα πέρασα μέσα από το Olympus Workspace - γιατί το DXO δεν έχει ακόμα module για τον 50-200/2.8- χωρίς να πειράξω ρυθμίσεις με τις default ρυθμίσεις του προγράμματος. Τα έκανα export σε jpeg και τα έβαλα σε τετράδες στο Fastone κάνοντας μεγενθυσεις από 100-200% και κοιτώντας κέντρο - περιφέρεια - άκρα

Σε τρεις διαφορετικές σκηνές έκανα τις συγκρίσεις, οι δύο ήταν εξωτερικές σκηνές η μία περίπου στα 10μ η άλλη γύρω στα 20μ σε πολύ καλό φως και η τρίτη ήταν πάλι εξωτερική αλλά στο βάθος της στοάς σε φωτισμένη βιτρίνα καταστήματος με βιβλία - γραμματόσημα κλπ με τεχνητό φωτισμό (πάλι σε απόσταση 20μ και βάλε) .

Τις αποστάσεις τις βάζω στο περίπου αύριο θα ψάξω το Exif να βρω τι έγραψε ως απόσταση η μηχανή . Διάλεξα μακρινούς στόχους για δύο λόγους : κυρίως γιατί ήθελα να δω τη σύγκριση με τον διπλασιαστη και κατά δεύτερον πιστεύω οι φακοί σε κοντινές αποστάσεις δεν θα έδιναν συμπέρασμα γιατί δεν είχα στόχο με πολύ λεπτομέρεια κια δεν θα έβγαζα ασφαλές συμπέρασμα , ακόμα και ένας τηλεφακός β διαλογής σε κοντινή απόσταση μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτέλεσμα με στόχο που δεν περνά την ανάλυση του

Στην τελευταία σκηνή τα δείγματα δεν ήταν πάντα σωστά σε AF επειδή περνούσε αρκετός κόσμος αλλά και οι φακοί διάλεγαν λόγω φωτισμού ελαφρά διαφορετικό σημείο εστίασης (οπότε τα έλαβα υπόψη αλλά με μικρότερη βαρύτητα)

Τα δείγματα που πήρα λόγω χρόνου ήταν σε τρία διαφράγματα f2.8-3.2-3.5 , όλα στο χέρι , πήρα δείγματα του κάθε φακού σκέτου και με τον διπλασιαστη.

Συμπέρασμα για τις δύο κοπιες που σύγκρινα και μόνο

1.- Στα 50mm οι δύο φακοί έδωσαν περίπου ίδια αποτελέσματα . Στα 100-150mm o 50-200mm/2.8 ήταν οξύτερος , με καλύτερο κοντραστ κυρίως όταν έφευγες από το κέντρο προς περιφέρεια και είχε λιγότερη βινιέτα. Στα 200mm δεν είχα μέτρο σύγκρισης αλλού φακού αλλά τα δείγματα έδειχναν εξίσου πολύ καλά . Μόνο στις σκηνές της στοάς ο 40-150/2.8 έδωσε πιο καλό αποτέλεσμα στα 50-100mm διαλέγοντας όμως άλλο σημείο εστίασης οπότε τα αποτελέσματα δεν ήταν συγκρίσιμα όπως έγραψα και πιο πάνω

2.- Με το διπλασιαστη οι διαφορές μεγάλωσαν. Ακόμα και στα 50mm υπήρχαν διαφορές και ο 40-150/2.8 έπρεπε να κλείσει 1-2 κλικ για να πιάσει την απόδοση του 50-200/2.8 και αν το κατάφερνε.

3.- Έκανα και μια σύγκριση του 50-200/2.8 στα 200mm με τον 50-200/2.8 στα 100mm με τον διπλασιαστή και οι διαφορές ήταν μικρές.

Σε γενικές γραμμές δείχνει ο διπλασιαστής ότι κόβει λεπτομέρεια και στον 50-200/2.8 αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά κατά τη γνώμη μου κάτι που δεν περίμενα να πω την αλήθεια και σίγουρα δίνει πολύ καλυτερα αποτελέσματα με τον 50-200/2.8 από τον συνδιασμό του με τον 40-150/2.8

Αν βρω χρόνο αύριο θα σας βάλω και κάποια crop από τις συγκρίσεις. Οποιος θέλει RAW μπορώ να τα ανεβάσω κάπου για μικρό χρονικό διάστημα

Last edited:
Εχτές βρήκα λίγο χρόνο για ένα δεύτερο σετ συγκριτικών. Μιας και είχα ακόμη στα χέρια μου τον 40-150/2.8 με τον διπλασιαστή (ευγενική χορηγία του φίλου Τάσου που μου τον δάνεισε) πήγαν και έκανα ένα τεστ με τον 100-400 (Ι) που είχα αφήσει στο μαγαζί για πώληση.

Ο 50-200/2.8 pro που μου δόθηκε ήταν άλλη κόπια από αυτή που είχα δοκιμάσει την Πέμπτη οπότε και τα κάτωθι συμπεράσματα αφορούν αποκλειστικά αυτή. Επισης εχτές δεν φορούσα το γκριπ της Leofoto στην ΟΜ3 , δεν έβγαλα από τον 50-200/2.8 το δαχτυλίδι και σε συνδιασμο με το ότι χρησιμοποίησα και τον 100-400 και πήρα γύρω στα 250 καρέ σε 4 στόχους στο χέρι περιμένοντας ανθρώπους, λεωφορεία κλπ. να περάσουν για να έχω καθαρό στόχο , μπορώ να πω ότι το χέρι μου κουράστηκε και ίσως και να μην ήμουν και πολύ σταθερός σε όλη τη διάρκεια του τεστ.

Στην αρχή έκανα ένα μικρό συγκριτικό απευθείας με τον ίδιο 40-150/2.8 για να δω τυχόν διαφορές με την προηγούμενη κόπια του 50-200/2.8 .

Αυτό που μου έμεινε σαν αίσθηση μετά κοιτώντας τα δείγματα είναι ότι ο χθεσινός 50-200/2.8 ήταν λίγο πιο κοντά σε απόδοση με τον 40-150/2.8 Παρέμεινε όμως λίγο πιο οξύς ο 50-200 στην περιφέρεια αλλά οι διαφορές μου φάνηκαν μικρότερες από ότι η πρώτη κόπια του 50-200 της Πέμπτης. Επισης η απόδοση και του χθεσινού 50-200/2.8 ήταν πάλι καλύτερη ή στην χειρότερη ισοδύναμη με τον πολ/στη ειδικά στα ανοιχτά διαφράγματα.

Κάτι που παρατήρησα εχτές και μου έκανε εντύπωση. Τράβηξα κάποιες σκηνές που δεν ήταν φλατ ο στόχος αυτό και είδα ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο γράψιμο του φακού πιθανώς στον σχεδιασμό του φακού πως κατανέμει - αποδίδει την περιοχή DOF μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης . Ο 50-200/2.8 ειδικά στο τελε δείχνει σαν να έχει ρυθμιστεί να έχει μια ρηχό background με αισθητά λιγότερο DOF ή δεν ξέρω το bokeh του είναι σχεδιασμένο να είναι πολύ πιο απαλό. Θέλει και άλλα τεστ για να καταλάβω τι παίζει. Αν κάνεις το δει αυτό θα νομίσει στην αρχή ότι στα άκρα ο 50-200/2.8 ισως δεν είναι οξύς αλλά αν τραβήξει απολύτως φλατ στόχο θα καταλάβει ότι αυτό δεν ισχύει.

Εκείνο βέβαια που ήθελα να δοκιμάσω ετχες περισσότερο ήταν η απόδοση του 50-200/2.8 με τον 100-400mm.

Ο 100-400 είναι δικός μου φακός που τον άφησα στο μαγαζί για πώληση και τον ξέρω πολύ καλά τον φακό. Είναι η τρίτη και καλύτερη κόπια από αυτές που πέρασαν από τα χέρια μου. Λίγο πιο αδύναμη στα 100-200mm (αλλά αξιοπρεπέστατη) και πολύ καλή έως εξαιρετική στα 300-400mm από τα ανοιχτά διαφράγματα .

Είναι η πρώτη έκδοση του φακού και όταν ήρθε ο ΙΙ σκέφτηκα να τον αλλάξω , δοκίμασα εξονυχιστικά μάλιστα μια κόπια του (ΙΙ) και είδα ότι τα δείγματα από τον δικό μου ήταν καλύτερα και έτσι δεν τον άλλαξα παρότι το OIS βελτιώθηκε στον (ΙΙ). Το μόνο του μειονέκτημα είναι η αξιοπιστία του ότι θα δώσει το max της απόδοσης σε κάθε κλικ κάτι που το αποδίδω εν μέρη στην απόδοση του ibis και εν μέρη σε αυτή του AF. Μπορεί να σου τραβήξει το καλύτερο δείγμα ακόμα και στο ανοιχτό του διάφραγμα και το αμέσως επόμενο ή το προηγούμενο να είναι ελαφρώς κουνημένο ή λίγο ανεστιαστο.

Εκανα αυτή την εισαγωγή για να υπάρχει μια τεκμηρίωση με το συγκριτικό του 50-200/2.8 + 2Χ ΤC. Συμπεράσματα :

1.- Στα 100-200mm o συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ήταν καλύτερος κέντρο άκρα από τα ανοιχτά διαφράγματα κι όσο τα έκλεινα f5.6-6.3-7.1
2.- Στα 300mm ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ήταν ελαφρά καλύτερος ή στην χειρότερη ισοδύναμος
3.- Στα 400mm o 100-400mm ήταν καλύτερος ξεκινά από f6.3 ενώ ο 50-200+TC ξεκινά σε f5.6, αλλά στο f6.3 η διαφορά μειώνεται αισθητά , σε κάποια δείγματα ήταν περίπου ισοδύναμοι και στο f7.1 δεν διαφέρουν
4.- ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ηταν σταθερος σε απόδοση σε όλα τα δείγματα διαφράγματα , αντίθετα απέρριψα αρκετά δείγματα του 100-400mm ως μη αποδεκτά (είτε γιατί το AF δεν λειτούργησε σωστά , είτε γιατί το μη απολύτως συνδιαστικό ΟΙS τον μπέρδεψε)

Για εμένα το τεστ έδωσε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC μπορεί να καλύψει επαρκώς την οπτική απόδοση ενός 100-400 (Ι) απλά στα 400mm θα χρειαστεί να κλείσει κανείς το διάφραγμα στο f6.3 δηλαδή στο διάφραγμα που ξεκινά στα 400mm o 100-400. Για την πρώτη έκδοση του 100-400 η διαφορά στην απόδοση της σταθεροποίησης και της επαναληψιμότητας είναι καθαρα υπέρ του συνδιασμου 50-200/2.8 + 2Χ ΤC.

Το τελευταίο υποθέτω δεν θα ισχύει για την δεύτερη έκδοση του 100-400mm που έχει πενατξονικο συγχρονισμό στη σταθεροποίηση με το σώμα . Η οπτική απόδοση όμως μεταξύ των 2 εκδόσεων του 100-400 δεν έχει αλλάξει και εξαρτάται μόνο από τυχόν διαφορές από κόπια σε κόπια. Οποτε τα ανωτέρω συμπεράσματα 1-2-3 θεωρώ πως είναι χρήσιμα και για όσους έχουν τον 100-400 ΙΙ και θέλουν να τον αντικαταστήσουν με τον συνδιασμό 50-200mm+2TC

Last edited:
Εχτές βρήκα λίγο χρόνο για ένα δεύτερο σετ συγκριτικών. Μιας και είχα ακόμη στα χέρια μου τον 40-150/2.8 με τον διπλασιαστή (ευγενική χορηγία του φίλου Τάσου που μου τον δάνεισε) πήγαν και έκανα ένα τεστ με τον 100-400 (Ι) που είχα αφήσει στο μαγαζί για πώληση.

Ο 50-200/2.8 pro που μου δόθηκε ήταν άλλη κόπια από αυτή που είχα δοκιμάσει την Πέμπτη οπότε και τα κάτωθι συμπεράσματα αφορούν αποκλειστικά αυτή. Επισης εχτές δεν φορούσα το γκριπ της Leofoto στην ΟΜ3 , δεν έβγαλα από τον 50-200/2.8 το δαχτυλίδι και σε συνδιασμο με το ότι χρησιμοποίησα και τον 100-400 και πήρα γύρω στα 250 καρέ σε 4 στόχους στο χέρι περιμένοντας ανθρώπους, λεωφορεία κλπ. να περάσουν για να έχω καθαρό στόχο , μπορώ να πω ότι το χέρι μου κουράστηκε και ίσως και να μην ήμουν και πολύ σταθερός σε όλη τη διάρκεια του τεστ.

Στην αρχή έκανα ένα μικρό συγκριτικό απευθείας με τον ίδιο 40-150/2.8 για να δω τυχόν διαφορές με την προηγούμενη κόπια του 50-200/2.8 .

Αυτό που μου έμεινε σαν αίσθηση μετά κοιτώντας τα δείγματα είναι ότι ο χθεσινός 50-200/2.8 ήταν λίγο πιο κοντά σε απόδοση με τον 40-150/2.8 Παρέμεινε όμως λίγο πιο οξύς ο 50-200 στην περιφέρεια αλλά οι διαφορές μου φάνηκαν μικρότερες από ότι η πρώτη κόπια του 50-200 της Πέμπτης. Επισης η απόδοση και του χθεσινού 50-200/2.8 ήταν πάλι καλύτερη ή στην χειρότερη ισοδύναμη με τον πολ/στη ειδικά στα ανοιχτά διαφράγματα.

Κάτι που παρατήρησα εχτές και μου έκανε εντύπωση. Τράβηξα κάποιες σκηνές που δεν ήταν φλατ ο στόχος αυτό και είδα ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο γράψιμο του φακού πιθανώς στον σχεδιασμό του φακού πως κατανέμει - αποδίδει την περιοχή DOF μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης . Ο 50-200/2.8 ειδικά στο τελε δείχνει σαν να έχει ρυθμιστεί να έχει μια ρηχό background με αισθητά λιγότερο DOF ή δεν ξέρω το bokeh του είναι σχεδιασμένο να είναι πολύ πιο απαλό. Θέλει και άλλα τεστ για να καταλάβω τι παίζει. Αν κάνεις το δει αυτό θα νομίσει στην αρχή ότι στα άκρα ο 50-200/2.8 ισως δεν είναι οξύς αλλά αν τραβήξει απολύτως φλατ στόχο θα καταλάβει ότι αυτό δεν ισχύει.

Εκείνο βέβαια που ήθελα να δοκιμάσω ετχες περισσότερο ήταν η απόδοση του 50-200/2.8 με τον 100-400mm.

Ο 100-400 είναι δικός μου φακός που τον άφησα στο μαγαζί για πώληση και τον ξέρω πολύ καλά τον φακό. Είναι η τρίτη και καλύτερη κόπια από αυτές που πέρασαν από τα χέρια μου. Λίγο πιο αδύναμη στα 100-200mm (αλλά αξιοπρεπέστατη) και πολύ καλή έως εξαιρετική στα 300-400mm από τα ανοιχτά διαφράγματα .

Είναι η πρώτη έκδοση του φακού και όταν ήρθε ο ΙΙ σκέφτηκα να τον αλλάξω , δοκίμασα εξονυχιστικά μάλιστα μια κόπια του (ΙΙ) και είδα ότι τα δείγματα από τον δικό μου ήταν καλύτερα και έτσι δεν τον άλλαξα παρότι το OIS βελτιώθηκε στον (ΙΙ). Το μόνο του μειονέκτημα είναι η αξιοπιστία του ότι θα δώσει το max της απόδοσης σε κάθε κλικ κάτι που το αποδίδω εν μέρη στην απόδοση του ibis και εν μέρη σε αυτή του AF. Μπορεί να σου τραβήξει το καλύτερο δείγμα ακόμα και στο ανοιχτό του διάφραγμα και το αμέσως επόμενο ή το προηγούμενο να είναι ελαφρώς κουνημένο ή λίγο ανεστιαστο.

Εκανα αυτή την εισαγωγή για να υπάρχει μια τεκμηρίωση με το συγκριτικό του 50-200/2.8 + 2Χ ΤC. Συμπεράσματα :

1.- Στα 100-200mm o συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ήταν καλύτερος κέντρο άκρα από τα ανοιχτά διαφράγματα κι όσο τα έκλεινα f5.6-6.3-7.1
2.- Στα 300mm ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ήταν ελαφρά καλύτερος ή στην χειρότερη ισοδύναμος
3.- Στα 400mm o 100-400mm ήταν καλύτερος ξεκινά από f6.3 ενώ ο 50-200+TC ξεκινά σε f5.6, αλλά στο f6.3 η διαφορά μειώνεται αισθητά , σε κάποια δείγματα ήταν περίπου ισοδύναμοι και στο f7.1 δεν διαφέρουν
4.- ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC ηταν σταθερος σε απόδοση σε όλα τα δείγματα διαφράγματα , αντίθετα απέρριψα αρκετά δείγματα του 100-400mm ως μη αποδεκτά (είτε γιατί το AF δεν λειτούργησε σωστά , είτε γιατί το μη απολύτως συνδιαστικό ΟΙS τον μπέρδεψε)

Για εμένα το τεστ έδωσε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ο συνδιασμός 50-200/2.8 + 2Χ ΤC μπορεί να καλύψει επαρκώς την οπτική απόδοση ενός 100-400 (Ι) απλά στα 400mm θα χρειαστεί να κλείσει κανείς το διάφραγμα στο f6.3 δηλαδή στο διάφραγμα που ξεκινά στα 400mm o 100-400. Για την πρώτη έκδοση του 100-400 η διαφορά στην απόδοση της σταθεροποίησης και της επαναληψιμότητας είναι καθαρα υπέρ του συνδιασμου 50-200/2.8 + 2Χ ΤC.

Το τελευταίο υποθέτω δεν θα ισχύει για την δεύτερη έκδοση του 100-400mm που έχει πενατξονικο συγχρονισμό στη σταθεροποίηση με το σώμα . Η οπτική απόδοση όμως μεταξύ των 2 εκδόσεων του 100-400 δεν έχει αλλάξει και εξαρτάται μόνο από τυχόν διαφορές από κόπια σε κόπια. Οποτε τα ανωτέρω συμπεράσματα 1-2-3 θεωρώ πως είναι χρήσιμα και για όσους έχουν τον 100-400 ΙΙ και θέλουν να τον αντικαταστήσουν με τον συνδιασμό 50-200mm+2TC
Τα συγχαρητήριά μου Κώστα πολύ καλή δουλειά έκανες η οποία ειδικά στο θέμα του TC πιστεύω θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν το φακό.
Πάντως εγώ περιμένω να βρω κανένα 300f/4 σε σκοτωμένη τιμή γιατί πιστεύω ότι ο συνδυασμός του με τον 40-150 είναι πιο vfm περίπτωση.
Δεν θέλω να πω τίποτα για την τιμή του 50-200 (σημεία των καιρών είναι)-άλλωστε ο φακός είναι όντως κορυφαίος. Αλλά αναρωτιέμαι πόσοι θα τον αγοράσουν και πως θα τον χρησιμοποιήσουν/εκμεταλλευθούν τις δυνατότητές του.
Μόνο σαν επένδυση για το μέλλον μου κάνει νόημα. Αλλά αυτό σηκώνει άλλη συζήτηση (τεχνολογία αισθητήρα, νεό σώμα κλπ.) η οποία θα τραβήξει σε μάκρος.
Eγώ από την άλλη σαν κάτοχος όλων των διαφορετικών φορμά (και επίσης σαν λάτρης-ψώνιο με τους τηλεφακούς) θα ήθελα να μπορούσα να τον δοκίμαζα σε σύγκριση με άλλους συνδυασμούς σωμάτων-φακών καθαρά για την εικόνα που θα παραλάμβανα και MONO. Για παράδειγμα, με τον Fujinon 70-300 και μια XH1 (φθηνές λύσεις!).

Τάσο με την έλευση του νέου 50-200/2.8 σίγουρα θα υπάρξουν και προσφορές στα μεταχειρισμένα του εξαιρετικού 300/4 pro , όχι γιατί ο νέος φακός θα τον ξεπερνά σε ποιότητα με τον 1.4Χ πολ/στη (θεωρώ ότι ο 300αρης θα έχει πάλι μια ελαφριά αβάντα ) αλλά επειδή όποιος θα σκάσει τόσα χρήματα για τον 50-200/2.8 θα καλυφθεί επαρκώς σε ποιότητα και στα 280mm και θα έχει στην τελική ένα πιο χρηστικό φακό και με την βοήθεια του πολ/στη.

Προφανως με την αλμυρή τιμή που έχει ο 50-200/2.8 δεν θα υπάρξει πληθώρα τέτοιων προσφορών αν αναλογιστούμε ότι και το σύστημα δεν είναι και το πιο εμπορικό.

Για την σύγκριση τώρα με άλλα συστήματα είναι κάτι που εμένα προσωπικά αυτή τη στιγμή δεν με πολυενδιαφερει αλλά αν προχωρήσω κάποια στιγμή στην αγορά του να είσαι σίγουρος ότι θα την κάνουμε τη δοκιμή παρέα με ότι διαθέτει η ντουλάπα σου.

Αν μας καίει όμως να το δούμε άμεσα μπορώ να το κανονίσω να πάμε να πάρουμε δείγματα με ότι συνδιασμό επιλέξεις με ένα demo του 50-200/2.8 που θα μας διαθέσουν.

Το θέμα είναι μην μπεις μετά σε έξοδα παλι … :ROFLMAO:

Τάσο με την έλευση του νέου 50-200/2.8 σίγουρα θα υπάρξουν και προσφορές στα μεταχειρισμένα του εξαιρετικού 300/4 pro , όχι γιατί ο νέος φακός θα τον ξεπερνά σε ποιότητα με τον 1.4Χ πολ/στη (θεωρώ ότι ο 300αρης θα έχει πάλι μια ελαφριά αβάντα ) αλλά επειδή όποιος θα σκάσει τόσα χρήματα για τον 50-200/2.8 θα καλυφθεί επαρκώς σε ποιότητα και στα 280mm και θα έχει στην τελική ένα πιο χρηστικό φακό και με την βοήθεια του πολ/στη.

Προφανως με την αλμυρή τιμή που έχει ο 50-200/2.8 δεν θα υπάρξει πληθώρα τέτοιων προσφορών αν αναλογιστούμε ότι και το σύστημα δεν είναι και το πιο εμπορικό.

Για την σύγκριση τώρα με άλλα συστήματα είναι κάτι που εμένα προσωπικά αυτή τη στιγμή δεν με πολυενδιαφερει αλλά αν προχωρήσω κάποια στιγμή στην αγορά του να είσαι σίγουρος ότι θα την κάνουμε τη δοκιμή παρέα με ότι διαθέτει η ντουλάπα σου.

Αν μας καίει όμως να το δούμε άμεσα μπορώ να το κανονίσω να πάμε να πάρουμε δείγματα με ότι συνδιασμό επιλέξεις με ένα demo του 50-200/2.8 που θα μας διαθέσουν.

Το θέμα είναι μην μπεις μετά σε έξοδα παλι … :ROFLMAO:
Συμφωνώ και εκτιμώ το ότι προσπαθείς να με συγκρατήσεις στα έξοδα :giggle:. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο-δυστυχώς το δύσκολο είναι να βάλω τάξη στη (στις) ντουλάπα (-πες) μου :ROFLMAO:.
Να προσθέσω πάντως ότι τέτοιου είδους και ποιοτικής κλάσης φακούς αν τους αγοράσεις, ε…τους παντρεύεσαι. Είναι κι ένας λόγος να μείνεις στο σύστημα, αν αμφιταλαντεύεσαι φυσικά. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι και λόγος να μπεις στο σύστημα, αλλά η τιμή…

Καλησπερα, εχει κανεις άποψη για τον Yongnuo 12-35mm f2.8-4? Η τιμη του ειναι τρομερη, τρέχει μια προσφορά για τις επόμενες 2 μερες και βγαίνει στα 242 ευρω με τα μεταφορικά και τους δασμούς σύμφωνα με το επίσημο σαιτ τους εδω: https://th.hkyongnuo.com/products/yn12-35mm-f28-4m

για τα χρήματα του μια χαρά είναι και καλό μακρο έχει, απλά μη περιμένεις απόδοση των πιο ακριβών

AI Overview
1760729772803.jpeg
1760729772811.jpeg
1760729772818.jpeg
+10

Review: Yongnuo 12-35mm f/2.8-4M for MFT
The Yongnuo YN12-35mm F2.8-4M is a budget-friendly, versatile Micro Four Thirds lens praised for its exceptional macro capabilities and good all-around image quality, especially considering its price point. It is a solid alternative to more expensive lenses like the Panasonic 12-35mm f/2.8, but it is not on par with high-end professional lenses in all aspects. Reviewers highlight its sharp wide-angle performance, strong lens flare control, and quiet autofocus, but note that its zoom direction is reversed compared to Olympus lenses and its autofocus is not as fast as native brand lenses.

Pros
  • Excellent macro function:
    The lens has a dedicated macro switch and can focus as close as 11 cm, with a 0.5x magnification, making it great for close-up shots.
  • Versatile focal range:
    The 12-35mm range covers wide-angle to portrait focal lengths, making it a good general-purpose or all-around zoom lens.

• Good image quality:
    It provides sharp results across the zoom range, handles distortion and corner softness well, and has good lens flare performance for its price.

• Quiet and fast autofocus:
    The internal stepping motor provides quiet, fast, and precise autofocus, which is suitable for both video and stills.

• Compact and lightweight:
    The internal zooming mechanism keeps the lens's size constant, and it is relatively lightweight.

• Affordable:
    It is a more budget-friendly option compared to professional native Micro Four Thirds lenses.
Cons
  • Variable aperture:
    The aperture changes from f/2.8 at the wide end to f/4 at the telephoto end.
  • Slower autofocus:
    While good, the autofocus is not as fast or as reliable as some higher-end native lenses.

• Reverse zoom direction:
    The zoom ring rotates in the opposite direction of Olympus lenses, which can be confusing for users accustomed to those lenses.

• Potential chromatic aberration:
    Some reviewers have noted a "weird" chromatic aberration in bright, high-contrast areas.

• Not weather-sealed for heavy rain:
    While it has some weather sealing, it is not designed to be used in heavy rain

• Like
Reactions: tromster
Καλησπερα, εχει κανεις άποψη για τον Yongnuo 12-35mm f2.8-4? Η τιμη του ειναι τρομερη, τρέχει μια προσφορά για τις επόμενες 2 μερες και βγαίνει στα 242 ευρω με τα μεταφορικά και τους δασμούς σύμφωνα με το επίσημο σαιτ τους εδω: https://th.hkyongnuo.com/products/yn12-35mm-f28-4m
Γιατί δεν ψάχνεις για ένα μτχ. LUMIX 12-35/2.8 / OM12-45/4 , γύρω στα 300 ευρώ θα τους βρεις.

Δεν έχω άποψη για τον φακό , δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ για να έχεις καλή ή κακή άποψη.

• Like
Reactions: evanfotis
Χθες είχα μια δουλειά στο κέντρο, και - δυστυχώς - κάποια άνεση χρόνου. Πήγα και φόρεσα τον m.zuiko 50-200 στην ΟΜ5, και - δυστυχώς - έκατσε αρκετά καλά. Βρήκα μέθοδο διαζυγίου αν θελήσω... :ROFLMAO:

Απόψεις όταν δω τα αρχεία στον υπολογιστή.

Χθες είχα μια δουλειά στο κέντρο, και - δυστυχώς - κάποια άνεση χρόνου. Πήγα και φόρεσα τον m.zuiko 50-200 στην ΟΜ5, και - δυστυχώς - έκατσε αρκετά καλά. Βρήκα μέθοδο διαζυγίου αν θελήσω... :ROFLMAO:

Απόψεις όταν δω τα αρχεία στον υπολογιστή.
Έλα σου βρήκα λύση

Θες να τον ψωνίσουμε μισό μισό , απο180 μέρες έκαστος θα τον έχουμε , έτσι δεν θα τον βαρεθούμε

Έχω δώσει τα μισά ήδη στο μαγαζί ...

Δώσε εσύ τα υπολοιπα.

• Haha
Reactions: cacau
Ζούγκλα μέσα στην πόλη ? Κι όμως ….

Έχει και αρκετά δείγματα σε ψηλά ISO μιας και το φως δεν άπλετο κι με τον διπλασιαστή

Γιατί δεν ψάχνεις για ένα μτχ. LUMIX 12-35/2.8 / OM12-45/4 , γύρω στα 300 ευρώ θα τους βρεις.

Δεν έχω άποψη για τον φακό , δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ για να έχεις καλή ή κακή άποψη.
Σαφώς και θα προτιμούσα αυτούς που αναφερεις αλλα δεν τους εχω βρει ποτε στα 300 ευρω, αν μπορεις στείλε μου κάποιο λινκ με ενδιαφέρει

Νέος AstrHori 9mm f/2.8 MFT Lens:

Διαθέσιμος ήδη από amazon.it στα 199€:

Και μια πρώτη παρουσίαση από το PetaPixel:

Έχει να αντιμετωπίσει κάμποσο ανταγωνισμό, αλλά η τιμή είναι πολύ καλή - ειδικά σε σχέση με παραπλήσιους manual φακούς. Ο αντίστοιχος Panaleica είναι άλλη κατηγορία βέβαια, με AF, WR, δυο στοπ πιο φωτεινός, το μισό βάρος και εξαιρετικό IQ...

Δύο ωριτσες μόνο … ως ΟΜ ambassador o Peter Babusek αναλύει τα συν και πλην του νέου 50-200/2.8 , τυχόν διαφορές με τον 40-150/2.8, χρήση του με τους πολ/στες και τέλος βάζει και αρκετά δείγματα από το πρόσφατο ταξίδι του στην Pantanal της Βραζιλίας