Φακοί για m4/3

Αν δώσει στεγανότητα στον 42.5/1.7 και μελλοντικά στον 15/1.7, δημιουργεί μια πολύ δυνατή τριάδα μαζί με τον 25/1.4.
Θα την προτιμούσα από τους 1.8 της olympus, ακόμα και από τους 1.2 λόγω βάρους, χωρίς παραχωρήσεις στην ποιότητα εικόνας.

Τον 12-60 τον αγόρασα και τον έδωσα, πέραν της φωτεινότητας και της κατασκευαστικής ποιότητας δεν είδα κάτι σπουδαίο - σε αντίθεση με τον 42,5 που εκτός από γράψιμο, bokeh, χρώμα, μου αρέσουν ακόμα και οι εσωτερικές ανακλάσεις που κάνει κόντρα στον ήλιο.
Γενικώς καλά νέα, ας ελπίσουμε να προκύψει και κανά μικρό σώμα πριν αλλάξει δεκαετία το... σαρκίο μου.

Τον 12-60/2.8-4 τον έχω δουλέψει ελάχιστα σε μια έκθεση πριν χρόνια . Δεν θα έβγαζα εύκολο συμπέρασμα από μια κόπια για φακό με στάμπα Leica.

Εχω διαβάσει πολύ καλά λόγια. Αυτό που με ενοχλεί σε αυτόν είναι ότι στην ουσία είναι φακός f4 εκτός από τα 12mm αφού το διάφραγμα κλείνει γρήγορα. Γιαυτό και είχα σχεδόν πάντα στην κατοχή μου ένα 12-40/2.8 , τώρα την βερσιον ΙΙ με το ταχύτερο μοτέρ εστίασης που δίνει 50fps στην σειρά ΟΜ1/ΟΜ3

• Like
Reactions: dimitris.v and isin
Ήμουν ανάμεσα σε 12-45, 12-40 και PL12-60, για βασικό σε ταξίδια κυρίως. Ο 12-40 λόγω εύρους κόπηκε, αν και θα ήταν ιδανικός λόγω φωτεινότητας.
Ανάμεσα στους άλλους 2 κέρδισε ο PL, κυρίως για το 12/2.8, πολύ χρήσιμο σε βραδινά μαζί με την σταθεροποίηση. Σε ποιότητα εικόνας δεν νομίζω να έχουν τεράστιες διαφορές.
Τον 12-60/2.8-4 τον έχω δουλέψει ελάχιστα σε μια έκθεση πριν χρόνια . Δεν θα έβγαζα εύκολο συμπέρασμα από μια κόπια για φακό με στάμπα Leica.
Θα τον έδινα για δοκιμή, αλλά είμαστε μακριά.

ΥΓ: Τώρα βέβαια μου φαίνεται μεγάλος και βαρύς πάνω στην om5, αλλά εντάξει.

• Like
Reactions: kbouk
Ήμουν ανάμεσα σε 12-45, 12-40 και PL12-60, για βασικό σε ταξίδια κυρίως. Ο 12-40 λόγω εύρους κόπηκε, αν και θα ήταν ιδανικός λόγω φωτεινότητας.
Ανάμεσα στους άλλους 2 κέρδισε ο PL, κυρίως για το 12/2.8, πολύ χρήσιμο σε βραδινά μαζί με την σταθεροποίηση. Σε ποιότητα εικόνας δεν νομίζω να έχουν τεράστιες διαφορές.

Θα τον έδινα για δοκιμή, αλλά είμαστε μακριά.

ΥΓ: Τώρα βέβαια μου φαίνεται μεγάλος και βαρύς πάνω στην om5, αλλά εντάξει.
Για τον άλλο Δημήτρη το έγραψα που δεν του πολυαρέσε ο φακός που αν θυμάμαι καλά τον είχε πάρει από mpb. Ειμαι σίγουρος ότι θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος . Στην ΟΜ5 ταιριάζει πιο πολύ ο 12-45/4 από μέγεθος βάρος.

• Like
Reactions: dimitris.v
Για τον άλλο Δημήτρη το έγραψα που δεν του πολυαρέσε ο φακός που αν θυμάμαι καλά τον είχε πάρει από mpb. Ειμαι σίγουρος ότι θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος . Στην ΟΜ5 ταιριάζει πιο πολύ ο 12-45/4 από μέγεθος βάρος.
Ακριβώς ίδια περίπτωση, από mpb κι εγώ, σε κατάσταση like new. Αν τον βρω κάποια στιγμή σε τιμή χώμα τον 12-45, θα τον πάρω να τους δοκιμάσω παράλληλα, να δω αν μου λείψει το εύρος και το 12/2.8.

ΥΓ: Ο πειρασμός τώρα είναι τα άλλα 2 PL zoom, αλλά ξεφεύγουμε σε τιμές τελείως. Ειδικά το tele, μισό μέγεθος/βάρος από OM και 1/3 τιμή, έστω με μεταβλητό διάφραγμα.

• Like
Reactions: kbouk
Πήγα διακοπές με OM3/OM5 και 8-25mmf4 + 12-40mmf2.8. Σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος είμαι αλλά στα σώματα OM3/OM5 ταιριάζει καλά μόνο ο 12-45. Οπότε ψάχνομαι να τον πάρω και αυτόν για τα μικρά σώματα.

Ξεκίνησα στο σύστημα με 7-14mm f2.8, 12-40mm f2.8 και 40-150mm f2.8 και όταν είδα την τριάδα 8-25/12-45/40-150f4 απορρούσα τι σκέφτονται εκεί στην Olympus/OM. Και τελικά έχω πάρει και 8-25/40-150f4 και ψάχνω και 12-45mmf4 για τα μικρά σώματα. Κάτι ήξεραν τελικά :D

Ακριβώς ίδια περίπτωση, από mpb κι εγώ, σε κατάσταση like new. Αν τον βρω κάποια στιγμή σε τιμή χώμα τον 12-45, θα τον πάρω να τους δοκιμάσω παράλληλα, να δω αν μου λείψει το εύρος και το 12/2.8.

ΥΓ: Ο πειρασμός τώρα είναι τα άλλα 2 PL zoom, αλλά ξεφεύγουμε σε τιμές τελείως. Ειδικά το tele, μισό μέγεθος/βάρος από OM και 1/3 τιμή, έστω με μεταβλητό διάφραγμα.

Πάντα οι μτχ. θέλουν πάντα ένα χοντρικό τσεκ. Δεν θέλω να σε βάλω σε υποψίες ότι μπορεί κάτι να συμβαίνει

Σίγουρα δεν θα είναι άριστος σε όλες τις εστιακές αλλά το σημαντικό είναι να δεις μην έχει κάποιο χοντρό κουσούρι παρότι mint σε κοσμητική κατάσταση γιατί έτσι τον χαρακτήρισε το mpb. Κυρίως θέματα διαφορετικής οπτικής απόδοσης στα 4 άκρα του στις ευρυγωνιες εστιακές και στα ανοιχτά διαφράγματα.

Είχα τον Leica 8-18/2.8-4 , εξαιρετικό φακουδακι με σχεδόν εσωτερικό ζουμ αλλά είχα διαλέξει ανάμεσα σε 3 κοπιες για να πετύχω πολύ καλό αποτέλεσμα στα 8mm/2.8 και πάλι η μια άκρη του ήταν λίγο soft από λίγο decendering.

Στους τελε που αναφέρεσαι είχα δοκιμάσει τον Leica 100-400 από φίλο και μου άρεσε, πολύ μαζεμένος για το εύρος , ποτέ τον Leica 50-200mm. Είχα για μεγάλο διάστημα τον κορυφαίο Leica 200mm/2.8 με τον πολ/στη , τον είχα πάρει καινούργιο. Μαζί με τον mZD 50-200/2.8 που έχω τώρα ότι πιο ποιοτικό σε τελε από αυτά που έχω αγοράσει.

Για τον Leica 100-400 έχει σταματήσει το σέρβις και δεν βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά. Τον Leica 50-200 τον έψαχνα καιρό αλλά δεν έκανα κίνηση ποτέ γιατί είχα τον μονοεστιακο Leica 200/2.8 τότε και τον 12-100/4

Στο τελε θέλεις και σούπερ συμβατότητα με το σώμα σε σταθεροποίηση και εξειδικευμένες ηλεκτρονικές λειτουργίες οπότε επέλεξα να στραφώ στους OM τηλεφακούς

Αγόρασα και εγώ το 12-45 από mpb, για μένα στην om3 είναι εμπροσθοβαρής, χρειάζεται λίγο γκριπ για να ισορροπήσει καλά παρόλο που πωλείται σαν κιτ.

Θα τον χαρακτήριζα υπερβολικά οξύ και ξυραφένιο.

Εννοείται ότι πρώτη δουλειά όταν παραλαμβάνουμε είναι ενδελεχής έλεγχος και στους καινούριους - μην πω κυρίως σε αυτούς. Κι έτσι όμως μπορεί να μην υπάρχει κάτι εμφανές, δηλαδή να "χάνει" κάποια γωνία ή έκκεντρο "ζύγισμα" κ.λ.π. Μπορεί να πέσεις σε κόπια κορυφαίου φακού που απλά της λείπει γενικά οξύτητα ή άλλο χαρακτηριστικό - όχι δραματικά, αλλά αυτό το "κάτι" που θα τον ξεχωρίσει από τους νορμάλ φακούς, και να βγάλεις λάθος γενικό συμπέρασμα - μου έχει συμβεί...

Να δούμε αν θα συνεχίσει η Panasonic με βελτιωμένες εκδόσεις υπαρχόντων φακών, πιστεύω είναι ο σωστός δρόμος μια και η γκάμα της είναι 99% πλήρης...

edit: για τον 12-60 είπα ότι δεν είδα να προσφέρει κάτι σπουδαίο σε σχέση με όγκο-βάρος-τιμή. Τα μικρά σώματα χρειάζονται μικρούς φακούς. Και τέλος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ΑΝ ασχολείσαι με βαρειά επεξεργασία, που "εξαφανίζει" 99% τα ελατώματα γενικού χαρακτήρα - ή αν θες τέλειο αποτέλεσμα SOOC...

Last edited: